Qbebe are grija de tine si de familia ta si iti prezinta toate detaliile despre nitrati si nitriti (azotati si azotiti), alaturi de lista alimentelor care le contin.
Nitrati, nitriti, azotati, azotiti - surse, efecte, statistici
Nitratul sau azotatul este substanta nociva care se transforma in nitrit/azotit atunci cand ajunge in stomac, in mediul acid. Odata ajunse aici, aceste substante nocive, in cantitati mari, pot provoca doua situatii: sufoca celulele stomacale, amplifica fermentarea zaharurilor si cresc nivelul acidului lactic; se unesc cu aminele continute de proteine si formeaza nitrozaminele - cele mai cancerigene substante care se pot intalni in organismul unui om bolnav. Acestea pot chiar modifica ADN-ul.
Exista 3 surse principale de nitrati (azotati) si nitriti (azotiti): ingrasamintele chimice, apa si alimentele.
Folosirea ingrasamintelor chimice, obicei des practicat inca din secolul 19, a dus la cresterea productiei in defavoarea calitatii solului si a cresterii naturale a plantei/legumei. Acest lucru a atras dupa sine scaderea capacitatii de aparare impotriva daunatorilor si, implicit, folosirea insecticidelor. Asadar, un dublu proces de intoxicare pentru plantele si legumele pe care le consumam zilnic. In prezent, Europa de Vest foloseste 27 milioane tone/an de ingrasaminte chimice pe baza de nitrat si azot, iar Europa Centrala si de Est 5 milioane tone.
A doua sursa de nitrati si nitriti este apa, deoarece sunt solubili in apa si ajung usor in cavitatea stomacala. Fertilizatorii cu azot, deseurile umane si excrementele animale sunt potentiali poluanti ai apei potabile, dar si ai apei imbuteliate. Cercetarile arata ca 20% dintre nitritii si azotitii din corp provin din apa.
Citeste cu atentie etichetele apelor plate si minerale si alege sa iti protejezi familia cumparand un produs cu continut scazut sau chiar 0 de nitrati/nitriti.
Daca nivelul de nitrati depaseste 10mg/litru, pot provoca o anomalie sanguina fatala pentru bebelusii sub 10 luni, numita metemoglobinemie sau sindromul baby blue si consta in incetinirea circulatiei oxigenului prin sange.
Alimentele care contin nitrati (azotati) si nitriti (azotiti)
Alimentele cu continut ridicat de nitrati si nitriti sunt: radacinoasele, salata verde, andivele, guliile, sfecla rosie, ridichile, telina, patrunjelul, mararul, carnea si orice produs care contine carne procesata. Alimentele cu continut mediu de nitrati sunt: varza, spanacul, rucola, castravetii, morcovii, berea si, din pacate, majoritatea fructelor. Acestea devin periculoase doar atunci cand sunt consumate in cantitati zilnice exagerate!
|
Berea contine substante nocive deoarece orzul este ingrasat cu azotati, apoi este prelucrat prin prajire, iar temperaturile inalte cresc nivelul de azotati din orice aliment. Cat despre carne, normativele alimentare prevad ca doza maxima de nitrati si nitriti (E 251, E 252, E 249, E 250) sa fie de 150mg/kg, dar peste 70% din produsele care contin carne nu respecta aceasta regula vitala. Acestea au nitrati in compozitie pentru a fi pastrate mai mult, dar si pentru culoare si gust. Preparatele care sunt afumate sunt si mai nocive. Mai mult, nivelul de nitrati creste si se transforma in nitrozamina (cea mai cancerigena substanta) atunci cand preparatele din carne sunt pregatite la temperaturi inalte, pentru mult timp si/sau alaturi de grasimi.
Un studiu realizat in Italia a aratat ca locuitorii zonelor Romena, Forli si Firenze, mari consumatori de mezeluri, prezinta o incidenta a cancerului de stomac de 4 ori mai mare decat a tuturor celorlalti locuitori ai Italiei.
Atentie!!! E 249 este interzis in alimentatia copiilor si bebelusilor!
|
Alimente cu continut scazut de nitrati
Alimentele cu continut inofensiv de nitrati sau nitriti sunt: fasolea, broccoli, vinetele, conopida, mazarea, ciupercile, ardeii, rosiile, ceapa, prazul si sparanghelul.
Se gasesc uneori si in lactate sau in produsele care contin lapte, pentru a prelungi perioada de pastrare.
Factorii care influenteaza cantitatea de nitrati din plante/legume sunt: actiunea razelor de soare (cu cat mai mica, cu atat mai mare concentratia de nitrati, motiv pentru care legumele de sera nu sunt foarte sanatoase); anotimpurile (vara, nitratii nu intra in compozitia plantei/legumei, in schimb, iarna da); tulpina si frunza (aici se afla cea mai mare concentratie de nitrati).
Nitrati (azotati) si nitriti (azotiti) - efecte negative concrete
1. Cresc continutul de proteine din legume, in defavoarea glucidelor si lipidelor;
2. Influenteaza negativ compozitia tuturor plantelor, fructelor, legumelor, carnurilor si produselor lactate a caror coacere si/sau productie este legata de pamant si apa;
3. Modifica si/sau sufoca, incet dar sigur, celulele hepatice si stomacale;
4. Cresc incidenta cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag si ficat;
Ce poti face daca ai consumat un aliment despre care stii sau afli ca ar contine un nivel ridicat de nitrati? Sa consumi repede citrice, suc de citrice sau legume bogate in vitamina C. Vitamina C anihileaza o parte din cantitatea de nitrati ingerata.
Cum reduci continutul de nitrati ai unui aliment? Prin fierbere, murare si marinare, dar si curatandu-l de coaja sau tinandu-l in apa timp de o ora.
|
Alege sa iti protejezi familia si, mai ales, pe micutul tau, selectand cu grija plantele, fructele, legumele si orice aliment legat cumva de pamant si apa care ar putea intra in alimentatia voastra. Poate parea greu la inceput sa tii cont de atatea detalii, insa, cu putina atentie si rabdare, iti va intra in ritmul zilnic si va deveni unul dintre obiceiurile alimentare chiar vitale.
Acum, gandeste-te, tu cate alimente cu nitrati consumi zilnic? Dar copilul tau?
Surse:
www.jurnalul.ro
www.livestrong.com
Editura Christiana, "Nu hrani cancerul!", Pavel Chirila, Madalina Popescu, Cristela Georgescu