Bebelusul are colici!? Afla ce trebuie sa faci!

Bebelusul are colici!? Afla ce trebuie sa faci!

Raluca Cristea

Colicile afecteaza de obicei bebelusii si apar, de cele mai multe ori, in prima luna de viata, retragandu-se pe parcursul lunii a treia sau a patra.

Colicile bebelusilor pot fi pentru mame un chin ingrozitor. Cine ar suporta sa isi vada puiul suferind? Mamicile se pot indeparta de plansul bebelusului, fiind ajutate de persoanele apropiate care ar putea sta cu copilul cateva ore. Stresul neputintei de a-ti ajuta bebelusul poate duce la pierderea laptelui si la instalarea unei stari de nervozitate in sanul familiei, ceea ce va face ca bebelusul sa fie si mai agitat.

Cum iti dai seama ca bebelusul sufera de colici?

Cand bebelusul plange puternic, fara motiv, sau este agitat si are dureri abdominale, trebuie sa te gandesti la colici . Fata lui poate fi rosie, picioarele reci si, adesea, manutele facute pumn. Usurarea poate sa apara in urma unui scaun sau prin eliberarea gazelor intestinale.

Simptomele incep, de cele mai multe ori, dupa ce bebelusul primeste mancarea, iar acestea isi maresc intensitatea tot mai mult. Ocazional, copilul poate avea gesturile si mimica din momentul alaptarii si aparenta cautarii hranei.

  Cauzele aparitiei colicilor

Multi medici presupun ca acestea ar putea fi provocate de o alergie. Daca iti hranesti bebelusul cu biberonul, poti scapa de colici prin inlaturarea laptelui de vaca din alimentatie.

Bebelusul poate primi antigeni prin laptele mamei. Antigenii sunt substante care, odata ajunse in organism, nu sunt recunoscute ca proprii si determina diverse reactii. Astfel, este recomandata inlaturarea oricaror produse lactate din alimentatia mamei.

Diverse studii au indicat faptul ca nu numai laptele de vaca este o cauza a colicilor, ci si alte alimente cum ar fi: ciocolata, bananele, capsunile, cafeaua, nucile, scoicile, ouale, carnea de vita, citricele, acestea putand sa provoace reactii alergice. Testeaza aceste alimente, eliminandu-le pe toate din alimentatie si reintroducand treptat, cate unul, la 3-4 zile. Daca colicile apar imediat dupa consumarea unuia dintre alimente, atunci trebuie sa renunti complet la acel produs.

Mai multe studii au demonstrat faptul ca medicamentele administrate in timpul durerilor nasterii si in timpul nasterii, au un efect negativ asupra bebelusului si pot juca un rol important in aparitia ulterioara a colicilor.

Un factor de mediu ce pare sa contribuie la frecventa colicilor este fumul de tigara. Asadar, mai multi fumatori in preajma bebelusului, mai multe crize de colici.

   Sfaturi si tratament contra colicilor

Parintii nelinistiti apeleaza la medic sau farmacist cu speranta de a primi un tratament rapid, care sa le calmeze copilul. Din pacate, nu exista medicamente care sa vindece complet colicile, iar majoritatea celor care exista, au si efecte adverse, pentru ca acestea contin alcool sau fenobarbital.

Pe langa sfaturile de mai sus, exista si alte metode de alinare a bebelusului care prezinta colici.

Leganatul, cantatul si jucariile pot fi de mare ajutor copilului. La fel si o plimbare scurta cu masina sau in parc.

Hraneste bebelusul in pozitia sezand si ajuta-l sa elimine gazele dupa cateva inghitituri.

Cand sufera de colici, pune bebelusul pe burta sau pe partea dreapta. Ii poti usura simptomele mai ales daca ii pui sub burtica o pernita calda sau o sticla cu apa suficient de fierbinte sau daca ii faci un masaj usor pe burtica, incepand de jos, in sensul acelor de ceasornic.

De mare ajutor poate fi si o clisma cu 30-60 mililitri de apa calda, care poate ajuta evacuarea fecalelor sau a gazelor intestinale ale bebelusului suferind de colici.

Foarte important este ca in momentul alaptarii, sa i se ofere bebelusului destul timp pentru a bea laptele din san. Este nevoie de mai multe minute petrecute la fiecare san, pentru ca trecerea rapida de la un san la celalalt face ca bebelusul sa primeasca doar “primul lapte”, care nu este bogat in grasimi si nutrienti si doar ii lasa bebelusului impresia ca s-a saturat.

Praful de carbune medicinal, administrat cu biberonul, este foarte folositor. O lingura de praf, amestecat cu 100 mililitri de apa, este solutia adecvata. La fel de folositoare sunt si ceaiurile de musetel, izma sau samanta de anason. In orice farmacie gasesti ceaiuri pentru colici, gata preparate, special pentru bebelusi.

Daca totusi, in ciuda metodelor folosite, copilul nu pare sa se linisteasca, nu va ramane decat consolarea cu gandul ca aceasta perioada critica nu este lunga. Intre timp, incercati sa va odihniti bine si sa eliminati din jur orice sursa de stres.

Ce nu trebuie sa uite fiecare mamica si tatic este faptul ca aceste crize de plans si colici nu afecteaza cresterea in greutate a bebelusului sau dezvoltarea psiho-motorie a acestuia. Fiecare bebelus trece prin aceleasi etape de dezvoltare indiferent ca a fost sau nu, foarte plangacios, in primele sale luni de viata.

Si, cel mai important, nu uitati ca aceste colici si plansete, care aparent nu au motiv, nu dureaza mai mult de cateva luni!

Articolul urmator
Apel pentru străinii care îmi ating bebelușul: copilul meu nu este o jucărie!
Apel pentru străinii care îmi ating bebelușul: copilul meu nu este o jucărie!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

    Primul an de viață al unui copil este plin de provocări pentru mame dar, totodată, îți oferă momente cu totul speciale, pe care nu le vei uita niciodată. Acestea sunt legate, pe...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte
    Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte

    Crizele de anxietate pot fi extrem de copleșitoare, în special la copii. Tocmai de aceea, este important să știi cum poți fi alături de copilul tău dacă se confruntă cu...

    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

    O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

    Copiii adoptați și cei născuți prin inseminare artificială trebuie să știe adevărul. Nu toți își află însă povestea
    Copiii adoptați și cei născuți prin inseminare artificială trebuie să știe adevărul. Nu toți își află însă povestea

    Indiferent de modul în care a fost conceput, fiecare copil (și mai târziu, adult) merită să știe care sunt originile sale. Însă, din păcate, acest lucru nu se...

    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

    Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

    Da, copiii pot fi stresați. Ce trebuie să faci tu, ca părinte
    Da, copiii pot fi stresați. Ce trebuie să faci tu, ca părinte

    Stresul este un răspuns normal, adaptativ al corpului nostru. În limite normale, stresul ne ajută să ne ducem activitățile la bun sfârșit. Însă de cele mai multe...

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    © 2024 Qbebe