Cel mic este mai mult treaz și este important să beneficieze de activități bine structurate, din care să deprindă noi abilități. Iată doar câteva idei, la prima vedere banale, dar de fapt foarte eficiente, pentru a-l ține departe de plictiseală și pentru a-i susține dezvoltarea.
Joaca
Pe lângă somn și mese, joaca este cea mai importantă activitate a copiilor. Este modul prin care ei descoperă, analizează, conectează informații și chiar se exprimă. Importanța jocului pentru dezvoltare este deja documentată. Din fericire există foarte multe jucarii copii 2 ani dintre care să alegi și care să îndeplinească și condițiile de siguranță dorite de adulți. Află mai multe detalii aici.
Din plastic sau lemn, viu colorate și cu forme diferite, putem alege dintr-o varietate de jucării: un lego obișnuit, un joc de potrivire a formelor sau chiar cu sunete de animale, respectiv mini-laptopuri interactive, adaptate curiozității celor mici. Nu ezita să alegi chiar o carte de colorat specială, cu apă, pentru un plus de noutate. Orice accesoriu chiar și puțin interactiv poate fi un real succes. Cu puțină atenție vei vedea ce este cel mai interesant pentru cel mic.
Plimbările
În funcție de condițiile meteo, timpul petrecut în aer liber și cât mai curat structurează întregul program al zilei. Pentru că avem în vedere vârsta de aproximativ doi ani, cel mai probabil la plimbare vă va însoți și o tricicletă sau un alt accesoriu care să ajute la deplasare.
Alegeți un parc unde copilul poate folosi leagănele și toboganele mai mici (încă supravegheat și ajutat). Descoperiți împrejurimile locuinței, străzile vecine și atracțiile neașteptate din apropiere - cu siguranță va fi mai mult decât încântat să se întâlnească cu un cățel sau o pisică. Aerul curat îl va ajuta și să doarmă mai bine, deci îmbini utilul cu… liniștea.
Ajutorul la treburile casnice
Asocierea anumitor lucruri din casă cu locul unde ar trebui să fie sau cu persoana cărora aparțin este primul pas pentru a-i putea explica celui mic noțiunea de ordine. De asemenea, poți să îi oferi mici responsabilități, pe care singur să le poată îndeplini, în așa fel încât tu ai parte de ajutor iar celui mic îi crește stima de sine în timp ce învață despre responsabilitate.
Include pe cât posibil și copilul în aranjarea mesei sau în prepararea felului său preferat de mâncare, în condiții de siguranță. Faceți asocieri de alimente, culori, forme și gusturi, pentru o experiență și mai completă.
Rutina
Pentru adulți, o rutină prelungită nu are tocmai consecințe pozitive pe termen lung, deoarece se asociază cu plictiseala sau plafonarea. Pentru cei mici este extrem de important însă să aibă o anumită predictibilitate a lucrurilor. Fie să știe în mare care ar fi programul respectivei zile, fie să știe cât timp a mai rămas până trebuie să plece de la locul de joacă.
După 24 de luni, ei pot înțelege ușor-ușor noțiunea de timp și nevoia lor este ca limitele stabilite să fie respectate. Mai exact, dacă ai spus că în 5 minute veți pleca din parc, acele minute să nu se transforme în mult mai multe. Corectitudinea și respectarea cuvântului dat se transformă și ele în rutină, punând astfel bazele unui comportament sănătos pe viitor - copiii fac ceea ce văd în jur, nu neapărat ce li se spune.
Toate aceste activități, care par simple la prima vedere, fără îndoială, îți consumă, ca adult, extrem de multă energie. Dacă în unele zile simți că nu poți face un anumit lucru, oferă-ți ocazia de a lua o scurtă pauză sau de a sări peste o activitate pe care ți-ai impus-o. Nu vei afecta cu nimic dezvoltarea celui mic și te poți mulțumi doar să îl supraveghezi în timp ce el își găsește singur ocupație. Chiar și doar o parte a acestor activități, realizate alături de părinți și cu implicarea fără distrageri a acestora contribuie incredibil de mult la întregul tablou al dezvoltării celui mic.
Surse foto: Shutterstock.com