Ghid pe varste: legumele recomandate pentru copii

Ghid pe varste: legumele recomandate pentru copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nu toate legumele pot fi oferite celor mici la inceputul diversificarii, unele fiind mai usor de acceptat, in timp ce altele prezentand un potential mare de inecare. Care sunt legumele recomandate pentru varsta de 6 luni, 1 an, 2 ani si peste 3 ani la copii veti afla in cadrul articolului urmator alaturi de sfaturi din partea specialistului.

Informatii importante

Pana la varsta de 6 luni un bebelus va reusi sa isi sustina singur capul si va dispune de asemenea de reflexul de scoatere a limbii; aceste aptitudini va vor indica faptul ca este capabil sa consume mai mult decat hrana lichida. Veti remarca ca manifesta un interes vizual in alimentele consumate de voi si chiar va incerca sa le apuce. Insa indiferent de cat de multa dexteritate pare sa prezinte cel mic, diversificarea este o etapa care trebuie sa se deruleze lent, cel mic consumand alimente ale caror cantitati le veti creste treptat.

In acest sens, fiecare leguma trebuie oferita cate una pe rand, asteptand un interval de 3-4 zile intre alimente pentru a observa eventuale reactii alergice sau intolerante si abia apoi le puteti combina (daca le combinati de la inceput va fi mai dificil de identificat o potentiala problema alimentara). Desi majoritatea specialistilor sustin introducerea legumelor sub forma fiarta si pasata, fiind mai moi si usor de ingerat pentru cei mici, exista si varianta autodiversificarii care presupune consumul alimentelor sub forma de bucatele/finger foods, copilul hranindu-se practic singur; pentru situatia din urma este bine sa cereti indrumare din partea unui expert pentru a preveni riscul de inecare cu mancarea.

legume

Anumite legume sunt excelente pentru a constitui primele alimente ale copilului, mai ales ca prezinta un potential alergen mai redus in comparatie cu fructele, fiind si mai usor digerabile de sistemul digestiv incomplet maturizat al bebelusului. Din acest motiv, nu va lasati ispititi adaugand sare sau zahar in mancarea copilului, chiar daca pare fada. Sarea poate afecta rinichii sai, iar zaharul va incuraja o preferinta pentru dulciuri.

Nu exista vreo ordine prestabilita a alimentelor din diversificare, cheia fiind de a introduce cat mai multe arome si texturi noi; chiar daca bebelusul nu pare incantat de un anumit aliment, este important sa aflati ca, potrivit cercetatorilor, mimica nu este cel mai bun indicator al preferintelor sale (de obicei copiii se stramba pentru a-si exprima surpriza de a descoperi un nou gust/textura). De asemenea, daca bebelusul nu accepta un anumit aliment la inceput, nu renuntati, dar nici nu incercati sa il santajati sa il manance. Oferiti-i un ragaz de cateva zile si reincercati sa-l introduceti. Daca refuza constant o anumita leguma, incercati sa o inlocuiti cu o alternativa mai placuta la gust; legumele puternic aromate cum este varza de Brussels prezinta sanse mai mari de a fi refuzate.

Este important sa retineti ca in prima etapa a diversificarii laptele, fie matern sau formula, va ramane in continuare cea mai importanta parte a meselor copilului.

Citeste si:

Cum sa iti convingi copilul sa manance legume si fructe 

Calendarul diversificarii alimentatiei la bebelusi 

Legumele recomandate pentru copil de 6 luni

Dovlecel - este una dintre cele mai simple si mai potrivite legume pentru bebelusi. Il puteti coace sau fierbe, apoi pasa cu mixerul/blenderul. Constituie o sursa excelenta de vitamina A si C, bogat in calciu si fibre, este dulce in mod natural si are o textura placuta, moale, cremoasa si usor de inghitit. Deoarece o mare parte din nutrimente se afla in coaja, nu se recomanda eliminarea acesteia cand il gatiti.
Cartofii dulci - dupa cum indica chiar denumirea lor, au un gust extrem de placut de cei mici. Sunt caracterizati de o culoare portocalie placuta si o textura moale; pot fi copti sau fierti si pasati alaturi de putina apa pentru un piure gustos. Sunt o sursa potrivita de fibre (ajuta digestia), potasiu, vitamina C pentru un sistem imunitar puternic si, bineinteles, mult beta-caroten. Varianta mai putin exotica, de cartof obisnuit, contine de asemenea vitamina C si potasiu.

cartofiMorcov - una dintre cele mai recomandate legume pentru inceperea diversificarii, morcovul are o savoare placuta de majoritatea copiilor, fiind una dintre cele mai dulci radacinoase cu proprietati benefice pentru sistemul imunitar. Morcovul contine din abundenta beta-caroten, forma vegetala a vitaminei A, alaturi de vitaminele B, C si mineralele calciu si potasiu. Este usor de preparat, desi multi pediatri il recomanda sub forma cruda sau suc, dar nu sub forma de bucatele deoarece prezinta un risc mare de inecare

Mazare - o leguma atragatoare atat prin gustul dulce specific, cat si prin culoare care se prepara extrem de rapid prin fierbere si poate fi pasata alaturi de putin lapte. Mazarea contine proteine si o multime de fibre benefice pentru o digestie sanatoasa, precum si vitaminele A si C. Nu oferiti boabe de mazare intregi copiilor cu varsta mai mica de 3 ani deoarece prezinta risc mare de inecare.

Fasole verde - sub forma de piure, va fi la fel de placuta de copii ca si mazarea. Contine din abundenta vitaminele A si K care contribuie la un sistem imunitar puternic. Daca este prima leguma din diversificare, va usura introducerea altor legume de culoare verde.
Dovleacul - este usor digerabil si cauzeaza rar alergii constituind asadar un aliment potrivit pentru debutul diversificarii. Datorita culorii specifice, reprezinta o sursa excelenta de beta-caroten.
Pastarnacul - este o sursa buna de amidon si fibre si contine vitaminele antioxidante C si E, precum si calciu si proteine. Darotita gustului dulceag si aromei de alune, este usor de acceptat de bebelusi. Desi se gaseste pe durata intregului an, sezonul sau este iarna.

pastarnac
Broccoli - desemnat de multi drept un superaliment, constituie o sursa excelenta de fibre, vitamina C, alaturi de beta-caroten, acid folic, fier, potasiu, calciu si fitonutrienti. Cel mai bine este sa il pregatiti la abur, deoarece prin fierbere isi pierde continutul de vitamina C. Daca bebelusului nu ii place gustul sau (datorat compusilor de sulf), incercati sa il amestecati cu o alta leguma. Puteti observa ca dupa consumul sau scaunele devin mai moi.
Avocado - reprezinta o sursa bogata de grasimi nesaturate, importante pentru cresterea si dezvoltarea creierului si a sistemului nervos central, compozitia fiind oarecum similara cu cea din laptele matern. Desi este de fapt un fruct, majoritatea il privesc drept o leguma datorita gustului deosebit; din acest motiv este mai bine acceptat daca il combinati cu un aliment mai dulce precum banana.

avocado
Conopida - aceasta leguma este bogata in vitaminele C si K. Poate fi gatita prin fierbere sau la aburi si pasata si este acceptata usor de cei mai multi bebelusi. Varianta la aburi este de dorit deoarece se pierd in acest mod mai putine vitamine si minerale.

Legumele recomandate pentru copil de 1 an

Vinete  - aceste legume contin vitaminele A si B6, fibre, potasiu, folat si calciu si vor ajuta bebelusul sa isi imbuntateasca tranzitul intestinal. In cazul in care cel mic s-a confruntat cu probleme digestive, este de preferat sa le gatiti fara coaja.

vinete 

Legume cu frunze verde inchis - acestea sunt recunoscute pentru continutul ridicat de fier si folat. Spanacul este cel mai cunoscut dintre ele, avand in compozitie si vitamina A si seleniu. Deoarece se fierbe extrem de rapid, necesita un timp minim de preparare termica.

Castraveti - nu au un continut nutritiv deosebit, prin urmare nu sunt printre primele alimente de pe lista de diversificare. Majoritatea parintilor apeleaza la castraveti pentru a calma durerile gingivale caracteristice perioadei de eruptie dentara. Este bine sa acordati atentie semintelor pe care le contin; unele sunt moi si usor de digerat in timp ce altele dimpotriva sunt dure.
Rosiile - sunt o sursa excelenta de licopen, un pigment antioxidant care ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Conform cercetarilor acest ingredient este mai usor asimilat de organism daca rosiile sunt gatite alaturi de putin ulei. Deoarece sunt un aliment acid si cu un potential alergen ridicat, varsta de 1 an este potrivita pentru a incerca sa le introduceti in alimentatia celor mici.

Citeste si: Rosiile in alimentatia copilului 

castraveti

Usturoiul - este considerat un aliment sanatos si contine o multime de nutrimente benefice pentru toate categoriile de varsta, fiind de asemenea o sursa buna de vitamina C, vitaminele B6, B1, mangan, seleniu, potasiu si fier. Datorita alicinei care ii confera mirosul specific, are proprietati antibacteriene si antivirale, fiind eficient in combaterea imbolnavirilor. In forma fiarta poate fi introdus in mancarea celor mici si mai devreme de 1 an, dar sub forma cruda, pastrandu-si toate proprietatile, este recomandat dupa varsta de 1 an deoarece poate cauza probleme digestive.
Ceapa - din aceeasi familie ca si usturoiul, datorita gustului deosebit nu este inclusa printre primele alimente indicate celor mici. Nu prezinta risc de alergie, insa poate afecta sistemul digestiv al bebelusilor si cauza gaze. Aceasta problema poate fi evitata cand este preparata termic. Urmariti eventuale reactii adverse inainte de a mari cantitatea oferita copiilor.

Citeste si:

De ce este bine sa mananci usturoi?

De ce e bine sa mananci ceapa?


Salata - nu dispune de o valoare calorica ridicata, dar este bogata in vitamine si minerale. Sucul de salata este oferit celor mici pentru a le grabi ritmul de crestere. Trebuie foarte bine spalata si curatata de impuritati inainte de a fi preparata.
Ardei - cand sunt gatiti, constituie o sursa buna de fibre, vitamina A, fier si vitamina C. In stare cruda reprezinta pana la varsta de 3-4 ani un aliment cu risc mare de inecare.
Sfecla - contine o cantitate mare de potasiu, calciu si vitamina A, acestea din urma jucand un rol important in dezvoltarea copiilor. De asemenea contine si fibre din abundenta, aproape 2 grame in 2 legume de marime medie. Ajuta la calmarea si relaxarea unui sistem digestiv cu probleme si chiar si a dispozitiei mentale datorita unei substante denumite betaina.

sfecla 

Legumele recomandate pentru copil de 2 ani

Unele alimente au sanse mai mari decat altele sa provoace gaze la nivel intestinal deoarece sunt compuse dintr-un procent relativ ridicat de ingrediente pe care corpul nu este capabil sa le digere, cum sunt anumite zaharuri si carbohidrati. Daca bebelusul mananca aceste alimente, ingredientele nedigerate ajung in intestinul gros unde sunt consumate de bacteriile sanatoase aflate aici in mod natural; astfel, acest bacterii produc propriul produs rezidual, gazele, cu care trebuie sa se confrunte cei mici. In aceasta categorie de alimente intra fasolea si leguminoasele, varza, broccoli, varza de Brussels, sparanghelul, ceapa si conopida.

Varza - este un superaliment ca si broccoli, ajutand sistemul digestiv si cardiovascular. Deoarece in stare cruda este dificil de mestecat si prezinta risc mare de inecare, cel mai bine este sa o pregatiti la abur pentru a-i pastra nutrimentele si apoi sa o pasati sau sa o combinati cu alte alimente.

Fasolea si alte leguminoase - sunt recunoscute pentru continutul mare de proteine. Deoarece sistemul digestiv al copiilor necesita un interval pentru a se maturiza, dupa cum am mentionat anterior, si pentru aceasta leguma este mai bine sa amanati introducerea in alimentatie. Pentru a fi mai usor de digerat, este recomandat sa le lasati la inmuiat peste noapte. Din cauza ca boabele leguminoaselor sunt de dimensiune mica, pot ramane usor blocate in gat, cauzand inecarea copilului.

leguminoase

Legumele recomandate pentru copil peste 3 ani

De la aceasta varsta, copiii pot consuma orice leguma, in masura in care nu prezinta vreo reactie adversa de tip alergie sau intoleranta. Varsta de 3 ani este de obicei si cea la care anumite alimente nu mai prezinta niciun fel de pericol de inecare si le puteti varia si combina dupa preferintele celor mici. Retineti ca legumele in forma cruda sunt intotdeauna de preferat celor in stare gatita.

Sfatul specialistului

Doamna Alina Stoica, Terapeut Nutritionist, calificata si specializata in Nutritie si Stil de viata http://nutribalance.ro/ pe care o puteti gasi la tel:+40 728 227 629, Str Londra, nr 33, sector 1, Bucuresti ne ofera urmatoarele informatii: 

"Dupa o perioada de rasfat cu laptic....incercam, testem, pana acceptam gusturi, texturi, culori noi.
Momentul diversificarii este privit cu teama de multe familii, mai ales cand este vorba despre un copil "mofturos". In functie de profilul fiecarui copil se intocmeste un plan de nutritie personalizat, care se raporteaza la nevoile individuale ale bebelusului.
In cazul copiilor cu probleme de crestere cerealele adaptate varstei pot fi introduse ca prime alimente, urmand apoi pasii diversificarii, in functie de obiectivele stabilite de specialist impreuna cu familia. Solutiile nepersonalizate nu reprezinta o specialistreusita si nu contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor.
Din punctul meu de vedere, in primul rand in calitate de mama a trei copilasi (6 ani, 4 ani, 2 ani), consider ca este deosebit de important ca primii pasi catre o diversificare sanatoasa sa fie ghidati de un nutritionist si trebuie sa ne raportam la nevoile fiecarui copil in parte.
In prima etapa a diversificarii recomand ca bebelusii sa faca cunostinta cu legumele fierte (pregatite la aburi), introduse in cantitate progresiva, incepand cu 2 lingurite (de preferat in intervalul 12-16, in functie de programul copilului).

Pentru a prepara piureul de legume, cu o consistenta mai lichida la inceput, se folosesc urmatoarele legume: dovlecel, pastarnac, patrunjel, morcov, ardei gras, telina (daca nu exista istoric din punctul de vedere al alergiilor in familie).
Proportia fiecarei legume poate varia in fiecare zi, astfel incat copilul sa experimenteze gusturi, texturi, culori noi.
Cresteti cantitatea zilnic cu cate 2-3 lingurite, pana cand va fi inlocuita in totalitate masa de pranz (130-150 grame). 

Foarte important: nu adaugati sare piureurilor, deoarece poate afecta rinichii.

Perioada recomandata intre introducerea noilor alimente este de 2 zile, dar importanta este tolerabilitatea copilului. In cazul in care nu apar probleme se respecta acest interval, iar tulburarile digestive/ comportamentale asociate introducerii unui aliment nou presupune excluderea acestuia pentru o perioada de minim 2 saptamani din alimentatia bebelusului.

In etapa de varsta 6-9 luni bebelusul poate face cunostina cu legume noi... o paleta de gust si culoare din alimente, usor digerabile si care sa nu provoace reactii alergice. Astfel introducem urmatoarele legume: dovleac, cartof dulce, zucchini, conopida, broccoli, cartof, frunze de patrunjel, fasole verde, sfecla rosie.

Din cufarul bunatatilor pentru cea de-a treia etapa de varsta (9-12 luni) putem extrage prazul, spanacul, stevia, loboda, sucul de rosii, ceapa, sparanghelul, sucul de rosii (sau rosiile prelucrate termic), maslinele.

Dupa varsta de 1 an copilasii nostri pot fi rasfatati cu rosii (neprelucrate termic), castraveti, vinete, ciuperci.

Multi parinti, bunici, persoane care se ocupa de cresterea si ingrijirea copiilor incearca sa isi impuna punctul de vedere, caracterul, mai ales cand este vorba de mancare: trebuie sa termini tot din farfurie, daca mananci x vei primi y, ma supar daca nu mananci tot (expresii des folosite, intr-un mod inconstient), ceea ce nu incurajeaza copilul intr-o dezvoltare sanatoasa si armonioasa minte-trup-suflet. Astfel se naste teama de abandon, frustrarea, nemultumirea, iar pentru noi nu ar trebui sa fie importanta o lingurita de mancare in plus sau in minus, ci mai ales ceea ce ne dorim sa construim in copiii nostri. Dragi parinti, incercati sa adoptati un echilibru, sa ajutati copiii sa stabileasca o relatie de armonie cu alimentele."
 

Multumim doamnei Alina Stoica pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse: 

http://wholesomebabyfood.momtastic.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.parents.com; www.babycenter.com; www.babycentre.co.uk/
http://homemade-baby-food-recipes.com; http://canigivemybaby.com; http://blog.homemade-baby-food-recipes.com; www.ehow.com; www.newkidscenter.com

Articolul urmator
Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Cum se prepară legumele congelate corect
    Cum se prepară legumele congelate corect

    O alimentație sănătoasă este asociată întotdeauna cu un consum cât mai ridicat de legume. Acestea furnizează vitamine, minerale, antioxidanți și fibre și sunt...

    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi
    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi

    O mămică de peste granițe se confruntă cu o adevărată provocare în fiecare an, pe 11 ianuarie, de ziua celor trei copii ai săi care nu, nu sunt tripleți, ci doar născuți...

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    Iubitului meu nu-i plac legumele, așa că le pun pe ascuns în mâncarea pe care o gătesc. Sunt o iubită rea?
    Iubitului meu nu-i plac legumele, așa că le pun pe ascuns în mâncarea pe care o gătesc. Sunt o iubită rea?

    Ca părinte, știi foarte bine cât de greu poate fi să îți convingi copilul să mănânce legume. Uneori parcă nici nu știi ce combinații culinare ingenioase să mai...

    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice
    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice

    Se fac interviuri de angajare la un azil de bătrâni din Japonia. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească candidații: să poarte scutece, să aibă maxim 3 ani...

    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”
    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”

    O mămică a cărei fetițe a învins lupta cu cancerul a conceput, cu sprijinul cadrelor medicale, un Ghid Oncologic. Această aplicație este foarte utilă pentru părinții ai căror...

    © 2024 Qbebe