Nou-nascutul depune reale eforturi pentru a se adapta de la viata intrauterina la cea extrauterina. Cand are loc prima inspiratie, copilul incepe sa tipe. Acesta este oarecum semnul ca totul este in regula. Imediat, el va incepe sa isi miste mainile si piciorusele, pastrand insa pozitia cu care a fost obisnuit 9 luni de zile.
Poti fi izbita de culoarea rosie a pielii bebelusului, de faptul ca unghiile sunt crescute sau ca sunt prezente unele deformatii ale capului, mai ales cand
travaliul a fost mai lung si mai greu. Toate aceste mici semne de ingrijorare dispar la cateva zile.
Pe pleoapa superiora, pe nas si pe ceafa, unii nou-nascuti pot avea pete rosii care par sa se stearga cand sunt apasate cu degetul, dar care dispar complet dupa cateva luni.
O zona foarte sensibila si moale la pipait se afla in zona crestetului capului, numita si fontanela superioara sau moalele capului. O alta regiune moale si sensibila poate sa fie si inspre ceafa, zona numita fontanela posterioara sau fontanela mica. Aceste regiuni moi se datoreaza lipsei de osificare, situatie normala in ceea ce priveste fontanela anterioara, pana la 12 – 14 luni.
Greutatea normala
Greutatea normala a unui nou-nascut variaza, astfel ca fetitele au o greutate cuprinsa intre 2900 si 3300 de grame, iar baieteii intre 3000 si 3500 de grame. Un copil care la nastere are o greutate intre 2500 si 2800 de grame este un copil subponderal, in timp ce nou-nascutul sub 2500 de grame, este prematur. Totusi, unii copii pot avea o greutate cuprinsa intre 4000 si 4500 de grame.
Primele 7 zile de viata
In prima saptamana dupa nastere,
bebelusul va dormi aproape permanent (19-20 de ore), un somn calm, fara sa fie deranjat de zgomote mici si medii sau lumina. Nu plange cand se trezeste, dar, atunci cand nu este ingrijit cum trebuie sau se imbolnaveste, plange la trezire, perioada de veghe este mai mare si este mai agitat decat de obicei. In astfel de cazuri, trebuie anuntat medicul.
Chiar fiind sanatos, copilul poate avea unele manifestari care te pot ingrijora atat pe tine cat si pe tatic, caci in fond, cine nu ar fi alarmat vazandu-si puiul suferind? Plansul, tipetele, tresaririle, varsaturile, icterul, scaderea in greutate, uneori febra iti pot da de gandit. Pentru a-ti ajuta pruncul sa se adapteze cat mai bine si mai repede la noua lui viata, trebuie sa stii cum sa gestionezi astfel de situatii, dand mereu dovada de prudenta si stapanire de sine si aplicand intotdeauna masurile igienice indispensabile dezvoltarii armonioase a copilului.
Icterul nou-nascutului
Apare in primele 2-4 zile de viata si nu este nicidecum o boala, ci una din manifestarile specifice bebelusului care se adapteaza treptat la viata extrauterina. Simptomele sunt coloratia galbena a ochilor si o coloratie galben-rosiatica a pielii. De cele mai multe ori, dureaza 5-7 zile si nu este insotit de alte semne de imbolnavire, neavand nicio legatura cu hepatita epidemica sau alte boli care provoaca icter. Icterul va scadea puternic in intensitate in ziua a 7-a si va disparea complet spre ziua 11 – 14, fara niciun tratament.
Scaderea in greutate a micutului
In primele 2-4 zile dupa nastere, nou-nascutul va pierde putin din greutatea pe care o avea la nastere. Aceasta pierdere poate fi de 5 pana la maxim 10% din greutatea initiala, procent care va fi recuperat in maxim 10 zile. Aceasta scadere in greutate este absolut normala avand in vedere faptul ca bebelusul primeste mai putin lichid decat pierde, prin urina, scaun, transpiratie, respiratie.
Criza genitala a nou-nascutului
50% dintre nou-nascuti, atat fete cat si baieti, intre zilele 3-9 de viata, pot suferi unele modificari trecatoare ale glandelor mamare si organelor genitale, datorita influentei pe care o au hormonii materni patrunsi in sangele fatului. Aceste manifestari sunt asemanatoare cu cele specifice perioadei pubertatii : in cazul fetitelor, sanii se umfla si se intaresc putin, in timp ce baieteilor li se pot umfla testiculele. Aceste manifestari sunt normal si cedeaza curand. Sub nicio forma sanii sau testiculele nu trebuie apasate.
Febra de sete
In primele zile de viata, chiar si unui copil sanatos ii poate creste temperatura pana la 38 – 39 de grade, daca nu primeste cantitatea necesara de lichide. Temperatura va reveni la normal in cateva ore, prin simpla administrare de lichide cum ar fi un ceai sau apa fiarta si racita. Fii foarte atenta si urmareste cateva zile daca febra a disparut definitiv. Orice febra care persista dupa ce s-au administrat lichide sau care reapare, este semnul unei boli sau a unei infectii, astfel ca trebuie sa apelezi imediat la un medic.