Importanta grasimilor in alimentatia copilului
Desi multe persoane le considera in mod automat nocive, grasimile reprezinta nutrimente esentiale pentru organismul uman, fiind utilizate pentru crearea de tesut nervos (inclusiv creier si nervi) si hormoni. Corpul utilizeaza de asemenea grasimea drept sursa de energie (de aceea o stocheaza preventiv in depozite pentru situatiile in care hrana ar putea fi precara). Desi grasimile confera savoare si textura mancarii, sunt bogate in calorii, consumate in cantitati excesive pot conduce la probleme de sanatate (in special cele nocive din chips-uri, ciocolata, prajituri, gogosi, produse de patiserie si produsele de tip fast food, dar pot fi ascunse si in creme sau sosuri).
Un alt rol pe care il detin grasimile este acela de a ajuta organismul in procesul de absorbtie a anumitor vitamine: vitaminele A, D, E si K sunt liposolubile (pot fi absorbite doar daca exista grasime in alimentatia respectiva) si contribuie la inducerea unei senzatii de satietate (prin urmare, nevoia de mancare va scadea).
Aspecte esentiale
Din punct de vedere al caloriilor continute, grasimea prezinta dublul numarului de calorii in comparatie cu aceeasi cantitate de carbohidrati sau proteine. De exemplu, 1 gram de lipide (grasimi) ofera 9 calorii, in timp ce 1 gram de carbohidrati si proteine ofera 4 calorii. Iata care sunt tipurile principale de grasimi:
- nesaturate: se gasesc in legume si peste si sunt considerate neutre sau chiar benefice pentru sanatatea inimii. La randul lor, acestea sunt: monosaturate (avocado si masline, alune si ulei de rapita), polinesaturate (majoritatea uleiurilor vegetale cum sunt uleiul de floarea soarelui si de masline), acizi grasi omega 3 (in pestii grasi cum sunt tonul sau somonul).
- saturate: se gasesc in carne si alte produse animale (unt, branza si lapte, ulei de cocos, untura). Prea multe grasimi saturate conduc la cresterea nivelului de colesterol si cresc riscul bolilor de inima.
- grasimile trans: in margarina, produse gen snacks si de patiserie si unele produse prajite. Acestea sunt create cand uleiurile vegetale sunt hidrogenate (atomii de hidrogen sunt adaugati moleculei de grasime pentru a ramane solida la temperatura camerei). Si acestea cresc nivelul de colesterol si predispun inima la diverse afectiuni.
Cand achizitionati produse ambalate, trebuie sa urmariti pe eticheta valorile corespunzatoare unei portii, dar sa luati in considerare faptul ca cei mici consuma adeseori mai mult de o portie din acel produs. Apoi, multe produse mentioneaza grasime redusa sau chiar fara grasime pe ambalaj, insa realitatea este ca primele pot contine 3 g de lipide/portie, iar cele din urma 0.5 g/portie. Specialistii recomanda in acest sens sa nu va bazati intotdeauna pe specificatiile de pe ambalaj, deoarece pot fi eronate sau incomplete.
Grasimile la copii: cum si cat?
In conditiile in care principala grija a parintilor in ceea ce priveste alimentatia copiilor se refera la obezitate, trebuie sa cunoasteti urmatoarele aspecte despre cantitatea necesara de lipide. In primul rand, pana la varsta de 2 ani nu restrictionati in vreun fel cantitatea de grasime si calorii alimentare, adica nu ii supuneti pe cei mici la vreun regim si, mai ales, nu le oferiti lapte degresat. Acest lucru este important de retinut, deoarece in decursul primelor luni si primilor ani se dezvolta enorm creierul (90%) si, de fapt, intregul organism, grasimile avand un rol major in acest proces de maturizare. S-a constatat faptul ca organismul copilului oxideaza grasimile in procent mai mare, pentru a sustine cresterea corpului un exemplu fiind nivelurile ridicate de sinteza a proteinelor. In plus, exista pusee de crestere la copii care trebuie sustinute de un consum sporit de lipide pentru a beneficia de energia necesara dezvoltarii optime.
In mod concret, copiii intre 1-3 ani trebuie sa consume alimente cu un continut de 30-35% calorii din lipide, intre 4-18 ani, recomandarea este ca lipidele sa reprezinte 25-35% din calorii. In cazul in care aportul de lipide este deficitar, studiile au observat la copii o crestere a apetitului insotita de un consum excesiv de carbohidrati (organismul isi preia din alte surse energia necesara functionarii).
Pentru o tranzitie optima a aportului de lipide, puteti oferi celor mici lapte integral, matern sau praf pana la 2 ani si apoi il puteti inlocui pe acesta cu lapte semidegresat si ulterior degresat (laptele matern si cel formula contin aproximativ 40-55% energie sub forma de lipide). Retineti in acest sens ca laptele praf trebuie preparat intocmai conform instructiunilor, prin adaugarea unei cantitati adecvate de apa (nu diluat).
Studiile au demonstrat ca acizii grasi esentiali nu pot fi creati de organism in mod independent, prin urmare trebuie inclusi prin alimentatie. Acestia includ acizii grasi omega 6 si acizii grasi omega 3 aflati in laptele matern si praf, legume si nuci. Desi DHA si EPA (omega 3) din peste pot fi create din acidul alfa linoleic in corp, acest proces este limitat. De asemenea, exista studii care au demonstrat importanta acestor acizi grasi in ceea ce priveste tratamentul si prevenirea ADHD.
Sfaturi
In primul rand, trebuie sa reprezentati voi insiva un exemplu bun. Daca veti opta pentru alimente sanatoase si o alimentatie echilibrata alaturi de exercitii fizice in mod regulat, si copiii va vor urma involuntar. Apoi, nu trebuie sa excludeti grasimile, insa trebuie sa renuntati la cele saturate (gogosi, produse de patiserie, biscuiti, prajituri) sau de tip trans (prajituri si biscuiti) si sa optati in dieta copiilor pentru alternative benefice cum sunt legumele si fructele, cerealele integrale si pestele, dar si produsele lactate. Cand gatiti pentru copii, optati pentru uleiuri nesaturate (de masline) si inlocuiti prajirea alimentelor cu coacerea sau fierberea care nu adauga atat de multe grasimi. Indepartati pielea de pe carnea de pui, excludeti sosurile si mezelurile si, nu in ultimul rand, urmariti cu atentie ambalajele produselor.
Surse: www.raisehealthyeaters.com; http://kidshealth.org; www.healthychildren.org; www.healthykids.nsw.gov.au; www.aboutkidshealth.ca