Scăderea fiziologică în greutate a nou-născutului

Scăderea fiziologică în greutate a nou-născutului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Este un lucru obișnuit și perfect normal ca un nou-născut să scadă în greutate în primele 5-7 zile de viață. O scădere în greutate de 5% este considerată drept normală pentru un nou-născut hrănit cu lapte praf, respectiv 7-10% pentru unul alăptat. Mai multe informații despre scăderea fiziologică în greutate a nou-născutului vei afla chiar aici.

Informații despre scăderea fiziologică în greutate

Se întâmplă destul de des ca un proaspăt părinte să se îngrijoreze cu privire la orice detaliu minor când vine vorba despre nou-născutul său, și în special despre greutate. Adevărul este că cei mai mulți nou-născuți scad în greutate în primele zile de după naștere, recuperând apoi într-un interval de 10-14 zile. Multă vrreme s-a considerat că această situație apare din cauza lipsei de lapte matern, dar studii recente au identificat o serie de alți factori ce pot fi responsabili în acest sens. O scădere în greutate care se încadrează în 10% din greutatea copilului de la naștere este considerată normală, preocupări apărând după depășirea acestui procent (pot fi implicate probleme în alăptare dar și diverse afecțiuni care necesită consult medical specializat).

scaderea fiziologica in greutate a nou-nascutului

Cauze pentru scăderea fiziologică în greutate a nou-născutului

Administrarea intravenoasă de lichide mamei - o parte din scăderea fiziologică în greutate a bebelușului se poate datora administrării de fluide mamei pe perioada travaliului (în cazul epiduralei, inducerii travaliului, administrării de antibiotice împotriva streptococului de grup B). Aceasta poate determina un transfer masiv de fluide de la mamă la făt, prin urmare greutatea la naștere a copilului este crescută în mod artificial (din cauza depozitelor excesive de lichide). Pierderea suplimentară de lichide poate apărea în primele zile de la naștere conducând la o scădere în greutate peste procentul limită acceptat, de 10%. Din acest motiv, se sugerează cântărirea copilului la interval de 24 de ore de la naștere și nu imediat.

Stresul și tranziția la mediul extrauterin - există o concepție conform căreia toți bebelușii se nasc cu un surplus de greutate care îi ajută să facă față stresului cauzat de travaliu și tranziției la viața extrauterină. Imediat după naștere, în timp ce învață să se adapteze la mediul exterior, mulți bebeluși scad în greutate.

Depozitele suplimentare de grăsime - bebelușii dispun de depozite suplimentare de grăsime la momentul nașterii deoarece laptele matur al mamei nu apare în interval de 3-5 zile (trebuie subliniat că administrarea de lichide intravenos în travaliu poate conduce la o inflamație generalizată a corpului, inclusiv a sânilor, ce îngreunează inițierea alăptării și apariția lactației). Acest depozit supliementar ajută la subzistența pe parcursul primelor zile de viață, fără a beneficia la lapte matern matur.

Pierderea de lichid - căldura uscată din partea dispozitivelor destinate încălzirii nou-născuților și a incubatoarelor reprezintă de asemenea una dintre cauzele frecvente ale pierderii excesive de fluide în rândul bebelușilor, ceea ce conduce la scăderea fiziologică în greutate.

Să nu uităm și de faptul că nou-născutul petrece 9 luni imersat în fluid, prin urmare poate veni pe lume oarecum „îmbibat" de apă. De asemenea, durează câteva zile pentru a deprinde tehnica de supt la sân (presupune un consum energetic suplimentar din partea copilului) sau de hrănire cu biberonul.

scaderea fiziologica in greutate a nou-nascutului

Intervalul normal al scăderii fiziologice în greutate la nou-născuți

În primul rând trebuie determinat faptul că bebelușii diferă extrem de mult, iar standardul de referință este reprezentat de un copil sănătos, născut la termen, alăptat exclusiv. În caz contrar, o scădere prea mare în greutate după naștere trebuie să ia în considerare parametri menționați și nu se raportează la un bebeluș ce primește alimentație mixtă sau lapte praf.
În cazul unui bebeluș de greutate medie, acest interval se încadrează în mod normal între 2,7 kg și 4 kg. În decursul primelor 2 zile de la naștere, se așteaptă o scădere în greutate cu până la 10% din greutatea pe care copilul a avut-o la naștere (reține însă că acesta este doar un număr și nu trebuie privit în mod absolut). Aproximativ 95% din copii hrăniți cu biberonul își redobândesc greutatea până în a 14-a zi de viață, iar 95% din bebelușii alăptați până în ziua 17, conform unui studiu publicat în anul 2003. Ce depășește acest procent se consideră periculos pentru starea sa de sănătate și pot fi întreprinse investigații suplimentare.

O scădere în greutate excesivă a nou-născutului se datorează de multe ori problemelor cu alăptarea; pot fi implicate și afecțiuni precum boală metabolică, probleme cu inima, plămânii sau rinichii. Dacă imediat după naștere bebelușul scade extrem de mult în greutate, este vorba despre un aport inadecvat de lichide, ce poate conduce la deshidratare (și în consecință crește riscul de icter neonatal - bilirubina nu este îndepărtată eficient din sânge, precum și de creștere a nivelului de sodiu din sânge - un ritm cardiac scăzut sau pedioade de apnee).

Prevenirea scăderii în greutate a nou-născutului

Deoarece scăderea fiziologică în greutate reprezintă un proces normal, nu este necesară întreprinderea de măsuri preventive. Dar pentru ca procentul de scădere în greutate să nu depășească 10%, poate fi de ajutor respectarea unui program de hrănire (la fiecare 2 ore sau de 12 ori pe zi pentru copiii alăptați sau la fiecare 3-4 ore pentru copiii hrăniți cu lapte praf). Proaspetele mame care sunt îngrijorate în acest sens pot discuta problema cu un expert în lactație, pentru a se asigura că bebelușii lor primesc o cantitate de lapte îndestulătoare.

Când trebuie să te îngrijoreze scăderea fiziologică în greutate

Trebuie ca bebelușul tău să beneficieze de consult medical de urgență dacă se confruntă cu febră, nu vrea să mănânce sau pare letargic. De asemenea, necesită monitorizare dacă prezintă semne de deshidratare, precum mai puțin de 6 scutece ude pe zi, buze sau ochi uscați, piele flască sau fontanelă adâncită. Evaluarea medicală a copilului trebuie realizată în mod complet, luând în considerare cantitatea de urină și materii fecale eliminată, anatomia gurii, frecvența și eficacitatea alăptării etc.

Citește șiScaderea in greutate dupa nastere a nou nascutului 

Surse:
www.livestrong.com; www.bellybelly.com.au; www.indiaparenting.com

Articolul urmator
Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani
    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

    Femeile din anumite categorii sociale care aduc pe lume copilași pot beneficia de un ajutor unic de 2000 de lei, trusoul noului-născut, care se acordă sub forma de tichete electronice și...

    10 ciorbe pentru scăderea colesterolului
    10 ciorbe pentru scăderea colesterolului

    Colesterolul este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din lume, cauza a multor boli. În articolul de mai jos află cum poți folosi supa ca și aliat în...

    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

    Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani
    Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani

    În 2022, natalitatea în România a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani. Din ce în ce mai mulți români aleg să nu mai trăiască aici, iar...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Copilul meu nu are nici un an și eu sunt din nou gravidă. Nu știu cum să anunț la serviciu...
    Copilul meu nu are nici un an și eu sunt din nou gravidă. Nu știu cum să anunț la serviciu...

    Mai avea două luni până când i se termina concediul de maternitate. Deja se pregătea să se întoarcă la muncă când a aflat că este din nou însărcinată....

    Sfântul Ilarion cel Nou, ocrotitorul familiei. Cum să te rogi pentru a avea parte de protecția lui
    Sfântul Ilarion cel Nou, ocrotitorul familiei. Cum să te rogi pentru a avea parte de protecția lui

    Astăzi, 6 iunie, creștin-ortodocșii își îndreaptă atenția către Sfântul Ilarion cel Nou care, asemenea altor sfinți, și-a dedicat viața ajutându-i pe cei...

    © 2025 Qbebe