Despre cirese
Aceste fructe sunt consumate de multe secole, inca de pe vremea Romei si a Greciei antice. Fac parte din aceeasi familie cu prunele, piersicile, caisele si migdalele si au un sezon de culegere scurt (din mai pana in iulie), susceptibilitate ridicata la alterare si termen redus de valabilitate dupa culegere. In mod surprinzator, in timp ce pomul cires incepe sa produca fructe dupa varsta de 5 ani, dureaza 10-15 ani ca planta sa ajunga la maturitate, timp in care ciresul poate produce mai mult de 45 kg de fructe pe sezon.
Ciresele sunt bogate in antocianine, un compus natural care le confera culoarea rubinie si gustul distinct dulce-acrisor. Acest fitonutrient (un tip de flavonoida) se afla de fapt la baza proprietatilor de care dispun. De asemenea, aceste fructe contin putine grasimi saturate, colesterol si sodiu, fiind o sursa buna de fibre alimentare si vitamine. Pe o portie de 100 g nu ofera un continut nutritiv deosebit, fibrele si vitamina C fiind cele mai importante de mentionat; restul de vitamine si minerale ofera mai putin de 10% din DZR pe portie. Ciresele amare au per 100 g un continut mai mare de vitamina C (12% din DZR) si vitamina A (8% din DZR). Aspectul mai putin pozitiv legat de consumul lor este ca o mare parte din caloriile continute provin de la zaharuri; ciresele dulci au un indice glicemic redus de 22, fiind o sursa mai buna de gustare in comparatie cu alte fructe, in special pentru diabetici.
Retineti ca daca le consumati pentru proprietatile lor terapeutice, 10 cirese dulci sau 1 cana de cirese amare contin aproximativ 4 grame de fructoza; aceasta este importanta de luat in considerare pentru durata unei zile, fiind recomandat un aport sub 25 grame.
Beneficii pentru sanatate
Artrita - In cazul celor care sufera de artrita si guta, ciresele pot scadea semnificativ durerea intensa asociata acestor boli. Acidul uric in exces reprezinta cauza (apare inflamatie si sensbilitate), iar un studiu realizat de Departamentul de Agricultura al SUA a descoperit ca acesta poate fi redus cu pana la 15% prin consumul a 2 cani de cirese. Aceste fructe pot de asemenea reduce cantitatea de proteina C reactiva produsa (un marker al inflamatiei). Un alt studiu a indicat ca ingerarea a 230 g de suc de cirese amare pe zi reduce acidul uric.
Diabet - Ciresele contin, dupa cum am mentionat, antioxidantul antocianina care ofera pigmentare. In studii pe animale in care s-au utilizat celule pancreatice, antocianinele au crescut secretia de insulina cu 50%, conform unui chimist de la Universitatea Michigan, Muralee Nair. Compusii nu au fost insa verificati si pe oameni.
Dureri musculare - Sucul de cirese poate ameliora durerile musculare, conform Revistei Societatii Internationale de Nutritie Sportiva. Alergatorii care au baut zilnic 700 ml de suc de cirese amare (aproximativ 480 calorii) timp de 7 zile inaintea unei curse pe distanta lunga si in ziua cursei au raportat mai putine dureri ulterior. Se pare ca antioxidantii din cirese actioneaza impotriva radicalilor liberi indusi de exercitiu fizic.
Cancer - Acelasi pigment rosu puternic provine de la flavonoide. Cianidina este o flavonoida din grupul antocianinelor care impiedica proliferarea celulelor canceroase (dar si mutatiile genetice care o cauzeaza). Prin urmare, soiurile intens colorate (spre mov) au potenta cea mai ridicata (de 3 ori mai mare; 2/3 se afla in coaja). In aceeasi directie actioneaza si betacarotenul, vitamina C si quercetina, in mod sinergic
Somn - Ciresele amare contin si melatonina, un hormon care ajuta la adormire scazand temperatura corpului (sunt una din putinele surse naturale). Doua linguri de suc de cirese amare s-au dovedit in studii a fi la fel de eficiente ca suplimentele cu melatonina (30 ml dimineata si apoi seara), fiind foarte bine asimilata si utilizata de corp, conform medicului Glyn Howatson.
Tensiune - Aceste fructe sunt si o buna sursa de potasiu care ajuta la scaderea tensiunii prin eliminarea excesului de sodiu din corp (echilibreaza lichidele din corp, prevenind cresterea tensiunii ca urmare a consumului de sodiu). Astfel se previne aparita hipertensiunii. In plus, datorita continutului de quercetina, ofera si protectie vaselor de sange (le mentine relaxate si suple).
Silueta - Consumul cireselor va poate ajuta sa slabiti si sa va mentineti silueta. O cana de cirese contine mai putin de 100 calorii si 3 grame de fibre, ce confera satietate un timp indelungat. Datorita continutului de vitamine B (tiamina, riboflavina si vitamina B6), nutrimentele sunt transformate in energie. Conform unui studiu de laborator desfasurat la Universitatea din Michigan, soarecii hraniti cu pudra de cirese amare s-au ingrasat mai putin decat cei hraniti cu acelasi numar de calorii provenind din carbohidrati; antocianinele activeaza o molecula care contribuie la arderea grasimii si impiedica depozitarea lor.
Imbatranire - Deoarece contin unul din cele mai mari nivele de antioxidanti dintre fructe (combat radicalii liberi care cauzeaza imbatranire), un consum de 1 pahar de suc de cirese amare pe zi incetineste procesul de imbatranire, conform cercetatorilor de la Universitatea din Michigan. Acest suc poate ajuta si la tratarea unor afectiuni ale pieli.
Inima - Antocianinele pot active agonistii PPAR care regleaza genele implicate in metabolismul grasimii si al glucozei si astfel reduc riscul de colesterol crescut, hipertensiune si diabet. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan sugereaza chiar ca pot ajuta in tratarea sindromului metabolic alaturi de medicatia conventionala. Experimentul s-a desfasurat asupra unor soareci predispusi la accident vascular cerebral pentru care s-a imbunatatit echilibrul si coordonarea si a scazut tensiunea.
Citeste si: Fii o mamica sanatoasa: fructele de sezon si beneficiile acestora
Sfaturi pentru achizitie si depozitare
Sezonul cireselor dureaza din mai pana in iulie-august si au o durata scurta de valabilitate. Daca le cumparati din magazine, optati pentru cele cu pielita colorata, stralucitoare, cu codite verzi atasate. Apoi depozitati-le in frigider, iar cand vreti sa le consumati, clatiti-le cu apa calduta si aduceti-le la temperatura camerei. Tamponati-le usor cu un prosop moale pentru a indeparta umezeala.
Pentru a le gati, indepartati codita, spalati-le usor in apa rece si tamponati-le. Cele coapte pot fi consumate intregi, inclusiv cu pielita pentru a beneficia la maxim de proprietatile oferite. Le puteti include si in retete, cum sunt: cocktail de fructe sau salata de fructe cu piersici, ananas, pere si struguri sau le puteti include in prajituri, paine si fursecuri, umplutura de placinta. Ciresele amare pot fi folosite in sosuri, gemuri, briose si prajituri cu branza, dar si suc de fructe concentrat (mai ales pentru sportivi). Pentru cei care sunt specializati in preparate culinare deosebite, ciresele pot fi adaugate la lactate, carne de porc etc.
Surse:
www.care2.com; www.nutrition-and-you.com; www.eatingwell.com; http://en.wikipedia.org; www.choosecherries.com; www.foxnews.com; http://nutritiondata.self.com; www.medicaldaily.com; http://articles.mercola.com