Atentie! Top 20 Alimente cu continut urias de zahar!

Atentie! Top 20 Alimente cu continut urias de zahar!

Raluca Cristea

Zaharul este folosit in alimentatia oamenilor inca din antichitate. Diferenta o face faptul ca pe atunci zaharul era fabricat din ingrediente naturale, ceea ce nu mai este cazul de aproape 100 de ani, de cand trestia, sfecla si alti compusi naturali lipsesc aproape in totalitate din produsul folosit de noi zilnic. Ceea ce numim noi astazi "zahar" este doar un dizaharid format din glucoza si fructoza obtinute in fabrica. Cum zaharul este prezent in mai toate alimentele consumate zilnic, desi noi nu stim sau, daca stim, nu tinem cont de asta, devine vital sa aflam care sunt alimentele cu cel mai ridicat continut de zahar si, apoi, sa incercam sa le consumam cat mai rar posibil (sau chiar deloc).

Atentie! Desi alimentele in a caror compozitie intra zaharul rafinat sunt mai periculoase decat cele cu continut de zahar natural, trebuie sa ai grija si cu acestea din urma. Desi sunt delicioase si mult mai sanatoase decat dulciurile, continand si vitamine si fibre, fructele cu un continut ridicat de zahar trebuie consumate si ele cu moderatie.

Top 20 Alimente cu cel mai mare continut de zahar

1. Conserve de fructe
Fie ele conserve de ananas, compoturi de visine sau un mix de fructe la conserva, afla ca aceste recipiente gustoase iti aduc pana la 45 grame de zahar la o cana mare de fructe (cu tot cu siropul din conserva).

2. Bauturi energizante, bauturi dulci sau carbogazoase
O cutie de bautura energizanta (250ml) contine 6 cuburi de zahar, in timp ce bauturile carbogazoase dulci, in special cele tip cola, pot contine de la 10 pana la 25 cuburi de zahar (50-125 grame zahar), in functie de cantitatea de lichid (pornind de la 250ml).


3. Bomboane, caramele, bezele, gume
Bomboanele, caramelele si toate dulciurile pe baza de nugat sau bezea contin 80% zahar. Si mai exact, o nuga de marime mica contine 10 cuburi de zahar, o bomboana mica contine 2 cuburi de zahar, iar o guma de mestecat contine 1-2 cuburi de zahar.

4. Sucurile si piureurile de fructe (smoothies)
Sucurile de fructe au fost mult timp laudate pentru cat de bune si sanatoase sunt. Bune sunt, intr-adevar, insa, nu totdeauna sunt si sanatoase. Mai exact, 250 grame de piure de fructe contin 40 grame zahar, iar 250 ml de suc proaspat din storcator, mai ales daca provine dintr-un mix de mai multe fructe, pot ajunge pana la 30 grame zahar. De exemplu, un shake din lapte, capsuni si fructul pasiunii contine 8 cuburi de zahar, in timp ce un milkshake de la fastfood poate ajunge si pana la 14 cuburi.

5. Bauturi pe baza de cafea
De cele mai multe ori, bauturile pe baza de cafea, mai ales cele de la automate, contin tot atatea calorii cat o gustare considerata hipercalorica. Si mai exact, o cafea cu zahar si lapte de la automat sau o bautura imbuteliata pe baza de cafea si lapte pot ajunge sa contina pana la 8 cuburi de zahar (40 grame).


6. Fructe uscate
Fructele uscate pot fi o gustare sanatoasa, insa majoritatea producatorilor adauga o cantitate generoasa de zahar in "poleirea" lor. Si, adaugat peste zaharul continut natural de fructele respective, nu face altceva decat sa transforme un dulce sanatos intr-unul periculos, care poate ajunge sa contina chiar si 30 grame zahar / 100 grame de produs.

7. Produse de patiserie
Un croissant pufos, o placinta suculenta, fursecuri crocante...oricare ar fi alegerea ta, tine cont de faptul ca produsele de patiserie si majoritatea dulciurilor din fainoase contin mult zahar. De exemplu, o budinca de macaroane contine 50% zahar, fursecurile contin pana la 65% zahar, placintele 60%, in timp ce pandispanurile si croissantele ajung sa contina chiar si 50% zahar. O briosa si orice bucata de blat cu umplutura sau glazurat contine 25-30 grame zahar.

8. Iaurt cu fructe
Iaurtul este o alegere sanatoasa si hranitoare la orice masa, cu conditia sa fie un iaurt simplu, fara adaosuri de orice fel. Pericolul apare in cazul iaurturilor cu fructe, care pot contine o cantitate considerabila de zahar. Variantele cu fructe, cu arome, cu ciocolata si, mai ales, variantele cu cereale si fructe, pot contine pana la 25 grame zahar (5 cuburi) la o portie de 125-150 grame de iaurt. Mult mai bine este sa alegi un iaurt usor si cremos, asa cum sunt iaurturile grecesti, in care sa adaugi tu cateva felii de fruct proaspat.

9. Stafide glazurate
Fructele si bomboanele glazurate sunt unele dintre cele mai periculoase deserturi pentru ca nimeni nu se poate abtine sa manance doar 1-2 bucatele minuscule. Asadar, este util sa stii ca o mana de stafide glazurate, de exemplu, poate contine chiar si 20 grame de zahar.



10.
Batoane de cereale

Cu totii avem tendinta sa asociem batoanele de cereale sau batoanele energetice cu o gustare sanatoasa salvatoare cand ne este foame sau suntem obositi. Realitatea este alta. Un baton de cereale poate contine chiar si 15 grame de zahar (3 cuburi), in timp ce un baton energetic poate ajunge pana la 25 grame zahar.

11. Dulceata, gem, marmelada si conserve
Primul ingredient din compozitia dulceturilor, gemurilor si jeleurilor, dupa fructe, este zaharul. In cantitati mari. Doua lingurite de dulceata/gem/jeleu = 10-15 grame de zahar. Marmelada este facuta 60% din zahar, crema de ciocolata cu alune contine 50% zahar, in timp ce untul de arahide contine 15% zahar.

12. Lapte
Continuam sa promovam laptele si lactatele ca fiind unele dintre cele mai sanatoase alimente, mai ales daca le consumam direct de la producator (de la tara, cum obisnuim sa spunem). Insa, este bine sa le consumam fara niciun fel de adaos. De exemplu, un pahar de lapte UHT sau un pahar de lapte neprocesat, dar indulcit, iti poate aduce 10-15 grame de zahar la un pahar de 200 ml.

13. Dressinguri pentru salate
Dressingurile pentru salate si sosurile pentru decorarea clatitelor/prajiturilor contin la fel de mult zahar, chiar daca unele dintre ele nu au un gust tocmai dulce. Si mai exact, siropul de ciocolata sau fructe contine 50% zahar, iar dressingurile pentru salate, fie ele tip vinegar, Caesar sau mayonnaise, contin pana la 15% zahar. O lingura mare de dressing = 5-10 grame zahar.

14. Cereale pe care le mananci cu lapte/iaurt
Cerealele pe care le mananci in fiecare dimineata cu lapte sau pe care micutul tau le mananca nu sunt atat de "prietenoase" cu consumatorul pe cat promite ambalajul. Mai ales cele care promit putine grasimi sau chiar deloc. Daca ar fi adevarat, cerealele respective nu ar avea gust. Sau, daca este adevarat, grasimile sunt inlocuite cu mult, mult zahar. Altfel cum s-ar explica gustul intrigant de scortisoara, gustul cremos de ciocolata sau gustul proaspat de fructe al cerealelor preferate?

Un bol mic de cereale inseamna 10-15 grame zahar, asadar, alege sa consumi cereale integrale simple, imbogatindu-le chiar tu gustul cu putin praf de scortisoara sau cateva fructe tocate.


15. Sosuri pentru paste si diverse mancaruri
Un platou aburind cu paste si putin sos ar putea fi printre putinele preparate la care te gandesti ca ar contine zahar. De fapt, ketchup-ul contine 20% zahar, iar o portie de sos de rosii cu condimente contine aprox. 10 grame zahar.

16. Cartofi
Cartofii prajiti, cartofii dulci si fulgii de cartofi din comert sunt variantele nesanatoase ale cartofilor copti sau fierti. O portie de piure din fulgi de cartofi contine pana la 8 grame de zahar.

17. Paine alba

Despre painea alba s-a tot vorbit ca fiind unul din inamicii alimentatiei sanatoase, specialistii sfatuindu-ne sa o inlocuim cu paine neagra sau din faina integrala, neprocesata. Noi vrem sa fim si mai convingatori de atat si iti spunem ca o felie de paine alba inseamna 2 grame zahar.

18. Fructe proaspete
Asa cum spuneam si mai sus, desi fructele si bunatatile dulci direct din natura sunt de preferat zaharurilor rafinate, trebuie sa avem totusi grija si in cazul lor. De exemplu, pepenele rosu contine 18-20 grame zahar / 300 grame fruct; capsunele - 5 grame zahar / 100 grame fruct; bananele - 20 grame zahar / 150 grame fruct; merele - 10 grame zahar / 100 grame fruct; ananasul - 10 grame zahar / 150 grame fruct; portocale - 20 grame zahar / 250 grame fructe. 

19. Miere
Mierea este un alt dulce din natura, dar la care trebuie sa fim, de asemenea, atenti. Mai exact, mierea este alcatuita 70% din zahar, iar specialistii recomanda sa nu consumam mai mult de 2 lingurite de miere pe zi. Pe de alta parte, este mult mai indicat sa indulcesti bauturile si anumite prajituri cu miere, nu cu zahar. Ai grija, 1 lingurita de miere este echivalentul a 2 de zahar, desigur, mierea fiind mai sanatoasa decat zaharul procesat.


20. Alimente "sugar free" si "fat free"
Alimentele pe care este scris cu litere de-o schioapa "fara zahar", "fara grasimi", "0 calorii" sunt, majoritatea, minciuni. Zaharul este inlocuit cu indulcitori care ataca sangele si organele, grasimile sunt inlocuite cu zahar, iar tu crezi ca mananci sanatos. De fapt, iti faci si mai mult rau.

NU UITA! Orice aliment care depaseste 15 grame zahar / 100 grame de produs este considerat categoric nesanatos, in timp ce proportia de 10 grame zahar la 100 grame produs este considerata cu potential nesanatos mediu.

Doza zilnica de zahar pentru copii si adulti

DZR de zahar rafinat este de 45-50 grame (9-10 cuburi/lingurite) pentru adulti si copii cu varsta peste 16 ani si de 25-35 grame (5-7 cuburi/lingurite) pentru copiii cu varsta intre 3 si 16 ani.

Insa, atentie, daca sursa de zahar este una exclusiv naturala (lapte, legume, fructe, miere), atunci DZR poate urca pana la 80 grame pentru adulti si 60 grame pentru copii.

1 cub de zahar = 1 lingurita = 5 g

Efectele crunte ale zaharului consumat in exces

Cele mai evidente si mai necrutatoare efecte ale consumului de zahar in exces sunt:

- favorizarea formarii celulelor canceroase (indiferent de localizarea in organism);
- instalarea bolilor cardiovasculare inainte de varsta de 45 ani;
- instalarea diabetului chiar si din primii ani de viata;
- instalarea obezitatii pana la varsta de 18 ani;
- dereglarea activitatii organelor si sistemelor organismului;
- schimbarea compozitiei sangelui;
- imbatranirea prematura a tenului si a pielii pe tot corpul;
- favorizarea aparitiei Candida albicans (candidoza);
- consumat zilnic in timpul sarcinii, poate provoca fatului dereglari ale sistemului nervos si digestiv, hipertensiune si chiar moarte prematura;

Si, desi dulciurile sunt deliciul suprem pentru multe femei in momente de stres, tristete sau nervozitate, se pare ca dulciurile consumate in exces chiar favorizeaza depresia.

In fiecare zi consumi 40-50 cuburi de zahar

Daca ti-am spune ca inghiti zilnic intre 40 si 50 lingurite de zahar ne-ai crede? Desi ti-ar parea ingrozitor sa faci asta la propriu, afla ca inghiti toate cele 50 de lingurite odata cu alimentele pe care alegi sa le mananci de-a lungul zilei, fie ele produse de patiserie, iaurturi, fructe sau dulciuri si sosuri facute in casa.

Vei consuma tot zahar daca pe eticheta produsului preferat scrie: zahar brun, sfecla de zahar, suc cristalizat din trestie de zahar, suc evaporat din trestie de zahar, fructoza, dextroza, sucroza, sirop de porumb bogat in fructoza, miere, maltodextrina, sirop de artar, melasa.

Asadar, citeste cu atentie Top 20 Alimente cu cel mai mult zahar, imagineaza-ti cele 50 de lingurite (inghitite toate de tine, zilnic) apoi ia o decizie sanatoasa. Pentru tine si pentru cei dragi.


Bibliografie:

"Nu hrani cancerul!", Pavel Chirila, Madalina Popescu, Cristela Georgescu, Editura Christiana;
www.nutripedia.ro
www.healthaliciousness.com 

Articolul urmator
Atenție, părinți! De ce nu trebuie să lăsați copiii să consume energizante
Atenție, părinți! De ce nu trebuie să lăsați copiii să consume energizante

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 tipuri de cereale cu un conținut scăzut de carbohidrați
    9 tipuri de cereale cu un conținut scăzut de carbohidrați

    Cauți cereale cu un conținut scăzut de carbohidrați? În acest articol ți-am pregătit o listă cuprinzătoare cu diverse tipuri alternative pentru cereale, ideale pentru dietele...

    Momentul terifiant când o mamă se trezește în toiul nopții cu ceva uriaș în pantalonii ei
    Momentul terifiant când o mamă se trezește în toiul nopții cu ceva uriaș în pantalonii ei

    Somnul unei mame este ca o poveste distopică, oricum, dar nu normal. Se doarme iepurește și de cele mai multe ori este întrerupt brutal de odrasla care are un coșmar, vrea apă,...

    O profesoară a fost concediată după ce elevii ei au descoperit că făcea materiale cu conținut explicit chiar la școală
    O profesoară a fost concediată după ce elevii ei au descoperit că făcea materiale cu conținut explicit chiar la școală

    În ultimii ani, auzim tot mai des de persoane care își câștigă existența sau care își completează veniturile din realizarea unor materiale cu conținut explicit...

    Târgul de Crăciun de la București începe luna aceasta! Va avea un brad uriaș, patinoar și o roată panoramică!
    Târgul de Crăciun de la București începe luna aceasta! Va avea un brad uriaș, patinoar și o roată panoramică!

    A început numărătoarea inversă până la sărbătorile de iarnă! 🎄 Știm, știm, e noiembrie, iar toamna abia a început să își intre cu adevărat în...

    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă
    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă

    Înghețata este unul dintre deserturile copilăriei pe care îl mâncăm cu plăcere și ca adulți. Dacă ești pasionată de gătit și vrei să încerci să prepari...

    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis
    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis

    Fie că este vorba despre activitățile de la grădiniță, fie că este vorba despre joaca de acasă, despre petrecerile de copii sau pur și simplu despre machiajul pentru micuțele...

    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare
    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare

    Vanilia face și ea parte din categoria celor mai scumpe condimente, alături de șofran sau cardamon. Aroma sa este foarte îndrăgită și se folosește pentru a onferi un gust...

    Un luptător uriaș într-un corp mic și fragil. "Îi lipsea o bucată de piele de pe picior când s-a născut"
    Un luptător uriaș într-un corp mic și fragil. "Îi lipsea o bucată de piele de pe picior când s-a născut"

    Diagnosticat cu o boală gravă, viața unui băiețel de numai 18 luni este o continuă luptă pentru supraviețuire. Acoperit de bandaje zi de zi, Jacob ne dă o importantă lecție de...

    © 2025 Qbebe