6 alimente care influențează negativ dispoziția copilului

6 alimente care influențează negativ dispoziția copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi își dorește să aibă copii sănătoși, care să se bucure de bunădispoziție mereu. Înainte să dăm vina numai pe factorii externi când avem în vedere comportamentele copilului, este cazul să ținem cont și de alți factori. Printre aceștia se numără inclusiv dieta urmată de micuțul nostru. Pentru a înțelege mai bine modul în care aceasta îi va influența dispoziția, parcurgeți și articolul de mai jos. De asemenea, veți afla și ce alimente ar trebui evitate, astfel încât acestea să nu aibă influențe nefaste asupra modului în care se simt și se comportă copiii noștri.

Cum poate influența dieta dispoziția copilului

Când este vorba despre dispoziția copilului tău, trebuie să știi că aceasta este influențată de numeroși factori. Printre cei mai importanți se află și alimentația.
Cu atât mai mult cu cât sesizăm că al nostru copil este indispus, iritat sau hiperactiv, este necesar să ne gândim și la ce a mâncat în ultima perioadă. De pildă, dacă știm că al nostru copil s-a hrănit frecvent cu alimente bogate în zaharuri și carbohidrați rafinați (precum dulciuri, orez alb sau produse de panificație pe bază de făină albă), nu mai trebuie să ne mire deloc faptul că dispoziția sa nu este din cele mai bune. Astfel, creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge, ca urmare a consumului unor asemenea alimente, va afecta semnificativ starea copilului.
Explicația specialiștilor este următoarea: dintre toate organele corpului, creierul este cel mai sensibil și cel mai receptiv la nutrienții intrați în corp. Pentru ca el să funcționeze optim, este ideal să-i oferim copilului o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, minerale, acizi grași esențiali.
În schimb, dacă vom opta pentru alimente precum acelea menționate mai sus sau altele de acest tip, nu vom face altceva decât să-i dăm posibilitatea creierului de a nu mai realiza o producție optimă de cortisol și adrenalină, iar reacțiile copilului nostru pot fi cele de tipul „luptă sau fugi". De aceea, dispoziția sa se va altera considerabil, devenind mai agitat, mai anxios sau chiar deprimat.

Ce alimente vor influența negativ dispoziția copilului

Printre alimentele cele mai dăunătoare nu numai pentru dispoziția copilului, dar și pentru starea sa de sănătate în ansamblu se numără:

Alimentele bogate în zahăr

Deși nu este ușor să evităm întotdeauna alimentele care conțin zahăr, este necesar să avem în vedere următorul aspect: consumul excesiv de zahăr poate avea consecințe din cele mai neplăcute nu numai asupra dispoziției și dezvoltării cognitive a copilului (de pildă, zahărul poate determina hiperactivitate, depresie sau întârzieri în dezvoltarea cognitivă), ci și asupra sănătății generale a organismului. Spre exemplu, excesul de zahăr va crește riscul de apariție a diabetului, obezității, a problemelor digestive, a cariilor dentare și problemelor gingivale etc. În plus, studiile de specialitate au arătat că un consum ridicat de zahăr poate avea efecte nefaste și asupra somnului copiilor.
În vederea evitării unor asemenea consecințe nefaste, este indicat să luăm următoarele măsuri:
• Să evităm să-i dăm alimente cu conținut „ascuns" de zahăr, precum ketchup, anumite dressing-uri, iaurturi din comerț, cereale
• Să citim cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționăm, în condițiile în care inclusiv cele despre care se spune că au conținut redus de grăsimi pot avea un adaos semnificativ de zahăr
• Să le punem la dispoziție copiilor alimente sănătoase, sărace în zahăr, pe care să le prezentăm într-o manieră cât mai atractivă pentru a-i atrage și a fi mai tentați să le consume
Reușind să-i dăm copilului cât mai puține produse ce conțin zahăr, îl vom feri să aibă de-a face cu fluctuații bruște ale nivelului de insulină și cu „atacuri" de foame, care-l pot face să treacă ușor de la hiperactivitate la letargie.

Fetita ce are in fata ei o farfurie plina de dulciuri

Citește și: 9 semne că al tău copil consumă prea mult zahăr

Alimentele bogate în coloranți artificiali

Chiar dacă anumiți coloranți artificiali au început să fie interziși tot mai mult întrucât s-a constatat că aceștia au efecte negative asupra sănătății copiilor (de pildă, pot provoca stări de anxietate, hiperactivitate, dureri de cap etc.), există numeroase alimente ce conțin totuși coloranți care pot cauza schimbări semnificative ale dispoziției acestora.
Spre exemplu, dulciurile (cum ar fi bomboane caramele, napolitane, jeleuri ș.a), anumite cereale, dar și iaurtul sau anumite tipuri de unt, sunt doar câteva produse ce pot fi pline de coloranți artificiali și din acest motiv ar trebui evitate cât mai mult.
Mult mai bine va fi să ne străduim să le oferim micuților alimente naturale, lipsite de coloranți artificiali, ce nu le vor afecta dispoziția și le vor furniza și nutrienții necesari unei bune dezvoltări.

Cereale colorate, alaturi de un pahar cu lapte

Alimente cu conservanți

Studiile din domeniul nutriției au arătat că anumiți conservanți (precum Glutamatul de Monosodiu: MSG) sunt responsabili direct cu schimbările de dispoziție ale copilului și cu apariția altor simptome neplăcute, precum durerile frecvente de cap.
De noi depinde să fim foarte atenți să alegem numai produse lipsite de conservanți sau cu conținut redus de conservanți, astfel încât al nostru copil să nu se confrunte cu eventuale tulburări de comportament sau de dispoziție.

Alimentele cu conținut ridicat de sare

Experții ne atrag atenția asupra următorului lucru: alimentele prea bogate în sare (precum alunele, semințele din comerț, chips-urile, popcorn etc.) sunt și ele dăunătoare pentru dispoziția copilului.
Pe lângă sarea propriu- zisă, ele conțin și uleiuri care sunt preparate din organisme modificate genetic (precum uleiul tip canola), care pot inflența negativ dispoziția copilului.
Pentru a le evita cât mai mult, încearcă să prepari în casă chips-uri sau să cumperi nuci Caju, alune etc. și să le pui tu condimente care să le facă mai atractive pentru copil. De asemenea, poți să le rumenești, să le fărâmițezi și să i le dai copilului alături de alte alimente sănătoase.

Margarina și alte produse similare

Despre acestea se spune că trebuie și ele neapărat evitate dacă vrem ca dispoziția copilului nostru să nu fie alterată. De pildă, ele conțin grăsimi nesănătoase și prea multă Omega-6. Acestea vor „concura" cu Omega-3, lucru care va predispune spre procesele inflamatorii și va deregla nivelul de insulină. Din acest motiv, nu ar trebui să fii uimită, în cazul în care al tău copil a consumat mai multă margarină sau alte produse similare în ultima perioadă, că este mai letargic sau prea agitat.
O alternativă mult mai bună va fi să-i oferi, de exemplu, un unt cât mai natural sau să prepari în casă produse cu ulei de măsline sau ghee (un fel de „unt", pregătit după o rețetă indiană).

Alimentele cu potențial alergen

Printre alimentele ce pot influența negativ dispoziția copilului se numără și cele cu potențial alergen. De exemplu, ouăle, nucile, laptele, alunele, soia, fructele de mare etc. pot declanța reacții alergice și astfel vor afecta dispoziția micuților.
Singura soluție va fi să știi sigur la ce este alergic, să consulți un specialișt și să ai grijă ca dieta sa să includă numai alimentele pe care le tolerează pe deplin.

Citește și: 10 semne că al tău copil are o alergie alimentară

Voi știați până acum detalii despre alimentele care pot influența negativ dispoziția copilului și care i-ar putea provoca și alte probleme de sănătate?

Surse:
www.community.today.com; www.draxe.com; www.kidaroundmagazine.com; www.sheknows.com

Articolul urmator
9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic
9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

    În anumite situații, există posibilitatea să primești un rezultat negativ după un test de sarcină deși, de fapt, ești însărcinată. Printre asemenea situații se...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    În luna octombrie a acestui an s-au născut peste 13.600 de copii. Sporul natural rămâne negativ
    În luna octombrie a acestui an s-au născut peste 13.600 de copii. Sporul natural rămâne negativ

    Sporul natural se referă la diferența dintre numărul de nașteri de copii vii și numărul de decese dintr-un anumit interval de referință. Ieri, pe 11 decembrie, Institutul Național...

    Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate
    Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate

    Multe femei care își doresc să rămână - sau sunt deja - însărcinate se tem de cum schimbările climatice le vor afecta sarcina și/sau copiii. Acestea schimbări aduc...

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    Arhetipul mamei devoratoare: ce este și cum influențează copilul
    Arhetipul mamei devoratoare: ce este și cum influențează copilul

    Ai auzit vreodată de mama „devoratoare”? Se pare că acesta este un arhetip feminin în care mamele se regăsesc adesea. Citește mai jos despre acest subiect fascinant.

    © 2025 Qbebe