- 1. Cartofii prajiti, pane-urile si alte prajeli
- 2. Covrigii, cerealele imbracate in ciocolata, pufarinele, pufuletii, sticksurile
- 3. Mezeluri (bacon, cremwursti, salam, etc)
- 4. Croissantele, briosele, bake-rolls
- 5. MARGARINA
- 6. Sucurile
- 7. Iaurturile cu fructe din comert
- 8. Cacao si ciocolata
- 9. Bomboane, vata de zahar
- CONSECINTELE HRANIRII CU ASTFEL DE ALIMENTE
- CONSECINTE PE TERMEN LUNG
1. Cartofii prajiti, pane-urile si alte prajeli
DE CE NU? La temperaturi inalte, uleiurile devin toxice, in primul rand datorita secretiei de acrilamida - substanta neurotoxica si cu potential cancerigen.
|
2. Covrigii, cerealele imbracate in ciocolata, pufarinele, pufuletii, sticksurile
DE CE NU? Sunt alimente atractive pentru copii, dar lipsite de nutrimente.
Cerealele de acest tip pentru micul dejun au un continut crescut de zahar. Le recomand mamicilor sa caute produse la care primul ingredient sa fie cereale integrale/faina integrala, iar aportul de zahar sa fie sub 5%.
Covrigeii, sticksurile, pufuletii aduc in plus si o cantitate considerabila de sare, suprasolicitand functia renala a copiilor.
Alternativa: alegeti ca si gustari fructe si legume cat mai colorate, iaurturi, nuci-seminte, crackersi integrali sau biscuiti preparati in casa!
|
3. Mezeluri (bacon, cremwursti, salam, etc)
DE CE NU? Au aport mare de grasimi, sare in exces si nitriti - cu rol potential cancerigen.
|
4. Croissantele, briosele, bake-rolls
DE CE NU? Au un procent mare de zaharuri rafinate, dar si de grasimi periculoase pentru sanatate.
|
5. MARGARINA
DE CE NU? Ea nu este recomandata copiilor in primul rand datorita acizilor grasi "trans" cu potential aterogen. Este vorba aici in primul rand de margarinele industriale folosite la produse de patiserie, cofetarie sau biscuiti.
Recomandare pentru mamici: evitati produsele care au incluse in lista ingredientelor "grasimi hidrogenate" sau "grasimi partial hidrogenate".
|
6. Sucurile
DE CE NU? Aduc un mare aport de zahar rapid absorbabil.
Alternativa: Apa, infuzii de plante, limonada sau sucuri proaspat stoarse din fruct (ultimele preferabil diluate cu apa).
|
7. Iaurturile cu fructe din comert
DE CE NU? Aduc un aport crescut de zahar.
Alternativa: Iaurturi cu fructe preparate in casa adaugand fructe sau magiun de fructe, fara zahar in plus.
|
8. Cacao si ciocolata
DE CE NU? Este de evitat ciocolata cu diverse arome, cu procent crescut de zaharuri.
Recomandare pentru mamici: ar trebui adaugate in alimentatia copiilor doar dupa varsta de 2 ani si in cantitati reduse. De preferat este ciocolata neagra, sursa de antioxidanti si grasimi de buna calitate.
|
9. Bomboane, vata de zahar
DE CE NU? Este necesar sa cautam valoarea nutritiva a alimentelor pe care le comsumam, iar zaharurile rafinate sunt adesea denumite "calorii goale", fiind lipsite de nutrienti. Zaharul nu este interzis cu desavarsire in dieta, problema este ca apare peste tot, chiar si acolo unde ne asteptam mai putin, in iaurturi cu cereale sau cu fructe, in covrigi, chiar si in ketchup. |
CUM SE STABILESTE VALOAREA NUTRITIVA A UNUI ALIMENT?
"Principalele categorii de macronutrienti sunt: glucidele, proteinele si grasimile, la care se adauga micronutrientii: mineralele si vitaminele. Glucidele si proteinele aduc 4kcal pentru fiecare gram, iar grasimile 9 kcal pe gram" (dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet nutritie, Policlinica Regina Maria Bucuresti)
CONSECINTELE HRANIRII CU ASTFEL DE ALIMENTE
"Copilaria fiind o perioada de formare, este important sa se deprinda obiceiuri sanatoase de la varste cat mai mici. Glucidele reprezinta principala sursa de energie in dieta, ideal ele trebuie aduse din cereale integrale, fructe si legume. Produsele zaharoase nu sunt interzise, dar aportul lor tebuie limitat. Consumate in exces aceste alimente hipercalorice pot determina scaderea capacitatii de aparare a organsimului sau a tolerantei la efort fizic si intelectual, pot creste riscul de alergii sau intolerante alimentare, pot duce la aparitia cariilor dentare." (dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet nutritie, Policlinica Regina Maria Bucuresti) |
CONSECINTE PE TERMEN LUNG
"Pe termen lung, hranirea copiilor cu alimente sarace in nutrienti, dar bogate in calorii (dulciuri, sucuri, mancare de tip fast-food, etc.), poate duce la crestere excesiva in greutate cu risc crescut cardiovascular, la dezechilibre hormonale sau perturbari ale functiei cerebrale." (dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet nutritie, Policlinica Regina Maria Bucuresti) |
Tu cum iti hranesti sanatos copilul?