Legătura dintre poziția în somn a bebelușului și „sindromul morții subite la sugari”
În urma unei statistici îngrijorătoare cu privire la frecvența cazurilor de apariție a „sindromului morții subite” la bebeluși, încă din anul 1992 Societatea Americană de Pediatrie recomandă, pentru reducerea acestui fenomen, ca bebelușii să doarmă pe spate. Unul dintre principalele argumente pentru care au formulat acest sfat este că, în urma unor cercetări efectuate, s-a constatat că cei mai mulți dintre cei au murit din cauza „sindromului morții subite” au fost culcați pe burtică. Din acest motiv, au primit mult mai puțin oxigen decât cei ce dormeau în alte poziții (pe spate sau pe o parte).
Unul dintre pericolele majore ale somnului pe burtă este că se creează presiune pe stomac, ceea ce contribuie la îngustarea maxilarelor și la diminuarea canalului prin care pătrunde oxigenul.
De asemenea, bebelușii a căror poziție de somn este culcat pe burtă își pot respira propriul „aer” expirat, mai ales dacă dorm înconjurați de pernuțe, de jucării sau de orice alte obiecte pufoase. În acest caz, pe suprafețele acestor lucruri apar cute, care se îngrămădesc în jurul gurii micuțului și îl fac să respire ceva ce nu mai poate fi numit aer, ci o mare „încărcătură”de dioxid de carbon. Acesta va perturba funcționarea nucleului arcuat, acea parte din creier care ajută atât la controlul respirației pe parcursul somnului, cât și la controlul trezirii în situația unor dificultăți ce apar în procesul de respirație. În momentul în care acest nucleu arcuat este afectat, bebelușul nu își mai poate regla respirația și nici nu se poate trezi. Iată de ce apare pot surveni sufocarea și decesul.
Desigur, nu înseamnă că trebuie să nu ne mai lăsăm bebelușii să stea pe burtică. Din contră, este bine să-i încurajăm să adopte această poziție, întrucât îi va ajuta să-și dezvolte musculatura umerilor și controlul asupra capului. Numai că trebuie să-i direcționăm spre statul pe burtică în momentele în care sunt treji și se joacă.
Medicii din cadrul Societății Americane de Pediatrie spun că poziția de culcat pe spate este poziția corectă de somn în special a bebelușilor aflați în primele 6 luni de viață, când incidența „sindromului morții subite” este cea mai ridicată.
Nu trebuie însă neglijată adoptarea acestei poziții de somn nici în cazul bebelușilor mai măricei, de peste 6 luni, în ciuda unor opinii conform cărora culcatul pe spate rește riscul ca ei să se înece, în special în situațiile în care ar vomita. De altfel, din acest ultim punct de vedere, nu s-au adus suficiente dovezi concrete care să demonstreze că poziția de somn a unui bebeluș ar trebui să fie, de pildă, în lateral și că dormitul pe spate este dăunător.
Un alt argument legat de faptul că poziția de somn corectă, pentru un bebeluș, nu este pe spate, ține de probabilitatea apariției plagiocefaliei poziționale (denumită mai simplu „capul turtit”, este o afecțiune în care baza sau fața laterală a capului sunt aplatizate), care survine mai ales la cei ce dorm într-o singură poziție pentru un timp îndelungat.
Medicii sunt însă de părere că această afecțiune poate fi prevenită destul de ușor dacă avem grijă să mișcăm cât mai mult bebelușul, să-l lăsăm să se rostogolească și să-l supraveghem cu atenție pe timpul somnului, astfel încât, din când în când, să-l luăm din pătuț sau să-l mutăm ușor pe una dintre părțile laterale. Practic, spun ei, plagiocefalia pozițională nu provoacă niciun fel de tulburări neurologice, putând fi tratată prin mijloace noninvazive (fie alternarea pozițiilor în timpul somnului sau, dacă se recomandă, folosirea unor benzi pentru „dirijarea” creșterii craniului) și eliminată chiar înainte de împlinirea vârstei de un an, întrucât oasele craniene sunt încă foarte moi.
Ținând cont de precizările de mai sus, se poate spune că poziția corectă pentru somnul bebelușului este cea de culcat pe spate, începând chiar din prima lor zi de viață.
Citește și: Somnul la sugari
Cum să procedăm pentru a ne obișnui bebelușul să doarmă în poziția corectă
Ca mămici, stă în puterea noastră să-i asigurăm bebelușului nostru un somn în deplină siguranță, care să-i permită o dezvoltare optimă.
Încă de când este adus de la maternitate, putem începe să ne obișnuim micuțul să doarmă în poziția considerată de specialiști cea mai corectă: culcat pe spate. De exemplu, după ce l-ai alăptat, îl poți așeza ușor în pătuț în această poziție, indiferent că este vorba despre somnul din timpul zilei sau de cel din timpul nopții. Ai însă mare grijă să-l supraveghezi permanent, evitând cât mai mult o eventuală poziționare pe burtică.
De asemenea, jucăriile ce au rol să-l liniștească pe bebeluș pot influența și ele poziția de somn. Având în vedere că acestea pot fi văzute și manipulate cel mai ușor din poziția de stat pe spate, atunci bebelușului îi va intra în reflex această poziție și o va adopta fără probleme, inclusiv pe timpul somnului.
Pentru ca puiul tău să beneficieze de poziția ideală de somn, încearcă să eviți, pe cât posibil, suprafețele pufoase sau poroase, precum saltele, pături, cuverturi ce imită blana sau sacii de dormit plușați. Recomandabil este ca bebelușul să fie culcat într-un leagăn ce este acoperit de un cearceaf obișnuit. Desigur, poți să-l introduci într-un săculeț de dormit, dar acesta să nu fie confecționat dintr-un material prea gros.
Totodată, pentru a te asigura că bebelușul tău doarme culcat pe spate, îl poți așeza pur și simplu într-un pătuț ce poate fi mișcat ușor sau chiar în propria sa cădiță și să îl iei peste tot cu tine.
Pentru a preveni apariția plagiocefaliei nu trebuie decât să-l poziționezi pe bebe pe spate, alternând doar poziția capului.
Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de faptul că, pe măsură ce crește (cam după 4 luni), bebelușul se deplasa tot mai mult pe timpul somnului pentru a-și găsi poziția în care se simte cel mai confortabil. Nu trebuie să te îngrijorezi însă întrucât, chiar dacă, în anumite momente, va încerca să se așeze pe o parte sau pe burtică, până la urmă va reveni în poziția cu care s-a obișnuit cel mai mult.
Citește și: Pozitiile de somn potrivite pentru copil in functie de varsta
Tu care crezi că ar fi cea mai corectă poziție de somn pentru un bebeluș?
Surse:
www.babble.com; www.healthychildren.org;www.kidshealth.org;www.lullabytrust.org.uk; www.romedic.ro