Jocuri de copii in vacanta de vara: Mami, sa fotografiem!
Una din distractiile care "prind" la fiecare copil! Si (ce bine!) nu mai poti spune ca sunt costisitoare! Daca parintii si-ar da seama ce captivant este fotografiatul pentru un micut si ce benefic pentru relatia dintre el si mami sau tati, ar cumpara de urgenta un aparat digital. Chiar unul modest: nici nu iti trebuie mai mult.
Asadar, la prima aventura in oras sau in afara lui, luati apratul foto si incepeti sa faceti poze impreuna. Cum? Acorda ceva timp acestei activitati, nu te grabi. Micutul are ritmul sau, mai ales daca acum ii introduci acest "joc".
Primul pas este sa va indreptati catre o zona in care tu gasesti ca sunt lucruri care merita sa fie fotografiate. Cel mai potrivit este un spatiu in mijlocul naturii: cu flori, pasari, insecte, cu multi copii, cu un lac sau un cer la asfintit... Ia-l pe micut langa tine si arata-i ce anume te atrage, explicandu-i ce vezi tu frumos si cum te face sa te simti. Va deveni foarte atent, atat la felul tau de a vedea lumea (fii convins ca el o vede diferit!), cat si la micuta masinarie care surprinde ceea ce ii place lui mami.
Explica-i, daca inca nu a apucat sa te intrebe, ce este o fotografie si pregateste-te sa ii oferi cateva explicatii logice si clare despre cum "o naste" aparatul...
Apoi, faceti schimb. El devine stapan pe aparat (si vei vedea cat de rapid isi intra in rol!). Inainte de a declansa butonul magic, ghideaza-l sa identifice un obiectiv care il atrage. Cu cat este mai micut, cu atat va tinde sa apese in mod repetat, de placerea gestului. Nu aceasta este ideea, asa ca nu il lasa sa scape usor. Se va plictisi in scurt timp sa faca doar atat.
Revino de fiecare data asupra unui lucru care ii atrage atentia si arata-i cum sa il fotografieze. Va prinde repede-repede gustul. Intreaba-l ce anume ii place, cum il face sa se simta... Pune-i intrebari deschise. E un ajutor nepretuit ca sa iti cunosti mai bine puiul. Nu mai spunem de autocunoastere, chiar de la o varsta micuta. Plus ca vei fi uimita sa constati detaliile pe care le zareste un copil si care la tine trec complet neobservate! Si modul sau fascinant de a vedea lumea...
Dupa ce sedinta foto se termina, uitati-va prin poze, direct pe aparat, sau acasa, pe computer. Vedeti ce a iesit si votati, fiecare, cea mai frumoasa poza a celuilalt! Dar - atentie, mamico - fii gata sa explici de ce pozele nu ies intotdeauna asa cum vedem noi lumea prin obiectiv... sau suna-l pe tati, din timp, sa isi "faca temele" pana cand ajungeti voi acasa!
Jocuri de copii in vacanta de vara: Balacealaaa!
Apa este fascinanta pentru fiecare copilas, oricat de mic. Pentru bebe puteti scoate o albioara sau monta o piscina gonflabila in curte sau la mamaia la tara, in care ii dati voie sa se balaceasca. Dati-i si niste jucarele pentru apa. Este foarte important sa verificati daca apa s-a incalzit suficient inainte si sa mentineti in permanenta privirea la copil. Bebelusii se pot ineca usor, chiar intr-o apa foate mica.
Va rade si greu se va plictisi. La fel va reactiona si daca il duceti la mare, la lac sau langa o stropitoare. Odata ce prind gustul apei, cei mai multi copii se indragostesc de ea. Sa mai fii atenta si la caldura: fereste-l de soarele dogoritor.
Pe un copil mai mare il incanta activitatile ceva mai sportive, cum ar fi leapsa cu apa. Daca nu aveti pistoale speciale, puteti pur si simplu sa dati cateva gauri in capacele de la peturile de apa de 0.5 sau mai mari. In curtea bunicii, in parc sau la scara blocului - unde nu sunt vecini care stationeaza pe bancuta - va puteti face de cap. O sa "dai in lumea" copilului tau: este distractiv si sanatos! Si este concediu...
Jocuri de copii in vacanta de vara: Un zmeu!
Un zmeeeeu! Iti amintesi cand erai tu mica si vedeai copii cu zmeie? Sau chiar mai marisoara - si le urmareai cu privirea pe cer si cu zambetul pe buze? A venit momentul sa ii oferi copilului tau fiorii inaltarii unui zmeu. Si, cu aceasta ocazie, si tie.
Mai intai, puteti incerca sa il construiti impreuna. Asta da provocare pentru toata familia! Exista tutoriale pe youtube , care iti arata exact cum. (Dar asigura-te ca aveti unde sa dati fuga sa cumparati unul, in caz ca nu va iese. Daca il cumparati dinainte si copiii stiu, cu siguranta nu vor mai avea rabdare si de asa ceva).
Nu sunt necesare materiale pretentioase: 2 bete de lungimi diferite, subtiri, usoare, dar nu prea fragile. Sfoara rezistenta - din aceea care te "taie" la palma si se foloseste pentru coletele postale. O gasesti cam in orice raion de papetarie. Adeziv; o coala de hartie colorata pe care o decupati un pic, sub forma de romb mai asimetric si cateva panglici colorate. Nu prea multe: zmeul are nevoie de cozi, insa fara sa il incarce si sa il traga in jos.
Fie ca il construiti sau il cumparati, inaltarea lui face toti banii. Cele mai potrivite locuri sunt la mare sau la munte, unde briza va ajuta sa il ridicati si sa il dirijati prin aer. Dar oricare spatiu larg va permite sa il inaltati, daca vantul nu este prea puternic, incat sa il rupa. Se poate sa transpirati putin, alergand sa prindeti curentii potriviti, dar merita! Dupa ce il vedeti in aer, daca ati obosit, puteti sa il fixati de un bat infipt in pamant sau de un alt suport.
Jocuri de copii in vacanta de vara: Pe bicicleta!
Daca ai un bebe, dar mai marisor, te-ai gandit sa inlocuiesti carutul cu o tricicleta? Daca nu, incearca sa vezi cum reactioneaza la interactiunea cu ea: cu siguranta intalniti prin parc mamici si copii cu tricicleta la plimbare. Sau poate are un prieten. Majoritatea picilor sunt incantati de asa ceva. Le si prinde bine: isi dezvolta aptitudinile motorii, echilibrul corporal si coordonarea ochi-mana.
Cand te hotarasti pentru o asemenea achizitie, poti incepe cu una cu maner, ca sa o preiei tu atunci cand bebele, de oboseala sau plictiseala, o abandoneaza in mijlocul parcului.
Daca pustiul tau este deja marisor, invata-l sa mearga pe bicicleta. Nu stii nici tu? Invatati impreuna! Probabil ca de el se va prinde cu mai maulta usurinta - ceea ce il va impulsiona sa te sprijine si sa te ajute si pe tine sa inveti. Fii convinsa ca, dupa, isi va petrece o mare parte din timp pe bicicleta, explorand si in compania altor copii. Si o data ce stapaniti bine mersul pe bicicleta, aventurati-va in parcurile din oras! Organizati-va cate un traseu, aprovizionati-va cu apa si cateva fructe si la drum! |
Jocuri de copii in vacanta de vara: La scara blocului
Multe aventuri distractive au loc - unde in alta parte? - decat la scara blocului. Sau "pe maidan", cum se zicea pe vremea mea, asta daca locuiti la casa. Copilul tau va petrece dupa-amieze intregi cu alti copii alergand si batand mingea, daca tu ii insufli pofta de joaca in aer liber, mai degraba decat de stat in casa, pe calculator.
Idei de jocuri pentru vacanta de vara, la scara blocului? Sigur ca da! Aduna si alti copilasi si organizati un "picnic", pe o paturica. Pregatiti - musai - creta colorata si recipiente pentru baloane de sapun.
Si materia prima din care sa pregatiti solutia, pentru ca este mai interesant decat daca vine de-a gata: sampon si apa. (Asigurati-va ca cei mici nu sunt atat de mici sau de nesupravegheati incat sa guste). Mai aduceti carti cu poze, jucarele colorate si galagioase, un titrez, un hopa-mitica, un fluier. Daca ai un copil mai marisor, aprovizionati-va si cu un ochean, un pachet colorat de carti de joc, pistoalele cu apa, prosoape si un tricou de schimb, aparatul foto de care povesteam mai sus si cu "instrumente" care implica activitatea fizica: o minge, paletele de badminghton, coarda de sarit si chiar un frisbee. |
Toate acestea le puteti lua in parc sau la o iesire in afara orasului. Dar, daca aveti timp, un astfel de picnic spontan poate fi organizat, in timpul suptamanii, in spatele blocului sau intr-un spatiu verde, din apropiere. Va fi interactiv si amuzant si, mai ales, este realizabil! In plus - poate ca acesta este cel mai important aspect - il deschizi copilului, inca de mic, apetitul pentru socializare (de aceea este important sa atragi si copiii vecinilor). Si pentru joaca in aer liber, pe timpul vacantelor de vara.