Ce este de facut in acest caz?
Echipa Qbebe vine in sprijinul tuturor mamicilor cu o serie de sfaturi pentru cresterea poftei de mancare la copii:
1. Nu il lasa sa manance doar ce vrea el
Din dorinta mult prea mare ca cel mic sa manance si sa fie multumit, esti dispusa sa ii dai constant acelasi fel de mancare pe care il adora. Gresit! Cu timpul va face din ce in ce mai multe mofturi la mancare si va prefera doar unul sau doua feluri de mancare, in rest, poate numai dulciuri.
|
2. Integreaza-l intr-o comunitate
Mai exact, du-l la gradinita. Acolo se va indemna cu ceilalti copii si va manca asemeni lor fara a se mai gandi macar ca el acasa nu ar fi mancat asa ceva.
3. Ofera-i o masa echilibrata
Cheia unei alimentatii sanatoase este ca cel mic sa aiba parte de produse hranitoare, naturale, carnea slaba de pui sau vita, pestele, fiind indispensabile. De asemenea, branzeturile si lactatele au o foarte mare valoare nutritiva.
Fructele si legumele de sezon nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a copilului, fie ele crude, fierte, coapte ori prajite sau prelucrate sub forma de sucuri, gemuri, dulceturi sau compoturi.
Printre cele mai indicate alegeri sunt fructele care au un continut de vitamina A, C si fibre. Mango, bananele, potrocalele, afinele sunt cele care ajuta cel mai mult. Daca copilul tau nu accepta fructele proaspete, le poti integra in shake-uri sau iaurturi.
Printre cele mai bune legume sunt cele cu frunze verzi precum spanac, salata verde, broccoli, varza.
4. Prezinta mancarea intr-un mod agreabil
Modul de prezentare al alimentelor joaca si el un rol destul de important. Specialistii au demonstrat ca cei mici sunt capabili sa manance chiar si alimente care nu le plac foarte mult doar daca sunt aranjate in moduri cat mai amuzante si atractive.
5. Suplimente alimentare
Daca in urma analizelor si a testelor, se descopera ca cel mic sufera de carente de minerale si vitamine, medicul ar putea prescrie o serie de suplimente cu scopul de a-i stimula apetitul. Printre cele mai recomandate sunt vitaminele C, D, Zinc, Calciu si complexul de vitamina B, in special B6 si B12.
6. Fara sucuri, fie ele chiar si naturale
Daca micutul bea sucuri in timpul zilei, atunci pofta de mancare ii scade, din cauza ca acestea sunt bogate in zaharuri care satisfac secretia de insulina si pacalesc centrul foamei.
7. Fara dulciuri intre mese
Orice copil adora sa fie rasfatat cu ceva dulce, o mica gustare delicioasa intre mesele principale. Total gresit! Nu trebuie sa te simti intimidata de el si de rugamintile lui deoarece nu faci nimic altceva decat sa ii alimentezi sentimentul de satietate, iar el va refuza apoi mesele principale.
|
8. Fara certuri sau dispute de fata cu copilul
Orice tensiune dintre voi doi este resimtita acut de copil, care va refuza sa mai manance din cauza stresului emotional de factura negativa pe care il simte permanent. Asa ca, daca relatia voastra are un moment mai delicat, incercati sa lamuriti lucrurile atunci cand cel mic nu este in preajma.
9. Nu il impinge spre o viata sedentara
Daca cel mic nu are o viata foarte activa si din punct de vedere fizic, atunci el nu va simti nevoia sa manance foarte mult, neavand nevoie de prea multi nutrienti. Pentru o dezvoltare armonioasa a scheletului si a muschilor, iti sugeram sa il inscrii pe copil la un sport.
Copilul tau mananca sanatos si in cantitati ideale pentru varsta lui?