- Intri în panică tu însăți și îl provoci și pe bebeluș să intre în această stare
- Te întorci cu spatele când bebelușul se află în cădiță
- Uiți să verifici cu atenție temperatura apei în care îți vei îmbăia bebelușul
- Lași apa curgând în timp ce bebelușul este în cadă
- Îți îmbăiezi bebelușul prea des
- Optezi pentru săpunuri și șampoane parfumate
- Folosești spumă de baie
- Îți lași bebelușul să atingă robinetele
- Îi pui la dispoziție niște jucării pentru baie care nu sunt sigure
- Freci pielea bebelușului prea energic
- Nu-ți ștergi suficient bebelușul după ce acesta a făcut baie
Să faci corect băiță bebelușului nu este lucru ușor, mai ales când ai de-a face cu unul aflat în primele zile de viață. Nu de puține ori, fără să ne dăm seama, putem face tot felul de greșeli, care pot pune în pericol sănătatea bebelușului. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli ce pot fi comise când îi faci baie unui bebeluș:
Intri în panică tu însăți și îl provoci și pe bebeluș să intre în această stare
Deși primele băițe ale bebelușului sunt considerate adevărate „teste" de către părinți, specialiștii spun că în realitate lucrurile nu ar trebui să stea chiar așa. Astfel, spun ei, pentru ca al tău bebeluș să fie în sigurață, este necesar să fii foarte atentă și să ai un loc foarte curat și sigur în care să-l îmbăiezi.De aceea, este esențial să rămâi calmă, să respiri și să te gândești că orice părinte trece prin așa ceva. Rămânând calmă, nu numai că vei putea să-ți ții mai bine bebelușul și să-l speli așa cum trebuie, dar nici nu-i vei transmite tensiunile tale. În caz contrar, riști să-ți agiți bebelușul și posibilitatea să-l scapi va fi mai mare.
Te întorci cu spatele când bebelușul se află în cădiță
Aceasta este una dintre cele mai grave greșeli pe care le poți comite când îi faci baie unui bebeluș.
Dacă se întâmplă să intervină ceva care să te facă să întrerupi îmbăierea bebelușului, nu mai sta pe gânduri, scoate-l din apă și învelește-l într-un prosop. Riscul ca un bebeluș să se înece este foarte mare când rămâne nesupravegheat chiar și pentru câteva secunde. În plus, exceptând acest pericol extrem, există și posibilitatea ca bebelușul să se sperie când este lăsar singur, să înceapă să se agite și să se lovească.
Specialiștii ne atrag atenția și asupra următorului aspect: chiar dacă bebelușul este îmbăiat într-o cădiță gonflabilă, nu este cazul să-l lăsăm nesupravegheat. Pericolele menționate mai sus sunt oricum prezente.
Citește și: Sfaturi pentru siguranta bebelusului in casa
Uiți să verifici cu atenție temperatura apei în care îți vei îmbăia bebelușul
O altă greșeală gravă pe care o poți face la băița bebelușului este să nu te asiguri că apa are temperatura potrivită. Dacă aceasta va fi prea caldă, există riscul de apariție a inflamațiilor sau chiar arsurilor. În schimb, dacă apa este prea rece, bebelușul poate răci foarte ușor. Cu alte cuvinte, ceea ce pentru tine este cald poate fi fierbinte pentru bebeluș. Pentru siguranța sa este ideal să aibă parte de o baie caldă, dar nu aproape fierbinte.
Citește și: Temperatura apei la baita bebelusului
Lași apa curgând în timp ce bebelușul este în cadă
Specialiștii ne recomandă, tot pentru a evita ca apa ce vine în contact cu corpul bebelușului să fie prea fierbinte sau prea rece, să nu lăsăm jetul de apă să curgă în timp ce ne spălăm bebelușul. Explicația este următoarea: apa poate avea fluctuații de temperatură când ne așteptăm mai puțin, ceea ce poate fi periculos pentru bebeluș.
Cea mai bună soluție este să potrivim apa înainte de băița bebelușului și după aceea să-l punem pe acesta în apă.
Îți îmbăiezi bebelușul prea des
Studii recente au arătat că bebelușii îmbăiați prea des pot fi mai predispuși să aibă o piele mai uscată, mai inflamată și mai puțin elastică decât aceia ce nu sunt îmbăiați foarte des. Practic, ei vor fi mai expuși riscului de a se confrunta cu eczeme și alergii la nivelul cutanat.
Un studiu apărut în cadrul „The Journal of Allergy and Clinical Immunology" a demonstrat că bebelușii care sunt îmbăiați la 2-3 zile și vor fi unși cu o substanță emolientă, vor avea o piele mai sănătoasă și mai puține eczeme decât aceia cărora nu li s-a aplicat o asemenea îngrijire. Studiul a avut un eșantion de 124 de bebeluși, jumătate dintre ei fiind îmbăiați zilnic și nu au fost unși cu vreun emolient, în timp ce restul au fost îmbăiați la 2-3 zile și zilnic au fost unși pe piele cu o substanță emolientă, fără miros. După 6 luni, s-a observat că aceia din prima categorie au fost de două ori mai expuși apariției iritațiilor.
În concluzie, pentru ca bebelușul tău să aibă o piele sănătoasă și catifelată, este necesar să eviți următoarea greșeală: să-i faci baie zilnic și să uiți să-l ungi cu o substanță emolientă.
Optezi pentru săpunuri și șampoane parfumate
Pentru sănătatea bebelușului în ansamblu este indicat să nu apelezi la săpunuri sau șampoane parfumate.
Deși poți fi tentată să achiziționezi asemenea produse, medicii ne sfătuiesc să renunțăm la așa ceva, în condițiile în care pielea bebelușilor este mai delicată și mai sensibilă decât ne închipuim. În același timp, aromele artificiale pot fi produse de substanțe foarte periculoase pentru micuții noștri.
Cu atât mai mult cu cât bebelușii au mirosul lor natural, nu este necesar să-i parfumăm. Cel mai important va fi să folosim săpunuri și uleiuri de calitate, organice, fără parabeni și mirosuri artificiale. De asemenea, va trebui să avem grijă ca toate pliurile pielii bebelușului să fie perfect curate, alături de mânuțe, piciorușe și spate. Nu uita să folosești și uleiuri de după baie care să fie cât mai naturale și evită-le total pe cele care conțin chimicale.
Folosești spumă de baie
Chiar dacă ai impresia că spuma de baie poate fi distractivă pentru bebeluș, specialiștii sunt de părere că este o greșeală să o folosim când ne îmbăiem bebelușul. Spuma de baie este plină de conservanți și coloranți, ceea ce poate cauza iritații pielii sensibile a bebelușului, mai ales în zona scutecului.
Dacă totuși vrei să folosești spumă pentru băița bebelușului, încearcă să apelezi la una cât mai naturală.
În cazul în care apare vreo iritație pe pielea bebelușului în urma utilizării spumei de baie, renunță total la ea și folosește un săpun special pentru bebeluși.
Îți lași bebelușul să atingă robinetele
Să-i dai voie bebelușului să atingă robinetele de la cadă este periculos, întrucât este posibil să se ardă în cazul în care, la un moment dat, s-ar întâmpla să curgă apă prea fierbinte. Pentru a fi sigură că bebelușul va fi ferit de acest risc, ideal este să apelezi la niște protecții speciale pentru robinet.
Îi pui la dispoziție niște jucării pentru baie care nu sunt sigure
Bebelușilor le place să aibă la dispoziție tot felul de jucării când sunt în cadă, dar unele dintre ele pot fi periculoase. Spre exemplu, ar fi o mare greșeală dacă îi vei da bebelușului tău jucării confecționate din burete. Astfel, acestea se umplu rapid de apă și pot colecta bacterii și vor facilita formarea mucegaiului. Ele pot fi cu atât mai dăunătoare cu cât bebelușul va încerca să le bage în gură.
Mult mai sigur pentru sănătatea bebelușului va fi să-i dai jucării confecționate din cauciuc sau din plastic.Dacă vrei totuși să-i oferi jucării din burete ai grijă și curăță-le regulat în apă fierbinte și apă oxigenată.
Freci pielea bebelușului prea energic
Poți fi obișnuită să procedezi așa când te speli tu, dar nu uita că pielea bebelușului este mult mai sensibilă decât a noastră. În cazul său, nu va fi necesar să aplici o presiune mare când îl dai cu săpun sau când îl ștergi.
Mult mai bine va fi să-l masezi ușor întrucât, în caz contrar, pielea sa va deveni mai aspră și mai predispusă apariției crustelor sau iritațiilor de tot felul.
Nu-ți ștergi suficient bebelușul după ce acesta a făcut baie
O altă greșeală majoră legată de baia bebelușului este să nu-l ștergi de apă suficient. Fie că este vorba de grabă, fie că este vorba despre lipsa de experiență, apa rămasă pe corpul bebelușului îi poate fi foarte dăunătoare. Medicii ne avertizează că este foarte posibil ca bebelușul să se confrunte cu o infecție la urechi sau cu o infecție fungică. Aceasta din urmă poate surveni mai ales în locurile umede și calde, precum subsuorile sau fundulețul. De aceea va trebui să ai grijă ca mai ales aceste zone să fie foarte bine șterse de apă.
Voi știați până acum cât de multe greșeli putem face atunci când ne îmbăiem bebelușul?
Surse:
www.babygaga.com, www.thestir.cafemom.com