Alimentatia copilului: detalii pe care nu le cunosteai dezvaluite de nutritionist

Alimentatia copilului: detalii pe care nu le cunosteai dezvaluite de nutritionist

Alexandra Irimiea

Nu stiu pe nimeni caruia sa nu-i placa, macar ocazional, cartofii prajiti. Cu totii stim ca nu sunt sanatosi, dar putini dintre noi intelegem de ce. Medicul nutritionist Mihaela Gologan a oferit argumente contra dar si alternative sanatoase unor mancaruri populare pentru copii si adulti, dar periculoase pentru sanatate.

1. Cartofii prajiti, pane-urile si alte prajeli

 cartofi prajiti
DE CE NU? La temperaturi inalte, uleiurile devin toxice, in primul rand datorita secretiei de acrilamida - substanta neurotoxica si cu potential cancerigen.


Alternativa: Se recomanda a se gati prin fierbere la abur, la cuptor sau la gratar. Daca este necesar, se poate adauga ulei la sfarsitul prepararii alimentelor.

2. Covrigii, cerealele imbracate in ciocolata, pufarinele, pufuletii, sticksurile

 cereale pentru copii
DE CE NU? Sunt alimente atractive pentru copii, dar lipsite de nutrimente.

Cerealele de acest tip pentru micul dejun au un continut crescut de zahar. Le recomand mamicilor sa caute produse la care primul ingredient sa fie cereale integrale/faina integrala, iar aportul de zahar sa fie sub 5%.
Covrigeii, sticksurile, pufuletii aduc in plus si o cantitate considerabila de sare, suprasolicitand functia renala a copiilor.
Alternativa: alegeti ca si gustari fructe si legume cat mai colorate, iaurturi, nuci-seminte, crackersi integrali sau biscuiti preparati in casa!

3. Mezeluri (bacon, cremwursti, salam, etc)

 mezeluri la copii
DE CE NU? Au aport mare de grasimi, sare in exces si nitriti - cu rol potential cancerigen.
Alternativa: Se pot prepara in casa preparate din carne, in mod cat mai simplu, cu condimente naturale, sau se pot inlocui cu peste, branzeturi slabe sau oua.

4. Croissantele, briosele, bake-rolls

 cornuri pentru copii
DE CE NU? Au un procent mare de zaharuri rafinate, dar si de grasimi periculoase pentru sanatate.
Alternativa: Alegeti biscuiti cu cereale integrale, deserturi cu fructe sau va puteti juca impreuna cu copiii in bucatarie preparand prajiturele pe baza de ovaz sau pudra de migdale si fructe uscate.

5. MARGARINA

 margarina la copii
DE CE NU? Ea nu este recomandata copiilor in primul rand datorita acizilor grasi "trans" cu potential aterogen. Este vorba aici in primul rand de margarinele industriale folosite la produse de patiserie, cofetarie sau biscuiti.
Recomandare pentru mamici: evitati produsele care au incluse in lista ingredientelor "grasimi hidrogenate" sau "grasimi partial hidrogenate".
Alternativa: Pentru copii este intotdeauna de preferat untul, ca sursa de grasimi usor de digerat si vitamine liposolubile.

6. Sucurile

 sucuri la copii
DE CE NU? Aduc un mare aport de zahar rapid absorbabil.
Alternativa: Apa, infuzii de plante, limonada sau sucuri proaspat stoarse din fruct (ultimele preferabil diluate cu apa).

7. Iaurturile cu fructe din comert

 iaurturi de fructe la copii
DE CE NU? Aduc un aport crescut de zahar.
Alternativa: Iaurturi cu fructe preparate in casa adaugand fructe sau magiun de fructe, fara zahar in plus.

8. Cacao si ciocolata

 ciocolata la copii
DE CE NU? Este de evitat ciocolata cu diverse arome, cu procent crescut de zaharuri.
Recomandare pentru mamici: ar trebui adaugate in alimentatia copiilor doar dupa varsta de 2 ani si in cantitati reduse. De preferat este ciocolata neagra, sursa de antioxidanti si grasimi de buna calitate.

9. Bomboane, vata de zahar

 bomboane la copii DE CE NU? Este necesar sa cautam valoarea nutritiva a alimentelor pe care le comsumam, iar zaharurile rafinate sunt adesea denumite "calorii goale", fiind lipsite de nutrienti. Zaharul nu este interzis cu desavarsire in dieta, problema este ca apare peste tot, chiar si acolo unde ne asteptam mai putin, in iaurturi cu cereale sau cu fructe, in covrigi, chiar si in ketchup.

CUM SE STABILESTE VALOAREA NUTRITIVA A UNUI ALIMENT?

"Principalele categorii de macronutrienti sunt: glucidele, proteinele si grasimile, la care se adauga micronutrientii: mineralele si vitaminele. Glucidele si proteinele aduc 4kcal pentru fiecare gram, iar grasimile 9 kcal pe gram" (dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet nutritie, Policlinica Regina Maria Bucuresti)

CONSECINTELE HRANIRII CU ASTFEL DE ALIMENTE

 alimentatia la copil "Copilaria fiind o perioada de formare, este important sa se deprinda obiceiuri sanatoase de la varste cat mai mici. Glucidele reprezinta principala sursa de energie in dieta, ideal ele trebuie aduse din cereale integrale, fructe si legume. Produsele zaharoase nu sunt interzise, dar aportul lor tebuie limitat. Consumate in exces aceste alimente hipercalorice pot determina scaderea capacitatii de aparare a organsimului sau a tolerantei la efort fizic si intelectual, pot creste riscul de alergii sau intolerante alimentare, pot duce la aparitia cariilor dentare." (dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet nutritie, Policlinica Regina Maria Bucuresti)

CONSECINTE PE TERMEN LUNG

cartofi prajiti "Pe termen lung, hranirea copiilor cu alimente sarace in nutrienti, dar bogate in calorii (dulciuri, sucuri, mancare de tip fast-food, etc.), poate duce la crestere excesiva in greutate cu risc crescut cardiovascular, la dezechilibre hormonale sau perturbari ale functiei cerebrale." (dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet nutritie, Policlinica Regina Maria Bucuresti)

Tu cum iti hranesti sanatos copilul?
Articolul urmator
Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism
Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    16 greșeli toxice de parenting dezvăluite chiar de copiii ajunși adulți
    16 greșeli toxice de parenting dezvăluite chiar de copiii ajunși adulți

    Pe măsură ce te maturizezi și te gândești la copilărie, îți dai seama că anumite traume și obiceiuri care persistă își au originea în acea perioadă a...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    © 2024 Qbebe