Controlul ortopedic
În primele săptămâni din viața unui bebeluș ar fi bine să faci o vizită medicului ortoped pediatru. Deși nu este un consult obligatoriu, evaluarea bebelușului din acest punct de vedere nu îi face rău, ba din contră pot fi depistate anumite afecțiuni grave. Potrivit datelor statistice, în România numărul copiilor care suferă de displazie de șold este în creștere, o ecografie de șold fiind în măsură să trateze afecțiunea cât mai rapid. Se recomandă o evaluare la medicul ortoped până la vârsta de 6 luni, după această vârstă capul femural se osifică și nu se mai poate interveni la fel de ușor. De asemenea, medicul ortoped va evalua și dacă bebelușul are sau nu risc de plagiocefalie, picior tal valg sau alte defecte congenitale. După vârsta de un anișor, medicul ortoped va evalua dacă există sau nu anumite probleme de mers ale copilului.
Ecografia transfontanelară
De regulă, această ecografie este recomandată mai ales copiilor care s-au născut înainte de termen, întrucât există risc mai mare de hemoragie intracerebrală. Cu ajutorul acestei ecografii se poate depista dacă există sau nu astfel de probleme de sănătate care să pună în pericol viața copilului. De asemenea, o naștere mai grea ar putea determina alte probleme la nivel cerebral, ba chiar și o lipsă de oxigenare a creierului. O ecografie transfontanelară este benefică pentru bebeluș. Și pentru că viața alături de bebeluș înseamnă anumite cheltuieli mai mult sau mai puțin cunoscute, ai putea apela la soluțiile de finanțare pe care le găsești aici: https://vivacredit.ro/ , putând beneficia de credite în condiții avantajoase, acordate rapid, online, dar și foarte flexibile.
Ecografia abdominală
Această investigație este una obișnuită și recomandată pentru copiii mici. Cu toate acestea, nu toți părinții apelează la beneficiile acestei analize. Se poate evalua starea splinei, ficatului, pancreasului, rinichilor, vezicii urinare, ba chiar și dacă există anumite malformații congenitale în stadiu incipient care ar putea afecta sănătatea copilului.
Screening de anemie
Screeningul de anemie poate depista o anemie feriprivă, comună la copiii mici, cu vârsta de la 9 luni la 2 anișori. De aceea, pentru a vedea dacă bebelușul suferă de anemie ar fi bine să se efectueze un screening și astfel să măsori valorile hemoglobinei. Se recoltează ușor, din degetul copilului, fiind suficientă o picătură de sânge. În urma investigației, dacă se constată o anemie feriprivă, bebelușului i se va administra un tratament de specialitate care să corecteze problema.
Controlul stomatologic
Vizita la stomatolog se face cu scop preventiv până la vârsta de doi anișori. Odată cu apariția primilor dințișori, medicul stomatolog va putea observa dacă bebelușul dezvoltă sau nu un anumit tip de malformație și astfel se pot corecta problemele din timp. Vizita la stomatolog trebuie făcută cu regularitate pentru a preveni cariile și pentru ca micuțului să nu îi fie teamă de dentist.
Toate aceste analize medicale sunt utile bebelușului și de aceea, atunci când medicul pediatru le recomandă nu ezitați să le efectuați.