Bineinteles, nu uita ca aceste alimente se introduc treptat, in functie de schema de diversificare pe care o poti cunoaste in detaliu in ghidul oferit de Qbebe!
Lista de alimente
1. Banane - sursa de potasiu si vitamina B6;2. Brocolli - contin beta-caroten, acid folic, vitamina C, fier si calciu si mai ales o substanta numita sulforafan;
3. Pepene cantalup - sursa de beta-caloten si vitamina C;
4. Tarate - bogate in fibre;
5. Spanac - sursa de calciu, vitamina B, ribloflavina, beta-caroten, fier si acid folic;
6. Germeni de grau - sursa de vitamina E;
7. Seminte de dovleac – ofera fibre, fier, zinc, magneziu si cupru;
8. Seminte de floarea soarelui – pline de vitamina E;
9. Ulei de masline – inseamna grasimi nesaturate;
10. Lapte – aliment bogat in calciu si vitamina D;
11. Legume - sursa de fier, zinc, magneziu, cupru, acid folic si fibre;
12. Portocala si citricele - multa vitamina C;
13. Paine din grau integral – sursa de fier, vitamine B1, B2, B3, B6, E, acid folic, cupru, vitaminele C si B6;
14. Peste - sursa de acizi grasi omega 3 si antioxidantul numit seleniu;
15. Lapte praf cu procent scazut in grasimi – ofera calciu si vitamina D;
16. Carne de pui fara piele - bogata in proteine si saraca in grasimi;
17. Orez brun - singurul orez care contine vitamina E;
18. Orez salbatic – aduce cel mai mare procent de zinc, magneziu si vitamina B6;
19. Tarate de ovaz - contin fibre solubile care ajuta la controlul zaharului din sange;
20. Iaurt - eficace in prevenirea si tratarea diareei.
Dupa cum ai putut sa iti dai seama, aceste 20 de alimente provin din surse variate si te ajuta sa diversifici sanatos alimentatia!
Fructele, legumele si cerealele ofera in special fibre, dar si substante minerale si vitamine, chiar si antioxidanti, ceea ce inseamna ca au puterea de a preveni cancerul si de a intari sistemul imunitar.
Fibrele faciliteaza tranzitul intestinal, controleaza nivelul zaharului din sange si reduc colesterolul.
Brocolli are aceasta particularitate de a contine sulforafan, o substanta care stimuleaza producerea de enzime care protejeaza impotriva cancerului.
Pestele, consumat cel putin de doua ori pe saptamana reduce riscurile unor eventuale probleme cardiovasculare, datorita faptului ca pestele contine acizi grasi Omega3 care contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor in sange, la scaderea tensiunii arteriale si a anumitor grasimi din sange (scade mult colesterolul).
Nici uleiul de masline nu trebuie neglijat. Acizii grasi monosaturati pe care ii contine acesta reduc atat colesterolul total cat si colesterolul L.D. L. . Nu este cazul uleiului polisaturat care scade nivelul colesterolului H.D.L. Totusi nu conteaza atat de mult tipul de ulei, deoarece acesta este oricum compus suta la suta din grasimi, furnizand 125 de calorii la 15 ml (o lingura).
Consumul crescut de ulei ingrasa, iar obezitatea este iarasi un alt factor de risc din ce in ce mai frecvent la copii.
Rolul vitaminelor si mineralelor din cele 20 de alimente, in prevenirea bolilor
Beta-carotenul - antioxidant, intaritor al sistemului imunitar, previne cancerul de vezica, uterin, mamar, al gurii si al plamanilor.Vitamina B6 - se recomanda a se consuma in cantitati cat mai mari in timpul folosirii contraceptivelor orale deoarece acestea reduc rezervgele de vitamine.
Vitamina C - antioxidant, reduce riscul anumitor cancere, in special cel de stomac. Favorizeaza absorbtia fierului si reduce riscurile de anemie.
Vitamina E - reduce riscul bolilor de inima si amelioreaza sistemul imunitar.
Acid folic: reduce riscul malformatiilor la nou nascut (spina-bifida, anencefalie, encefalocel).
Calciul - contribuie la formarea unui sistem osos sanatos, previne osteoporoza si hipertensiunea.
Cuprul: carenta acestui aliment se pare ca mareste nivelul colesterolului.
Fierul - previne anemia si intareste sistemul imunitar.
Magneziul - este eficace impotriva hipertensiunii si a bolilor cardiace.
Potasiul - reduce tensiunea arteriala contribuind la prevenirea accidentelor cerebrale.
Zincul - amelioreaza sistemul imunitar.