Temperatura apei la baia bebelusului
Temperatura ideala a apei poate varia de la un bebe la altul. Oricum, niciun copil mic nu trebuie bagat in apa prea fierbinte sau prea rece – nu nu mai ca va protesta prin plans si o perioada nu va mai vrea sa atinga vreo apa, dar este pericol de oparire sau de raceala.
Cel mai bine ar fi sa incerci sa-l bagi in apa ceva mai rece cum ar fi 33-34 de grade si, daca observi ca bebe plange si trage piciorusele atunci cand atinge apa, mai incalzeste apa cu un grad doua.
Mare atentie! Nu-ti baga bebelusul in cadita atunci cand apa curge – nu ai control asupra temperaturii care se poate schimba foarte repede. Un bebe are pielea mult mai sensibila decat a unui adult si, in cazul in care este bagat in apa fiarta, poate suferi arsuri de gradul III in cateva secunde.
Importanta este si temperatura camerei in care se face baita bebelusului. Variatiile de temperatura nu sunt bine tolerate de organismul fragil al bebelusului si acesta se poate imbolnavi foarte usor daca il scoti din apa calduta intr-o camera mult prea rece.
Atentie mare si la apa cu care il clatesti pe bebe. Si aceasta trebuie verificata din punctul de vedere al temperaturii.
Daca te gandesti ca tu poti intra cu usurinta si intr-o apa mai calda si intr-una mai rece, aminteste-ti ca pielea ta nu este atat de sensibila ca a bebelusului. In plus, organismul adultului se poate adapta cu usurinta la schimbarile de temperatura, pe cand corpul unui bebelus nu poate face acest lucru.
Cum verifici temperatura apei din cadita bebelusului?
Poti testa apa din cadita bebelusului cu ajutorul unui termometru de baie. Gasesti cu usurinta un astfel de dispozitiv in supermarketuri. Acestea se pot transforma si in jucarii de baie, avand in vedere ca au forme de stelute sau animalute si culori vesele – cu siguranta vor fi pe placul bebelusilor.
Iti recomandam termometrul digital de baie si camera dela Philips Avent, care, pe langa faptul ca este colorat, pluteste in apa si imasoara temperatura mediului intr-un timp foarte scurt.
Chiar daca ai un astfel de termometru in apa, ar fi bine sa verifici temperatura apei si cu cotul sau cu incheietura mainii, pentru o dubla siguranta.
De asemenea, ar fi bine sa mai verifici din cand in cand temperatura apei din cadita pentru a evita ca aceasta sa scada sub limita de confort a bebelusului.
Copilul trebuie bagat usor in apa, treptat, pentru a se obisnui cu temperatura apei. Mai intai, il lasi sa atinga apa cu piciorusele lui micute. Daca simti ca incearca sa le retraga sau daca incepe sa planga, amana putin baita pana cand mai cresti sau mai scazi temperatura apei cu un grad sau doua. Apoi incearca din nou.
Apa care este prea fierbinte poate opari cu usurinta pielea sensibila a bebelusului. Pielea bebelusului nu trebuie sa se inrosesca in timpul sau dupa baie. In cazul in care acest lucru se intampla, apa a fost cu siguranta prea fierbinte.
Apa rece il poate face pe bebe sa tremure, iar buzele, degetele si unghiile se pot invineti (au o nuanta de albastru).
Chiar daca baia bebelusului ti se pare complicata la inceput, in foarte scurt timp va intra in rutina si va deveni chiar distractiva. Nu uita insa ca temperatura apei la baia bebelusului trebuie sa fie pe placul piciului, altfel baita va deveni o corvoada.
Citeste si:
Cum sa faci baie nou-nascutului