Pentru primele luni, laptele matern sau formula de lapte praf este tot ceea ce este necesar. Daca suntem nevoiti sa folosim laptele praf este recomandat sa adunam informatii precise de pe site-uri de specialitate. Recomandarea noastra este sa consultati site-ul amcumparat.ro care are un articol dedicat alegerii celui mai bun lapte praf pentru bebelusi.
Pe masura ce copilul creste, este important sa incepem sa optam pentru o varietate de alimente sanatoase la momentul potrivit, pentru o crestere si o dezvoltare corespunzatoare. Inceperea acestor bune obiceiuri alimentare de la varsta frageda va ajuta la stabilirea unor modele de alimentatie sanatoasa pentru tot parcursul vietii.
Evitarea alimentelor solide in primele 4 luni de viata
Nu oferim bebelusului alimente solide in primele 4 luni de viata decat sub indrumarea medicului in a carui baza de date este inregistrat. Alimentele solide nu sunt recomandate sugarilor sub 4 luni din urmatoarele motive:
- Laptele matern sau formula de lapte praf ofera bebelusului toti nutrientii necesari pentru crestere
- Bebelusul nu este suficient de dezvoltat fizic pentru a manca alimente solide dintr-o lingurita
- Hranirea prematura a bebelusului cu alimente solide poate duce la supraalimentare si supraponderalitate
- Alimentele solide nu ajuta bebelusii sa doarma noaptea
Mamele care alapteaza se intreaba adesea de unde stiu ca bebelusul lor primeste suficienta hrana. Ceea ce intra trebuie sa iasa, asa ca numararea scutecelor umede este o modalitate buna de a sti ca bebelusul primeste hrana din belsug.
In primele zile de viata, nou nascutul ar trebui sa aiba cel putin 5 scutece umede pe zi. In caz contrar, ar trebui contactat medicul de familie sau consultantul in alaptare al copilului pentru ajutor.
Sfaturi utile pentru hranirea corespunzatoare a bebelusului
Mai jos regasim principalele recomandari in ceea ce priveste organizarea meselor sanatoase ale bebelusului:
- Cand micutul trece de varsta de 4 luni, odata cu inceperea meselor bazate pe hrana solida, este important sa dam copilului cate un singur tip de hrana o data. Nicidecum amestecuri de cereale si fructe sau mese cu carne. Alimentul nou trebuie dat timp de 2-3 zile inainte de a adauga un alt aliment. In acest fel putem depista mai usor o eventuala reactie alergica a micutului la unul dintre produse.
- Cresterea progresiva a cantitatii de hrana este un aspect foarte improtant. Odata cu trecerea la alimente solide, este benefic hranim copilul cu cantitati mici, urmand sa crestem meniul cu trecerea timpului. Nu exista reguli stricte cu privire la ordinea in care ar trebui sa dam diferite aliemente. Majoritatea parintilor incep cu cereale pentru sugari si adauga ulterior fructe, legume si proteine.
- Utilizarea sarii sau a zaharului din alimentele facute acasa, ori din alimentele conservate nu este recomandata. Nu vom hrani bebelusii cu varsta mai mica de 6 luni cu spanac, sfecla, fasole verde, dovleac sau morcovi. Aceste alimente pot avea cantitati mari de nitrati. Acest lucru creste riscul pentru o tulburare a sangelui care poate interfera cu livrarea de oxigen in sange.
- Spalarea atenta si curatarea eficienta a fructelor si legumelor, precum si indepartarea semintelor si a samburilor sunt obligatorii pentru evitarea aparitiilor toxiinfectiilor alimentare.
- Laptele de vaca nu trebuie adaugat in dieta pana cand copilul nu implineste varsta de 12 luni. Laptele de vaca nu ii ofera nutrientii potriviti.
- A se evita pe cat posibil sucurile de fructe in alimentatia unui copil mai mic de 1 an. Acestea pot provoca obezitate si malnutritie.
- A se evita mierea sub orice forma in primul an, deoarece poate provoca anumite tipuri de botulism.
La fel cum hainutele bebelusului trebuie alese cu grija, sa nu irite pielea, sa nu creeze aparitia eczemelor, la fel cum caruciorului 3 in 1 pentru copii trebuie ales metodic, asa si alimentatia adecvata trebuie inteleasa foarte bine, astfel in cat bebelusul sa creasca armonios, frumos si echilibrat.