Atentie! Desi alimentele in a caror compozitie intra zaharul rafinat sunt mai periculoase decat cele cu continut de zahar natural, trebuie sa ai grija si cu acestea din urma. Desi sunt delicioase si mult mai sanatoase decat dulciurile, continand si vitamine si fibre, fructele cu un continut ridicat de zahar trebuie consumate si ele cu moderatie.
Top 20 Alimente cu cel mai mare continut de zahar
1. Conserve de fructe
Fie ele conserve de ananas, compoturi de
visine sau un mix de fructe la conserva, afla ca aceste recipiente
gustoase iti aduc pana la 45 grame de zahar la o cana mare de fructe (cu tot cu siropul din conserva).
2. Bauturi energizante, bauturi dulci sau carbogazoase
O cutie de
bautura energizanta (250ml) contine 6 cuburi de zahar, in timp ce
bauturile carbogazoase dulci, in special cele tip cola, pot contine de la 10 pana la 25 cuburi de zahar (50-125 grame zahar), in functie de cantitatea de lichid (pornind de la 250ml).
|
3. Bomboane, caramele, bezele, gume
Bomboanele, caramelele si toate dulciurile pe baza de nugat sau bezea contin 80% zahar. Si mai exact, o nuga de marime mica contine 10 cuburi de zahar, o bomboana mica contine 2 cuburi de zahar, iar o guma de mestecat contine 1-2 cuburi de zahar.
4. Sucurile si piureurile de fructe (smoothies)
Sucurile de
fructe au fost mult timp laudate pentru cat de bune si sanatoase sunt.
Bune sunt, intr-adevar, insa, nu totdeauna sunt si sanatoase. Mai exact,
250 grame de piure de fructe contin 40 grame zahar, iar 250 ml
de suc proaspat din storcator, mai ales daca provine dintr-un mix de mai
multe fructe, pot ajunge pana la 30 grame zahar. De exemplu, un shake
din lapte, capsuni si fructul pasiunii contine 8 cuburi de zahar, in
timp ce un milkshake de la fastfood poate ajunge si pana la 14 cuburi.
5. Bauturi pe baza de cafea
De cele mai multe ori, bauturile pe
baza de cafea, mai ales cele de la automate, contin tot atatea calorii
cat o gustare considerata hipercalorica. Si mai exact, o cafea cu zahar
si lapte de la automat sau o bautura imbuteliata pe baza de cafea si
lapte pot ajunge sa contina pana la 8 cuburi de zahar (40 grame).
|
6. Fructe uscate
Fructele uscate pot fi o gustare sanatoasa, insa majoritatea producatorilor adauga o cantitate generoasa de zahar in "poleirea" lor. Si, adaugat peste zaharul continut natural de fructele respective, nu face altceva decat sa transforme un dulce sanatos intr-unul periculos, care poate ajunge sa contina chiar si 30 grame zahar / 100 grame de produs.
7. Produse de patiserie
Un croissant pufos, o placinta suculenta,
fursecuri crocante...oricare ar fi alegerea ta, tine cont de faptul ca
produsele de patiserie si majoritatea dulciurilor din fainoase contin
mult zahar. De exemplu, o budinca de macaroane contine 50% zahar,
fursecurile contin pana la 65% zahar, placintele 60%, in timp ce
pandispanurile si croissantele ajung sa contina chiar si 50% zahar. O
briosa si orice bucata de blat cu umplutura sau glazurat contine 25-30 grame zahar.
8. Iaurt cu fructe
Iaurtul este o alegere sanatoasa si
hranitoare la orice masa, cu conditia sa fie un iaurt simplu, fara
adaosuri de orice fel. Pericolul apare in cazul iaurturilor cu fructe,
care pot contine o cantitate considerabila de zahar. Variantele cu
fructe, cu arome, cu ciocolata si, mai ales, variantele cu cereale si
fructe, pot contine pana la 25 grame zahar (5 cuburi) la o portie de 125-150 grame de iaurt. Mult
mai bine este sa alegi un iaurt usor si cremos, asa cum sunt iaurturile
grecesti, in care sa adaugi tu cateva felii de fruct proaspat.
9. Stafide glazurate
Fructele si bomboanele glazurate sunt unele
dintre cele mai periculoase deserturi pentru ca nimeni nu se poate
abtine sa manance doar 1-2 bucatele minuscule. Asadar, este util sa stii
ca o mana de stafide glazurate, de exemplu, poate contine chiar si 20 grame de zahar.
|
10. Batoane de cereale
Cu totii avem tendinta sa asociem batoanele
de cereale sau batoanele energetice cu o gustare sanatoasa salvatoare
cand ne este foame sau suntem obositi. Realitatea este alta. Un baton de
cereale poate contine chiar si 15 grame de zahar (3 cuburi), in timp ce un baton energetic poate ajunge pana la 25 grame zahar.
11. Dulceata, gem, marmelada si conserve
Primul ingredient din
compozitia dulceturilor, gemurilor si jeleurilor, dupa fructe, este
zaharul. In cantitati mari. Doua lingurite de dulceata/gem/jeleu = 10-15 grame de zahar.
Marmelada este facuta 60% din zahar, crema de ciocolata cu alune
contine 50% zahar, in timp ce untul de arahide contine 15% zahar.
12. Lapte
Continuam sa promovam laptele si lactatele ca fiind
unele dintre cele mai sanatoase alimente, mai ales daca le consumam
direct de la producator (de la tara, cum obisnuim sa spunem). Insa, este
bine sa le consumam fara niciun fel de adaos. De exemplu, un pahar de
lapte UHT sau un pahar de lapte neprocesat, dar indulcit, iti poate
aduce 10-15 grame de zahar la un pahar de 200 ml.
13. Dressinguri pentru salate
Dressingurile pentru salate si
sosurile pentru decorarea clatitelor/prajiturilor contin la fel de mult
zahar, chiar daca unele dintre ele nu au un gust tocmai dulce. Si mai
exact, siropul de ciocolata sau fructe contine 50% zahar, iar
dressingurile pentru salate, fie ele tip vinegar, Caesar sau mayonnaise,
contin pana la 15% zahar. O lingura mare de dressing = 5-10 grame zahar.
14. Cereale pe care le mananci cu lapte/iaurt
Cerealele pe care le mananci in fiecare dimineata cu lapte sau pe care micutul tau le mananca nu sunt atat de "prietenoase" cu consumatorul pe cat promite ambalajul. Mai ales cele care promit putine grasimi sau chiar deloc. Daca ar fi adevarat, cerealele respective nu ar avea gust. Sau, daca este adevarat, grasimile sunt inlocuite cu mult, mult zahar. Altfel cum s-ar explica gustul intrigant de scortisoara, gustul cremos de ciocolata sau gustul proaspat de fructe al cerealelor preferate?
Un bol mic de cereale inseamna 10-15 grame zahar, asadar, alege sa consumi cereale integrale simple, imbogatindu-le chiar tu gustul cu putin praf de scortisoara sau cateva fructe tocate.
|
15. Sosuri pentru paste si diverse mancaruri
Un platou aburind cu paste si putin sos ar putea fi printre putinele preparate la care te gandesti ca ar contine zahar. De fapt, ketchup-ul contine 20% zahar, iar o portie de sos de rosii cu condimente contine aprox. 10 grame zahar.
16. Cartofi
Cartofii prajiti, cartofii dulci si fulgii de cartofi
din comert sunt variantele nesanatoase ale cartofilor copti sau fierti. O
portie de piure din fulgi de cartofi contine pana la 8 grame de zahar.
17. Paine alba
Despre painea alba s-a tot vorbit ca fiind unul din
inamicii alimentatiei sanatoase, specialistii sfatuindu-ne sa o
inlocuim cu paine neagra sau din faina integrala, neprocesata. Noi vrem
sa fim si mai convingatori de atat si iti spunem ca o felie de paine alba inseamna 2 grame zahar.
18. Fructe proaspete
Asa cum spuneam si mai sus, desi fructele si bunatatile dulci direct din natura sunt de preferat zaharurilor rafinate, trebuie sa avem totusi grija si in cazul lor. De exemplu, pepenele rosu contine 18-20 grame zahar / 300 grame fruct; capsunele - 5 grame zahar / 100 grame fruct; bananele - 20 grame zahar / 150 grame fruct; merele - 10 grame zahar / 100 grame fruct; ananasul - 10 grame zahar / 150 grame fruct; portocale - 20 grame zahar / 250 grame fructe.
19. Miere
Mierea este un alt dulce din natura, dar la care trebuie sa fim, de asemenea, atenti. Mai exact, mierea este alcatuita 70% din zahar, iar specialistii recomanda sa nu consumam mai mult de 2 lingurite de miere pe zi. Pe de alta parte, este mult mai indicat sa indulcesti bauturile si anumite prajituri cu miere, nu cu zahar. Ai grija, 1 lingurita de miere este echivalentul a 2 de zahar, desigur, mierea fiind mai sanatoasa decat zaharul procesat.
|
20. Alimente "sugar free" si "fat free"
Alimentele pe care este scris cu litere de-o schioapa "fara zahar", "fara grasimi", "0 calorii" sunt, majoritatea, minciuni. Zaharul este inlocuit cu indulcitori care ataca sangele si organele, grasimile sunt inlocuite cu zahar, iar tu crezi ca mananci sanatos. De fapt, iti faci si mai mult rau.
NU UITA! Orice aliment care depaseste 15 grame zahar / 100 grame de produs este considerat categoric nesanatos, in timp ce proportia de 10 grame zahar la 100 grame produs este considerata cu potential nesanatos mediu.
Doza zilnica de zahar pentru copii si adulti
DZR de zahar rafinat este de 45-50 grame (9-10 cuburi/lingurite) pentru adulti si copii cu varsta peste 16 ani si de 25-35 grame (5-7 cuburi/lingurite) pentru copiii cu varsta intre 3 si 16 ani.
Insa, atentie, daca sursa de zahar este una exclusiv naturala (lapte, legume, fructe, miere), atunci DZR poate urca pana la 80 grame pentru adulti si 60 grame pentru copii.
1 cub de zahar = 1 lingurita = 5 g
Efectele crunte ale zaharului consumat in exces
Cele mai evidente si mai necrutatoare efecte ale consumului de zahar in exces sunt:
- favorizarea formarii celulelor canceroase (indiferent de localizarea in organism); - instalarea bolilor cardiovasculare inainte de varsta de 45 ani; - instalarea diabetului chiar si din primii ani de viata; - instalarea obezitatii pana la varsta de 18 ani; - dereglarea activitatii organelor si sistemelor organismului; - schimbarea compozitiei sangelui; - imbatranirea prematura a tenului si a pielii pe tot corpul; - favorizarea aparitiei Candida albicans (candidoza); - consumat zilnic in timpul sarcinii, poate provoca fatului dereglari ale sistemului nervos si digestiv, hipertensiune si chiar moarte prematura; |
|
In fiecare zi consumi 40-50 cuburi de zahar
Daca ti-am spune ca inghiti zilnic intre 40 si 50 lingurite de zahar ne-ai crede? Desi ti-ar parea ingrozitor sa faci asta la propriu, afla ca inghiti toate cele 50 de lingurite odata cu alimentele pe care alegi sa le mananci de-a lungul zilei, fie ele produse de patiserie, iaurturi, fructe sau dulciuri si sosuri facute in casa.
Vei consuma tot zahar daca pe eticheta produsului preferat scrie: zahar brun, sfecla de zahar, suc cristalizat din trestie de zahar, suc evaporat din trestie de zahar, fructoza, dextroza, sucroza, sirop de porumb bogat in fructoza, miere, maltodextrina, sirop de artar, melasa.
Asadar, citeste cu atentie Top 20 Alimente cu cel mai mult zahar, imagineaza-ti cele 50 de lingurite (inghitite toate de tine, zilnic) apoi ia o decizie sanatoasa. Pentru tine si pentru cei dragi.
Bibliografie:
"Nu hrani cancerul!", Pavel Chirila, Madalina Popescu, Cristela Georgescu, Editura Christiana;
www.nutripedia.ro
www.healthaliciousness.com