Motivul pentru care copiii refuză să mănânce broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles
Legumele crucifere, precum broccoli, conopida și varza de Bruxelles, au o concentrație mare de nutrienți. Conțin niveluri ridicate de vitamine (C, A, E, K), fibre, acid folic, calciu, fier, potasiu și fosfor, iar cercetările au demonstrat faptul că broccoli, conopida și varza de Bruxelles aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate, protejând inclusiv împotriva unor forme de cancer și a afecțiunilor cardiovasculare.
Mai mult decât atât, experții recomandă ca cei mici să fie încurajați să mănânce astfel de legume, fiindcă le întăresc imunitatea și îi ajută să se dezvolte sănătos. Dar unde ai mai văzut tu copil să mănânce de bunăvoie o porție de broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles, legume atât de lăudate pentru beneficiile lor? Cercetătorii au descoperit de ce multor copii nu le plac astfel de legume!
Citește și: Fără copil mofturos: ce facem când refuză să mănânce carne și legume
Preferințele alimentare ale copiilor ar putea fi scrise în microbiom
Se știe deja că legumele crucifere, precum broccoli, conopida și varza de Bruxelles, conțin un compus numit S-metil (cisteină sulfoxid) care produce mirosuri puternice, sulfuroase, atunci când este amestecat cu o enzimă din țesuturile plantelor sau cu aceeași enzimă produsă de bacteriile din microbiomul persoanei care le consumă.
Deși studiile au arătat că adulții au niveluri diferite ale acestei enzime în saliva lor, nu se știa dacă și copiii au niveluri diferite și dacă acest lucru le influențează gusturile alimentare. Așadar, o echipă de cercetare de la CSIRO, agenția națională de știință din Australia, a inițiat un studiu pentru a investiga diferențele în producția de sulf volatil în saliva copiilor și a adulților.
Citește și: Ce poți face dacă ai un copil care nu mănâncă suficiente fructe și legume
Studiul a inclus 98 de copii între 6 și 8 ani și părinți, cărora li s-a cerut să evalueze principalii compuși mirositori din conopidă și broccoli crud și gătit la aburi. Aceștia au identificat trisulfura de dimetil, care miroase a putrezit, sulfuros și putred, ca fiind cel mai neplăcut miros. Apoi, echipa de cercetători a amestecat mostre de salivă cu pulbere de conopidă crudă și a examinat compușii volatili produși în timp. Au descoperit diferențe mari în ceea ce privește producția volatilă de sulf între indivizi. Dar majoritatea copiilor aveau niveluri similare cu cele ale părinților lor, ceea ce indică faptul că au microbiomuri similare.
În mod interesant, oamenii de știință au descoperit că minorilor a căror salivă producea cantități mari de substanțe volatile sulfuroase refuzau mai degrabă să mănânce legumele în stare crudă, decât gătite. Acest lucru nu se aplică și în cazul adulților, despre care cercetătorii au spus că este posibil să fi învățat să tolereze aromă în timp. Așa s-ar putea explica de ce unor persoane (în special copiilor) le plac legumele precum broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles, iar altora nu.
Citește și: Cum sa iti convingi copilul sa manance legume si fructe
- Surse: thehealthsite.com
Surse foto: istockphoto.com