Trucuri eficiente pentru alinarea bebelusilor plangaciosi

Trucuri eficiente pentru alinarea bebelusilor plangaciosi

Roxana Arghirescu - Contributor

Invata cum sa faci fata unor bebelusi plangaciosi, care folosesc plansul ca santaj sentimental. Modul in care parintele reactioneaza atunci cand bebelusul plange influenteaza legatura care se creeaza intre cei doi si contureaza primele manifestari ale personalitatii celui mic.

Nu trebuie sa te ingrijorezi ca il vei rasfata daca vei reactiona la plansul bebelusului tau. Dandu-i atentie atunci cand plange, ii arati ca iti pasa si ca esti alaturi de el atunci cand are nevoie de tine. Ii vei da puiului tau incredere si veti construi o relatie profunda.

Ai grija, totusi, caci pe masura ce cresc, bebelusii pot deveni mici profitori si pot folosi plansul fals, pentru a obtine intotdeauna ceea ce doresc. Cand bebe mai creste, trebuie sa inveti sa deosebesti plansul fals de cel real, care chiar are la baza o problema.

De ce plang bebelusii?

Exista nenumarate motive pentru care un copil plange. Ca sa il poti linisti, trebuie sa identifici motivul disconfortului.
Cele mai des intalnite motive de disconfort si, implicit, generatoare de lacrimi sunt: foamea, colicile, scutecul umed sau murder, temperatura nepotrivita, oboseala, nevoia de dragoste si boala.

Putem utiliza mici trucuri cu ajutorul carora sa prevenim aparitia disconfortului, evitand astfel situatiile in care bebelusul plange pentru a ne atentiona de ceea ce il supara. 

bebe plans dragoste iubire

Foamea

Un bebelus mananca, in medie, de 7- 8 ori pe zi. Daca astepti mereu ca cel mic sa "ceara" mancarea, el va invata ca trebuie sa planga pentru a o primi. Incearca sa stabilesti un program de masa si un ritual pe care sa le respecti zi de zi: ofera-i lapticul la aceleasi intervale de timp, schimba-i intotdeauna scutecul inainte de masa.

Bebelusilor le plac ritualurile pentru ca le dau siguranta si vei vedea ca, in scurt timp, micutul tau se va obisnui cu acest program si nu va mai plange pentru a cere mancare.

Colicile

Colicile sunt dureri stomacale care ii creaza copilului spasme si il fac sa stranga din picioare de durere. Din cauza acestora, bebelusii au accese de plans care cu greu pot fi potolite.

Cauzele colicilor nu se cunosc cu exactitate. Exista insa pareri cum ca intensitatea durerilor ar putea fi influentata de:
- alimentatia mamelor care hranesc bebelusii la san - trebuie sa eviti alimentele consumate in ultimile 24 ore si sa vezi daca cel mic se simte mai bine;
- formula de lapte prea calda sau prea rece - verifica intotdeauna temperatura laptelui inainte de a-l oferi bebelusului. Aceasta trebuie sa fie mai mica decat temperatura aerului din camera, dar nici mai mare de 37 grade Celsius;
- concentratia gresita a formulei de lapte - intotdeauna prepara formula de lapte conform instructiunilor oferite de producator.

Din pacate, remedii care sa aiba efect garantat impotriva colicilor nu exista, insa printre cele mai raspandite solutii incercate se regasesc:
- siropurile pentru reducerea colicilor oferite inainte de fiecare masa si in momentul crizelor;
- imbratisarea bebeluslui, presandu-i usor stomacul si frecandu-l usor pe burta sau pe spate;
- plimbarea bebeluslui in brate sau leganarea.

bebe plans iubire dragoste

Scutecul umed sau murdar

Bebelusii sunt deranjati de umezeala sau murdaria scutecului, iar disconfortul este intensificat atunci cand le este frig. Schimba scutecul la intervale regulate de timp si imediat ce simtul olfactiv iti indica faptul ca este murdar. Verifica si temperatura din camera copilului, sa fie in limite normale.

Temperatura nepotrivita

Nou-nascutii nu isi pot regla singuri temperatura interna si devin agitati si plangaciosi daca sunt expusi la caldura excesiva sau frig. Temperatura optima a locuintei, pentru ca nou-nascutii sa se simta confortabil, este intre 20 si 23 grade Celsius.

Verifica daca bebelusul este imbujorat sau daca pielea lui este rece si adapteaz-i hainele la mediul inconjurator.

Oboseala

Daca bebelusul se freaca la ochi, casca sau se trage nervos de urechi, inseamna ca vrea sa doarma. Cand parintele nu reactioneaza la aceste semne si bebelusul depaseste momentul la care ar fi trebuit sa doarma, acesta devine irascibil si, inevitabil, va incepe sa planga.

Trebuie sa inveti semnele de oboseala date de bebelusul tau si sa ii oferi, la momentul potrivit, toate conditiile pentru un somn linistit.

Daca bebelusul nu se linisteste si nu poate adormi, o solutie pentru calmare ar putea fi infasarea. Mai ales in prima luna de viata, unii bebelusi, se pot speria de miscarile propriilor maini si picioare si asta ii impiedica sa doarma linistiti. Infasa-l, nu foarte strans, intr-un material moale si subtire si s-ar putea sa se linisteasca si sa doarma ca un ingeras.

bebe plans iubire dragoste

Nevoia de dragoste

Daca simte ca a fost lasat singur prea mult timp, bebelusul va putea avea nevoie sa fie imbratisat si alintat. Si, bineinteles, va cere acest lucru plangand.

Este posibil ca bebelusii mai mari sa ceara alintul parintilor si atunci cand sunt stimulati excesiv, de exemplu, daca te joci prea mult cu el. S-ar putea ca atunci cand te vei opri, ei sa fie confuzi si sa simta ca ii abandonezi. Pentru a-ti asigura puiul de dragostea ta, alinta-l, vorbeste-i cu calm si ofera-i o jucarie sau o suzeta.

Boala

Daca bebelusul este bolnav, disconfortul creat de boala va duce, de cele mai multe ori, la plans. Daca micutul tau plange mai mult timp fara ca tu sa poti identifica motivul si toate metodele tale de linistire dau gres, atunci este recomandat sa iei legatura cu un medic.

In timpul crizelor de plans datorate bolii, tot ce poate face parintele este sa ofere mangaiere micutului.

Metode de alinare, general valabile 

Exista metode de alinare care au efect in majoritatea cazurilor pentru care bebelusul plange, prin simplu fapt ca ii creaza acestuia confort si siguranta:
- leagana-l intr-un balansoar care se misca lent;
- plimba-l cu caruciorul;
- pune-l in scaunul auto si plimba-l cu masina;
- vorbeste cu el sau canta-i o melodie;
- deschide radioul sau televizorul;
- porneste aspiratorul sau uscatorul de par;
- distrage-l cu o jucarie zornaitoare;
- pune-l intr-un ham si iesi la plimbare.

bebe plans iubire dragoste

In primele luni de viata, sugarii plang mult, caci acesta este modul lor de a comunica cu cei din jur. Perioada de adaptare a celor mici la mediul inconjurator poate fi foarte solicitanta pentru proaspetii parinti.

Trebuie insa constientizat faptul ca, pentru bebelusi, aceasta perioada este chiar si mai grea. Cu rabdare, blandete si perseverenta, parintii vor reusi sa ii invete pe cei mici ca nu e nevoie sa planga pentru a obtine ceea ce li se cuvine de drept: grija si dragostea parinteasca.

Tu ce metode folosesti pentru a-ti linisti bebelusul?

Articolul urmator
Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Această mamă a scandalizat internetul cu alegerea stilului gothic pentru camera bebelușilor ei
    Această mamă a scandalizat internetul cu alegerea stilului gothic pentru camera bebelușilor ei

    Un cuplu din Orlando, Florida a pus internetul pe jar pentru alegerea stilului gothic pentru camera bebelușilor. Micuții își petrec zilele într-o cameră cu pereți gri...

    Un bărbat a lăsat 5 femei însărcinate în același timp! Au organizat împreună, în aceeași zi, petrecerea pentru întâmpinarea bebelușilor
    Un bărbat a lăsat 5 femei însărcinate în același timp! Au organizat împreună, în aceeași zi, petrecerea pentru întâmpinarea bebelușilor

    Petrecerile pentru întâmpinarea bebelușilor au devenit tot mai populare în ultimii ani și se organizează în cele mai diverse moduri. De pildă, dacă este vorba...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    8 trucuri ingenioase care te ajută să amenajezi un spațiu perfect pentru ca cei mici să se joace singuri
    8 trucuri ingenioase care te ajută să amenajezi un spațiu perfect pentru ca cei mici să se joace singuri

    Pe măsură ce un copil devine tot mai independent și dornic să descopere lumea din jur, trebuie încurajat să se joace și singur. Nu numai că așa poate să dobândească...

    © 2025 Qbebe