”Joc volei și fac atletism. Educația mea este foarte importantă pentru mine și plănuiesc să fac lucruri importante în viață. Dacă un bărbat decide că eu sunt doar un obiect și îmi face lucruri inimaginabile, tragice, eu, un copil, sunt obligată să port și să nasc un alt copil? Sunt obligată să îmi supun corpul la trauma fizică a sarcinii? Să sufăr implicațiile mentale și emoționale, ca un copil care nu a avut nimic de spus cu privire la ce îi este supus propriul corp? Unii dintre voi spuneți că sunteți pro-viață. Dar viața mea? Viața mea nu contează?” spune Addison Gardner, elevă la școala gimnazială Buffalo.
Addison a oferit un discurs care a făcut înconjurul lumii, când Legea 302 a fost introdusă pentru a fi votată de legislatori. Legea interzice avortul, cu doar puține excepții: sarcini cu urgențe medicale, sarcini ectopice sau sarcini cu fetuși nonviabili. La audierile de miercuri numeroși activiști, specialiști în medicină și cetățeni îngrijorați s-au opus legii, unii fiind chiar escortați cu strigăte de susținere pe când depășeau timpul alocat. Într-un final legislatorii au votat să amendeze legea și să adauge excepții și pentru sarcinile produse în urma violului sau a incestului. Legea a fost trimisă la Senat pentru validare.
Curtea Supremă Statelor Unite ale Americii a decis la 24 iunie 2022 să revoce, cu cinci voturi pentru și patru împotrivă, hotărârea Roe/Wade, anulând dreptul constituțional federal la avort, permițând statelor să interzică avortul în orice moment în timpul sarcinii și deschizând posibilitatea interzicerii complete a avortului. În urma adoptării acestei hotărâri de către Curte, opt state au interzis deja avortul; se preconizează că 26 de state ar putea ajunge să adopte legi care să scoată aproape complet în afara legii avortul; iar 13 state au așa-numitele legi „declanșatoare”, care au intrat imediat în vigoare după ce hotărârea în cauza Roe/Wade a fost revocată.
De atunci, au avut loc tot mai multe demonstrații, atât în SUA, cât și la nivel mondial, pentru a apăra dreptul la avort. Între timp, rezistența la decizia Curții a crescut, în special odată cu publicarea la 24 iunie 2022 a unui angajament al mai multor state, din partea guvernatorilor statelor California, Oregon și Washington, „de a proteja accesul la asistență medicală reproductivă, inclusiv la avort și la contracepție, și de a proteja pacienții și medicii împotriva eforturilor altor state de a exporta interdicțiile privind avortul în statele noastre”.
În total, este de așteptat ca accesul la avort pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă să fie interzis, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care se ocupă de avorturi, scrie BBC. Potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, o organizație globală de advocacy citată de revista TIME, există 24 de țări în lume în care avortul este complet interzis în acest moment. Acestea includ state precum Andorra și Malta în Europa, El Salvador și Honduras în America Centrală, Senegal și Egipt în Africa și Filipine și Laos în Asia. Aproximativ 90 de milioane de femei ajunse la vârsta posibilității de reproducere trăiesc în țări care interzic complet avortul. Alte țări care interzic avortul mai sunt Congo, Djibouti, Guineea-Bissau, Madagascar, Republica Democrată Congo, Nicaragua, Surinam, Haiti, Republica Dominicană sau statul insular Palau din Oceania. Avortul este accesibil doar în caz de pericol pentru viața mamei în Coasta de Fildeș, Libia, Uganda, Sudanul de Sud, Irak, Liban, Siria, Afganistan, Yemen, Bangladesh, Birmania, Sri Lanka, Guatemala, Paraguay sau Venezuela, scria în septembrie anul trecut cotidianul francez Le Parisien. În Brazilia, accesul la avort este, de asemenea, foarte limitat, în cazurile de viol, risc pentru mamă sau malformații grave ale fătului.
În România avortul este legal, dar dacă nu ai bani, nu poți să-l faci. Statul refuză să plafoneze prețul întreruperilor de sarcină, astfel că la spitalele publice costă între 150 și 1500 de lei, pe când în clinicile private ajunge între 700 și 6000 de lei. La începutul pandemiei, pe 23 martie 2020, un ordin militar emis de Ministerul Afacerilor Interne a scos avortul la cerere în afara procedurilor esențiale. În acest fel, cele mai multe dintre spitale aveau și un pretext legal să refuze avorturile, pe care oricum le refuzau și înainte. Un studiu făcut de Centrul Filia în 2019 arăta că din cele 160 de spitale publice din țari, care beneficiază de dotări pentru întreruperi de sarcină, doar 40 răspundeau necondiționat cererilor de avort, în 36 de spitale nu se făceau avorturi în timpul sărbătorilor religioase, iar în alte 51 erau complet respinse.
Citește și:
- Dacă mama mea nu ar fi avortat, azi eu nu aș mai fi existat
- Un pastor și soția lui nu au acceptat avortul și au adus pe lume gemene siameze. "Am crezut în puterea lui Dumnezeu"
- Eu sunt acest bebeluș. Mama mea m-a avortat și am supraviețuit. Sunt aici să vă spun povestea mea
Surse foto: captura video, istockphotos.com
Surse articol: Digi24, The Independent, Times, NYPost