"In primul rand, nutritia adevarata inseamna alimente integrale (consumate in forma lor naturala, neprocesate si nerafinate), iar cea mai buna modalitate de a distinge valoarea totala de sanatate a alimentelor este compozitia lor in nutrimente." (Dr. Pavel Chirila, doctor in stiinte medicale, specializat in medicina interna)
1. Zarzavaturile
"Nu exista niciun nutriment in alimentele de origine animala, care sa nu fie mai bine furnizat de catre plante. Nutrimentele de care avem nevoie pentru a fi sanatosi sunt mult mai bine obtinuti din alimente de origine vegetala" spun specialistii de la laboratorul de cercetare ai Univ Cornell din SUA.
Este bine sa stii ca zarzavaturile contin celuloza cu structura fina, avand proprietatea de a scadea colesterolul. De asemenea, ele reprezinta o sursa bogata de "apa biologica" si au un continut mare de minerale si vitamine.
Dr. Pavel Chirila recomanda urmatoarele zarzavaturi:
Varza are efect anti-cancerigen, in special pentru zona sanului si vezicii urinare.
Usturoiul, ceapa si rosiile au si ele efecte anti-cancerigene.
Frunzoase: varza, salata, mararul, patrunjelul, mai degraba in sezonul cald.
Radacinoase: morcov, telina, pastarnac, pentru sezonul rece.
Este bine ca majoritatea zarzavaturilor sa fie consummate in stare CRUDA. Exceptii fac: cartoful, care este bine sa fie copt in cuptor, la fel ca si sfecla, iar conopida ar fi bine sa fie tratata termic in aburi.
2. Legumele
Spre deosebire de zarzavaturi, legumele (fasolea, lintea, mazarea, soia) se consuma numai tratate termic.
Leguminoasele sunt pretioase pentru continutul lor mare in proteine de calitate ce au mare solubilitate in apa, ceea ce face ca acestea sa poata fi consumate cu incredere de mai multe ori pe zi.
3. Fructele
La fel ca si zarzavaturile, fructele reprezinta o sursa importanta de "apa biologica", care este usor absorbabila, pura si usor utilizabila de catre organism. De asemenea, fructele sunt o sursa importanta de minerale si vitamine, la fel ca si glucidele nerafinate. Citricele, in mod special, sunt bogate in vitamina C.
Recomandarile pe care ni le face domnul doctor Chirila:
Recomandam in special fructele bio, netratate cu insecticide.
Se recomanda fructele consumate in stare cruda, si mai degraba integral, decat sub forma de suc.
Recomandare speciala pentru fructele oleaginoase: nuci, alune, fistic, migdale, seminte de dovleac, floarea soarelui, bogate in fier, vitamina E, C, magneziu.
4. Lactatele
"Exista o bogata literatura istorica, culturala si biblica care dovedeste ca laptele a fost pentru om un aliment valoros dintotdeauna. Oncologul german Johannes F. Coy indica lactatele fermentate bolnavului oncologic pentru aportul de acid lactic natural" spune dr. Pavel Chirila.
Este important de stiut ca laptele de vaca este cel mai apropiat de laptele de mama si contine intr-o proportie echilibrata toate principiile plastice si energetice. Pe langa faptul ca lactatele fermentate sunt o sursa sigura si naturala de flora lactobacilara, s-a observat ca in zonele unde se consuma multe lactate fermentate (chefir, sana, iaurt, lapte batut), adica in regiunile din Asia, longevitatea este mai mare.
O recomandare importanta pe care o fac specialistii este ca laptele sa fie baut crud numai in cazul in care avem deplina siguranta asupra igienei si sterilitatii.
5. Cerealele
Cerealele sunt considerate alimente de importanta majora si sunt plasate la baza piramidei alimentelor sanatoase. Sunt recomandate cerealele integrale, nu si cele rafinate. Acestea - graul, porumbul, orzul, ovazul, secara, orezul, quinoa - integrale contin multe fibre care au un efect benefic asupra corpului uman.
De exemplu, graul este supranumit si "laptele de mama al pamantului", fiind cel mai complet aliment.
Recomandari pentru modul de consum:
-in principal, fierte in aburi, usor rumenite, ca produse de paine sau patiserie, preferabil cu maia proprie;
-bio, fara ingrasaminte chimice si necontaminate cu mucegaiuri;
6. Ciupercile
Domnul doctor Pavel Chirila spune ca ciupercile au un efect antitumoral. Soiurile de ciuperci Agaricus blazei si Pleurotus sporesc capacitatea organismului de a sintetiza interferon (substanta proteica sintetizata in celule in timpul infectiilor virale si care impiedica dezvoltarea virusurilor, cu efect antimicrobian).
Este bine sa le consumati dupa un tratament chimic foarte usor (cuptor sau gratar), asezonate cu ulei de masline presat la rece si condimente. Recomandam consumul de trei ori pe saptamana, abuzul poate inhiba sistemul imunitar.
7. Mierea
Mierea contine fructoza, minerale, histamine, enzime, acizi organici. Este usor asimiliabila si satisface rapid nevoile energetice. Nu este iritanta pentru tubul digestiv.
Mierea poate fi consumata ca tare, in salate de fructe sau in alte combinatii. Este bine sa eviti tratarea termica, pentru ca astfel, devine toxica.
Recomandarea doctorului Pavel Chirila:
Invata-te sa inlocuiesti zaharul din ceai sau cafea cu o lingurita de miere!
8. Pestele
Multe studii demonstreaza ca alimentatia bogata in peste scade incidenta si gravitatea afectiunilor cardiovasculare. Un anumit studiu demonstreaza chiar ca, la un lot de 6000 de barbati de varsta medie, decesul prin cancer a fost mai redus la subiectii care au consumat peste in mod regulat.
Recomandare de la doctorul Chirila:
Adauga pestele in meniurile tale saptamanale. Este delicios si in mod clar, mult mai sanatos decat carnea.
3 deserturi simple si naturale pentru tine si puiul tau:
Orez cu lapte
Ingrediente si mod de preparare: Se fierb in 500 ml de lapte de soia obtinut in casa timp de 20 de minute, 3 linguri de orez integral si putina scortisoara macinata. Se ia de pe foc, se adauga 2 linguri de stafide, se acopera si se inveleste oala intr-o patura, apoi se lasa sa "infloreasca" timp de 1 ora. La final, se adauga 1 lingura de nuca tocata si, daca mai e nevoie de indulcit, putina miere.
Cereale zdrobite cu miere
Ingrediente: 5-7 linguri cereale zdrobite (grau, porumb, orez, secara), 1 l de apa, miere- 2 linguri.
Mod de preparare: cele 5-7 linguri de cereale se pun in apa in clocot. Se fierb 5-7 minute, apoi se lasa vasul acoperit timp de 20 minute. Cand se raceste, se adauga mierea de albine. De preferat a se consuma fara sare. Se pot adauga mirodenii blande (scortisoara, vanilie) si fructe.
"Halvita" cu susan
Ingrediente si mod de preparare pentru 2 portii: 2 linguri de susan crud se macina bine, pana devin faina, si se amesteca cu putin suc de lamaie sau grapefruit, ½ lingurita de praf de vanilie naturala si 3 linguri de miere cremoasa. Optional se pot adauga merisoare deshidratate, tocate.
Se serveste sub forma de pasta cu care se unge painea integrala, prajita.
Tu consumi aceste alimente zilnic?
Bibliografie:
"Nu hrani cancerul", autori: dr. Pavel Chirila, Madalina Popescu, Cristela Georgescu, Editura Christiana