10 situatii dificile in ingrijirea copilului: solutii si sfaturi

10 situatii dificile in ingrijirea copilului: solutii si sfaturi

Raluca Cristea

Alta varsta si alte responsabilitati. De la biberoane si schimbat de scutece treci la urmatorul nivel. Este timpul sa te obisnuiesti ca cel mic are propriile pareri de care trebuie sa tii cont, implinindu-i dorinta de a fi tratat ca un egal, ca un "om mare".

In tot acest proces minunat de transformare a piciului o sa ai nevoie de rabdare si diplomatie, caci nu va fi usor sa iti inveti copilul sa fie ordonat, cuminte, respectuos, atras de invatatura. Totusi, incercarea cea mai grea este gasirea persoanei potrivite cu care sa il lasi pe cel mic cat timp nu esti acasa.

Mai jos iti prezentam 10 situatii dificile in ingrijirea copilului, alaturi de sfaturi pentru ca tu sa treci mai usor peste aceasta perioada de temelie in educarea copilului tau!

1. Cum aleg bona perfecta?

Acum, cand guvernul ti-a facut surpriza neplacuta a modificarii concediului maternal si a indemnizatiei, trebuie sa iti reiei munca dar sa il lasi pe cel mic in grija unei persoane de incredere.

In cautarea unei bone potrivite, apeleaza la agentii cu renume sau la recomandarile prietenelor apropiate. O idee moderna este sa iti transformi propria mama in bona si poate fi minunat daca mama ta nu mai lucreaza. Ii poti face si carte de munca, astfel ca toata lumea va fi multumita: mama ta va lucra cu nepotelul si isi va spori vechimea, tu vei pleca de acasa linistita iar copilul va ramane bucuros in grija unei persoane pe care o cunoaste si o indrageste.

Daca nu poti apela la ajutorul mamei, este esential ca intre micut si bona sa se stabileasca o legatura stransa inca de la inceput. Nu este de ajuns ca bona sa fie harnica, saritoare si grijulie. Trebuie sa comunice eficient cu micutul, sa il educe si sa il incurajeze sa se dezvolte armonios, aflandu-se pe aceeasi lungime de unda cu dorintele si ideile lui, insa nu intr-atat incat sa ii permita orice.

Ca sa fii sigura ca ai facut alegerea potrivita, lasa sa treaca 2 saptamani de la intrarea in casa a bonei, abia apoi trage concluziile.

ingrijire copil


2. A implinit 2 ani dar nu vorbeste. Ce este de facut?

Daca micutul tau are doi ani dar nu prea vorbeste, afla ca te numeri printre miile de mamici cu aceeasi grija: oare copilul se dezvolta normal? Da, copilul se dezvolta normal atat timp cat pana la varsta de doi ani, chiar daca nu vorbeste, intelege aproape tot ce ii spui, stie ce sa faca in anumite situatii si cum sa iti arate ce isi doreste.

La varsta de trei ani, copilul trebuie sa inlocuiasca cuvintele simple cu propozitii formate din doua-trei cuvinte. Tot acum este momentul in care copilul isi da seama ce ton trebuie sa foloseasca intr-o conversatie.

Cum iti dai seama ca micutul are o problema si trebuie sa mergi la medic? Iata in ce situatii trebuie sa mergi la medic:
- copilul are 1 an si nu gangureste;
- copilul are 1 an si jumatate dar nu spune niciun cuvant;
- copilul are 2 ani dar vorbeste rar;
- copilul are 3 ani dar nu poate sa numeasca obiectele care il inconjoara si nu alcatuieste propozitii simple.

3. De ce este copilul hiperactiv? Ce inseamna ADHD?

Daca nu se manifesta in acelasi timp, hiperactivitatea, neatentia sau agitatia nu constituie o tulburare aparte. Mai degraba este un comportament specific copiilor cu varste mici, cu atat mai mult cu cat unii copii sunt mai activi decat altii.

Daca copilul tau este hiperactiv, nu inseamna si ca este mai putin inteligent. Are doar o problema de coordonare si organizare. Specialistii considera ca hiperactivitatea si comportamentul impulsiv nu sunt legate de o afectiune psihica si deci, nu au legatura cu capacitatile intelectuale ale copilului.

Totusi, daca neatentia si hiperactivitatea se manifesta in acelasi timp, atunci copilul sufera de ADHD (deficit de atentie si hiperactivitate). ADHD are legatura cu creierul, fiind cauzat de un dezechilibru al neurotransmitatorilor creierului. Asadar, daca micutul tau este impulsiv, neatent si foarte activ in acelasi timp, mergi cu el la medic.
 copil


4. Cum il vindec de neatentie?

De multe ori, neatentia este rezultatul lipsei de interes a copilului pentru un anumit subiect sau o anumita activitate. Agitatia frecventa insa si lipsa constanta a atentiei, sunt semne ca micutul sufera de o dereglare comportamentala.

Daca ii spui ceva si uita, nu este nicio problema atat timp cat nu se intampla des. Atunci cand situatia se repeta pentru mai mult de 10 zile, copilul fiind incapabil sa duca la bun sfarsit un efort mental sustinut, este cazul sa mergi cu el la medicul pediatru.

Copilul care pierde frecvent obiecte utile si uita ce i se cere are un deficit de atentie. Daca acestui deficit de atentie i se adauga agitarea constanta a manutelor si picioarelor, dificultatea de a mentine linistea sau dificultatea in a mentine aceeasi pozitie, atunci copilul poate suferi de ADHD.

Daca micutul nu este atent din neglijenta, rautate sau rasfat si situatia se intampla o data la cateva zile, incearca sa "il lasi" sa piarda exact acele obiecte la care stii ca tine mai tare sau prefa-te ca nu esti atenta atunci cand el iti cere atentia. Ar putea fi niste lectii folositoare.

despre copii


5. Cum il dezvat de ticuri?

Ticurile sunt specifice copilariei, majoritatea disparand la maturitate. Aproape 30% dintre copiii cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani dezvolta cel putin un tic verbal sau motor: clipitul des, strambatul din nas, pocnirea din degete, ridicarea umerilor sau repetarea obsesiva a unor cuvinte. Pentru parinti devine atat de deranjant, incat se intreaba daca nu cumva copilul lor a depasit limita normalului sau daca va fi marginalizat din cauza ticurilor.

Ce este de facut? Daca copilul are un tic minor, putin deranjant, atunci este cazul sa il ignori, pentru ca va disparea in maximum trei ani. Nu uita! Cu cat acorzi mai multa atentie unui tic al copilului, cu atat mai des acesta il va repeta pentru a-ti atrage atentia. Mai mult decat atat, nu pune presiune pe micut sa renunte la obiceiul lui repetitiv, caci stresul nu va face altceva decat sa il determine sa isi insuseasca un alt tic sau sa repete si mai des pe cel existent.

Poate fi de ajutor retinerea momentelor si locurilor in care ticurile apar, pentru a putea evita pe viitor situatiile de acest gen. De asemenea, trebuie sa indepartezi de langa copil obiectul care ii provoaca ticul, de exemplu: rosul creionului - creionul, butonarea obsesiva a telecomenzii - telecomanda, etc.

ingrijire copil


6. Ce trebuie sa fac cand ii este frica? Cum il invat sa fie curajos?

Lipsa de incredere in propria persoana il face sa devina fricos. Tatii chiar se simt ofensati daca baietii lor sunt fricosi, iar sarcina de a-i "incuraja" ghici pe cine pica? Pe mamica! Dar ca sa elimini temerile, trebuie mai intai sa le identifici.

Se teme de un gandac, de intuneric, de umbre sau de apa? Departe de mandria sau orgoliul tatalui, incearca sa il intelegi, pentru ca si tu ai temerile tale, om mare fiind. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre teama lui si vorbeste-i zilnic despre eroi curajosi care si-au invins frica. Exemplele zilnice ale eroilor preferati il pot motiva sa procedeze la fel.

Cu siguranta il poti educa pe micut sa devina curajos, deoarece nu te nasti curajos, ci devii pe parcurs. Care este cheia unui comportament curajos inca din primii ani de viata? Sa il faci pe micut sa se simta iubit si apreciat, sa il lasi sa creada ca este util pentru orice activitate din casa si sa ii dai posibilitatea sa demonstreze ca se poate descurca in situatii potrivite varstei lui. Astfel, isi va consolida zilnic increderea in sine.

despre copii


7. Cum trec peste momentele tensionate cand sustine ca este "mare" ?

Mai devreme decat te astepti, va veni si momentul in care copilul tau va dori sa se evidentieze, sa arate ca este "mare" si se poate descurca fara ajutorul tau. Asteapta-te sa se comporte asa oricand dupa varsta de 2 ani.

Dintr-o data, copilul tau ascultator si saritor devine incapatanat si cam obraznic, iar atunci cand vrei sa il ajuti, rabufneste de parca ai fi in plus. De ce? Pentru ca nu stie prea bine cum sa iti arate ca poate si el sa faca multe singur, la fel ca oamenii mari si doar tu il vezi inca mic si neajutorat.

Cum poti aplana conflictul dintre voi? Secretul sta in atitudinea ta. Admite-i ca a crescut dar ca tu te obisnuiesti mai greu cu asta si spune-i ca esti uimita de cat de bine se poate descurca. Vei descoperi cu placere ca micutul va lasa garda jos odata ce ii recunosti noul statut. Lasa-l sa isi dezvolte aripile daca vrei sa stie cum sa zboare!

 copil


8. Ce trebuie sa fac daca nu are pofta de mancare?

Cand vezi ca a devenit o obisnuinta sa refuze mancarea, in ciuda eforturilor tale de a-i face pe plac, este de preferat sa te adresezi unui specialist. Pana sa ajungi acolo, verifica daca iti cunosti foarte bine micutul sau doar exagerezi...

Refuza mancarea sau mananca mai putin decat crezi tu ca ar trebui, dar se dezvolta normal si chiar ia in greutate? La ce bun sa te alarmezi? Inseamna ca micutul se hraneste exact atat cat simte ca ii trebuie. Si inca ceva: incearca sa il lasi sa i se faca foame, fara sa ii oferi "recompense" dulci. Daca nu este bolnav, este imposibil sa nu ceara de mancare la un moment dat.

Ispiteste-l cu alimente gustoase, aranjate intr-o maniera cat mai apetisanta si ai grija sa nu cazi in capcana de a-l obliga sa manance tot din farfurie. Mancand fortat, exista riscul de a i se face rau la scurt timp dupa ce mananca.

Totusi, lipsa poftei de mancare poate fi si una din simptomele anumitor afectiuni! Lipsa poftei de mancare la copii poate fi cauzata de parazitoze intestinale, rinofaringite (rosu in gat), stomatita aftoasa (afte ce apar in toata gura si pe limba) sau de afectiuni grave, cum sunt pneumonia sau chiar leucemia.


9. Cat de gros sau subtire trebuie sa il imbrac?

Cand vrei sa iesi cu micutul la plimbare sau sa il lasi sa se joace cu prietenii afara, orienteaza-te dupa temperatura aerului. Asadar, iata cum trebuie sa il imbraci pe copil in functie de temperatura de afara:

10°C
- o geaca sau o haina, o bluza mai grosuta, pantalonasi/fustita cu strampi grosi si un maiou pe dedesubt;
20°C - doua bluzite subtiri, pantalonasi / fustita cu strampi si un maiou pe dedesubt. Prima bluzita o poti da jos daca se face mai cald;
30°C - camasuta cu pantaloni / rochita si maiou pe dedesubt;
35°C - maiou / bluzita fara maneci, pantalonasi scurti/fustita fara strampi.

ingrijire copil


10. Cum il feresc de raceli si boli? Ce alimente ajuta la intarirea sistemului imunitar?

Daca vrei sa iti feresti copilul de raceli si boli, trebuie sa ii oferi alimente care ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Cei mai buni prieteni ai sistemului imunitar sunt vitaminele, mai ales vitamina A si vitamina C. Asadar, ofera-i vitamina A si C din surse naturale: fructe (portocale, lamai, mere, kiwi, pere) si legume (brocolli, morcovi, rosii, sfecla, dovlecei).

Necesarul de vitamine al unui copil cu varsta peste 3 ani inseamna un fruct si 1 farfurie cu legume in fiecare zi! Adauga si putina carne pentru necesarul de proteine care formeaza anticorpi.

Apeleaza cu incredere si la homeopatie si remedii naturiste: echinaceea, miere, propolis, laptisor de matca, etc. Asemenea preparate se gasesc in aproape orice farmacie si este bine ca micutul sa tina o cura cu preparate naturiste in fiecare toamna si primavara.

Articolul urmator
Transformă despărțirea de suzetă într-o aventură amuzantă, nu într-o amintire neplăcută. Sfaturi esențiale de la pedodont
Transformă despărțirea de suzetă într-o aventură amuzantă, nu într-o amintire neplăcută. Sfaturi esențiale de la pedodont

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Tatăl meu biologic era bipolar și mama mea suferea de schizofrenie”. O femeie rememorează cele mai dificile momente din copilăria ei
    „Tatăl meu biologic era bipolar și mama mea suferea de schizofrenie”. O femeie rememorează cele mai dificile momente din copilăria ei

    „Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus că nu există tratament. S-a dovedit că, de fapt, aveam tulburare de stres post-traumatic”, povestește Nadia, o...

    Laura Cosoi, cea mai sinceră postare din online. „Nu reușim să gestionăm situații, suntem nervoși, dezechilibrați"
    Laura Cosoi, cea mai sinceră postare din online. „Nu reușim să gestionăm situații, suntem nervoși, dezechilibrați"

    Par familia perfectă, dar de fapt, sunt oameni simpli, părinți care au obstacole de înfruntat, își pierd răbdarea și mai ridică tonul. Laura Cosoi a făcut dezvăluiri...

    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri
    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri

    Printre momentele cele mai încărcate de emoție și mai pline de entuziasm din viața unui părinte se regăsește și prima aniversare a copilului. De aceea, te străduiești să...

    Trucul genial prin care un tată își salvează copiii de situații inconfortabile
    Trucul genial prin care un tată își salvează copiii de situații inconfortabile

    Recunosc, mă enervez teribil când oamenii se plâng cât de greu este să ai copii mici. Adică, serios? Copiii mici sunt teribili? Sigur, sunt acele dimineți în care...

    Cinci situații în care nu ar trebui să punem copilul să aleagă între mami și tati
    Cinci situații în care nu ar trebui să punem copilul să aleagă între mami și tati

    Pe cine iubesti mai mult, pe mami sau pe tati? Cu cine alegi să rămâi? - Sunt doar câteva din întrebările care nu își au locul într-o familie cu copii....

    Ești a doua soție? 9 situații pentru care trebuie să te pregătești intens
    Ești a doua soție? 9 situații pentru care trebuie să te pregătești intens

    Ești a doua soție? Asta nu înseamnă că ești pe locul doi în inima bărbatului tău. Treci peste temeri, răutățile din jur (dacă există) și peste "fantoma" primei...

    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit
    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit

    După naștere proaspăta mamă se concentrează 100% pe nou-născut și pe nevoile acestuia, dar și pe recuperarea corpului ei care a trecut prin schimbări masive. De aceea libidoul este...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    © 2024 Qbebe