9 semne că bebelușul nu doarme bine noaptea

9 semne că bebelușul nu doarme bine noaptea

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca mămici, ne dorim ca ai noștri bebeluși să se dezvolte armonios datorită unui somn de calitate. Din păcate, nu de puține ori se poate întâmpla ca ei să nu aibă parte de un somn odihnitor pe timpul nopții. Acesta este motivul pentru care vom observa la ei tot felul de reacții, precum acelea descrise în articolul de mai jos.

Câte ore ar trebui să doarmă un bebeluș?

Specialiștii în domeniu sunt de părere că nu se poate preciza cu exactitate câte ore ar trebui să doarmă un bebeluș, atât pe timpul nopții, cât și ziua. Cu toate acestea, calculându-se niște valori medii pe baza unor studii, s-a demonstrat că un bebeluș ar trebui, în funcție de vârstă, să aibă parte de orele de somn precizate mai jos:
• Nou-născuții și bebelușii până la 3 luni ar trebui să doarmă cam 10-11 ore pe timpul nopții și 4-5 ore pe parcursul unei zile (în reprize scurte)
• Bebelușii ce au 4-5 luni ar trebui să doarmă cam 10-12 ore noaptea și 2-4 ore pe timpul zilei
• Bebelușii ce au 6-8 luni ar trebui să doarmă 11-12 ore noaptea și 2-3 ore pe timpul zilei
• Bebelușii între 9 și 17 luni ar avea nevoie cam de 11-12 ore de somn noaptea și de 2-3 ore de somn ziua
Țineți minte că acestea sunt durate medii ale orelor în care dorm bebelușii și că acestea sunt variabile și în funcție de alți factori în afară de vârsta: starea de sănătate, temperamentul, modul în care reușim să le creăm o rutină de somn, dacă mediul în care dorm este mai mult sau mai puțin „prietenos" etc..
Cu toate acestea, dacă ne dăm seama că al nostru bebeluș se abate prea mult de la aceste „tipare" de somn, este nevoie să consultăm un specialist.
De noi va depinde însă de cum bebelușul nostru va reuși să doarmă astfel încât să-și asigure somnul benefic atât pe timpul nopții, cât și ziua. În acest scop, putem lua și următoarele măsuri:
• Încearcă să analizezi cu atenție „tiparul" de somn al bebelușului tău timp de 1-2 săptămâni pentru a-ți da seama cât mai bine de cât somn ar avea într-adevăr nevoie
• Ferește-te să-ți ții bebelușul treaz mai mult timp pe timpul zilei crezând că așa va dormi mai bine noaptea- Dimpotrivă, un bebeluș prea obosit se va trezi mai repede noaptea, va dormi agitat și se va trezi mai devreme dimineața.
• Nu considera că al tău bebeluș nu are nevoie de mult somn pentru că este tot timpul vioi- Ține cont de faptul că este normal ca un bebeluș să fie așa dacă este sănătos. Nu înseamnă că o asemenea stare trebuie să te facă să-l lași pe micuț să doarmă mai puțin. Din contră, pentru a-i menține vioiciunea și veselia, asigură-te că se odihnește bine, atât pe timpul nopții, cât și ziua.
• Ajustează numărul de ore de somn al bebelușului în funcție de vârsta sa- Vei vedea că, pe măsură ce crește, nevoia de somn a bebelușului se va schimba și va putea sta treaz mai multe ore pe timpul zilei.

Care pot fi cauzele responsabile de faptul că bebelușul nu doarme bine noaptea

Motivele pentru care bebelușul tău nu se odihnește bine pe timpul nopții sunt foarte variate. Iată-le pe cele mai cunoscute:
• Bebelușului îi este foame sau sete
• Bebelușul este prea obosit
• Bebelușul are colici
• Bebelușul simte nevoia să se miște
• Bebelușul a dobândit noi abilități (Specialiștii ne avertizează asupra următorului fapt: pe măsură ce bebelușii dobândesc noi abilități, cum ar fi rostogolitul, târâtul, statul în șezut etc. ei vor fi tentați să le exerseze cât mai mult, fără să conștientizeze faptul că este noapte)
• Bebelușul nu se simte bine
• Bebelușului îi este prea frig sau prea cald
• Are nevoie de o schimbare a rutinei de somn

Citește și: Somn agitat la bebeluși

Care sunt semnele ce ne arată faptul că bebelușul nostru nu doarme bine noaptea

Pentru a ne convinge că al nostru bebeluș nu a dormit bine noaptea, este cazul să-l observăm cu mare atenție și să identificăm oricare dintre indiciile de mai jos:

Bebelușului îi este greu să se trezească

Studii de specialitate au demonstrat de mai multe ori faptul că bebelușii ce nu dorm bine noaptea nu se pot trezi la fel de ușor ca aceia care s-au odihnit așa cum trebuie.
De pildă, studii efectuate în 1996 și 2004, pe grupuri de bebeluși cu vârsta de 2-3 luni, au ajuns la concluzia că micuții care au dormit fără întreruperi mari noaptea s-au trezit mai ușor dimineața cu ajutorul unor zgomote nu prea puternice sau chiar fără ajutorul zgomotelor. În schimb, cei ce nu au avut un somn profund au fost treziți datorită unor sunete ceva mai puternice.

Bebelușul cască mult și se freacă la ochișori

Îți poți da seama cu ușurință că al tău bebeluș nu a avut parte de un somn bun pe timpul nopții dacă va face oricare dintre aceste gesturi. Cu atât mai mult cu cât acestea sunt vizibile încă din primele momente ale dimineții, este cazul să fii sigură că bebelușul tău s-a trezit obosit și că are nevoie să-și mai „completeze" somnul.

Bebelușul este trist și pare că nu-i intri cu nimic în voie

Dacă micuțul tău este trist și pare că nu îl mulțumești cu nimic, ia în calcul și faptul că poate nu a avut un somn odihnitor pe parcursul nopții. Acest aspect va fi și mai evident dacă este prezent de la primele ore ale dimineții.
În acest caz, asigură-te că bebelușul va avea parte, cât mai curând, de o altă repriză de somn.

Bebelușul adoarme ușor în mașină sau când sunteți la plimbare

Se poate întâmpla oricând să vezi că al tău bebeluș adoarme în timpul plimbării cu mașina sau a celei în aer liber.
Când se întâmplă să adoarmă aproape instantaneu după ce l-ai pus în mașină sau în căruț, fii sigură că nu a dormit bine noaptea și că ar trebui să se mai odihnească.

Observi că bebelușul este mai letargic și face gesturi de parcă ar vrea să meargă iar la culcare

Când bebelușul nu s-a odihnit suficient noaptea, așteaptă-te să fie mai puțin vioi ziua. În plus, dacă face gesturi precum dusul mânuțelor la ochi, încearcă să-și pună fețișoara pe o pernă sau să se întindă în timp ce vă jucați, gândește-te că este obosit și că are nevoie de un plus de somn.

Bebelușul este hiperactiv

La fel ca letargia, hiperactivitatea la bebeluși poate fi cauzată de un somn neodihnitor pe timpul nopții.
Urmărește-ți bebelușul cu atenție și găsește prilejul potrivit pentru a-l duce iar la somn, astfel încât să se calmeze.

Bebelușul nu mai este atent

Un bebeluș care nu mai este atent la tine, la alți adulți din jurul său sau la orice alte obiecte care de obicei îi stârneau interesul este foarte obosit. Acest lucru este justificat dacă noaptea nu a avut parte de un somn bun!

Bebelușul vrea mai mult ca de obicei să fie ținut în brațe

Psihologii spun că unui bebeluș ce este obosit îi va fi mai greu să se despartă tine și va vrea să stea tot timpul în brațele tale.
Cu alte cuvinte, dacă vezi că micuțul nu vrea deloc să se despartă de tine pe timpul zilei și plânge, este foarte posibil să nu fi dormit bine noaptea.

Bebelus ce vrea in brate

Bebelușul este mai mofturos la masă

Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că un bebeluș lipsit de somnul odihnitor din timpul nopții va fi mai mofturos când vine vorba să mănânce.
Știind că bebelușul nu are probleme de sănătate, dacă vezi că face mai multe mofturi la masă, nu te îngrijora, ci gândește-te că probabil are nevoie de câteva ore de somn bun.

Bebelus ce se freaca la ochisori la masa

Voi știați până acum semnele ce arată că bebelușii noștri nu s-au odihnit bine noaptea?

Citește și: Importanța somnului la bebeluși: perspectiva unui specialist. Interviu cu Dr. Mihaela Oros

Surse:
www.babysleepsite.com; www.mummyology.co.uk; www.parentingscience.com;www.romper.com; www.worldofmoms.com

Surse poze:

www.pixabay.com

Articolul urmator
Ajutor, bebelușul meu are ochii roșii! Ce se întâmplă?
Ajutor, bebelușul meu are ochii roșii! Ce se întâmplă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea
    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea

    De când am devenit mamă, conversațiile pe care le am cu prietenii care au copii sunt foarte diferite de cele cu prietenii care nu au. Dar întrebarea care pare să mi se pună...

    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine
    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine

    Dacă anumiți părinți resping din start ideea de a-și obișnui copiii să doarmă în același pat cu ei, alții sunt dispuși să facă acest lucru în primii ai de viață ai...

    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani
    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani

    Alicia Silverstone este una dintre cele mai îndrăgite și populare actrițe ale anilor '90. Ea și-a făcut debutul cinematografic în anul 1993, în filmul „The...

    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline
    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline

    Ai observat vreodată că îți e greu să adormi, sau că al tău copil e mai activ decât de obicei, atunci când e lună plină? Una dintre teoriile cu privire la acest...

    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc
    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc

    O mamă din Statele Unite ne dezvăluie secretul ei și ne spune cum a reușit să-și facă copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă suc în fiecare seară. Curios, nu-i așa?

    Fiul meu doarme în uniforma de la școala și toți îl acuză că este leneș
    Fiul meu doarme în uniforma de la școala și toți îl acuză că este leneș

    O celebră creatoare de conținut pe TikTok împărtășește urmăritorilor ei un truc pe care îl folosește zilnic pentru ca băiatul ei să nu întârzie la școală....

    Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!
    Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!

    O viitoare mămică a trecut prin clipe de coșmar după ce doi medici i-au spus, după mai multe ecografii, că bebelușul din burtica ei este mort și că trebuie să facă un chiuretaj....

    „Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui
    „Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui

    O femeie de peste hotare a avut parte de o veste total neașteptată de la iubitul ei. A aflat că acesta încă doarme în pat cu mama lui. Bărbatul are 26 de ani.

    © 2025 Qbebe