Top 10 alimente pe care fiecare copil trebuie sa le manance

Top 10 alimente pe care fiecare copil trebuie sa le manance

Alexandra Negreanu

Totii copiii au nevoie de dragoste, atentie, ingrijire, odihna si alimentatie buna- astfel incat acestia sa fie sanatosi si fericiti. Nu exista doi copii la fel sau care au exact aceleasi nevoi. Fiecare copil este unic in felul sau si atunci cand se naste un bebelus parintii trebuie sa invete sa cunoasca si sa se obisnuiasca cu noua persoana. Alimentatia este foarte importanta in dezvoltarea copilului si procesul se complica odata cu diversificarea. La inceput poate fi greu sa interpretezi semnalele date de copil, dar incetul cu incetul iti vei cunoaste gusturile copilului si poate ti le vei regasi si pe ale tale in deciziile lui. Este important sa realizam ca niciun copil nu va manca sau va agrea unele alimente asa cum gasesti scris in unele carti de specialitate sau cum spun medicii. Insa exista anumite alimente care sunt vitale pentru ca puiul tau sa creasca sanatos si voinic.

1. Laptele

La ce varsta poate fi introdus

Laptele matern- de la nastere pana in momentul intreruperii alaptarii
Formula de lapte- exclusiv pana la varsta de 4 luni, apoi ca supliment in diversificare
Laptele de vaca- dupa varsta de 1 an- fiert, dupa varsta de 1 an se poate oferi si crud.

Beneficii

Laptele este primul aliment cu care bebelusul ia contact inca din primele ore de viata. Fie ca este vorba de laptele matern, fie ca este vorba de formula de lapte, ambele variante sunt sanatoase pentru bebelus.

Laptele matern contine doua tipuri de proteine: zer si cazeina. Laptele este alcatuit din aproximativ 60% zer si 40% cazeina. Acest echilibru permite bebelusului sa aiba o digestie rapida si usoara. Combinate, aceste proteine au proprietati benefice, si anume acela de a proteja bebelusul de infectii. Grasimea din laptele matern contribuie la dezvoltarea creierului, absorbtia vitaminelor liposolubile si este sursa de calorii primare. Vitaminele gasite in laptele matern sunt direct corelate cu aportul de vitamine al mamei. Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa consume atat vitaminele liposolubile (A, D, E, K) si solubile in apa (C, B) cat si cate putin din celelalte vitamine. Toate sunt vitale pentru dezvoltarea optima a bebelusului. Principalul carbohidrat care se regaseste in laptele matern este lactoza; aceasta scade cantitatea de bacterii nesanatoase din stomacul bebelusului. Laptele matern asigura echilibrul perfect dintre toate substantele nutritive de care are nevoie un nou-nascut.

Formulele de lapte sunt produse create special pentru sugari si se incearca sa se reproduca elementele nutritive produse de laptele matern. Valoarea energetica a formulelor este de 60 -75 kcal /100 ml, asigurand aportul caloric necesar cresterii sugarilor alimentati exclusiv cu lapte, iar compozitia lor tinde sa o copieze pe cea a laptelui matern. Toate formulele de lapte pentru bebelusi sunt echilibrate nutritiv, sunt create sa sustina cresterea si dezvoltarea bebelusului si trebuie sa contina: proteine, lipide, acid linoleic, Vitamina A, C, D, E, K, B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B6 si B12, vitamina PP, vitamina B12, vitamina B5, calciu si minerale: magneziu, fier, zinc, mangan, cupru, fosfor, iod, sodiu, potasiu.

Laptele de vaca sau capra este un aliment cu valoare mare nutritionala raportat la numarul de calorii si poate fi introdus in alimentatia copilului dupa implinirea varstei de 1 an, in cantatitati progresive si intotdeauna fiert. Datorita aportului sau nutritional laptele este un aliment valoros in alimentatia copiilor care au nevoie de nutrienti si cat mai putine calorii. Laptele contine o varietate de nutrimente, esentiali pentru crestere. Este o sursa de energie (datorita caloriilor) si de proteine, calciu, zinc si vitaminele A, B2 si B12. In plus, laptele ajuta la absorbtia iodului si a vitaminelor B3 si B6.

Cum poate fi servit copilului

Laptele matern: in afara sesiunilor de alaptare la san sau prin mulgere si servirea in prealabil cu biberonul, laptele matern poate fi folosit si in prepararea retetelor simple de la inceputul diversificarii alimentatiei sugarului. Acesta are un gust dulceag si copilului ii este familiar, facand trecerea la noile gusturi sa fie mai usoara.

Formula de lapte: In functie de varsta bebelusului, formulele sunt servite cu biberonul (0 - 6 luni), cu cereale (formule de continuare 6 luni - 1 an) etc.

Laptele de vaca- lapte integral (3,5%-4% grasime) poate fi servit fiert, in portii mici de la 1 an, pentru ca micutul tau are nevoie de grasimi pentru dezvoltarea creierului. Dupa varsta de 2 ani ii poti oferi lapticul ca atare (crud)- lapte degresat sau fara grasimi deloc. De asemenea acesta poate fi combinat cu cacao ( un alt aliment bun de introdus in dieta copilului), cu cereale integrale, gris cu lapte, paste cu lapte etc.

Citeste mai multe informatii despre laptele in alimentatia copilului aici .

Pentru retete delicioase cu lapte intra aici!

fetita cu pahar de lapte

2. Avocado

La ce varsta poate fi introdus

Dupa varsta de 6 luni.

Beneficii

Fructul de avocado contine grasimi mononesaturate adica sanatoase si esentiale pentru dezvoltarea creierului si sistemului nervos central. In plus, ii ofera copilului tau 25 de nutrimente esentiale printre care fibre, potasiu, complexul de vitamine B, vitamina E si acid folic. Comparativ cu alte fructe adecvate pentru copii, avocado este fructul cotat cu cea mai mare valoare nutritiva, fiind bogat in  proteine, fibre, niacina, tiamina, riboflavina, acid folic si zinc. Nu vei gasi acest tip de densitate de nutrimente in componeta multor altor fructe. Avocado contine, de asemenea, acizi Omega 3 si nu contine sodiu. In special, fructele de avocado sunt adesea recomandate ca si aliment pentru sugarii mai mari de 6 luni si in mod special pentru bebelusii care iau in greutate mai lent.

Cum poate fi servit copilului

Una dintre cele mai simple retete pentru bebelusi cu avocado este, probabil piureul de fructe. Tot ce ai nevoie este un avocado copt si o furculita pentru a il pasa. Sub forma de piure, alaturi de mere, pere, banane sau cartofi pe care le fierbi inainte, el va fi o alegere sanatoasa pentru copilul tau. Sau, poti face o pasta delicioasa pentru sandwichuri dintr-un galbenus de ou si pulpa de avocado pasata. Alternativ, pentru copii mai mari, il poti taia bucatele si servi ca o mica gustare.

Pentru mai multe informatii despre avocado intra aici .

Pentru mai multe retete delicioase cu avocado intra aici .

avocado

3. Carnea

La ce varsta poate fi introdusa

Carnea poate fi introdusa in alimentatia copilului inca de la 6 luni jumatate - 7 luni si trebuie servita cel putin 5 zile pe saptamana, la masa de pranz cu legume.

Beneficii

Carnea reprezinta pentru copiii mici o sursa proteica deosebita, continand totodata acizi esentiali, fosfor si saruri minerale (mai ales carnea slaba). Cea mai saraca in grasimi este carnea de vita si vitel (6- 8%), iar cea mai grasa este carnea de porc (30%). Se foloseste doar carnea de la animale batrane: vaca, gaina, curca. Poate fi tinuta la borcan, in frigider pentru 48 de ore.

Cum o putem servi copilului

Carnea se ofera copilului in functie de varsta. La inceput se serveste bebelusului carne slaba fiarta (pieptul de pui sau de curcan), pasata si amestecata in piure de legume sau fructe. Dupa ce bebelusul a acceptat gustul carnii slabe se poate trece si la cel al carnitei de vita. Mai tarziu, poti varia prepararea carnitei pentru bebelus (la gratar, la cuptor) in retete cat mai delicioase pentru bebelus. Medicii pediatrii recomanda ca pentru masa bebelusului sa nu fie folosita carne condimentata sau sarata (mezeluri, carnati, salam) si sa se evite carnea de porc pana la varsta de 2 ani. Se poate oferi copilului carne de rata sau gasca (dar cu masura, pentru ca acestea sunt mult mai grase).

Pentru mai multe informatii despre carnea in alimentatia copilului intra aici .
Pentru mai multe retete delicioase cu carne intra aici .



4. Oul

La ce varsta poate fi introdus

Galbenusul de ou poate fi introdus in alimentatia copilului intre varsta de 8 luni si 1 an. Albusul insa, s-a constatat ca provoaca reactii alergice, asadar poate fi introdus in alimentatia copilului incepand cu varsta de 1 an urmarindu-se cu atentie reactiile micutilor dupa administrare, pentru a putea observa o posbila reactie alergica.

Beneficii

Ouale ofera proteine de inalta calitate si sunt o sursa exceptionala de vitamine, oferind toate vitaminele cheie in afara de C. Oul este un aliment foarte hranitor, astfel incat pot fi consumat de bebelus in mod liber. Un on contine in medie 78kcal; proteine (12,5%), carbohidrati: (sub 1 gram); grasimi (11,2%). Proteinele din ou contin toti aminoacizii necesari organismului uman.

Cum poate fi servit copilului

In functie de varsta bebelusului se ofera albusul de ou sau galbenusul fierte, individual. Apoi acestea pot fi combinate in alte retete in functie de gusturile si obiceiurile culinare ale familiei.

Pentur mai multe informatii despre oul in alimentatia copilului intra aici .

Pentru mai multe retete delicioase cu ou intra aici .

 

5. Somon

La ce varsta poate fi introdus

Pestele poate fi introdus in alimentatia copilului de la varsta de 10 luni . Poate fi servit de doua ori pe saptamana, cate 50 g la masa.

Beneficii

Somonul este un peste gras si, de asemenea o sursa excelenta de acizi grasi omega-3 DHA si EPA - ambele tipuri fiind esentiale pentru dezvoltarea si functionarea creierului a unui copil. Somonul contine grasimi Omega 3, acizi cunoscuti pentru potentialul lor de a stimula dezvoltarea creierului copilului, dar si pentru proprietatile anti-inflamatorii puternice. Asigura-te ca atunci cand cumperi somon il alegi pe cel salbatic. Acesta este mai sarac in mercur si mai bogat in acizi omega 3.

Cum poate fi servit copilului

Cel mai bun mod de a iti convinge copilul sa manance somon este asocierea lui cu ingrediente care deja ii plac. Unge fileul de somon cu suc de portocale sau alt fruct pe care copilul tau il adora. Il poti servi copilului sub forma de turte de somon, sau salata (piure si se amesteca cu maioneza fara grasimi).

Pentru mai multe retete delicioase cu somon intra aici .

 

6. Nucile

La ce varsta pot fi introduse

Nucile pot fi introduse in dieta copilului intre varsta de 12 luni pana la 36 de luni. Cea mai grea decizie pentru o mama este introducerea alimentelor cu un factor de alergen crescut. Decizia iti apartine, insa vei vedea mai jos beneficiile continutului nutritional al nucilor pentru cresterea si dezvoltarea copilului tau.

Beneficii

Nucile sunt o sursa bogata de proteine si vitamina B, minerale precum fierul si zincul pentru energie si imunitate. De asemenea sunt o sursa bogata de "grasimi sanatoase", cercetarile dovedind faptul ca un consum regulat de nuci si alune duce la scaderea riscului de boli de inima.

Cum pot fi servite copilului

Pentru inceput sunt recomandate untul de arahide sau alte alune, si nucile din diferite preparate gatite. In familiile unde nu exista alergii, copiii pot consuma si nuci si alune proaspete.

Pentru mai multe retete delicioase cu nuci intra aici .

 

7. Rosiile

La ce varsta pot fi introduse

Rosiile nu sunt de obicei recomandate pentru a fi introduse in dieta unui copil pana in jurul varstei de 10-12 luni. Motivul pentru care nu sunt recomandate nu sunt eventualele alergii, ci mai degraba, aciditatea lor. Aceasta s-a dovedit a fi prea dura pentru stomacul imatur al unui copil.

Beneficii

O rosie de marime medie contine aproximativ 47% din doza zilnica recomandata(DZR) de vitamina C, si aproximativ 22% din doza zilnica recomandata de vitamina A. Rosiile sunt benefice in alimentatia copilului nu numai din cauza nivelurilor ridicate de vitamina C si A,ci pentru ca acestea ajuta foarte mult la absorbtia de fier! Rosiile sunt o sursa excelenta si de, vitamina E, acid folic si potasiu, si vitamina K. Ele contin deasemeni cantitati mici de fibre, care ajuta digestia, seleniu si magneziu.

Cum pot fi servite copilului

Rosiile sunt legume, care contin un nivel ridicat de aciditate si pot provoca tulburari digestive sau chiar eruptii pe pielea copiilor. Rosiile proaspete sunt cele mai susceptibile de a provoca acest tip de reactie, spre deosebire de tomate preparate (de exemplu, sos de rosii). Acestea pot fi folosite in prepararea retetelor pentru copiii mici.

Pentru mai multe retete delicioase cu rosii intra aici

 

8. Cacao

La ce varsta poate fi introdusa

Unii specialisti recomanda introducerea preparatelor care contin cacao dupa varsta de 1 an, altii dupa 2 sau chiar 3 ani. Iti recomandam sa te consulti cu medicul pediatru inainte de a introduce acest aliment in dieta copilului

Beneficii

Pudra de cacao are una dintre cele mai mari concentratii de flavonoide, un compus cunoscut pentru a imbunatati tensiunea arteriala, pentru a proteja impotriva bolilor de inima, cancer, precum si diverse alte afectiuni medicale. Aceasta poate proteja, de asemenea, pielea copilului de arsurile solare. Insa asigura-te ca achizitionezi un produs cu cel putin 70% cacao pura (de preferat 100% si organic). Citeste cu atentie instructiunile de pe pachet pentru a evita cacaoa prelucrata cu substante alcaline, deoarece aceasta prelucrare elimina cea mai mare parte a flavonoidelor. Cacaoa este, de asemenea, o sursa excelenta de magneziu, cunoscut pentru reglarea nivelului de insulina, protejand astfel impotriva diabetului.

Cum poate fi servita copilului

In afara de reteta clasica a " bunicii" cacao cu laptic cald, o poti oferi copilului presarata pe clatite, prajituri preparate in casa, paine prajita sau cu inghetata preparata in casa.

Pentru mai multe retete delicioase cu cacao  intra aici .


9. Broccoli

La ce varsta poate fi introdus

Broccoli poate fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 8 luni.

Beneficii

Broccoli este bogat in vitamina C si este o sursa bogata de fibre. Fibrele solubile continute de aceasta leguma ajuta la digestie. O suprasaturatie de fibra solubila poate chiar ajuta la reducerea diareei. Un buchet de broccoli contine multe vitamine si minerale (vitamina A, vitaminca C, niacina, folati, vitaminele B1, B6, E, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, seleniu si fier). Broccoli a fost cotat de specialisti ca fiind cea mai sanatoasa leguma. 30 de grame de broccoli ii ofera copilului tau mai mult calciu decat un pahar cu lapte si mai multa vitamina C decat o portocala.

Cum poate fi servit copilului

Poate fi servit individual dupa ce a fost preparat la aburi sau pasat impreuna cu alte legume si/ sau carnita. In niciun caz nu gati broccoli la microunde intrucat acesta metoda duce la pierderea de nutrienti.

Pentru mai multe retete intra aici .

 

10. Coacazele sau afinele

La ce varsta pot fi introduse

Acestea pot fi introduse la copiii cu un istoric familial ce nu contine alergii, la 9 luni. Coacazele nu se numara printre alimentele alergene. Dar, daca unul din membrii familiei este alergic la fructele de padure, este recomandat sa se astepte pana la varsta de 1 an a copilului.

Beneficii

Se spune despre coacaze ca sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe si asta deoarece contin o cantitate mare de antioxidanti. Cercetatorii au descoperit ca afinele ne feresc de bolile de inima si de diabet, eficientizeaza activitatea creierului, previn infectiile urinare si intaresc sistemul imunitar.

Cum pot fi servite copilului

I le poti oferi ca pe o gustare sau i le poti furisa in bolul cu cereale, in canita cu iaurt sau intr-o salata de fructe. De asemenea, ii poti pregati o tarta sau o inghetata cu iaurt si miere.

Pentru mai multe retete delicioase cu afine intra aici .

 


Meniul saptamanal al copilului tau contine aceste alimente sanatoase?

Articolul urmator
Trebuie să fac un efort imens ca să-mi plac copilul de 3 ani. Mă simt iritată în fiecare zi
Trebuie să fac un efort imens ca să-mi plac copilul de 3 ani. Mă simt iritată în fiecare zi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut
    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut

    Guvernul a aprobat, vineri, acordarea concediului pentru tați la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil și a extins categoriile de persoane care pot beneficia de acest drept.

    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi
    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi

    Pe 5 septembrie 2022, copiii de grădiniță și elevii încep cursurile, conform ordinului publicat în Monitorul Oficial din luna aprilie a acestui an. Anul școlar 2022-2023 va...

    Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile
    Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile

    Din ianuarie 2023, părinții salariați beneficiază de o reducere în valoare de 100 de lei a impozitului pe venit, pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau...

    Sunt o mamă rea dacă am plecat în vacanță doar cu unul dintre copii? NU! Asta înseamnă să lucrezi la relația pe care o ai cu fiecare copil, separat
    Sunt o mamă rea dacă am plecat în vacanță doar cu unul dintre copii? NU! Asta înseamnă să lucrezi la relația pe care o ai cu fiecare copil, separat

    Pentru a descoperi personalitatea fiecăruia dintre fiii ei adolescenți în parte, o mamă obișnuiește să plece cu ei, separat, în vacanțe de vis. Relația părinte-copil...

    Comuna din România unde în fiecare zi se naște un copil
    Comuna din România unde în fiecare zi se naște un copil

    În comuna Slobozia Bradului din județul Vrancea, se raportează peste 300 de nașteri anual; în timp ce municipiul Focșani, de exemplu, care are o populație de 8 ori mai mare,...

    A inceput postul Crăciunului 2024! Ce alimente nu mai trebuie să consumi, după spusele preotului Vasile Ioana
    A inceput postul Crăciunului 2024! Ce alimente nu mai trebuie să consumi, după spusele preotului Vasile Ioana

    Data de 15 Noiembrie 2024 marchează începutul postului Crăciunului. Acesta durează până pe data de 25 decembrie 2024, când creștinii ortodocși vor avea dezlegare...

    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă
    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă

    Magneziul este unul dintre cele mai cunoscute minerale regăsindu-se, în diverse forme, în corpul uman, în cel al animalelor, în plante, în mare și în...

    Lili Sandu se sacrifică pentru fiul ei: ”Este mai obosită decât mine. Se trezește doar ea și îi dă să mănânce. Eu dorm” spune iubitul ei
    Lili Sandu se sacrifică pentru fiul ei: ”Este mai obosită decât mine. Se trezește doar ea și îi dă să mănânce. Eu dorm” spune iubitul ei

    Viața de mămică este atât de frumoasă, dar vine la pachet cu o mulțime de provocări, mai ales la primul bebe. Lili Sandu poate să confirme acest lucru! Iată cum s-a schimbat...

    © 2024 Qbebe