Aspecte importante
Fructele de mare constituie o componenta importanta a unei alimentatii sanatoase, in special pentru femei gravide si copii deoarece sustin cresterea si dezvoltarea, in timp ce ofera acizi grasi omega 3 sanatosi pentru inima, proteine usoare, vitamine si minerale. Pot reprezenta insa cel mai complicat aliment pe care-l consumam. In primul rand, alaturi de peste, fructele de mare se incadreaza in primele 8 cele mai alergene alimente, conform Academiei Americane a Pediatrilor. Apoi, conteaza daca fructele de mare sunt prinse/pescuite in salbaticie sau crescute intr-o ferma, din ce zona geografica provin, cu ce se hranesc si ce durata de viata au. In principiu, copiii intre varsta 0-6 ani trebuie sa consume 85 g portie pe masa, iar cei cu varsta 6-12 ani 130 g portie pe masa (un pachet standard de carti de joc are aproximativ 85 g).
Citeste si: Cand se pot da fructe de mare copilului?
Beneficii
Fructele de mare pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii fizice - sunt bogate in acizi grasi omega 3 care sunt extrem de importanti in construirea membranelor celulare, conform medicului neurolog David Perlmutter. Membranele celulare fac parte din celulele care comunica cu mediul copilului si transmit semnale catre interiorul acestora; printr-o alimentatie bogata in omega 3 se construieste un sistem imunitar mai sensibil la schimbari de mediu.
Pot ajuta in dezvoltarea creierului - tot datorita continutului de omega 3. Un studiu din anul 2006 desfasurat de Scoala de Sanatate Publica Harvard a concluzionat ca dietele bogate in acizi grasi au ajutat la dezvoltari importante neurologice si cerebrale la copii
Sunt bogate in proteine - comparate cu alte surse de proteine animale cum sunt pui, oua, curcan si branza degresata, fructele de mare au multe proteine care ajuta la cresterea nivelelor de energie ale copiilor si ajuta la repararea tesutului muscular. Spre deosebire de vita si curcan care sunt bogate in grasimi saturate care blocheaza arterele, acestea contin putina grasime.
Indrumarul guvernamental subliniaza importanta pestelului in alimentatia umana - pe de alta parte, Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente, Agentia pentru Protectia Mediului si Asociatia Americana a Inimii recomanda ca gravidele, femeile care alapteaza si copiii sa limiteze aportul de fructe de mare la 2 portii (170 g) din aceasta categorie din cauza potentialelor nivele crescute de mercur (si fructele de mare sunt influentate la fel)
Beneficiile depasesc riscurile - acelasi studiu mentionat mai sus sustine ca este mult mai bine sa consumam peste decat sa-l evitam din cauza riscului. Otravirea cu mercur reprezinta, desigur, o problema reala si prezenta, nu doar copiii tind sa-l acumuleze alaturi de alte toxine, ci toti oamenii.
Nu exista o varsta minima de consum - imediat ce copiii incep diversificarea pot beneficia de consumul fructelor de mare. Este mai bine sa le introduceti sub forma de piure, iar pentru nou-nascuti/sugari le puteti consuma chiar voi (se transmit prin lapte)
Doamna Liana Contiu nutritionist dietetician, specialist in nutritie clinica si comunitara:
"Fructele de mare sunt bogate in vitamina B12, fier potasiu si magneziu, precum si alte minerale necesare organismului. Contin si acizi grasi omega 3 care sunt considerate grasimi sanatoase. Sunt o sursa ideala de proteine, intaresc sistemul imunitar si sunt ideale pentru sanatatea sistemului nervos.
In America s-au facut numeroase studii pe acest subiect. Parerile sunt impartite: unii specialisti recomanda introducerea lor dupa varsta de un an, altii considera ca pot fi introduce sub varsta de 1 an. Parerea mea este ca se pot consuma dupa varsta de un an (bineinteles, in cazul in care nu exista suspiciunea de alergie). Este foarte important si istoricul familial. Consider ca acest tip de aliment nu este specific bucatariei noastre, iar inainte de a fi introdus copilul ar trebui sa "cunoasca" alte alimente specifice originii noastre. Ceea ce e important atunci cand introducem fructele de mare e sa fie proaspete, de buna calitate, igiena sa fie corespunzaoare si in nici un caz sa nu fie servite crude. Se respecta regula celor 4 zile si se incepe cu o cantitate foarte mica. Este indicat sa se consume sub forma de piureuri, se introduce doar cate un tip de fruct de mare cu prudenta. E indicat sa fie preparate prin fierbere, coacere sau pe gratar. In orice caz, sa fie bine facute. Cum am spus mai sus se incepe cu o cantitate mica."
Sfaturi de achizitie
Cand cumparati fructele de mare este important sa urmariti daca provin dintr-o crescatorie sau daca au fost prinse/pescuite deoarece cele crescute intr-o ferma pot implica utilizarea medicamentelor, cum sunt antibiotice, precum si alte chimicale cum sunt fertilizatori, pesticide si conservanti, iar fermele pot fi situate in zone poluate (ele insele pot avea un impact negativ asupra mediului, cum este distrugerea recifelor de corali/mangrovelor). Pe de alta parte, cele prinse/pescuite in salbaticie implica distrugerea a multe vieti marine si a habitatelor. Uneori chiar si acestea sunt tratate cu conservanti. In plus, nicio parte din ocean nu e lipsita de contaminanti/poluanti cum sunt mercur si PCB.
Pe etichete trebuie sa urmariti tara de origine (COOL) si aflati de unde provin si cum au fost produse. Insa ambalajele de la restaurant nu dispun de asemenea specificatii. In plus, fructele de mare procesate (din produse semipreparate) nu necesita etichetare, prin urmare trebuie evitate. In prezent se urmareste crearea de standarde organice pentru fructele de mare din crescatorii. De asemenea, si un set de standarde globale este in curs de elaborare pentru produsele ecologice.
Probleme asociate
Cand introduceti un aliment nou, mai ales unul cu potential alergen, incepeti cu o cantitate mica pentru a minimiza eventualele reactii. Pediatrul Alan Green recomanda sa nu faceti acest lucru cand copilul urmeaza cu tratament antibiotic; acesta poate reduce bacteriile bune din sistemul digestiv care protejeaza impotriva reactiilor nedorite. Academia Americana a Pediatrilor recomanda inceperea diversficiarii de la 4-6 luni, inclusiv pentru fructele de mare. Incepeti cu cate un tip de fructe de mare pe rand; astfel va va fi mai usor sa observati reactiile alergice. Asteptati 3 zile pana la un nou aliment si faceti acest lucru acasa si nu la un restaurant (poate aparea contaminare incrucisata). De obicei nu este dificil sa recunoasteti o alergie; apare intr-un interval de timp de la cateva minute pana la cateva ore. Daca se observa o eczema, urticarie, sau apare umflarea fetei, mancarime, irascibilitate, greata, varsaturi sau diaree, poate fi vorba de o alergie. Cand sunt prezente simptome de dificultate in respiratie cum sunt wheezing, cianoza, scurtarea respiratiei, sufocarea sau pierderea constientei, apelati de urgenta la medic. In cazuri grave apar reactii doar de la aburii in care au fiert fructele de mare.
Doamna Liana Contiu nutritionist dietetician, specialist in nutritie clinica si comunitara completeaza:
"La primul semn de alergie se opreste consumul si se consulta specialistul. Copiii care au alergii alimentare la acest tip de mancare nu ar trebui sa le consume. La fel e indicat sa fim atenti la tipul de peste, sa nu contina mult mercur. Nu e indicat copiilor sa consume peste bogat in mercur."
Dupa cum ati aflat deja, pot contine substante nocive cum este mercur, o toxina care poate afecta dezvoltarea creierului, prin urmare limitati consumul la 2 ori pe saptamana. Copiii sub 2 ani ar trebuie sa evite pestele spada, rechinul, macroul. Copilul poate manca pana la 340 g pe saptamana incluzandu-se aici ton, pisica de mare, cod negru, somon si creveti conform Administratiei Americane a Alimentelor si Medicamentelor.
Este esential sa nu oferiti fructe de mare crude sau nefacute deoarece pot contine bacterii daunatoare care cauzeaza diaree, voma si febra.
Denumire fructe de mare |
Ce contin |
O portie |
Sfaturi |
Experti |
Crab |
Bogat in proteine si Omega 3. Contine microelementele
seleniu si crom, dar si calciu, cupru si zinc. Are putine calorii- 128 in
100 g |
Varsta 0-6 ani: 1 portie Varsta 6-12 ani: 1.5 portie
|
O gustare ocazionala, mai ales in cazul celor
cu colesterol ridicat. Poate contine poluant PCB |
Omega 3 are proprietati antiinflamatorii, iar seleniul este antioxidant. Are putine grasimi saturate- bun pentru inima.
|
Calamar |
O sursa buna de proteine. Contine si Omega 3,
cupru, zinc, Vitaminele B si iod. Contine
numai 70 calorii per 100 g |
Varsta 0-6 ani: 2 portii Varsta 6-12 ani: 4+ portii
|
De evitat de cei cu sensibilitati. Asigurati-va
ca este proaspat. De evitat prajit sau tras in unt (se adauga grasimi trans,
nocive pentru sanatate) |
Cuprul este vital pentru asimilarea, depozitarea si metabolismul fierului si formarea de globule rosii. Fosforul ajuta calciul in formarea oaselor si dintilor.
|
Stridii |
Bogate in proteine, zinc si omega 3. Contin si vitaminele A, C si B 12, vitale pentru energie, precum si calciu, util in dezvoltarea oaselor. Contin putin colesterol |
Varsta 0-6 ani: 4+ portii Varsta 6-12 ani: 4+ portii
|
Atentie la cei care au avut in trecut reactii
la stridii; poate determina reactii alergice.
O stridie alterata poate cauza intoxicatie alimentara. Cele creascute
in ferma pot suferi infectii, iar cele proaspete pot contine mercur
(otravirea cu mercur) |
Contine cantitati mari de tirozina, un aminoacid ce ajuta la reglarea dispozitiei si nivelele de stres.
|
Midii |
Contin seleniu, fier, acid folic, vitamina A, vitaminele B, iod si zinc. Au cel mai mare nivel de Omega 3 dintre crustacee |
Varsta 0-6 ani: 4+ portii Varsta 6-12 ani: 4+ portii
|
Pot contine toxine care cauzeaza intoxicatii alimentare chiar si dupa gatire. |
Iodul ajuta la functionarea tiroidei. Contin acid folic si vitamina B12- lipsa lor poate cauza oboseala, confuzie, leziuni ale nervilor oculari |
Scoici |
Sunt o buna sursa de proteine si omega 3. Nu au grasimi saturate. Contin vitaminele B, magneziu si potasiu si au putine calorii |
Varsta 0-6 ani: 2 portii Varsta 6-12 ani: 4+ portii
|
Atentie pentru cei cu sensibilitati la
crustacee. |
Omega 3 reduce riscul de cheaguri de sange. Magneziul este bun
pentru functionarea muschilor si a nervilor, iar potasiul ajuta la contractiile
musculare si la echilibrul lichidelor |
Creveti |
Crevetii proaspeti sunt bogati in vitamina B12 – necesara pentru diviziunea celulara |
Varsta 0-6 ani: 2 portii Varsta 6-12 ani: 4+ portii
|
De evitat de cei cu colesterol mare. Sosul care ii insoteste poate avea multa sare, la fel si cei congelati (are rol de conservare) |
Seleniul are proprietati protectoare si sustine sistemul imunitar, fiind vital pentru functionarea tiroidei |
Raci |
Desi contin zinc, iod si seleniu, au mult colesterol. Contin putine grasime si calorii – 100 calorii la 100 g |
Varsta 0-6 ani: 1 portie Varsta 6-12 ani: 2 portii
|
Trebuie consumati ocazional de cei cu probleme cu colesterolul |
Seleniul are proprietati protectoare si sustine sistemul imunitar, fiind vital pentru functionarea tiroidei |
Melci de mare |
100g contin 52 calorii. Au 19,5 g de proteine
per 100 g si sunt bogati in vitamina A si zinc. |
Varsta 0-6 ani: 2 portii Varsta 6-12 ani: 4+ portii
|
Incercati sa le determinati provenienta - in zonele cu plaje poluate apare risc crescut de otravire. Nivelele mari de retinol pot fi asociate cu defecte de nastere (contraindicati in sarcina) |
Zincul este bun pentru par si piele, dar si pentru sistemul imunitar. Vitamina A sub forma retinolului este usor de asimilat de corp si ajuta la vederea nocturna
|
Homar |
Contine iod, seleniu si vitaminele B. Contine putin colesterol, calorii si grasimi saturate |
Varsta 0-6 ani: 1 portie Varsta 6-12 ani: 2 portii
|
De evitat de cei cu colesterol crescut. Poate
contine poluanti cum este mercur. |
Vitamina E este utila in protejarea celulelor de leziuni.
|
Caracatita |
Se consuma in general mantaua. Cele mici se consuma intregi. Contine vitaminele B, potasiu si seleniu, dar si taurina si fier
|
Varsta 0-6 ani: 4+ portii Varsta 6-12 ani: 4+ portii
|
Caracatitele mari si batrane sunt dificil de consumat daca nu sunt gatite correct |
Taurina ajuta la scaderea colesterolului si previne bolile de inima; are un efect calmant asupra sistemului nervos. Poate preveni anemia prin fier
|
Sfaturi
Datorita beneficiilor de care dispun, fructele de mare trebuie introduse devreme in alimentatie. La aproximativ 9 luni le puteti oferi bucatele pe care sa le manevreze singuri; astfel isi modeleaza gusturile. Pentru un plus de savoare, preparati sosuri din humus, teriyaki sau marinara. In cazul celor mai mofturosi, puteti strecura fructele de mare in felul de mancare preferat si creati feluri de mancare amuzante; le puteti acoperi cu un topping cum este branza sau paine. Stropiti-le cu zeama de lamaie sau condimente cum sunt: marar, chimen, coaja de lamaie, usturoi, turmerinc si piper. Unele retete pot fi si mai placute daca adaugati miere. Invitati si alti copii pentru o masa placuta; copiii vor manca prin imitarea exemplului. Nu in ultimul rand, daca ii implicati in preparare vor fi si mai incantati sa le manance.
Multumim doamnei Liana Contiu pentru informatiile oferite.
Surse:
www.askdrsears.com; www.sheknows.com; www.dailymail.co.uk; www.kidsafeseafood.org; http://healthyeating.sfgate.com