Totul despre nitrati, nitriti, azotati si azotiti in alimentatia copilului

Totul despre nitrati, nitriti, azotati si azotiti in alimentatia copilului

Raluca Cristea

Secole la rand, oamenii s-au hranit si si-au hranit copiii cu alimente naturale, nemodificate. Nu la fel au stat lucrurile si incepand cu secolul 19, cand substante nocive precum nitratii, nitritii, azotatii si azotitii au intrat in alcatuirea unor produse care, voit sau nu, au devenit indispensabile in alimentatie. Semnalul de alarma este acela ca, aceste 4 substante nocive fac parte din principalii factori cu risc oncogen, mai exact, din factorii declansatori ai cancerului.

Qbebe are grija de tine si de familia ta si iti prezinta toate detaliile despre nitrati si nitriti (azotati si azotiti), alaturi de lista alimentelor care le contin.

Nitrati, nitriti, azotati, azotiti - surse, efecte, statistici

Nitratul sau azotatul este substanta nociva care se transforma in nitrit/azotit atunci cand ajunge in stomac, in mediul acid. Odata ajunse aici, aceste substante nocive, in cantitati mari, pot provoca doua situatii: sufoca celulele stomacale, amplifica fermentarea zaharurilor si cresc nivelul acidului lactic; se unesc cu aminele continute de proteine si formeaza nitrozaminele - cele mai cancerigene substante care se pot intalni in organismul unui om bolnav. Acestea pot chiar modifica ADN-ul.

Exista 3 surse principale de nitrati (azotati) si nitriti (azotiti): ingrasamintele chimice, apa si alimentele.

Folosirea ingrasamintelor chimice, obicei des practicat inca din secolul 19, a dus la cresterea productiei in defavoarea calitatii solului si a cresterii naturale a plantei/legumei. Acest lucru a atras dupa sine scaderea capacitatii de aparare impotriva daunatorilor si, implicit, folosirea insecticidelor. Asadar, un dublu proces de intoxicare pentru plantele si legumele pe care le consumam zilnic. In prezent, Europa de Vest foloseste 27 milioane tone/an de ingrasaminte chimice pe baza de nitrat si azot, iar Europa Centrala si de Est 5 milioane tone.

A doua sursa de nitrati si nitriti este apa, deoarece sunt solubili in apa si ajung usor in cavitatea stomacala. Fertilizatorii cu azot, deseurile umane si excrementele animale sunt potentiali poluanti ai apei potabile, dar si ai apei imbuteliate. Cercetarile arata ca 20% dintre nitritii si azotitii din corp provin din apa.

Citeste cu atentie etichetele apelor plate si minerale si alege sa iti protejezi familia cumparand un produs cu continut scazut sau chiar 0 de nitrati/nitriti. Daca nivelul de nitrati depaseste 10mg/litru, pot provoca o anomalie sanguina fatala pentru bebelusii sub 10 luni, numita metemoglobinemie sau sindromul baby blue si consta in incetinirea circulatiei oxigenului prin sange.

Alimentele care contin nitrati (azotati) si nitriti (azotiti)

Alimentele cu continut ridicat de nitrati si nitriti sunt: radacinoasele, salata verde, andivele, guliile, sfecla rosie, ridichile, telina, patrunjelul, mararul, carnea si orice produs care contine carne procesata. Alimentele cu continut mediu de nitrati sunt: varza, spanacul, rucola, castravetii, morcovii, berea si, din pacate, majoritatea fructelor. Acestea devin periculoase doar atunci cand sunt consumate in cantitati zilnice exagerate!


Berea contine substante nocive deoarece orzul este ingrasat cu azotati, apoi este prelucrat prin prajire, iar temperaturile inalte cresc nivelul de azotati din orice aliment. Cat despre carne, normativele alimentare prevad ca doza maxima de nitrati si nitriti (E 251, E 252, E 249, E 250) sa fie de 150mg/kg, dar peste 70% din produsele care contin carne nu respecta aceasta regula vitala. Acestea au nitrati in compozitie pentru a fi pastrate mai mult, dar si pentru culoare si gust. Preparatele care sunt afumate sunt si mai nocive. Mai mult, nivelul de nitrati creste si se transforma in nitrozamina (cea mai cancerigena substanta) atunci cand preparatele din carne sunt pregatite la temperaturi inalte, pentru mult timp si/sau alaturi de grasimi.

Un studiu realizat in Italia a aratat ca locuitorii zonelor Romena, Forli si Firenze, mari consumatori de mezeluri, prezinta o incidenta a cancerului de stomac de 4 ori mai mare decat a tuturor celorlalti locuitori ai Italiei.

Atentie!!! E 249 este interzis in alimentatia copiilor si bebelusilor!

alimente continut de nitriti

Alimente cu continut scazut de nitrati

Alimentele cu continut inofensiv de nitrati sau nitriti sunt: fasolea, broccoli, vinetele, conopida, mazarea, ciupercile, ardeii, rosiile, ceapa, prazul si sparanghelul. Se gasesc uneori si in lactate sau in produsele care contin lapte, pentru a prelungi perioada de pastrare.

Factorii care influenteaza cantitatea de nitrati din plante/legume sunt
: actiunea razelor de soare (cu cat mai mica, cu atat mai mare concentratia de nitrati, motiv pentru care legumele de sera nu sunt foarte sanatoase); anotimpurile (vara, nitratii nu intra in compozitia plantei/legumei, in schimb, iarna da); tulpina si frunza (aici se afla cea mai mare concentratie de nitrati).

Nitrati (azotati) si nitriti (azotiti) - efecte negative concrete

1. Cresc continutul de proteine din legume, in defavoarea glucidelor si lipidelor;
2. Influenteaza negativ compozitia tuturor plantelor, fructelor, legumelor, carnurilor si produselor lactate a caror coacere si/sau productie este legata de pamant si apa;
3. Modifica si/sau sufoca, incet dar sigur, celulele hepatice si stomacale;
4. Cresc incidenta cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag si ficat;

Ce poti face daca ai consumat un aliment despre care stii sau afli ca ar contine un nivel ridicat de nitrati?
Sa consumi repede citrice, suc de citrice sau legume bogate in vitamina C. Vitamina C anihileaza o parte din cantitatea de nitrati ingerata.

Cum reduci continutul de nitrati ai unui aliment? Prin fierbere, murare si marinare, dar si curatandu-l de coaja sau tinandu-l in apa timp de o ora.

piramida alimentara

Alege sa iti protejezi familia si, mai ales, pe micutul tau, selectand cu grija plantele, fructele, legumele si orice aliment legat cumva de pamant si apa care ar putea intra in alimentatia voastra. Poate parea greu la inceput sa tii cont de atatea detalii, insa, cu putina atentie si rabdare, iti va intra in ritmul zilnic si va deveni unul dintre obiceiurile alimentare chiar vitale.

Acum, gandeste-te, tu cate alimente cu nitrati consumi zilnic? Dar copilul tau?



Surse:

www.jurnalul.ro
www.livestrong.com
Editura Christiana, "Nu hrani cancerul!", Pavel Chirila, Madalina Popescu, Cristela Georgescu

Articolul urmator
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Credeam că o să fiu genul de mamă care o să controleze totul în viața copilului. Acum mă interesează doar să fie fericită
    Credeam că o să fiu genul de mamă care o să controleze totul în viața copilului. Acum mă interesează doar să fie fericită

    Când încă își poartă copilul în pântece, mama își imaginează cum va aborda parentingul, ce fel de părinte va fi. Doar că realitatea creșterii unui...

    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine
    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine

    Notele pe care copilul le ia la școală nu reflectă capacitatea lui cognitivă și nu sunt relevante pentru o viitoare carieră. Tu cum tratezi notele copilului tău?

    © 2025 Qbebe