De ce recomandăm laptele de capră pentru cei mici și cei mari
Se prea poate să fi auzit multe cuvinte de laudă despre laptele de capră: să știi că toate sunt pe deplin meritate și susținute de știință! Iată prin ce se remarcă!
Are o compoziție similară cu cea a laptelui matern. Acest avantaj e cu precădere util în cazul celor mici. Laptele de capră conține substanțe nutritive într-un număr și o concentrație de-a dreptul impresionante, precum vitaminele A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12), C și D, dar și minerale și acizi linoleici conjugați, care sunt, veste bună, mai ușor de asimilat datorită structurii asemănătoare cu laptele matern.
Întărește imunitatea. În contextul multiplelor provocări la care e supusă imunitatea copiilor și a adulților azi, pornind de la poluare până la specificul diverselor virusuri, e clar că orice alimente care susține capacitatea de autoapărare a organismului e neprețuit. Laptele de capră se remarcă în acest sens pentru că include vitamina A, B1, B2, B2, dar și C și D, precum și magneziu și seleniu. O particularitate a acestui aliment este aceea că include rezerve mai consistente de vitamina A deoarece caprele transformă tot carotenul din alimentație în nutrient.
Susține o digestie sănătoasă. Un aspect prioritar în cazul celor mici, laptele de capră e mult mai ușor de digerat. De ce? Dincolo de asemănarea structurală cu laptele de mamă, are și lipide cu o dimensiune semnificativ mai mică a globului de grăsime.
Poate reduce inflamația. Suntem recunoscători în acest caz prezenței acizilor linoileici conjugați, despre care ți-am vorbit în rândurile de mai sus. Aceștia nu numai că previn bolile și stimulează creșterea, dar reduc și inflamația și dețin proprietăți antidiabetice și antihipertensive.
Susține sistemul nervos. De ce ne încântă această funcție? Fiindcă le e de ajutor copiilor în perioada de creștere, dar și adulților care se confruntă cu atât de mult stres. În acest sens, oligozaharidele au aport în dezvoltarea creierului (și în protejarea florei intestinale de agenții patogeni), dar esențiale sunt și vitamina D, vitaminele din grupul de B-uri, seleniul, magneziul și fosforul.
2 rețete de desert cu lapte de capră
Pregătește-te să te bucuri de un gust desăvârșit cu aceste două rețete de desert cu lapte de capră!
Noi am folosit lapte de capră Olympus, ce reține toate proprietățile nutriționale ale laptelui proaspăt muls, provenind de la ferme românești, unde animalele cresc în mijlocul naturii. Olympus asociază grija pentru calitatea ingredientelor cu tehnologii avansate, astfel că noi ne bucurăm de gust deosebit și proprietăți unice.
Ușor digerabil, laptele Olympus dăruiește într-o cană de sănătate pură 52% valoarea nutritivă de referință necesară a unui adult de calciu și 48% de fosfor. Mai mult decât încurajator, nu?
Nu te mai ținem în suspans și îți prezentăm mai jos rețetele care îi adună pe cei mici și pe cei mari în jurul mesei îmbelșugate, cu chipuri scânteind de bucurie! Pornim de la lapte de capră, dar folosim și unt, telemea sau iaurt.
Prăjitură cu cocos și morcovi
E delicioasă și atât de ușor de pregătit!
Ingrediente
- 200 g de unt de capră Olympus înmuiat
- 1 cană de zahăr
- 1 cană de zahăr brun
- 4 ouă
- 2 linguri de suc de lămâie
- 2 linguri de ulei
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 3 căni de făină
- 2 lingurițe de praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de cuișoare
- ¼ linguriță de nucșoară măcinată
- ¼ linguriță de ghimbir dat pe răzătoare
- 2 căni de morcovi dați pe răzătoare
- 1 cană de fulgi de cocos
- 1 cană de migdale mărunțite
Instrucțiuni de preparare
- Preîncălzește cuptorul.
- Într-un bol, amestecă până ce obții un mix uniform cele două tipuri de zahăr, uleiul, sucul de lămâie, esența de vanilie și ouăle.
- Alăturat, mixează ingredientele uscate, inclusiv condimentele.
- Combină cele două părți și adaugă morcovii, cocosul și migdalele.
- Pune la cuptor, într-o tavă tapetată cu unt, și lasă timp de o oră sau până ce a trecut „testul scobitoarei”.
- Lasă minunata prăjitură să se răcească, împrăștiind aromele sale, și decorează cu untul moale sau cu o cremă pe bază de unt, la alegere.
Clătite cu lapte de capră
Mergem și pe ceva clasic, un desert pe gustul tuturor.
Ingrediente:
- 800 ml lapte de capra
- 1 lingura scortisoara
- 1 lingura unt
- praf de sare
- 400 gr faina
Instrucțiuni de preparare
- Se amesteca toate ingredientele intr-un bol pana la faina cu telul manual sau cu mixerul electric daca doriti. Faina se pune cate putin pana devine o compozitie de clatite (mai subtire decat a compozitiei de chec).
- Luam o tigaie, o ungem cu ulei, cu un polonic luam din compozitie, turnam in tigaie pe mijloc si imprastiem pe toata suprafata. Le intoarcem de pe o parte pe alta pana cand sunt rumene. Procedam la fel pana terminam toata compozitia, apoi le servim cu ce ne place (ciocolata, gem, dulceata).
Laptele de capră va deveni rapid favoritul tău și al copiilor! Ce zici să încerci rețetele noastre, optând pentru minunatele produse din lapte de capră de la Olympus?