Somnul nou nascutului - tot ceea ce trebuie sa stii

Somnul nou nascutului - tot ceea ce trebuie sa stii

Ioana-Catalina Pavel

Somnul nou nascutului este foarte important pentru buna lui dezvoltare fizica dar si psihica. Va fi nevoie sa ii creezi o rutina de somn pe care va trebui sa o respecti, astfel incat nou nascutul sa se invete de mic cu ideea ca exista reguli pe care trebuie sa le respecte si ca acest lucru ii va aduce in viata numai bine. Poti sa incepi sa ii formezi un program de somn - la fel cum i-ai format sau urmeaza sa ii formezi, un program de masa - incepand cu 3, 4 luni.

Somnul nou-nascutului

Nou-nascutul are nevoie de reprize de 2-4 ore de somn, ziua si/sau noaptea. Este imposibil sa incerci sa ii creezi vreun program in aceasta etapa. Lasa-l doar sa doarma cat de mult sau putin vrea el. Aceasta este perioada in care nu ai incotro, decat sa te supui nevoilor de somn ale bebelusului tau. Mai tarziu, pe la 6-8 saptamani, va incepe sa doarma ceva mai mult, si vei putea sa iti reiei si tu, treptat, orele de somn obisnuite din timpul noptii.

Pe la 3, 4 luni, bebele incepe sa isi stabileasca, cumva singur, propriile ore de somn. Aceasta varsta este, de regula, cea mai potrivita pentru a incepe sa ii formezi un orar de somn. Pana la 6 luni, nou nascutul trebuie sa aiba deja un orar bine stabilit de somn: dimineata, la pranz, si cel de noapte, in total aproape 16 ore de somn.

"Indiciile" pe care ti le da bebele ca ii este somn


De obicei, nou nascutul are niste „semne" cu care te atentioneaza ca ar cam fi gata de o portie de somn: isi freaca ochii, devine agitat sau nu-si gaseste astamparul in timpul diminetii sau imediat dupa ce i-ai dat sa pape de pranz. Acestea sunt indiciile prin care micutul iti spune: „as trage un pui de somn acum...". De regula, trebuie sa fii atenta la comportamentul si starea bebelusului si la gradul lui de vioiciune, pentru a putea stabili orele de somn cele mai convenabile pentru toata lumea.

 

Cum ii dezvolt rutina de somn?

A-i dezvolta copilului tau un program de somn este o experienta minunata, din care amandoi aveti de invatat. Tot ce trebuie sa faci este sa fii foarte atenta la „indiciile" pe care ti le da copilul tau, si de care tu trebuie sa tii cont, astfel incat sa ii formezi o rutina, nu numai de somn, dar si de masa si de joaca. Rutina de somn trebuie formata in functie si de ciclurile lui naturale de somn dar si de nevoile tale sau ale familiei tale.

Fiecare nou nascut are ciclul lui natural de somn

Un copil ar putea sa doarma din 3 in 3 ore de exemplu, cate jumatate de ora, iar alt copil poate sa nu simta aproape deloc nevoia sa doarma in timpul zilei. Chiar daca primul copil e al prietenei tale si al doilea e al tau, nu iti face griji si nu te invinui! Asta nu inseamna ca e ceva in neregula cu micutul, ci pur si simplu ca... el este o fire mai activa.

"Pregateste-l" de somn

Pentru a-i induce o anumita ora de somn bebeluslui, este bine sa ai anumite activitati si lucruri care sa ii aminteasca de acest lucru. De exemplu, scoate-l la plimbare inainte de somnicul de pranz, pune-l sa doarma mereu in aceeasi camera si in acelasi patut, sa joace acelasi joc inainte de ora de somn, sau spune-i o poveste. Exista multe alte comportamente specifice, in functie de care bebelusul se va prinde ca „dupa asta, urmeaza somn".

Daca sunteti plecati intr-o vacanta, ia macar o jucarie pe care o tine mereu langa el, pernuta sau niste carti pe care le are in camera lui, pentru a le asocia cu ora de somn, dar si pentru a se simti in siguranta, fiind inconjurat de lucruri familiare.

Este foarte important sa fii constanta. Pe cat posibil, incearca sa il pui pe bebe la somn, cam la aceleasi ore, in fiecare zi. Dupa cum am specificat mai sus, acest program trebuie sa respecte nevoile de somn ale bebelusului (conform „indiciilor") dar si activitatile tale si ale celor din casa. De exemplu, va trebui sa renuntati la unele activitati care necesita zgomot, in timp ce doarme bebele. Daca programul de somn a fost deja format de catre babysitter, fa tot posibilul sa il respecti si tu in weekend-uri, cand esti numai tu cu el.

Acest lucru nu va fi posibil intotdeauna, viata iti va aduce si evenimente imprevizibile, care „ nu vor tine cont" de orarul de somn al bebelusului tau.

De aceea sfatul nostru este sa incerci sa formezi si sa te tii de acest program de somn macar in primele saptamani, pentru a se intipari in „modul de functionare" al copilasului.

Dupa aceasta perioada, chiar daca somnul va trebui sa ii fie amanat cu cateva minute sau ore, bebelusul nu isi va uita orarul, si a doua zi il va respecta din nou.

Pijamale pentru bebe?

Nu este neaparat sa ii cumperi pijamale, la o varsta asa de mica, dar oricum, ar fi bine sa il schimbi in alte hainute cand il pui la nani, ceva cat mai lejer. Schimbarea hainutelor in cele de somn, poate fi un alt „indiciu" al tau, ca este timpul de somn.

Articolul urmator
Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani
    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

    Femeile din anumite categorii sociale care aduc pe lume copilași pot beneficia de un ajutor unic de 2000 de lei, trusoul noului-născut, care se acordă sub forma de tichete electronice și...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    © 2025 Qbebe