Inca de la inceput trebuie sa intelegi ca cel mai important pentru dezvoltarea normala a bebelusului tau este nu atat sa se incadreze strict in limitele minime sau maxime stabilite de medici, cat sa creasca constant atat in inaltime cat si in greutate, iar curba de dezvoltare sa fie permanent ascendenta.
Unii bebelusi cresc foarte repede in primii ani de viata apoi mult mai incet, in timp ce alti copii se dezvolta cu adevarat abia la pubertate. Ambele situatii aduc griji parintilor, insa sunt pe atat de normale pe cat este logic motivul lor - mostenirea genetica.
Grasut sau slabut?
Greutatea bebelusului este de fapt, una dintre primele obsesii de mama: mananca suficient? Ia cat trebuie in greutate? Ca sa fii linistita, trebuie sa stii ca, in general, greutatea unui bebelus la nastere este intre 2,6 si 4,3 kilograme. |
Trecerea de la lungime la inaltime
Putin mai dificil de data asta, pentru ca, daca in privinta greutatii copilului poti tine lucrurile sub control, nu la fel poti face si lugimea/inaltimea lui. Asta pentru ca, de regula, cresterea in inaltime tine de evolutia scheletului, proces in care nu poti interveni. Poti doar sa ii consolidezi muschii si oasele copilului, oferindu-i alimente cu proteine si calciu.
Bobocel, pui sau copacel?
Lungimea bebelusului la nastere este de 46-54 centimetri si variaza in functie de mostenirea genetica si alimentatie. Majoritatea copiilor cresc putin in inaltime in primii ani de viata, dar se poate spune ca inaltimea la 1 an este in medie de 73 centimetri si la 2 ani, de 81 centimetri. In primele 3 luni de viata, bebelusul adauga aproximativ zece centimetri in lungime. Intre 3 si 6 luni, bebe mai adauga doi centimetri in fiecare luna, iar intre 9 si 12 luni, cate un centimetru lunar. Intre varsta de 1 si 2 ani, copilul creste cu 11-13 centimetri, iar intre 2 si 3 ani adauga 10-12 centimetri pe an. Dupa varsta de 3 ani si pana la 18 ani, copilul tau va creste in jur de sase centimetri in fiecare an. |
Grafic de crestere
Iata un grafic de crestere pe care orice mamica trebuie sa il aiba in vedere!
Greutate (kg) Talie (cm)