Care sunt simptomele zgaltairii copilului?
Capul copilului este mare si greu, in raport cu corpul sau. In plus, capul nici nu este bine sustinut de gat, ai carui muschi nu sunt inca suficient de bine dezvoltati. De aceea, daca micutul este scuturat puternic, capul lui se clatina in toate partile. Odata clatinat capul, creierul se loveste de craniu si pot aparea leziuni ale tesuturilor, hemoragii si fracturi.
Semnele si simptomele, ca si intensitate, sunt de la cele usoare pana la cele mai puternice: iritabilitate, letargie, tremor, varsaturi, crize, coma si chiar moarte. Aceste modificari grave apar deoarece, in urma lovirii creierului, anumite celule sunt distruse si oxigenul nu mai ajunge si la celelalte celule.
Victimele
Sindromul zgaltairii copilului apare in randul copiilor cu varste intre 1 - 18 luni. Zgaltairea violenta a unui copil sub 12 luni, poate cauza afectiuni neurologice severe si chiar permanente. La fel de mare este posibilitatea provocarii unor leziuni ale creierului, craniului, ochilor si oaselor.
Circumstantele, situatia, cadrul, sunt aproape intotdeauna aceleasi: un copil care sufera de o infectie sau de o afectiune ce ii provoaca disconfort ( de exemplu, otita) si plange neintrerupt, un copil caruia ii este cald sau frig, nu vrea sa manance sau nu vrea sa doarma si care ii provoaca o stare ridicata de iritabilitate persoanei care are grija de el. Involuntar, cu gandul de a linisti bebelusul, persoana respectiva zgaltaie puternic copilul sau il invarte foarte tare.
Consecintele zgaltairii copilului
Creierul copilului este cu atat mai afectat, cu cat forta persoanei este mai mare si copilul este mai mic. Daca s-au produs leziuni la nivelul creierului, atunci copilul va face imediat convulsii, va respira din ce in ce mai greu si isi va pierde cunostinta.
Chiar daca primeste ajutor medical de urgenta, 1 din 5 bebelusi cu leziuni ale creierului si craniului nu poate scapa cu viata.
Atentie! Varsta medie a victimelor este de 6 luni. Rata mortalitatii este de 15%. Destul de des apar hemoragii retiniene, la unul sau ambii ochi. Fracturile oaselor lungi si/sau ale coastelor se intalnesc in unele cazuri. 70% dintre bebelusii care au asa-zisul noroc de a supravietui unei leziuni cerebrale severe, vor fi toata viata urmati de sechele grave: paralizie, retard mental, pierderea treptata a vederii pana la orbire, crize si convulsii. |
|
Asadar, bebelusii care supravietuiesc unei leziuni cerebrale au nevoie de ingrijire speciala si atentie tot restul vietii. Multi dintre ei nu se pot integra niciodata in societate asa cum isi doreste orice copil. Chiar si adulti fiind, au nevoie de ingrijire medicala si atentie din partea apropiatilor.
Totusi, exista si cazuri, rare ce-i drept, fara semne vizibile ale traumei.
Parinti rabdatori si informati = prevenire si bebelusi sanatosi!
Prevenirea unor astfel de incidente nefericite tine mai ales de informarea corecta a parintilor si sfaturile pe care acestia le pot primi de la persoane avizate. Din pacate, chiar si unii specialisti subestimeaza consecintele pe care le-ar putea avea zgaltairea puternica a bebelusilor si copiilor mici, in timp ce loviturile si cazaturile sunt tratate uneori, exagerat.
Medicii pediatri nu trebuie sa banalizeze cazurile in care parintii vin la consult cu un bebelus care plange neincetat. Nu trebuie urmarite tiparele si sabloanele anumitor afectiuni tipice copilariei, ci mai degraba trebuie efectuata o anamneza completa (analiza a cauzelor si simptomelor) pentru a stabili clar diagnosticul.
Prevenirea in sfera psiho-sociala este cu atat mai importanta, din moment ce majoritatea vinovatilor sunt parinti, bone sau rude supuse anumitor constrangeri de ordin social, financiar si chiar psihic. Toate aceste aspecte deficitare din viata lor ii pot determina, intr-un moment de furie, oboseala sau nebunie sa isi maltrateze bebelusii. |
Informarea tinerilor este mai mult decat importanta pentru a evita situatii dramatice in famiile lor. Daca ai deja un bebe, sau urmeaza sa ai, este esential sa fii la curent cu ceea ce poti face si ce nu cu bebelusul tau, ce jocuri si manevre sunt potrivite pentru fiecare etapa din dezvoltarea micutului sau cum este bine sa il tii in brate.
Alternative comportamentale pentru parinti, in situatii de stres
Dupa cum poti observa, este vital ca adolescentii si tinerii care urmeaza sa fie parinti sau sunt deja, sa fie bine informati cu privire la alternativele comportamentale in momentele tensionate alaturi de bebelus. Iata care sunt aceste alternative:
- un bebelus sau un copil mic nu trebuie niciodata zgaltait sau zdruncinat;
- daca simti ca ai ajuns la capatul puterilor, din cauza plansului neincetat al bebelusului sau din cauza refuzului lui de a manca si a dormi, roaga o persoana apropiata si de incredere sa te ajute sau sa te inlocuiasca;
- daca nimeni nu iti este pe aproape sa te ajute, asigura-te ca bebe nu are nevoie de ceva urgent si pleaca de langa el macar 10 minute. Este neaparat necesara o pauza in astfel de momente;
- hraneste-te si odihneste-te cat de bine poti! Este esential pentru psihicul si fizicul tau!; - daca bebelusul nu se mai opreste din plans, asigura-te ca nu sufera din vreun motiv: foame, frig sau caldura, scutec murdar, febra, colici . Daca cel mic chiar sufera de vreo afectiune, trebuie sa mergi neaparat la medic. Impreuna cu acesta poti pune la cale un plan pentru calmarea celui mic si implicit, pentru linistea ta. Intr-adevar, cresterea, educarea si ingrijirea unui copil este solicitanta din toate punctele de vedere: social, financiar, psihic si fizic. Dar cat de frumoase sunt rezultatele! Si nu uita! Bebelusul este foarte fragil! Un gest brutal sau violent ii poate face mai mult rau decat iti poti inchipui ! |
|