Ce sunt proteinele?
Proteinele au rolul de a construi, de a mentine si de a inlocui tesuturile din corp si se gasesc in muschi, organe, glande si chiar in sistemul imunitar. Corpul utilizeaza proteinele ingerate pentru a dezvolta molecule proteice specializate ce indeplinesc anumite functii. Cel mai bun exemplu consta in crearea hemoglobinei, partea din globulele rosii care transporta oxigen in tot organismul. Altele creeaza muschiul cardiac, ajutand astfel la miscarea picioarelor, plamanilor si protejand impotriva bolilor.
Cele mai cunoscute surse de proteine sunt: vita, puiul, pestele, ouale, produsele lactate, nucile, semintele si leguminoasele (fasolea si lintea).
Proteinele la copii - tipuri de proteine
Proteinele care provin din surse animale, cum sunt carnea si laptele, sunt denumite complete, deoarece contin toti cei 9 aminoacizi esentiali mentionati anterior, in schimb majoritatea celor din surse vegetale sunt considerate incomplete deoarece lipseste cel putin un aminoacid, aceasta fiind o problema serioasa pentru copiii care nu consuma carne sau produse lactate. Exista insa o serie, limitata ce-i drept, de legume care le contin, cum sunt soia, semintele de canepa si quinoa, dar puteti folosi la nevoie si arahide sau fasole rosie (nu sunt proteine complete).
Citeste si: Oul in alimentatia copilului
Proteinele la copii - cantitate necesara
Specialistii considera ca in fiecare zi un copil necesita 1 g de proteine pentru fiecare kg pe care il cantareste; in mod evident, odata cu cresterea, creste si necesarul acesta. Ca repere strict orientative (desi greutatea copiilor difera), copiii intre 1-3 ani necesita 16 g de proteine, cei de 4-6 ani 24 g de proteine, iar cei de 7-10 ani 28 g de proteine. Retineti ca in principiu 10-20% din caloriile ingerate trebuie sa provina din alimente cu proteine, restul de la carbohidrati si grasimi (pentru a preveni obezitatea). In cazul in care exista un exces in consumul de proteine, corpul va excreta cantitati mari de uree.
Iata si cantitatile aproximative de proteine continute de diverse alimente: 2 linguri de unt de arahide - 7 g, 1 cana de lapte semidegresat - 8 g, doua bucati de branza cheddar - 7 g, 90 g de piept de pui - 10,5 g, ½ cana broccoli - 2 g, un ou - 6 g, 1 felie paine integrala - 4 g (retineti insa si diferentierea mentionata de proteine complete si incomplete). Iata si alimentele cu cantitati semnificative de proteine: lapte, lapte de soia, oua, branza, iaurt, unt de arahide, carne slaba, pui si peste, fasole, tofu, linte si alte leguminoase, cereale inclusiv paine si paste, nuci si seminte. In plus, exista disponibile in comert si alimente fortificate cu proteine insa nu reprezinta o alternativa sanatoasa (de obicei sunt procesate chimic). Un alt aspect esential ce priveste calitatea proteinelor este legat de cat de digerabile sunt, in general cele animale fiind considerate mai usor digerabile.
Citeste si: Carnea in alimentatia copilului
Proteinele la copii - probleme
Copiii care risca o deficienta in ceea ce priveste consumul de proteine sunt cei alergici la anumite alimente, precum laptele sau pestele (cel mai des intalnite) sau cei vegetarieni/vegani. In cazul acestora din urma, exista si problema unui aport prea mic de calorii si de vitamina B12 (pot necesita un supliment sau alimente fortificare cu B12 si chiar avocado; nuci si seminte sau fructe uscate drept calorii benefice). Exista si un sindrom care apare odata cu consumul anumitor alimente ce contin proteine, in special lactate si soia (un tip de alergie) ce seamana prin simptomatologie cu enterocolita. De aceea, in toate cazurile este bine sa apelati la un nutritionist pentru a va oferi solutii pentru un aport proteic optim, astfel incat lipsa unor alimente din dieta sa nu afecteze in vreun fel buna crestere si dezvoltare.
Studiile au demonstrat ca o dieta bogata in proteine si cu putine zaharuri si fara aditivi, in combinatie cu suplimente cum sunt uleiul de peste si zincul pot ameliora semnificativ simptomele ADHD la copii fara a prezenta efecte adverse.
Un alt studiu a descoperit faptul ca un compus special de sulf identificat in supa de pui chiar protejeaza impotriva infectiilor gatului si plamanilor. Continutul proteic al supei de pui este usor absorbit si ideal pentru copiii aflati in perioada de convalescenta (dupa raceala/boli ale copilariei). Pestele este considerat un superaliment, bogat in proteine, cu putine grasimi si plin cu vitamina B si minerale, fiind usor de digerat si chiar de gatit.
Citeste si: Supa la copii, beneficii si sfaturi
Proteinele la copii - idei pentru masa
In cazul in care copiii sunt mofturosi, puteti incerca sandvisuri cu ton, cu branza, chiar pizza gatita in casa cu carnita de pui, de curcan, de vita, rulade, sandvisuri, spaghete/macaroane. In rubrica Culinar by Qbebe poti sa te inspiri pentru cele mai delicioase retete:
Surse: www.dailymail.co.uk; www.healthychild.net; www.livestrong.com; www.cyh.com; www.healthychild.ne; http://kidshealth.org; http://pediatrics.about.com