Turmericul
Acest condiment face parte dintre condimentele benefice pentru copil deoarece:
Întărește sistemul imunitar
Turmericul are în componență antioxidanți valoroși, ce pot întări sistemul imunitar. S-a constatat că inclusiv dozele mici din acest condiment pot avea efecte foarte bune din acest punct de vedere, mărind rezistența organismului la infecții.
Are proprietăți antiinflamatoareDatorită curcuminului, turmericul activează celulele care produc substanțe antiinflamatoare. De aceea, turmericul poate fi folosit ori de câte ori copilul se confruntă cu dureri produse de inflamații sau cu febră.
Are efect antimicrobian
Specialiștii spun că turmericul este eficient contra bacteriilor sau virușilor responsabili mai ales de apariția infecțiilor digestive la copil.
În plus, conține o proteină capabilă să neutralizeze bacteriile ce pot apărea în cazul rănilor deschise și să favorizeze repararea țesuturilor.
Studiile din domeniu au arătat faptul că turmericul are efecte similare acizilor grași tip Omega-3, ceea ce îl va face potrivit pentru a fi administrat copilului în scopul îmbunătățirii memoriei și creșterii capacității de concentrare, de învățare.
Înainte de a-i da copilului turmeric, este recomandabil să consulți un specialist, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un copil sub vârsta de 3-4 ani. De asemenea, pentru a te asigura că acesta nu îi va provoca vreo reacție alergică, este necesar să-i oferi, inițial, o cantitate foarte mică din acest condiment, adăugată într-una dintre mâncărurile sale preferate. Observă-l cu atenție pentru a observa dacă nu a intervenit ceva neobișnuit după ce micuțul a consumat turmeric.
De cele mai multe ori însă, acest condiment benefic și pentru copii nu va provoca alergii sau intoleranțe. Din acest motiv, poți încerca să-l strecorii și în unele alimente pe care i le oferi unui bebeluși, precum în sosul de mere, în piureul de fructe sau în iaurt.
Ghimbirul
Este unul dintre condimentele cele mai recomandate pentru copii, având efecte benefice pentru sănătatea acestora. Unul dintre avantajele sale este că este sigur și pentru bebeluși, așa că le puteți introduce puțin ghimbir, în unele alimente, începând cu vârsta de 8 luni.
Să aflăm de ce este bine să le dăm ghimbir copiilor noștri:
Pe de o parte, ghimbirul este benefic din acest punct de vedere întrucât stimulează producția de salivă și de suc gastric, stimulând apetitul celor mici.
Pe de altă parte, ghimbirul conține compuși care acționează constra constipației și flatulenței sau care inhibă senzația de greață. De aceea se spune că poți folosi ghimbir dacă al tău copil se confruntă cu rău de mișcare.
Studiile au demonstrat că ghimbirul are capacitatea de a inhiba multiplicarea unor bacterii periculoase, precum E.coli, Salmonella, streptococi sau stafilococi. Din acest motiv, îl putem oferi copilului ca prevenție contra unei eventuale îmbolnăviri din cauza unor astfel de bacterii.
Ghimbirul este ideal pentru tratarea răcelilor și altor afecțiuni respiratorii
Încă din cele mai vechi timpuri, ghimbirul a fost folosit pentru efectele sale binefăcătoare în caz de răceli. Datorită conținutului de biochimicale ce împiedică expansiunea rinovirușilor, ghimbirul poate contribui la accelerarea vindecării în caz de răceală sau gripă.
În plus, este numai bun și pentru tratarea tusei. Pentru copii, poți apela la ghimbir în combinație cu miere, lămâie, fenicul sau pur și simplu cu apă fierbinte. Desigur, aceste variante diferă în funcție de vârsta copilului, ideal fiind să ceri sfatul unui specialist înainte de a-i da acestuia ghimbir.
Busuiocul
Fiind considerat unul dintre cele mai sigure condimente pentru copii, este potrivit pentru a fi administrat inclusiv bebelușilor (începând cu vârsta de 8 luni). Cu toate acestea, trebuie să fim foarte atente la cantitatea oferită, întrucât prea mult busuioc poate cauza arsuri stomacale.
Busuiocul este bun și pentru copii din următoarele motive:
Specialiștii sunt de părere că un copil care bea periodic ceai de busuioc se va bucura de o imunitate mai bună, mai ales pe parcursul iernii, când riscul de răceli și viroze respiratorii este mai mare.
Este bun pentru sănătatea sistemului digestivBusuiocul contribuie la secreția optimă a enzimelor digestive, ceea ce va ușura digestia și va stimula apetitul copilului.
Busuiocul este ideal pentru sănătatea aparatului respiratorAcest condiment este cunoscut din vremuri îndepărtate pentru efectele binefăcătoare asupra aparatului respirator. Astfel, el poate preveni apariția unor afecțiuni precum bronșita și poate avea o influență pozitivă și asupra stării copiilor ce suferă de afecțiuni cronice precum astmul.
Busuiocul este și o sursă de vitamina KUn alt motiv pentru care ar trebui să apelezi la busuioc pentru copilul tău este că acesta conține vitamina K, esențială pentru dezvoltarea oaselor și a inimii.
Busuiocul este bun pentru sănătatea ochilor
Pe de o parte, busuiocul va preveni și ameliora inflamațiile de la nivelul ochilor și va putea preveni apariția unor afecțiuni precum conjunctivita.
Pe de altă parte, acest condiment va putea reduce stresul de la nivelul ochilor copilului. Se spune că, din acest punct de vedere, va fi suficient să-i spui copilului să se spele pe ochi cu apă în care au fost ținute la înmuiat câteva frunze de busuioc.
Datorită proprietăților sale antibacteriene, busuiocul va preîntâmpina acțiunea nocivă a bacteriilor responsabile cu respirația urât mirositoare sau cu cariile.
În plus, acest condiment este benefic pentru copil în caz de afte. Nu numai că va preveni apariția acestora, dar va putea grăbi vindecarea în cazul în care acestea apar.
Rozmarinul
Dacă vrei să-i oferi copilului un condiment care să-i fie benefic din mai multe puncte de vedere, apelează cu încredere la rozmarin întrucât:
Rozmarinul poate îmbunătăți procesul de digestieUleiul conținut în rozmarin va proteja mucoasa gastrică a micuțului, mai ales dacă acesta se confruntă adesea cu hiperaciditate.
Are rol în menținerea sănătății aparatului respirator
Uleiul esențial de rozmarin este foarte bun pentru aparatul respirator, în condițiile în care va curăța căile respiratorii și va proteja contra bacteriilor sau virușilor responsabili de apariția unor infecții.
De asemenea, acest tip de ulei îl va ajuta pe copil să respire mai bine.
Astfel, dacă se va face aromaterapie cu ulei de rozmarin, copilul tău va fi mai calm și își va reveni mai rapid după eventuale experiențe traumatizante.
Totodată, uleiul de rozmarin îl poate ajuta pe copil să adoarmă mai ușor și să aibă parte de un somn profund, odihnitor.
Un alt motiv pentru care merită să folosești acest condiment pentru copilul tău este că acesta are calitatea de a îmbunătăți capacitatea de învățare și de memorare. De exemplu, un studiu realizat în Marea Britanie, a arătat că acei micuți ce au inhalat aromă de rozmarin pentru 10 minute au reușit să se concentreze mai ușor în activitățile de învățare spre deosebire de cei ce nu au făcut acest lucru. Cu alte cuvinte, s-a ajuns la concluzia că rozmarinul conține substanțe ce influențează pozitiv activitățile cognitive, mai ales când este vorba despre inhalarea uleiului esențial.
Poți să introduci rozmarinul și în alimentația copilului (de pildă, îl poți strecura în salade sau poți condimenta cu el carnea), poți să-l pui să facă aromaterapie sau pur și simplu să-l ungi cu ulei pe frunte și pe tâmple, masându-l ușor.
Coriandrul
Este un condiment cu o aromă puternică, putând avea și el efecte benefice pentru copil. Important este să nu îl oferi unui copil mai mic de 8-10 luni, întrucât are în componență substanțe ce pot crea mici probleme digestive. Dar dacă vei folosi coriandrul pentru un copil mai mare de 10 luni, acesta poate fi deosebit de util deoarece:
Este de ajutor în cazul unor probleme digestiveDacă al tău copil are dispepsie, flatulență sau senzație de greață, coriandrul îi poate ameliora starea. În același tip, condimentul poate realiza și echilibrul acidității gastrice.
Citește și: 10 condimente cu efect terapeutic
Este o sursă de antioxidanțiFiind bogat în aceste substanțe, poți să-l introduci în alimentația copilului pentru a-l proteja de radicalii liberi.
Are proprietăți antimicrobieneÎn special sucul de coriandru poate fi de efect în caz de diverse infecții bacteriene cu care se poate confrunta copilul.
Coriandrul are proprietăți antihelminticeSpecialiștii sunt de părere că acest condiment este foarte benefic pentru micuții care se confruntă cu viermi intestinali întrucât poate să distrugă ușor astfel de paraziți.
Poate să protejeze contra intoxicației cu plumbStudiile din domeniu au arătat că un consum regulat de coriandru poate să-i protejeze pe copii de o eventuală intoxicație cu plumb, cu mercur sau cu alte metale grele.
Voi mai puteți da și alte exemple de condimente, deosebit de benefice pentru sănătatea copilului?
Citește și: Top 10 condimente recomandate copilului
Surse:
www.blog.homemade-baby-food-recipes.com; www.food.ndtv.com; www.momjunction.com; www.parentcircle.com;www.parentinghealthybabies.com;www.turmericforhealth.com
Surse poze:
www.pixabay.com