Ghid pe varste: cele mai utile piese vestimentare pentru copilul tau

Ghid pe varste: cele mai utile piese vestimentare pentru copilul  tau

Alexandra Negreanu

Ghidul nostru de cumparaturi iti va oferi sfaturi si trucuri eficiente in vederea organizarii garderobei bebelusului in primul an, dar si mai tarziu. Mandra ca devii mamica, poti fi foarte usor atrasa de designul si coloritul variat al hainele pentru nou-nascuti si bebelusi . Atatea modele adorabile te pot face sa uiti ca bebebelusii  si copiii au nevoie de multa libertate de miscare. Iar in ceea ce il priveste pe micut, nu conteaza ce poarta atata timp cat este moale, confortabil si poate fi pus si scos de pe el fara prea multe manevre.

Haine utile pentru  nou-nascuti  0-6 luni

Ia in cosiderare ca nou-nascutii petrec o mare parte din timp, pana in jurul varstei de3 luni mancand si dormind. In aceasta perioada hainutele de zi nu se deosebesc de cele de noapte. Si, desi  bebelusul nu este foarte activ, nu inseamna ca nu se pot intampla mici accidente si sa se murdareasca.  Fie ca sunt alaptati cu formula sau la san, nou-nascutii regurgiteaza, asadar hainutele vor fi foarte des patate. Este adevarat ca este copilul tau si nu ti se pare o problema sa cheltui multi bani pe hainute- insa, gandeste-te - de ce ai cheltui  atat de multi bani pe niste piese vestimentare care nu il vor mai incapea peste aproximativ  2 luni?

Iata cateva piese vestimentare utile  in primele 6 luni ale bebelusului:

Body-uri cu prindere in lateral

Aceste piese vestimentare sunt extreme de utile si trebuie achizitionate in numar cat mai mare ( maxim 10). Fie ca sunt cu maneca lunga sau cu maneca scurta ( indiferent de anotimp) acestea permit ca bebelusul sa fie schimbat mult mai usor si tin pieptul si spatele copilului acoperite. Nou nascutilor nu le place sa le fie fata acoperita, iar prinderea cu capse intr-o parte fac ca imbarcatul sa fie facut rapid si fara prea multe intoarceri. De asemenea sunt foarte bune pentru mamicile fara prea multa experienta fiind usor de pus si scos capul si manutele bebelusului.

Pantalonasi cu botosei

Un model de pantalonas 2 in 1: pantaloni si botosei intr-o singura piesa. Un articol care devine indispensabil, deaorece sosetele pentru copii strang gamba sensibila a nou-nascutilor, cad din picioare fiindca bebelusii se agita si asa mai departe. Pe cand pantalonii cu sosete incluse ii tin de cald celui mic fara prea mult disconfort.

  Caciulite si manusi

Daca in camera este o temperatura constanta intre 22 si 24 grade C, bebelusul nu are nevoie de caciulita sau manusele. Insa ai nevoie de cel putin 3 „tichiute" care pot fi folosite pentru acoperirea bebeluslui  dupa baie.  De asemenea  nou-nascutilor le cresc unghiile foarte repede si se pot zgaria pe fata sau rani. In acest caz sunt uitile m

Costumase pentru ocazii speciale

Ocaziile speciale in primele 6 luni de viata al bebelusului sunt botezul, vizitele la medic sau vizitele rudelor si prietenilor. In acele momente poti simti nevoia sa imbraci copilul mai deosebit. Asadar pastreaza 2 sau 3 costumase mai „pompoase"  pentru aceste ocazii. Insa nu uita ca bebelusul nu se bucura de designul, ci de confortul lor. Rochitele bufante cu accesorii, camasile sau blugii  care irita sau zgarie pielea sensibila a bebelusului  nu isi au deoacamdata locul in garderoba bebelusului.

 

Truc pentru mame: la aceasta varsta bebelusul regurgiteaza des. Pastreaza-ti si tu cateva haine pentru alaptat, pentru a iti proteja garderoba.

Haine utile pentru bebelusi  6- 9 luni

Bebelusul  creste rapid in aceste 3 luni, asa ca ia in considerare, atunci cand cumperi hainute pentru el ca acestea nu ii vor mai veni peste cateva luni. De asemenea in aceasta perioada incep sa se rostogoleasca, sa mearga de a busilea, sa exploreze mediul inconjurator. Body-urile raman piesa de rezistenta in garderoba micutului tau, insa acum poti achizitiona si alte accesorii utile, cum ar fi:

Salopetele

In primele luni, acestea erau greu de imbracat, insa acum bebelusul a crescut si va petrece timp in tarcul de joaca sau pe podea.  Acum salopetele devin o inventie minunata si noaptea  si ziua, Cand bebelusul doarme la varsta de 6-9 luni se rostogoleste in somn, iar bluzitele pot iesi din pantalonasi si spatele si burtica vor fi expuse.  Totodata ziua cand se ridica sprijinindu-se de mobilier spatele va sta descoperit.  O salopeta "cu totul" tine spatele si piciorusele ( daca sunt prevazazute cu botosei) copilului protejat de frig.

Dresuri si sosete

La aceasta etapa hainutele bebelusilor sunt unisex, prea putin deosebindu-se cele de fetita cu cele de baiat prin culori si modele. Dresurile unisex sunt foarte bune pentru echiparea bebelusului pentru afara sau pentru joaca pe parchet.  Desi mamicile sunt tentate sa le imbarce pe fetite cu rochite, mare atentie la croiala acestora. Acum bebelusul merge de -a busilea sau cel putin incearca si fusta rochitei poate impiedica inaintarea si ulterior ranirea bebelusului.

Sosetele sunt de asemenea indispensabile mai mult decat utile, acum bebelusul s-ar putea sa nu se mai simta confortabil in pantalonasii cu sosetute deoarece nu se modeleaza foarte bine pe talpa lor.

Truc pentru mame:  In jurul varstei de 6 luni bebelusii incep diversificarea. Si odata cu ea se da startul aparitiei petelor . Unele  care mai pot fi scoase prin spalare, altele nu. Babeticile pot fi o inventie de care te poti indragosti in aceasta perioada. Cumpara cat mai multe!

Haine utile pentru bebelusi 9- 12 luni

Este timpul pentru joaca! Bebele a crescut si odata cu el si nevoile sale. De acum hainele devin un mod de a isi exprima personalitatea si mamica trebuie sa reorganizeze garderoba.  Cateva piese vestimentare utile in jurul varstei de un an pot fi:

Tricourile si maieurile de corp

Cand bebelusul a implinit un an deja garderoba de fetita este diferita de cea a unui baietel.  Insa sunt cateva piese vestimentare care vor oferi confortul si libertaea de miscare de care copiii au atat nevoie in aceasta etapa. Unele din aceste hainute utile pot fi maieurile de corp sau body-urile si tricourile sau bluzitele de corp. Un copil trebuie sa fie imbracat cu un strat mai mult de haine decat te imbarci tu in ziua respectiva. Tocmai de aceea aceste piese vestimentare pot fi utile in asigurarea temperaturii optime pentru copilul tau.

Blugii

Acum mergeti in parc, la joaca. Poate unii copii la varsta aceasta deja fac primii pasi. Blugii confectionati dintr-un denim moale pot feri genunchii sensibili ai copilului de julituri. Mersul nu iese din prima, iar incercarile se pot lasa cu accidente minore. Denim-ul este suficient de dur, dar totusi un material adecvat pentru copii.

Colantii

Mai mult pentru fetite, dar nu total exclusi si pentru baieti sunt un articol de imbracaminte versatil.  Cu o pereche de colanti poti forma o tinuta de casa sau una casual sau chiar o tinuta eleganta ( cand bebelusul poarta o rochita peste ). Ofera copilului libertate de miscare si eleganta in acelasi timp. De asemenea sunt foarte practici atunci cand vrei sa schimbi scutecul bebelusului.

 
Haine pentru bebelus in primul an in functie de sezon

Cu siguranta, din garderoba bebelusului, indiferent de varsta, nu trebuie sa lipseasca: 2 jachete( una subtire alta groasa),  sac de dormit ( care poate fi folosit si cand bebele este transportat cu caruciorul), 1 sau 2 caciulite de exterior, o palariuta pentru soare, botosei de exterior grosi,  si un combinezon pentru iarna. 

Haine utile pentru copii 1-2 ani

Sarafanele pentru fetite

Sunt foarte lejere si usor de imbracat. De asemenea sunt versatile pentru ca pot fi purtate cu camasute, bluzite, body cu maneca lunga sau scurta si colanti sau dresuri. Un accesoriu util in garderoba copilului, bun si pentru vreme rea dar si pentru zilele insorite.

Salopetele  atat pentru fetite cat si pentru baieti

Salopetele pentru copii sunt o alta piesa vestimentara ce ii confera micutului tau liberate de miscare, confrot si eleganta. Cele mai practice sunt cele din denim cu bretele adjustabile. De asemenea tin spatele copilului protejat de vant. In comert exista numeroase modele, in diferite lungimi si modele. Pentru fetite sarafanele din blugi sunt mai elagante, dar pot de asemenea sa poarte salopete cu pantaloni scurti si dresuri colorate. Atat fetitele cat si baieteii isi pot realiza tiinute deosebite cu o salopeta. 

Haine utile pentru copii 2- 3 ani 

Cardiganul pentru copii

O garderoba de copil trebuie sa cuprinda cel putin un cardigan. Un articol cu maneca lunga, nici prea gros,dar nici prea subtire, care poate fi din tricot, bumbac, mohair etc. La baietii cardiganul este de fapt un hanorac din bumbac. Aceste piese de imbracaminte sunt extrem de utile pentru zilele cand va prinde seara in parc sau pentru zilele ploioase. De asemenea pot fi folosite si iarna pe sub gecute. 

 

Trening pentru copii

Copiii la aceasta varsta sunt permanent in miscare. Desi parintii vor sa se pastreze cat mai curati si hainele sa nu se sifoneze, cand vine corba de un copil activ, acest lucru este practic imposbil. De aceea treningul devin hainele de joaca preferate atat de copii cat si de parinti. Un trenning pentru copii din bumbac rezistent la spalari va satisface nevoile copilului cu varste cuprinse intre 2-3 ani. 

Bluze si tricouri simple pentru copii

Camasutele cu volane, sclipici, fermoare si alte accesorii sunt foarte greu de intretinut, iar copii se pot simti deranjati in timpul jocului de acestea. De aceea bluzitele si tricourile simple din bumbac sunt mult mai confortabile. Ia in considerare ca la aceasta varsta copilul alearga foarte mult si trasnpira. Aceste bluzite si tricouri simple. din bumbac din garderoba lui absorb transpiratia, permitand ca pielea copilului sa respire. Totodata previn aparitia eczemelor ce apar din cauza caldurii. 

Care au fost articolele de imbracaminte cele mai utile pentru tine, in primul an de viata al bebelusului?

Articolul urmator
Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    7 ocazii când Kate Middleton a încălcat regulile vestimentare ale Casei Regale
    7 ocazii când Kate Middleton a încălcat regulile vestimentare ale Casei Regale

    Kate Middleton trebuie să respecte și ea codurile de vestimentație ce sunt impuse membrilor Familiei Regale britanice. De-a lungul timpului a fost însă surprinsă în mai...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

    Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău
    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău

    Relația dintre copil și părinte este, poate, cea mai specială din câte există. Asta nu înseamnă că e perfectă, ci că trebuie să depunem efort ca să o menținem și să...

    © 2025 Qbebe