Organismul nu poate produce singur acești acizi grași esențiali pentru o stare bună a sănătății. Nu-ți face însă griji, este foarte ușor să acoperi necesarul zilnic al copilului printr-o alimentație echilibrată, dar și cu ajutorul suplimentelor alimentare naturale.
De ce sunt acizii grași Omega esențiali pentru copii
Alimentele bogate în acizii grasi Omega 3 și 6 sunt importante pentru dezvoltarea psihomotorie, cea a sistemului nervos și a vederii copilului. Creierul unui copil este format din 50-60% grăsime, motiv pentru care are nevoie de acizi grași polinesaturați. Aceștia favorizează formarea neuronilor și sunt implicați în transportul de glucoză, principalul combustibil al creierului. Copiii prematuri necesită și mai multă atenție, pentru că nu au rezerve de lipide. Detalii aici!
Necesarul de acizi grași de la 0 la 3 ani
Creierul începe să se maturizeze în jurul vârstei de 3 ani. Lipidele trebuie să reprezinte aproape 50% din aportul energetic obținut din alimentație al copilului între 0 și 3 ani. Totuși, până la diversificarea alimentației, laptele matern și formulele pentru sugari pot acoperi nevoile copilului în acest sens. Ulterior, formulele de lapte de creștere sau de continuare și o alimentație bogată în acizi grași esențiali Omega 3 și 6 - pește gras și uleiuri vegetale - pot acoperi necesarul zilnic.
Echilibrul între acizii grași Omega 3 și Omega 6
Un aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare este echilibrul între Omega 3 și 6. Majoritatea uleiurilor vegetale conțin o cantitate mai mare de acizi grași Omega 6, uleiul de rapiță și cel de nuci având un raport mai echilibrat între aceștia. Din acest motiv, este recomandată mai degrabă folosirea acestora în alimentația copilului. Uleiul din semințe de in este cel mai bogat în Omega 3, dar nu este indicat înainte de vârsta de 3 ani. Omega 3 se găsește, de asemenea, în pește gras, precum somon, ton, sardine, macrou, în crustacee, dar și în ouă și iaurt.
Necesarul de acizi grași după vârsta de 3 ani
Acesta poate fi acoperit dacă îi oferi săptămânal copilului două porții de pește, inclusiv specii grase și crustacee, și cantități mici de ulei bogat în Omega 3. Poți să-i dai copilului și pește la conservă, somon în suc propriu, sardine în sos de roșii, în ulei de măsline sau arahide ori macrou.
Cum impulsionezi asimilarea de Omega 3
Pentru a asimila în mod corespunzător acizii grași Omega 3, trebuie ca nivelul de antioxidanți din organism să fie suficient de ridicat, respectiv o cantitatea semnificativă de vitaminele A, C, E, seleniu și zinc. O dietă bogată în fructe și legume este cea mai simplă modalitate de a acoperi necesarul de astfel de vitamine și minerale. Există mai multe tipuri de acizi grași Omega 3, dar cele mai importante sunt acidul alfa-linolenic (ALA), eicosapentaenoic (EPA) și cel docosahexaenoic (DHA).
O dietă variată poate acoperi necesarul zilnic de Omega 3. Totuși, mulți copii nu au o alimentație echilibrată, nu pentru că nu le este oferită, ci pentru că nu o acceptă din diverse motive. Peștele, spre exemplu, nu se numără, cel mai adesea, printre alimentele lor preferate. În plus, există copii care au diverse alergii alimentare. În acest caz, medicul pediatru poate recomanda includerea în dieta copilului a suplimentelor naturale cu Omega 3.
Sursă foto: unsplash.com