Totul despre lipide (grasimi) in alimentatia copilului

Totul despre lipide (grasimi) in alimentatia copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Grasimile la copii sunt extrem de importante pentru dezvoltare, insa trebuie sa tinem cont si de calitatea acestora si, mai ales, de cantitate. Iata cele mai importante aspecte pe care parintii trebuie sa le cunoasca in ceea ce priveste grasimile la copii alaturi de cateva sfaturi pentru o alimentatie echilibrata.

Importanta grasimilor in alimentatia copilului

 Desi multe persoane le considera in mod automat nocive, grasimile reprezinta nutrimente esentiale pentru organismul uman, fiind utilizate pentru crearea de tesut nervos (inclusiv creier si nervi) si hormoni. Corpul utilizeaza de asemenea grasimea drept sursa de energie (de aceea o stocheaza preventiv in depozite pentru situatiile in care hrana ar putea fi precara). Desi grasimile confera savoare si textura mancarii, sunt bogate in calorii, consumate in cantitati excesive pot conduce la probleme de sanatate (in special cele nocive din chips-uri, ciocolata, prajituri, gogosi, produse de patiserie si produsele de tip fast food, dar pot fi ascunse si in creme sau sosuri).

Un alt rol pe care il detin grasimile este acela de a ajuta organismul in procesul de absorbtie a anumitor vitamine: vitaminele A, D, E si K sunt liposolubile (pot fi absorbite doar daca exista grasime in alimentatia respectiva) si contribuie la inducerea unei senzatii de satietate (prin urmare, nevoia de mancare va scadea).

Aspecte esentiale

Din punct de vedere al caloriilor continute, grasimea prezinta dublul numarului de calorii in comparatie cu aceeasi cantitate de carbohidrati sau proteine. De exemplu, 1 gram de lipide (grasimi) ofera 9 calorii, in timp ce 1 gram de carbohidrati si proteine ofera 4 calorii. Iata care sunt tipurile principale de grasimi:

 - nesaturate: se gasesc in legume si peste si sunt considerate neutre sau chiar benefice pentru sanatatea inimii. La randul lor, acestea sunt: monosaturate (avocado si masline, alune si ulei de rapita), polinesaturate (majoritatea uleiurilor vegetale cum sunt uleiul de floarea soarelui si de masline), acizi grasi omega 3 (in pestii grasi cum sunt tonul sau somonul).

- saturate: se gasesc in carne si alte produse animale (unt, branza si lapte, ulei de cocos, untura). Prea multe grasimi saturate conduc la cresterea nivelului de colesterol si cresc riscul bolilor de inima.

 - grasimile trans: in margarina, produse gen snacks si de patiserie si unele produse prajite. Acestea sunt create cand uleiurile vegetale sunt hidrogenate (atomii de hidrogen sunt adaugati moleculei de grasime pentru a ramane solida la temperatura camerei). Si acestea cresc nivelul de colesterol si predispun inima la diverse afectiuni.

Cand achizitionati produse ambalate, trebuie sa urmariti pe eticheta valorile corespunzatoare unei portii, dar sa luati in considerare faptul ca cei mici consuma adeseori mai mult de o portie din acel produs. Apoi, multe produse mentioneaza grasime redusa sau chiar fara grasime pe ambalaj, insa realitatea este ca primele pot contine 3 g de lipide/portie, iar cele din urma 0.5 g/portie. Specialistii recomanda in acest sens sa nu va bazati intotdeauna pe specificatiile de pe ambalaj, deoarece pot fi eronate sau incomplete.

Grasimile la copii: cum si cat?

In conditiile in care principala grija a parintilor in ceea ce priveste alimentatia copiilor se refera la obezitate, trebuie sa cunoasteti urmatoarele aspecte despre cantitatea necesara de lipide. In primul rand, pana la varsta de 2 ani nu restrictionati in vreun fel cantitatea de grasime si calorii alimentare, adica nu ii supuneti pe cei mici la vreun regim si, mai ales, nu le oferiti lapte degresat. Acest lucru este important de retinut, deoarece in decursul primelor luni si primilor ani se dezvolta enorm creierul (90%) si, de fapt, intregul organism, grasimile avand un rol major in acest proces de maturizare. S-a constatat faptul ca organismul copilului oxideaza grasimile in procent mai mare, pentru a sustine cresterea corpului un exemplu fiind nivelurile ridicate de sinteza a proteinelor. In plus, exista pusee de crestere la copii care trebuie sustinute de un consum sporit de lipide pentru a beneficia de energia necesara dezvoltarii optime.

 In mod concret, copiii intre 1-3 ani trebuie sa consume alimente cu un continut de 30-35% calorii din lipide, intre 4-18 ani, recomandarea este ca lipidele sa reprezinte 25-35% din calorii. In cazul in care aportul de lipide este deficitar, studiile au observat la copii o crestere a apetitului insotita de un consum excesiv de carbohidrati (organismul isi preia din alte surse energia necesara functionarii).

Pentru o tranzitie optima a aportului de lipide, puteti oferi celor mici lapte integral, matern sau praf pana la 2 ani si apoi il puteti inlocui pe acesta cu lapte semidegresat si ulterior degresat (laptele matern si cel formula contin aproximativ 40-55% energie sub forma de lipide). Retineti in acest sens ca laptele praf trebuie preparat intocmai conform instructiunilor, prin adaugarea unei cantitati adecvate de apa (nu diluat).

Studiile au demonstrat ca acizii grasi esentiali nu pot fi creati de organism in mod independent, prin urmare trebuie inclusi prin alimentatie. Acestia includ acizii grasi omega 6 si acizii grasi omega 3 aflati in laptele matern si praf, legume si nuci. Desi DHA si EPA (omega 3) din peste pot fi create din acidul alfa linoleic in corp, acest proces este limitat. De asemenea, exista studii care au demonstrat importanta acestor acizi grasi in ceea ce priveste tratamentul si prevenirea ADHD.

Sfaturi

In primul rand, trebuie sa reprezentati voi insiva un exemplu bun. Daca veti opta pentru alimente sanatoase si o alimentatie echilibrata alaturi de exercitii fizice in mod regulat, si copiii va vor urma involuntar. Apoi, nu trebuie sa excludeti grasimile, insa trebuie sa renuntati la cele saturate (gogosi, produse de patiserie, biscuiti, prajituri) sau de tip trans (prajituri si biscuiti) si sa optati in dieta copiilor pentru alternative benefice cum sunt legumele si fructele, cerealele integrale si pestele, dar si produsele lactate. Cand gatiti pentru copii, optati pentru uleiuri nesaturate (de masline) si inlocuiti prajirea alimentelor cu coacerea sau fierberea care nu adauga atat de multe grasimi. Indepartati pielea de pe carnea de pui, excludeti sosurile si mezelurile si, nu in ultimul rand, urmariti cu atentie ambalajele produselor.

Surse: www.raisehealthyeaters.com; http://kidshealth.org; www.healthychildren.org; www.healthykids.nsw.gov.au; www.aboutkidshealth.ca

Articolul urmator
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Credeam că o să fiu genul de mamă care o să controleze totul în viața copilului. Acum mă interesează doar să fie fericită
    Credeam că o să fiu genul de mamă care o să controleze totul în viața copilului. Acum mă interesează doar să fie fericită

    Când încă își poartă copilul în pântece, mama își imaginează cum va aborda parentingul, ce fel de părinte va fi. Doar că realitatea creșterii unui...

    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine
    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine

    Notele pe care copilul le ia la școală nu reflectă capacitatea lui cognitivă și nu sunt relevante pentru o viitoare carieră. Tu cum tratezi notele copilului tău?

    © 2024 Qbebe