Nu uitati ca il puteti ajuta sau il puteti incuraja in incercarile lui de a merge cat mai bine singur, insa nu il puteti obliga sa faca asta, pentru ca fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare. Unii bebelusi fac primii pasi mai devreme, la varsta de 9 luni, in timp ce altii prefera sa mai astepte cateva luni. Ambele situatii sunt la fel de normale.
Treptat, treptat, va merge perfect
Pana va ajunge la primii pasi, bebelusul va trebui mai intai sa isi dezvolte indeajuns musculatura si sa isi coordoneze miscarile. Va exersa intorcandu-se de pe o parte pe alta, rostogolindu-se, stand in fundulet sau mergand in patru labe. Toate aceste situatii ii arata cum functioneaza muschii lui si cum isi poate controla miscarile. Oricand tinut in pozitie verticala, bebelusul va incerca chiar din prima luna sa impinga cu varfurile degetelor si sa faca parca, incercari de a merge.La varsta de 5 luni, sustinut de sub brate, micutul va topai pe suprafata deasupra careia este asezat. Intre 6 si 10 luni, va invata ce trebuie sa faca ca sa se ridice singur in picioare, iar intre 9 si 14 luni va putea sa stea singur in picioare, fara vreun ajutor din partea cuiva si fara sa se sprijine de vreo piesa de mobilier. Chiar daca a reusit singur sa stea in picioare, este posibil ca bebelusul sa nu isi dea seama cum sa se reaseze in fundulet, iar voi il puteti ajuta, aratandu-i ca trebuie sa indoaie piciorusele.
La ce varsta va putea sa mearga singur?
Fiecare copil va merge singur atunci cand se va simti pregatit, ceea ce inseamna ca nu toti micutii vor face primii pasi la aceeasi varsta. Nu trebuie sa va alarmati daca copilul vostru nu merge, iar altul de varsta lui face deja asta. Fiecare dintre ei este creat diferit si are un sistem muscular diferit. De obicei, primii pasi se fac intre 9 si 18 luni, iar cei mai multi dintre bebelusi pasesc pentru prima data la varsta de 1 an.In cazul in care totusi, sunteti ingrijorati pentru ca bebelusul pare sa nu vrea sau sa nu poata sa mearga, adresati-va unui medic pediatru, acesta putand sa descopere existenta unei probleme reale. De cele mai multe ori insa, medicul nu face altceva decat sa spulbere indoielile parintilor, asigurandu-i ca totul este normal.
Cum il ajutati sa mearga?
In niciun caz nu trebuie sa il fortati sa mearga insa, il puteti ajuta sa faca primii pasi. Iata cateva metode:Atunci cand va jucati, asezati jucariile putin mai departe de micut, astfel incat sa ajunga la ele doar daca se deplaseaza.
Asezati-va la o distanta mica fata de el, intindeti bratele si incurajati-l sa vina catre voi.
Ajutati-l sa mearga tinandu-l de ambele manute pentru ca apoi, sa ii dati drumul uneia dintre ele, astfel incat cel mic sa incerce sa isi mentina echilibrul.
In casa, lasati-l sa mearga descult ori de cate ori este posibil, deoarece contactul direct intre talpite si suprafata pe care merge il va ajuta pe bebelus sa isi imbunatateasca echilibrul.
Cand sta in picioare si este confuz pentru ca nu stie cum sa se aseze in fundulet, nu va grabiti sa ii dati o mana de ajutor. Puterea exemplului este cea mai potrivita. Lasati-va in jos si aratati-i ca trebuie sa indoaie genunchii. Daca aceasta metoda nu functioneaza, aratati-i ce trebuie sa faca : tineti-l de manuta, indoiti-i putin genunchii si apasati-i funduletul in jos. Dupa ce incepe sa capete incredere in el, ii puteti da drumul manutei, ca sa se aseze singur.
Are nevoie de premergator? O intrebare pe care si-o pun majoritatea parintilor. Desi premergatorul pare sa il ajute pe micut, multi specialisti sunt de parere ca folosirea acestuia impiedica dezvoltarea corecta a musculaturii picioarelor.