Un studiu demonstrează că sucurile acidulate stimulează agresivitatea copiilor

Un studiu demonstrează că sucurile acidulate stimulează agresivitatea copiilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În vederea unei sănătăți fizice și psihice optime a copiilor noștri este esențial să fim foarte atente și la băuturile pe care le consumă. Așa cum ne îndeamnă și specialiștii, cea mai importantă măsură pe care o putem lua din acest punct de vedere este să-i ținem cât mai departe de sucurile acidulate. Acest tip de băuturi sunt pline de tot felul de substanțe periculoase, ce vor crea nu numai probleme de sănătate fizică, dar vor afecta considerabil și comportamentele copiilor noștri. Cu privire la acest ultim aspect, rezultatele unor studii recente arată în mod clar că băuturile acidulate pot spor agresivitatea copiilor. Să aflăm din ce motive!

Ce probleme de sănătate le pot provoca sucurile acidulate copiilor

Specialiștii din domeniul nutriției din lumea întreagă sunt de părere că băuturile acidulate pot dăuna considerabil sănătății copiilor, din mai multe puncte de vedere.
Cele mai cunoscute probleme de sănătate pe care consumul constant al acestor băuturi le poate provoca sunt:
Obezitatea
Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: consumul de sucuri dulci, acidulate, în rândul copiilor, nu va face altceva decât să le furnizeze acestora „calorii goale", ceea ce îi va predispune la acumularea kilogramelor în plus, la obezitate.

Citește și: Stiai ca sucurile facute in casa consumate in exces pot fi periculoase pentru copil?

Problemele dentare
Stomatologii sunt de părere că micuții ce consumă frecvent băuturi acidulate vor avea mai multe probleme dentare (carii, probleme cu gingiile), prin comparație cu aceia ce nu beau deloc astfel de băuturi sau care fac acest lucru ocazional.

Cafeina din unele dintre aceste băuturi poate crea și tot felul de manifestări neplăcute
De exemplu, „Asociația Americană de Pediatrie" recomandă interzicerea totală, de către părinți, a sucurilor acidulate ce au și conținut de cafeină, în condițiile în care aceasta poate duce la apariția a tot felul de probleme de sănătate la copii. Printre acestea, cele mai cunoscute se referă la dureri de cap, tulburări digestive (cum ar fi diaree, greață etc.) sau tulburări de somn.

Cum pot influența sucurile acidulate comportamentul copiilor- Concluziile unor studii

Cercetările din ultimii ani au ajuns la concluzia că aceste sucuri pot influența în mod negativ și comportamentul copiilor, fie că este vorba despre cei mai mici, fie că este vorba despre cei mai mari.
Pentru prima dată, specialiștii americani au afirmat că băuturile acidulate conduc, la copiii ce au vârsta în jur de 5 ani, la apariția comportamentelor agresive și la scăderea capacității de atenție, prin comparație cu aceia ce nu consumă deloc aceste băuturi. Aceste manifestări sunt cu atât mai frecvente cu cât un copil primește mai mult de o porție de băutură acidulată pe zi.
Unul dintre cele mai importante studii ce au demonstrat clar acest aspect este unul apărut în „Journal of Pediatrics", în care se precizează următorul lucru: copiii ce beau în mod frecvent sucuri cu acid sunt mai hiperactivi, mai iritabili și mai predispuși comportamentelor agresive.
Studiul a avut în vedere cercetarea unor grupuri de copii și de părinți din 20 de orașe mari din SUA și a încercat să evidențieze că și părinții au un mare rol în încurajarea consumului, de către copii, al unor astfel de băuturi. Cam în 43% dintre cazuri părinții le dădeau copiilor zilnic, cel puțin 4 porții de băutură acidulată. În plus, majoritatea părinților care procedau așa cu copiii sufereau ei înșiși de depresie.
Cu alte cuvinte, semnalul de alarmă al experților a fost tras de experți în condițiile în care a reieșit în mod clar că micuții obișnuiți să aibă o dietă din care nu lipsesc băuturile acidulate vor fi mai predispuși să adopte tot felul de comportamente anti-sociale, să fie agresivi fizic sau verbal cu cei din jur.

Baietel cu manifestari de agresivitate

În privința preadolescenților și adolescenților, un studiu realizat în anul 2011 în cadrul „Injury Prevention" a scos în evidență următoarea problemă: cei ce beau mai mult de 5 porții de sucuri acidulate pe zi sunt mai tentați să aibă comportamente violente față de cei apropiați și față de străini și vor fi inclusiv mai dornici să poarte la ei diverse arme în scopul de a putea să-și manifeste agresivitatea. De altfel, autorii acestui studiu au afirmat, în cuprinsul unuia mai vechi, că adolescenții care consumă mereu băuturi acidulate au o dispoziție foarte schimbătoare, le place să se antreneze în bătăi, pot fi depresivi și pot avea și dorința de a se sinucide.
În vederea descurajării unor asemenea comportamente agresive, specialiștii le recomandă părinților, alături de ședințe de consiliere psihologică, eliminarea completă, din dieta copiilor lor, a sucurilor acidulate. Chiar dacă nu se va vedea de la început, treptat se poate observa o ameliorare a comportamentelor copiilor, ce vor fi mai calmi și nu vor mai fi tentați să acționeze cu agresivitate.
Cu alte cuvinte, medicii spun că renunțarea la băuturile acidulate îi va ajuta pe copii să se autocontroleze mai bine, iar noi îi putem susține mai mult dacă vom reuși să-i disciplinăm și prin intermediul unui sistem de recompense, de laude, dar și prin încercarea de a le expune, cu calm, consecințele negative ale unor eventuale comportamente violente.

 Cat zahar poate contine un pahar de suc acidulatCare sunt cauzele pentru care sucurile acidulate acidulate pot spori agresivitatea copiilor noștri

În urma cercetărilor multiple, s-a descoperit că substanțele conținute în băuturile acidulate sunt cele pot influența în mod negativ comportamentul copiilor, făcându-i să fie mai agresivi. Iată câteva exemple de asemenea substanțe periculoase:

Aspartamul, acidul citric și cel fosforic- Studiile au arătat de mai multe ori faptul că oricare dintre aceste substanțe pot favoriza comportamentele agresive
Stimulenți precum taurina sau guarana- Din păcate, unele dintre băuturile acidulate conțin acești stimulenți, ce nu fac altceva decât să-i determine pe copii să fie mai agitați, mai violenți
Cafeina- Despre aceasta se spune că va influența nivelul unor hormoni din organismul copiilor, care vor influența în mod negativ capacitatea creierului de a percepe și de a evalua riscurile. De aceea, un copil ce va consuma o băutură ce conține și cafeină nu se va mai putea controla și va putea avea izbucniri de comportament agresiv.
Nu în ultimul rând, cantitatea mare de zahăr din băuturile acidulate își va pune în mod negativ amprenta asupra modului în care se comportă un copil. În condițiile în care în organismul său va pătrunde mult zahăr, acest fapt va duce la dereglarea capacității de reglare optimă a nivelului de zahăr. Din acest motiv, se vor produce fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, care va creșteri și scăderi bruște. În acest context, copilul va simți nevoia să-și satisfacă „pofta" de zahăr consumând cât mai mult, așa că va simți nevoia să bea cât mai mult dintr-un suc acidulat.

Citește și: 9 semne că al tău copil consumă prea mult zahăr

Voi știați până acum faptul că băuturile acidulate îi pot face pe copii să fie mai predispuși spre adoptarea unor comportamente agresive?

Surse:
www.naturalnews.com, www.verywellmind.com

 

Articolul urmator
Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii
Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor
    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor

    Sucul de fructe vine în completarea unui mic dejun sănătos pentru cei mici, sau poate fi o gustare plină de vitamine, nu-i așa? Din păcate, studiile recente arată exact...

    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi
    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi

    Berea este cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, dar și una dintre cele mai vechi, datând din anul 5000 î.Hr. Are și un festival dedicat! În fiecare...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?
    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?

    Un nou studiu publicat de JAMA (Journal of the American Medical Association) arată că un sfert din populația părinților din SUA au mințit în legătură cu metodele de testare și...

    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

    Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

    Țipatul nu te face o mamă rea, demonstrează doar că ești OM
    Țipatul nu te face o mamă rea, demonstrează doar că ești OM

    Aveam la dispoziție cincisprezece minute pentru a-mi încălța fetița de trei ani, a o scoate pe ușă, a o așeza în mașină și a o duce în sala de așteptare pentru...

    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

    Alături de nutrienții atât de valoroși pe care îi furnizează, laptele matern poate să îi ofere protecție bebelușului împotriva diferitelor boli. Atât...

    Știința demonstrează că fiecare viață umană începe în momentul fertilizării, nu la naștere
    Știința demonstrează că fiecare viață umană începe în momentul fertilizării, nu la naștere

    În luna decembrie a anului trecut, la Curtea Supremă de Justiție a SUA a fost adusă în dezbatere o lege adoptată de statul Mississippi, potrivit căreia avorturile sunt...

    © 2024 Qbebe