Cauzele instalarii pneumoniei la copii
|
Factorii de risc in declansarea pneumoniei la copii
Desi orice persoana poate suferi de pneumonie, aceasta afectiune apare mai des in randul copiilor decat printre adulti, cei mici fiind mult mai expusi si mai sensibili la urmatorii factori de risc:
- Anotimpul - pneumoniile apar mai ales iarna, cand afara este foarte frig si umed. Asadar, imbraca-ti puiul bine si protejeaza-i nasucul, gurita si urechile cu gluga si fularul;
- Varsta - cu cat copilul este mai mic, cu atat riscul este mai mare. Rata mortalitatii in urma unei pneumonii este ridicata pana la varsta de un an;
- Afectiuni deja existente - copilul va fi mult mai predispus la pneumonie in forma grava daca sufera deja de o malformatie congenitala a cailor respiratorii sau a inimii;
- Refluxul gastroesofagian - in cazul bebelusilor, odata cu refluxul gastroesofagian, exista riscul de a inhala micile resturi de mancare. Astfel apare pneumonia de aspiratie;
- Mediul de viata - riscul de a face pneumonie este mai ridicat in mediile insalubre, unde igiena nu este stricta sau in familiile cu fumatori.
Simptomele pneumoniei la copii
Pneumonia bacteriana la copii are manifestari destul de rapide, cu febra ridicata si respiratie foarte accelerata. La copiii mai mari si adolescenti apare des o forma de pneumonie determinata de bacteria Mycoplasma, care cauzeaza dureri de gat, de cap și eruptii cutanate, pe langa simptomele obisnuite ale pneumoniei. La bebelusi poate sa apara si o forma de pneumonie cauzata de chlamydia, care determina conjunctivita, dar simptomele sunt in rest destul de usoare, fara febra. Atunci cand pneumonia este determinata de tusea convulsiva (magareasca), copilul tuseste pe perioade lungi, chiar pana se invineteste din lipsa de aer. Din fericire, vaccinul pertussis protejeaza copii de tusea convulsiva. Exista trei tipuri de pneumonie la copii:
Forma blanda de pneumonie la copil este cauzata, de obicei, de bacterii precum M. pneumoniae sau C. pneumoniae, .Este o forma frecventa printre copiii scolari, cu simptome mai putin severe, care poarta si denumirea de ”pneumonie pe picioare”, dat fiind ca, de multe ori, copiii nu se simt atat de rau incat sa ramana acasa. Pot avea totusi simptome precum:
Forma moderata de pneumonie la copii este provocata, de regula, de virusuri, la copiii prescolari. Prezinta simptome precum:
Pneumonia severa la copii este de origine bacteriana, in special determinata de Streptoccocus pneumoniae si prezinta simptome mai grave, precum: Simptomele pneumoniei la copiii cu varsta pana in 6 ani sunt: tusea puternica, senzatia de voma si/sau varsaturile, febra, durerea in zona pieptului, durerile de stomac. |
|
Investigatii medicale in cazul unei pneumonii
Pentru a stabili diagnosticul corect, medicul trebuie sa cunoasca in detaliu starea copilului. Si cum anamneza (controlul) este greu de realizat din cauza varstei prichindelului si a incapacitatii lui de a se exprima corect si detaliat, tu vei fi intrebata despre starea micutului din ultima perioada: ce il doare, daca are febra sau frisoane, daca raceste/se imbolnaveste usor si de ce boli a mai suferit.
Metoda cea mai importanta si cel mai des folosita in cazul unui copil suspectat de pneumonie este auscultatia pulmonara. In acest scop, medicul va folosi stetoscopul pentru a asculta respiratia copilului. Daca micutul tau este inca sugar, s-ar putea sa fie nevoie de o suzeta pentru ca bebe sa nu mai planga si medicul sa il poata examina. Este ideal sa existe posibilitatea ca medicul sa ii poata asculta respiratia micutului cat timp acesta doarme. O alta metoda prin care medicul isi poate da seama de modificarile la nivel pulmonar si respirator este ascultarea plansului, tipatului si vocii copilului.
In urma anamnezei, medicul pediatru va decide urmatorii pasi in diagnosticare. Pneumonia este o afectiune infectioasa respiratorie cu simptome asemanatoare altor afectiuni de acest tip, asa cum sunt bronsita sau bronsiolita, asadar este nevoie de maxima atentie. Daca medicul va considera necesar, iti va cere ca micutul sa faca si urmatoarele analize: hemograma completa (analiza completa a sangelui), coloratia gram a sputei si, doar in cazuri grave, culturi bacteriene. Cu tratament adecvat, majoritatea cazurilor de pneumonie bacteriana se vindeca in 1-2 saptamani. Pneumonia virala si formele mai blande de pneumonie bacteriana (cand nu se recomanda neaparat antibiotic) pot lua pana la 4 saptamani pentru vindecare, chiar daca simptomele lor nu sunt asa severe.
Tratamentul pneumoniei la copii
Daca micutul nu este intr-o stare grava, il poti trata de acasa, respectand indicatiile medicului. In functie de tipul infectiei, copilul va urma un tratament cu antibiotice (amoxicilina/penicilina) sau antivirale (tamiflu, vitamina C cu echinaceea, etc.). Scopul tratamentului medicamentos este ameliorarea simptomelor, prevenirea complicatiilor si inlaturarea infectiei.
Pana la stabilirea tratamentului medicamentos, iata ce trebuie sa faci acasa: mentine in casa un aer proaspat, nu lasa pe cineva sa fumeze in apropierea copilului, fereste-l pe micut de frig si umezeala, pregateste-i mancaruri pline de vitamine si ofera-i ceaiuri caldute, nu fierbinti, care sa contina vitamina C.
Daca copilul are pneumonie bacteriana si doctorul i-a prescris antibiotice, programul de administrare trebuie respectat cu strictete, pentru ca cel mic sa se vindece mai repede si pentru a preveni imbolnavirea altor membri ai familiei.
Pentru respirația suieratoare, medicul poate prescrie folosirea unui nebulizator sau inhalator.
Trebuie asigurata hidratarea continua, cu supe, ceaiuri, sucuri neindulcite, pe langa apa.
Daca se administreaza medicamente pentru tuse, este neaparat necesar sa se urmeze indicatiile doctorului, pentru ca supresoarele de tuse impiedica plamanii sa dreneze mucusul, ceea ce poate agrava pneumonia la copii.
Temperatura copilului trebuie luata dimineata si seara si poate fi contactat doctorul daca trece de 38,9 grade Celsius la copiii mai mari sau de 38 de grade la bebelusii sub 6 luni. Verificati buzele si unghiile copilului, sa fie roz si contactati imediat medicul, daca devin gri sau albastrui, pentru ca este semn ca plamanii nu mai asigura suficient oxigen.
Daca situatia este mai grava si copilul respira greu, medicul trebuie sa il tina sub supraveghere si sa ii monitorizeze cantitatea de oxigen din sange si plamani. Daca nivelul oxigenului scade, medicul va recurge la administrarea de oxigen. Daca copilul nu are mai mult de 3 ani sau se instaleaza si alte complicatii, medicul va recurge la intubarea traheala.
Cu tratament adecvat, majoritatea cazurilor de pneumonie bacteriana se vindeca in 1-2 saptamani. Pneumonia virala si formele mai blande de pneumonie bacteriana (cand nu se recomanda neaparat antibiotic) pot lua pana la 4 saptamani pentru vindecare, chiar daca simptomele lor nu sunt asa severe.
Prevenirea pneumoniei copilului
Prevenirea pneumoniei copilului este posibila prin situatii care, din pacate, nu tin doar de tine. De exemplu, nu poti doar tu sa imbunatatesti conditiile de la gradinita sau de la scoala, la fel cum nu poti stii cu siguranta ca micutul nu a luat deja contact cu un copil bolnav.
Ceea ce tine de tine insa, este sa mentii conditii optime in mediul de acasa (sa nu fumati langa copil, sa aerisiti camerele constant, sa nu tineti ferestrele deschise pentru mult timp, sa mancati sanatos) si sa iti imunizezi copilul, optional sau obligatoriu, fie cu vaccinuri homeopate, fie cu vaccinuri pe cale intramusculara.
Tu cum iti protejezi copilul? A facut pneumonie? Ce tratament a functionat?