Cireșele nu sunt indicate copiilor sub vârsta de 2 ani
Nutriționistul italian Francesca Beretta a insistat asupra ideii potrivit căreia cireșele nu sunt adecvate copiilor mai mici de 2 ani. Principalul argument pe care îl aduce, din acest punct de vedere, este următorul: în aceste fructe se află histamină (rolul de bază al acesteia este să activeze sistemul imunitar în prezența unei infecții, a unei boli, determinând vasele de sânge să se dilate, astfel încât celulele din sistemul imunitar să se poată adresa mai repede problemei existente). Conform „Mediafax”, nutriționistul a precizat: „...cireşele conţin şi histamină, o moleculă care promovează inflamaţia şi vasoconstricţia / bronhoconstricţia (adică scurtează şi îngreunează respiraţia). Din acest motiv, nu trebuie consumate de către cei care au vârsta mai puţin de doi ani...”. Tocmai pentru că se poate ajunge la producerea unor asemenea reacții, Francesca Beretta a adăugat, potrivit sursei citate, că inclusiv mamele aflate în perioada de alăptare ar trebui să evite consumul de cireșe pentru a nu se produce reacții alergice la copii: „Se recomandă evitarea și la alăptare deoarece, prin lapte, acestea ar putea provoca alergii la nou-născut.”
În privința histaminei, trebuie să știi că aceasta se regăsește în aproape toate țesuturile (are și rolul de a fi implicată în cilul somn-veghe, este implicată în procesele de neurotransmitere și ajută la vindecarea rănilor), dar concentrațiile ei mai mari sunt la nivelul unui tip de celule albe (numite mastocite). Uneori poate surveni intoleranța la histamină, ce implică dezechilibrul dintre histamina prezentă în corp și capacitatea acestuia de a o descompune. Când acest ultim proces nu se produce în mod corespunzător, vor interveni reacții nedorite cum ar fi:
- dureri de cap
- amețeli
- anxietate
- congestie
- erupții pe piele
Alt argument care nu susține consumul de cireșe la copiii cu vârsta sub 2 ani este că acestea, întrucât sunt foarte bogate în fibre, vor fi digerate mai greu, vor determina o fermentare mai accentuată și pot crește riscul de apariție a disconfortului generat de diferite tulburări digestive (cum ar fi balonări, diaree, dureri de stomac).
Alte alimente care conțin histamină
În afară de cireșe, ce nu sunt adecvate copiilor mai mici de 2 ani din cauza histaminei, există și alte alimente în care se află acest compus. Printre cele cu conținuturi mai mari se numără:
- brânzeturile maturate
- nucile
- năutul
- soia
- mezeluri afumate
- dulciuri cu conservanți
- oțetul et.
Între alimentele cu conținut scăzut de histamină pot fi amintite:
- kiwi
- mango
- perele
- grapefruit
- strugurii
- merele
- bananele
- legume proaspete (exceptând roșiile)
Beneficiile cireșelor
Faptul că nu sunt adecvate copiilor mai mici de 2 ani nu trebuie să te determine să ocolești cireșele, să consideri că nu sunt o alegere potrivită nici pentru copiii mai mari. Dimpotrivă, sunt fructe bogate în nutrienți valoroși, care au efecte benefice pentru organism, ca de exemplu:
- Sunt sursă de polifenoli- Acești antioxidanți prezenți în alimentele de origine vegetală au grijă de sănătatea inimii. Spre exemplu, un studiu publicat în „British Journal of Nutrition” a evidențiat faptul că un consum regulat de suc de fructe în care se regăsesc și cireșe este binevenit în reglarea tensiunii arteriale, în ameliorarea hipertensiunii și poate îmbunătăți profilul lipidic al sângelui. Pentru a se ajunge la o asemenea concluzie, au fost comparate două grupuri de adulți cu vârsta între 50 și 70 de ani, care timp de 12 săptămâni au consumat fie un suc placebo, fie unul preparat dintr-un amestec de cireșe, fructe de aronia, struguri roșii. Rezultatele pozitive asupra nivelului tensiunii arteriale au fost vizibile după ce a fost consumat sucul obținut din mixul de fructe
- Conțin antocianine- Și acestea reprezintă antioxidanți, care conferă culoarea roșie cireșelor. Antocianinele sunt deosebit de utile întrucât ajută organismul să nu mai fie atât de expus impactului negativ al radicalilor liberi, responsabili de inflamații, de îmbătrânire prematură și de creșterea riscului de apariție a unor boli (cum ar fi maladiile cardiovasculare sau diabetul)
- Oferă potasiu- Datorită prezenței acestui mineral, cireșele sunt de mare ajutor persoanelor care fac efort fizic intens, în condițiile în care potasiul acționează asupra realizării echilibrului dintre apă și sare, împiedicând deshidratarea și menținând un nivel normal al tensiunii arteriale
- Nu sunt lipsite nici de alte minerale importante- Spre exemplu, în cireșe există calciu și fosfor (esențiale pentru sănătatea oaselor), dar și fier (util în prevenția anemiilor)
- Au beta-caroten și vitamina C- Pentru că pun la dispoziție aceste vitamine, contribuie la o mai bună funcționare a sistemului imunitar, favorizează menținerea sănătății pielii și au grijă și de sănătatea ochilor (datorită beta-carotenului)
- Previn constipația- Conținutul mare de fibre, dar și cel de apă (86,3 g apă la 100 g cireșe), îmbunătățește tranzitul intestinal și scade riscul de constipație
- Au impact pozitiv asupra somnului- Acest beneficiu oferit de cireșe este posibil întrucât stimulează creșterea nivelului de melatonină. Un studiu apărut în „The European Journal of Nutrition” a adus în prim-plan următorul aspect: cireșele ca atare, dar mai ales sucul obținut din ele, îmbunătățesc concentrația de melatonină și astfel se va ajunge la creșterea duratei de somn și a calității acestuia
Nu în ultimul rând, cireșele sunt potrivite în cadrul unei diete de slăbit din următoarele motive: sunt sărace în calorii, sunt bogate în apă, au conținut ridicat de fibre și indice glicemic scăzut (de aceea sunt permise, în cantități limitate, chiar și în cazul persoanelor ce suferă de diabet).
Surse: cambridge.org, healthyeating. sfgate.com, link.springer.com, mediafax.ro, medicover.ro, parenting.firstcry.com, reginamaria.ro, synevo.ro,stiridiaspora.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com