Care este poziția de somn corectă a bebelușului

Care este poziția de somn corectă a bebelușului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu de puține ori ne-am întrebat dacă bebelușul nostru doarme într-o poziție sigură, care să-i asigure totodată și somnul de calitate, atât de necesar pentru o creștere armonioasă. În acest sens, am căutat de multe ori să-l așezăm în cele mai diverse poziții, cum ar fi pe burtică, pe o parte sau pe spate. Dar trebuie să știm faptul că, în urma unor cercetări amănunțite, specialiștii ne asigură că poziția corectă de somn, pentru un bebeluș, este cea de culcat pe spate. Pentru a vă convinge, parcurgeți articolul de mai jos, în care veți găsi explicații legate de relația dintre poziția în somn a bebelușului și „sindromul morții subite la sugari”, precum și cum vă puteți obișnui puiul să doarmă în poziția recomandată. Mămici, nu mai stați pe gânduri și aveți grijă ca micuții voștri să fie culcați în poziția corectă, întrucât acest lucru îi poate feri de mari pericole!

Legătura dintre poziția în somn a bebelușului și „sindromul morții subite la sugari”

În urma unei statistici îngrijorătoare cu privire la frecvența cazurilor de apariție a „sindromului morții subite” la bebeluși, încă din anul 1992 Societatea Americană de Pediatrie recomandă, pentru reducerea acestui fenomen, ca bebelușii să doarmă pe spate. Unul dintre principalele argumente pentru care au formulat acest sfat este că, în urma unor cercetări efectuate, s-a constatat că cei mai mulți dintre cei au murit din cauza „sindromului morții subite” au fost culcați pe burtică. Din acest motiv, au primit mult mai puțin oxigen decât cei ce dormeau în alte poziții (pe spate sau pe o parte).
Unul dintre pericolele majore ale somnului pe burtă este că se creează presiune pe stomac, ceea ce contribuie la îngustarea maxilarelor și la diminuarea canalului prin care pătrunde oxigenul.
De asemenea, bebelușii a căror poziție de somn este culcat pe burtă își pot respira propriul „aer” expirat, mai ales dacă dorm înconjurați de pernuțe, de jucării sau de orice alte obiecte pufoase. În acest caz, pe suprafețele acestor lucruri apar cute, care se îngrămădesc în jurul gurii micuțului și îl fac să respire ceva ce nu mai poate fi numit aer, ci o mare „încărcătură”de dioxid de carbon. Acesta va perturba funcționarea nucleului arcuat, acea parte din creier care ajută atât la controlul respirației pe parcursul somnului, cât și la controlul trezirii în situația unor dificultăți ce apar în procesul de respirație. În momentul în care acest nucleu arcuat este afectat, bebelușul nu își mai poate regla respirația și nici nu se poate trezi. Iată de ce apare pot surveni sufocarea și decesul.

Pozitia corecta de somn pentru bebelusul nu este culcat pe burtica
Desigur, nu înseamnă că trebuie să nu ne mai lăsăm bebelușii să stea pe burtică. Din contră, este bine să-i încurajăm să adopte această poziție, întrucât îi va ajuta să-și dezvolte musculatura umerilor și controlul asupra capului. Numai că trebuie să-i direcționăm spre statul pe burtică în momentele în care sunt treji și se joacă.
Medicii din cadrul Societății Americane de Pediatrie spun că poziția de culcat pe spate este poziția corectă de somn în special a bebelușilor aflați în primele 6 luni de viață, când incidența „sindromului morții subite” este cea mai ridicată.

Pozitia corecta de somn pentru bebelusii de pana in 6 luni: culcat pe spate
Nu trebuie însă neglijată adoptarea acestei poziții de somn nici în cazul bebelușilor mai măricei, de peste 6 luni, în ciuda unor opinii conform cărora culcatul pe spate rește riscul ca ei să se înece, în special în situațiile în care ar vomita. De altfel, din acest ultim punct de vedere, nu s-au adus suficiente dovezi concrete care să demonstreze că poziția de somn a unui bebeluș ar trebui să fie, de pildă, în lateral și că dormitul pe spate este dăunător.
Un alt argument legat de faptul că poziția de somn corectă, pentru un bebeluș, nu este pe spate, ține de probabilitatea apariției plagiocefaliei poziționale (denumită mai simplu „capul turtit”, este o afecțiune în care baza sau fața laterală a capului sunt aplatizate), care survine mai ales la cei ce dorm într-o singură poziție pentru un timp îndelungat.
Medicii sunt însă de părere că această afecțiune poate fi prevenită destul de ușor dacă avem grijă să mișcăm cât mai mult bebelușul, să-l lăsăm să se rostogolească și să-l supraveghem cu atenție pe timpul somnului, astfel încât, din când în când, să-l luăm din pătuț sau să-l mutăm ușor pe una dintre părțile laterale. Practic, spun ei, plagiocefalia pozițională nu provoacă niciun fel de tulburări neurologice, putând fi tratată prin mijloace noninvazive (fie alternarea pozițiilor în timpul somnului sau, dacă se recomandă, folosirea unor benzi pentru „dirijarea” creșterii craniului) și eliminată chiar înainte de împlinirea vârstei de un an, întrucât oasele craniene sunt încă foarte moi.
Ținând cont de precizările de mai sus, se poate spune că poziția corectă pentru somnul bebelușului este cea de culcat pe spate, începând chiar din prima lor zi de viață.

Citește și: Somnul la sugari

Cum să procedăm pentru a ne obișnui bebelușul să doarmă în poziția corectă

Ca mămici, stă în puterea noastră să-i asigurăm bebelușului nostru un somn în deplină siguranță, care să-i permită o dezvoltare optimă.
Încă de când este adus de la maternitate, putem începe să ne obișnuim micuțul să doarmă în poziția considerată de specialiști cea mai corectă: culcat pe spate. De exemplu, după ce l-ai alăptat, îl poți așeza ușor în pătuț în această poziție, indiferent că este vorba despre somnul din timpul zilei sau de cel din timpul nopții. Ai însă mare grijă să-l supraveghezi permanent, evitând cât mai mult o eventuală poziționare pe burtică.

Mama isi doarme bebelusul si il pregateste pentru a-l culca pe spate
De asemenea, jucăriile ce au rol să-l liniștească pe bebeluș pot influența și ele poziția de somn. Având în vedere că acestea pot fi văzute și manipulate cel mai ușor din poziția de stat pe spate, atunci bebelușului îi va intra în reflex această poziție și o va adopta fără probleme, inclusiv pe timpul somnului.
Pentru ca puiul tău să beneficieze de poziția ideală de somn, încearcă să eviți, pe cât posibil, suprafețele pufoase sau poroase, precum saltele, pături, cuverturi ce imită blana sau sacii de dormit plușați. Recomandabil este ca bebelușul să fie culcat într-un leagăn ce este acoperit de un cearceaf obișnuit. Desigur, poți să-l introduci într-un săculeț de dormit, dar acesta să nu fie confecționat dintr-un material prea gros.

Bebelus culcat in pozitia pe spate, intr-un saculet de somn
Totodată, pentru a te asigura că bebelușul tău doarme culcat pe spate, îl poți așeza pur și simplu într-un pătuț ce poate fi mișcat ușor sau chiar în propria sa cădiță și să îl iei peste tot cu tine.
Pentru a preveni apariția plagiocefaliei nu trebuie decât să-l poziționezi pe bebe pe spate, alternând doar poziția capului.
Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de faptul că, pe măsură ce crește (cam după 4 luni), bebelușul se deplasa tot mai mult pe timpul somnului pentru a-și găsi poziția în care se simte cel mai confortabil. Nu trebuie să te îngrijorezi însă întrucât, chiar dacă, în anumite momente, va încerca să se așeze pe o parte sau pe burtică, până la urmă va reveni în poziția cu care s-a obișnuit cel mai mult.

Bebelus doarme pe spate in patut

Citește și: Pozitiile de somn potrivite pentru copil in functie de varsta

Tu care crezi că ar fi cea mai corectă poziție de somn pentru un bebeluș?

Surse:
www.babble.com; www.healthychildren.org;www.kidshealth.org;www.lullabytrust.org.uk; www.romedic.ro

 

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani
    5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani

    Tulburările de somn se referă la un grup de afecțiuni care determină diminuarea calității somnului și care ne împiedică să ne odihnim suficient. Aceste probleme apar și la...

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Mirela Vaida în lacrimi: „Acesta e motivul pentru care le spun copiilor mei Te iubesc în fiecare zi. Părinții mei mă pupau în somn”
    Mirela Vaida în lacrimi: „Acesta e motivul pentru care le spun copiilor mei Te iubesc în fiecare zi. Părinții mei mă pupau în somn”

    Este o prezentatoare de succes, o artistă desăvârșită, o mamă și o soție împlinită. Totuși, există un aspect care îi umbrește fericirea Mirelei Vaida. Pe...

    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare
    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare

    Printre cele mai cunoscute tulburări de somn la copii se regăsesc udarea patului noaptea (enurezis nocturn), sindromul picioarelor neliniștite, scrâșnitul dinților, mersul...

    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă
    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă

    Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, fiind prezentă în anumite alimente sau adăugată ulterior, prin fortificare și, de asemenea, este disponibilă sub formă de...

    Soțul meu a murit în somn, la câteva zile după ce a aflat că sunt însărcinată
    Soțul meu a murit în somn, la câteva zile după ce a aflat că sunt însărcinată

    O femeie a împărtășit durerea suferită după ce soțul ei a murit în somn, la doar câteva zile după ce a aflat că va deveni tată.

    © 2024 Qbebe