Alimentația copilului tău. Adaugă pe lista de cumpărături și laptele de capră

Alimentația copilului tău. Adaugă pe lista de cumpărături și laptele de capră

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce micuțul tău își diversifică alimentația, te străduiești mereu să-i oferi alimente cât mai hrănitoare, care să-i asigure nevoile nutriționale și o dezvoltare armonioasă. Printre asemenea alimente se regăsește și laptele de capră. Acesta este considerat un aliment minune pentru că pe lângă faptul că are un conținut bogat de vitamine și minerale este și ușor digerabil datorită compoziției sale naturale foarte asemănătoare cu cea a laptelui matern. 

Din articolul de mai jos poți descoperi nu numai cele mai importante beneficii ale laptelui de capră, ci și câteva sugestii menite să te ajute să-l valorifici în diverse moduri, astfel încât să fie prezent cât mai mult în dieta puiului tău. 

De ce laptele este benefic pentru copii?

Pe de o parte, laptele este sursă de nutrienți esențiali pentru o creștere sănătoasă. Printre acești nutrienți se numără:

  • Vitamina A: susține buna funcționare a sistemului imunitar;
  • Vitaminele B2 și B3: furnizează energie prin convertirea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților din alimente;
  • Vitamina B12: este implicată în producerea globulelor roșii;
  • Calciul și fosforul: vitale pentru sănătatea oaselor și dinților;
  • Potasiul: alături de sodiu, este responsabil de reglarea echilibrului fluidelor din organism, ceea ce ajută la menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale; 
  • Proteine de calitate: reprezintă nu numai o sursă de energie, ci sunt responsabile și de dezvoltarea și repararea țesuturilor.

baietel vesel care isi toarna lapte in castronel

Pe de altă parte, consumul de lapte ajută la stimularea producției hormonului de creștere de tip insulinic 1 (IGF-1) care, alături de hormonul de creștere (GH), susțin dezvoltarea oaselor, țesuturilor și masei musculare la copii [1].

Nu în ultimul rând, laptele este important pentru copii întrucât contribuie la hidratare, în condițiile în care pune la dispoziție sodiu și potasiu, minerale oricând necesare pentru asigurarea hidratării. De altfel, oamenii de știință de la Universitatea McMaster (Canada) precizează, prin intermediul unui studiu, că prin consumul de lapte se înlocuiește sodiul pierdut prin transpirație, iar organismul copiilor este stimulat să rețină mai bine fluidele pentru prevenirea deshidratării [2]. Laptele de capră poate reprezenta o alternativă a laptelui de vacă pentru că pe lângă faptul că are un conținut bogat de vitamine și minerale este și mai ușor de digerat.

De ce laptele de capră este binevenit în alimentația copilului?

Acest tip de lapte este apreciat în special pentru nutrienții cu efecte pozitive asupra sănătății copiilor. Practic, laptele de capră se distinge întrucât:

Este bogat în vitamine și minerale

În primul rând, laptele de capră pune la dispoziție cantități generoase de vitamina A, în condițiile în care organismul caprelor transformă carotenul (precursorul vitaminei A) din alimentație în vitamina menționată. Vitamina A, solubilă în grăsime, este indispensabilă pentru dezvoltarea celulelor, pentru o vedere sănătoasă, pentru combaterea infecțiilor și sprijină dezvoltarea sănătoasă a oaselor. 

În al doilea rând, în laptele de capră se găsesc și vitaminele:

  • B1: întărește sistemul imunitar și susține sănătatea sistemului nervos;
  • B2: protejează ochii și previne anemia;
  • B3: furnizează energie creierului și îi asigură buna funcționare. În plus, vitamina B3 este utilă pentru sănătatea pielii.

Totodată, când laptele de capră face parte din alimentația copilului, completează necesarul de:

  • Magneziu: acest mineral este responsabil de sănătatea inimii, sistemului nervos, mușchilor și oaselor;
  • Seleniu: asigură sănătatea inimii și vaselor de sânge. 

Este foarte ușor de asimilat

Laptele de capră are o compoziție similară laptelui matern. Spre exemplu, ambele tipuri de lapte se aseamănă în privința oligozaharidelor (carbohidrați complecși), a structurii proteinelor și în ceea ce privește concentrațiile de seleniu [3]. Ținând seama de astfel de asemănări, nu este de mirare că și laptele se capră se asimilează cu ușurință în organismul copiilor, prin urmare se poate beneficia pe deplin de efectele sale pozitive.

Se digeră fără dificultate

Unul dintre marele avantaje ale consumului de lapte de capră este și acesta: se digeră cu ușurință. Se întâmplă așa deoarece [4]:

  • Lipidele (grăsimile) au dimensiuni reduse;
  • Nu are un conținut mare de lactoză: aceasta din urmă este un tip de zahăr ce se găsește în lapte. Pentru ca lactoza să se digere, trebuie să fie descompusă în galactoză și glucoză;
  • Raportul dintre compușii din cadrul cazeinei (principala proteină din lapte), β-cazeină și cazeina αs1, este 70/30%: acest raport este similar celui din laptele matern.

Este sursă de oligozaharide

O caracteristică demnă de luat în seamă a laptelui de capră, care îl transformă într-un aliment deosebit de valoros pentru copii, este că furnizează și oligozaharide. Nu numai că acestea contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului și a sistemului nervos, ci protejează și împotriva agenților patogeni de la nivelul microflorei intestinale.

Conține acizi valoroși

Mai exact, în laptele de capră se găsesc cantități importante de acizi specifici, necesari nu numai pentru susținerea creșterii sănătoase, ci și pentru a-i proteja pe cei mici de diverse probleme de sănătate. De altfel, acești acizi specifici (acizii linoleici conjugați) au rol major în stimularea funcționării sistemului imunitar și se disting și prin proprietățile antiinflamatoare, antihipertensive și antidiabetice [5].

Pentru că vrei să-i dăruiești copilului tău tot ce este mai bun, să te asiguri că are parte de lapte de capră de cea mai înaltă calitate, orientează-te cu încredere spre cel de la OLYMPUS, un brand deja renumit pentru produsele sale sănătoase, create în armonie cu natura, după rețete tradiționale grecești. Acest lapte provine de la animale crescute în mijlocul naturii, fiind apoi colectat de la ferme din țara noastră și îmbuteliat folosindu-se cea mai avansată tehnologie pentru a-i păstra atât gustul unic, cât și valorile nutriționale ale laptelui proaspăt muls.

Să introduci lapte de capră în meniul micuțului tău nu este deloc dificil, având în vedere că Olympus pune la dispoziție o gamă variată de produse, precum:

Lapte de capră: reprezintă o sursă 100% naturală de calciu. O cană de lapte de capră Olympus furnizează peste 50% din necesarul zilnic de calciu pentru un adult și 48% din necesarul zilnic de fosfor;

cana cu lapte, lapte de capra OLYMPUS si o paine

Lapte de capră BIO: omogenizat și pasteurizat la temperatură înaltă, este un produs provenit din agricultura ecologică;

Iaurt de capră: este un produs 100% din lapte de capră, conținând fermenți selecționați din iaurt;

Kefir de capră: se bazează atât pe lapte pasteurizat, cât și pe culturi lactice atent selecționate. De aceea, este ideal pentru a-l utiliza ori de câte ori dorești să te răsfeți cu ceva bun și răcoritor sau să le oferi celor dragi o gustare sănătoasă și hrănitoare;

Telemea de capră: bazată pe lapte pasteurizat de capră, telemeaua este un produs versatil, prin urmare poate fi servită ca atare sau adăugată, pentru a oferi un gust aparte, salatelor și altor feluri de mâncare;

Sana de capră: are aceeași compoziție ca produsul descris anterior. În funcție de preferințe, poate fi consumată la micul dejun sau ca o gustare revigorantă pe parcursul zilei;

Unt BIO de capră: dispunând de un ambalaj practic, untul BIO cucerește prin gustul special, conferit de smântâna de lapte de capră provenit din agricultura ecologică.

4 rețete cu lapte de capră, numai bune pentru copilul tău

Cu o aromă ușor dulce, laptele de capră poate fi introdus în alimentația copilului incluzându-l în cele mai diverse rețete. Iată câteva sugestii de rețete la îndemână de preparat pentru mami și prietenoase cu cei mici:

Smoothie cu banană și cacao

Laptele de capră conferă o textură cremoasă următorului smoothie, ideal pentru micul dejun sau pentru o gustare. 

Ingrediente pentru smoothie cu banană și cacao:

  • 1 cană lapte de capră - cel de la Olympus este potrivit pentru că aduce numeroase beneficii pentru o dezvoltare sănătoasă. De la un conținut semnificativ de vitamina A, magneziu, seleniu și vitaminele B1, B2 B3, până la compoziția similară laptelui matern care îl face ușor de asimilat, acesta ar trebuie sa fie nelipsit din orice rețetă  
  • 1 banană bine coaptă;
  • 1 linguriță pudră de cacao;
  • opțional: frișcă vegetală, ciocolată rasă, fructe.

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele într-un blender și amestecă până obții o pastă omogenă;
  2. Toarnă smoothie-ul într-un pahar și decorează-l, dacă vrei, cu ciocolată rasă, cu frișcă ori cu fructe proaspete.

bautura cu ciocolata pusa intr-un pahar de sticla

Terci de ovăz cu lapte de capră Olympus

Acest terci reprezintă o sursă de vitamine, de minerale și de fibre, fiind potrivit mai ales pentru micul dejun. Ca să fii sigură că fulgii de ovăz se înmoaie bine, lasă-i la înmuiat în lapte peste noapte.

Ingrediente pentru terci de ovăz cu lapte de capră:

  • 1/2 cană fulgi de ovăz;
  • 1 cană lapte de capră;
  • 1/4 cană fructe (la alegere);
  • 1 lingură nuci și/sau alune ori semințe de floarea-soarelui;
  • 1 lingură fulgi de cocos;
  • 1 lingură sirop de arțar;
  • 1/4 linguriță scorțișoară pudră.

Mod de preparare:

  1. Pune la un loc fulgii de ovăz, laptele, siropul de arțar și scorțișoara: lasă totul la înmuiat peste noapte;
  2. A doua zi toarnă peste amestecul bazat pe ingredientele amintite anterior fulgii de cocos, dar și nuci/alune/semințe de floarea-soarelui/alune;
  3. Amestecă totul bine și pune deasupra bucăți din fructele alese. 

castron cu terci de ovaz, nuci, seminte si fructe

Supă-cremă de broccoli

Următoarea variantă de supă este o soluție pentru a-i strecura copilului în meniu mai multe legume. Adaugându-le lapte de capră Olympus, te asiguri că supa devine mai cremoasă și mai consistentă. În plus, ca să o pregătești mai rapid, străduiește-te să prepari anterior supa de legume.

Ingrediente pentru supă-cremă de broccoli:

  • 4 căni buchețele de broccoli;
  • 2 căni lapte de capră;
  • 200 g brânză cheddar rasă;
  • 3 căni supă de legume, strecurată;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 1 ceapă mică, tocată;
  • 1 morcov de mărime medie, tocat;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1/4 cană făină;
  • 1 frunză de dafin;
  • 1/4 linguriță nucșoară;
  • 1 linguriță sare kosher.

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul de măsline;
  2. Călește în ulei morcovul și ceapa, pentru 5 minute;
  3. Toacă mărunt usturoiul și lasă-i și pe el să se călească pentru aprox. 30 de secunde;
  4. Toarnă peste legumele menționate făina și amestecă permanent;
  5. Adaugă frunza de dafin, sarea, nucșoara și toarnă treptat și laptele;
  6. Adaugă supa de legume și lasă pe foc amestecul, până începe să fiarbă: lasă la fiert pentru aprox. 3-4 minute;
  7. Adaugă buchețelele de broccoli și lasă focul mai mic: supa trebuie să stea pe foc aprox. 8-10 minute;
  8. Oprește focul, scoate frunza de dafin și adaugă, treptat, brânza cheddar rasă.

oala portocalie in care se afla supa-crema de broccoli

Clătite cu fructe

Clătitele pancakes sunt adorate de copii, fiind mereu o opțiune demnă de luat în calcul inclusiv pentru gustările de la grădiniță sau de la școală. De asemenea, nu greșești nici dacă le incluzi în meniul pentru o petrecere.

Ingrediente pentru pancakes cu fructe:

  • 1 cană făină;
  • 1 linguriță rasă praf de copt;
  • un praf de sare;
  • 2 linguri zahăr;
  • 3/4 cană lapte de capră;
  • 1 linguriță extract de vanilie;
  • 1 linguriță oțet alb;
  • 1 ou;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 1 cană și 1/2 afine.

Mod de preparare:

  1. Pune la un loc făina, praful de copt, sarea, zahărul;
  2. Pune peste ingredientele enumerate anterior laptele, extractul de vanilie, oțetul alb, oul, uleiul de măsline și afinele: amestecă totul bine pentru a obține un aluat omogen;
  3. Pune 1 linguriță ulei de măsline la încins într-o tigaie care nu se lipește;
  4. Ia aprox. 1/4 din cantitatea de aluat pentru a-l turna în tigaia încinsă: lasă aluatul pe foc aprox. 1 minut și 1/2 pe o parte. Întoarce clătita obținută pe cealaltă parte și las-o să se rumenească încă 1 minut;
  5. Procedează așa până când folosești tot aluatul;
  6. Pune clătitele pe o farfurie, decorează-le cu fructe proaspete și, dacă vrei, toarnă și sirop de arțar.

clatite pancakes cu afine, pe o farfurie alba

În afară de rețetele sugerate, laptele de capră poate fi folosit și în alte preparate îndrăgite de copii, de exemplu:

  • Biscuiți și fursecuri;
  • Înghețată;
  • Budinci;
  • Orez sau griș cu lapte;
  • Vafe;
  • Piureuri;
  • Paste cu sos etc.

Nu mai sta pe gânduri și adaugă lapte de capră Olympus în preparate sănătoase și savuroase, ce vor intra în topul preferințelor copilului tău!

Laptele de capră, alimentul minune care poate fi consumat de tine și de copilul tău

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by freepikImage by fahrwasser on Freepik, olympus.ro

Surse articol: Studii: 1. Bogler, Lisa et al, Association between milk consumption and child growth for children aged 6–59 months, Nature, Scientific Reports, vol.10, art.6730, 2020; 2. McMaster University, "Milk better than water to rehydrate kids, study finds" , ScienceDaily, 23 August 2011; 3. Kumar, Ashish, Sharma, Ambika, Nutritional and Medicinal Superiority of Goat Milk over Cow Milk in Infants, 4. Turkmen, Nazli, Nutrients in Dairy and their Implications on Health and Disease, 2017, pp. 441-449, cap. 35 - The Nutritional Value and Health Benefits of Goat Milk Components, International Journal of Pediatric Nursing 2(1):47-50, aprilie 2016; 5. Koba, Kazunori, Yanagita, Teruyoshi, Health benefits of conjugated linoleic acid (CLA), Obesity Research & Clinical Practice, vol.8, Issue 6, noiembrie-decembrie 2014, pp.525-532 Alte surse: babycenter.com, childrens.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org, medlineplus.gov, momjunction.com, sfatulmedicului.ro, stanfordchildrens.org

Articolul urmator
8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului
8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!
    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!

    Atunci când ii oferi lapte direct din sân, bebelușul îl acceptă cu plăcere, acceptă chiar și biberonul cu lapte praf, dar când îi oferi laptele tău...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii
    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii

    Drumul laptelui de la fermă și până pe băncile elevilor este unul foarte meticulos și atent gândit. Programul pentru Școli al României este atent gândit și...

    I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături
    I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături

    Să aduci un copil pe lume este o responsabilitate uriașă, lucru de care părinții sunt perfect conștienți și sunt pregătiți să accepte toate provocările cu care se vor confrunta.

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    © 2025 Qbebe