Colicile bebelusului: sfaturi de la medici si trucuri incercate de mamici

Colicile bebelusului: sfaturi de la medici si trucuri incercate de mamici

Raluca Cristea

Desi intens discutate de catre toate mamicile, colicile bebelusului sunt inca, mai ales pentru mamicile tinere, o sursa de anxietate si intrebari uneori fara raspuns. De fapt, problema apare atunci cand, in calitate de proaspata mamica, nu reusesti sa gasesti toate informatiile de care ai nevoie adunate in acelasi loc. Ba mai mult, cand vine vorba de colici, ai nevoie de parerea unui specialist dar si de trucurile mamicilor dispuse sa ofere din experienta lor celor mai putin experimentate in arta ingrijirii bebelusului.

Pentru ca ne dorim sa citesti cele mai bune informatii despre colicile bebelusului, concentrate intr-un articol concis, ne-am gandit sa apelam la ajutorul Dr. Pediatru Roth Daniela si al mamicilor Diana P., Marina D. si Ana C. Iata ce ne-au impartasit!

Cum isi dau mamicile seama ca bebelusul simte disconfort din cauza colicilor si nu din alta cauza?

Dr. Pediatru Roth Daniela - "Simptomele care dau de gandit incep la putin timp dupa alaptare si presupun de la scancete la plans puternic, fata rosie, pumnisorii tinuti strans, uneori talpile sunt reci. Simptomul ce trebuie sa convinga mama de faptul ca bebelusul sufera de colici este usurarea pe care o simte micutul odata ce elimina din gazele intestinale."

 mama si bebelusul

Care sunt cele mai bune metode prin care mama se asigura ca bebelusul nu va avea colici?

Dr. Pediatru Roth Daniela - "Aproximativ 60% din bebelusi se confrunta cu colici si ele nu pot fi prevazute, ci doar ameliorate si/sau tratate. Durata lor variaza intre 2 si 15 saptamani, in functie de alimentatia mamei, de felul in care este alaptat bebelusul si de metodele de alinare si tratare a simptomelor. Exact aceste 3 criterii sunt singurele solutii pe care mama le are la indemana.

1. Mama trebuie sa evite alimentele care pot provoca bebelusului disconfort abdominal (alimente prajite sau afumate, maioneza, conserve, mezeluri, fructe de mare, fructe exotice, pepene, varza murata, fasole, conopida, lapte nefiert, struguri si mere verzi).

2. Mama trebuie sa aiba grija cum alapteaza bebelusul (sa aseze bebelusul corect la san - introducerea in gura a mamelonului si a unei treimi din areola, sa aiba grija ca bebelusul sa nu traga si aer in timp ce suge, sa il dea putin la o parte de la san pentru a repozitiona mamelonul, sa il alapteze mai mult in pozitia sezand in perioada colicilor).

3. Metodele de alinare difera de la mama la mama pentru ca fiecare dintre ele "culege" si aduna informatii de la prietene, mama, soacra, de la medic sau de pe internet.

Metodele de tratament insa, sunt aproximativ aceleasi in cazul fiecarei mame: 2-4 lingurite din ceaiurile anti-colici sau din ceaiurile de plante "de-ale casei" (musetel, menta, ghimbir, anason), clisma cu 30-60 mililitri de apa calduta, o lingura de praf din carbune medicinal amestecata cu 100 mililitri de apa.

Le dau inca un sfat important mamelor: sa fie cat de linistite pot, deoarece agitatia si nelinistile lor se transmit direct bebelusului, provocandu-i, printre altele, crize de plans si/sau colici."

colicile bebelusului

Metode de alinare a colicilor primite de la mamici

" Inca de cand am venit acasa de la maternitate i-am dat ceai pentru colici Babydrink, dar l-am facut mai diluat pentru ca este indulcit. Am incercat apoi Babycalm de la Fares pentru ca nu are zahar adaugat si il folosesc si in prezent. Daca mamicile vor sa pregateasca ele ceaiul, atunci pot sa foloseasca anason, chimen sau fenicul.

De asemenea, eu am baut cam 4-5 cani de ceai pentru alaptat Hipp Natal. Este foarte important, pentru ca se transmite in laptele matern. In plus, nici nu am mancat alimente care produc colici, cum ar fi varza, fasolea si sucurile acidulate. Doua metode "de scoala veche" am invatat de la mama - sa tii copilul pe burtica, foarte eficienta de altfel si de la sora mea - dormitul ghemuit pe burtica. Cand am avut probleme mai mari, i-am pus pe burtica un scutec incalzit cu fierul de calcat. Cam asta ar fi tot in cazul meu."

DIANA P., mama lui Vlad Dominic

 ceai colici

" Eu am folosit ceaiul Baby Drink, picaturi de Espumisan si ceaiul anticolici de la Fares. In cazul ambilor copii, colicile nu au durat mult, maximum 2 saptamani. Cand ii durea mai tare incalzeam carpe si le puneam pe burtica. Am avut mare grija si la ce am mancat si am incercat pe cat posibil sa fiu linistita si sa nu fiu agitata in prezenta lor, sa nu plang sau sa nu ridic tonul cand au fost langa mine."

MARINA D., mama Irinei Maria si a lui Ionut Matei

" Eu i-am dat iubitei mele mici ceai de chimen facut in casa si de cateva ori ceaiul anticolici de la Fares. De asemenea, am avut grija dupa fiecare alaptare sa scoata gazele si, atunci cand a durut-o mai tare, i-am pus pe burtica carpe incalzite cu foehnul sau fierul de calcat si i-am facut masaj usor pe burtica in sensul acelor de ceasornic."

ANA C., mama Ilincai

 

Doamna doctor, ce alte trucuri anticolici le mai puteti oferi mamicilor care citesc QBebe?

Dr. Pediatru Roth Daniela - "Daca bebelusul este hranit cu o formula de lapte, atunci mama trebuie sa consulte medicul pediatru in vederea schimbarii formulei. De asemenea, in timpul alaptarii cu biberonul, trebuie folosita o tetina cu gaura mai mica, pentru a evita hranirea rapida sau aerul pe care bebelusul il poate inhala. Ambele provoaca crampe abdominale.

Un alt truc de ameliorare a colicilor este baia calda, o sticla de apa calda sau orice alt obiect moale incalzit care ofera o caldura placuta stomacului bebelusului.

Leganatul, cantatul, folosirea jucariilor pot fi de mare ajutor copilului. La fel si o plimbare scurta in aer liber.

Dragele mele mamici, acestea au fost trucurile oferite de doamna doctor si mamicile contactate.

Ce nu trebuie sa uite fiecare mamica si tatic este faptul ca aceste crize de plans si colici trec la un moment dat si nu afecteaza cresterea in greutate a bebelusului sau dezvoltarea psiho-motorie a acestuia. Fiecare bebelus trece prin aceleasi etape de dezvoltare indiferent ca a fost sau nu foarte plangacios in primele sale luni de viata.

Articolul urmator
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Colicile sugarului și microbiota intestinală
    Colicile sugarului și microbiota intestinală

    Termenul de colici este folosit de obicei pentru a interpreta plânsul prelungit al sugarului în primele 3 luni de viață. Colicile sugarului pot fi definite ca un plâns...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România
    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România

    Medici avertizează în privința lipsei de medici pediatri și neonatologi din România.„ „Este un cataclism”, susține Marian Stamate, medic la Spitalul Colțea...

    O poveste despre succes! Aceste triplete au devenit medici ginecologi și lucrează în aceeași clinică cu mama lor
    O poveste despre succes! Aceste triplete au devenit medici ginecologi și lucrează în aceeași clinică cu mama lor

    Tripletele Joanna, Vicky și Sarah aveau doar 8 ani când au asistat pentru prima dată la o naștere. Mama lor este medic ginecolog, iar cele trei au călcat pe urmele sale încă...

    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili
    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

    Căutarea simptomelor care îi cauzau probleme de sănătate copilului ei a ajutat o mamă să găsească afecțiunea de care acesta suferea cu ajutorul Chat Gpt.

    Este sau nu necesară o adeverință pentru botez? "Nu există o asemenea obligație pentru medici", spune Biserica
    Este sau nu necesară o adeverință pentru botez? "Nu există o asemenea obligație pentru medici", spune Biserica

    De curând, a apărut o știre care spune că medicii trebuie să elibereze adeverințe pentru botez, care să ateste că bebelușii sunt într-o stare bună de sănătate....

    O fetiță de doar 6 ani a avut jumătate de creier oprit de medici pentru a încerca să o trateze de o boală extrem de gravă
    O fetiță de doar 6 ani a avut jumătate de creier oprit de medici pentru a încerca să o trateze de o boală extrem de gravă

    O fetiță de numai 6 ani a fost supusă unei intervenții chirurgicale care a durat 10 ore și care i-a salvat viața. Medicii au oprit complet activitatea cerebrală în emisfera...

    © 2024 Qbebe