- 1. Respiratia bebelusului nu este regulata, oare copilul meu va muri?
- 2. Voi fi capabil/a sa imi protejez copilul?
- 3. Este copilul meu "normal"?
- 4. Greutatea bebelusului este in parametrii normali?
- 5. Copilul meu plange prea putin sau prea mult?
- 6. Copilul meu doarme suficient?
- 7. Copilul cel mare va fi afectat de nasterea bebelusului?
- 8. Viata mea si a partenerului va mai fi la fel?
- 9. Voi fi in masura sa ii ofer copilului meu ceea ce are nevoie sa creasca armonios?
- 10. Voi fi un parinte bun?
1. Respiratia bebelusului nu este regulata, oare copilul meu va muri?
Nu credem ca exista vreun parinte care sa nu isi fi pus intrebarea aceasta infricosatoare, macar odata in viata. De fapt in primele saptamani de viata ale bebelusului aceasta temere este prima pe lista cu griji. Cat timp proaspata mamica este in spital cu bebelusul, aceasta temere nu apare, insa odata ajunsa acasa, simtindu-se fara sprijin medical este putin speriata. Si orice sfat din exterior nu ar putea sa excluda posibilitatea ca bebelusul poate muri. De aceea primele zile si nopti cu bebelusul acasa sunt foarte obositoare pentru mama. Aceasta va dormi cu grija si va tresari imediat ce va realiza ca a adormit si ca nu mai poate supraveghea bebelusul. Teama de a pierde un copil prin aparitia sindromului mortii subite infantile poate fi deosebit de puternica pentru parinti. Vestea buna este faptul ca decesele survenite de SIDS sunt relativ rare.
2. Voi fi capabil/a sa imi protejez copilul?
Odata cu aparitia bebelusului pe lume, brusc cele mai mici obstacole ti se par infricosatoare. Din fericire, nou-nascutii nu sunt atat de fragili pe cat par, instinctul parental si bunul simt vor permite celor mai multi parinti sa isi creasca puiul in siguranta si sa nu il raneasca. Unii tatici sunt tematori si nu isi tin bebelusul in brate pana cand acesta din urma nu ajunge sa isi tina capul. Altii insa isi dozeaza puterea corespunzator si o ajuta pe proaspata mamica sa ii faca bebelusului baita.
3. Este copilul meu "normal"?
Aceasta este una din temerile proaspetilor parinti, daca nou-nascutul se dezvolta normal. Unii parinti, devin excesiv de protectivi cu copilul lor condusi de aceasta teama. Daca medicul neonatolog impreuna cu medicul pediatru te-au asigurat ca bebelusul se afla in limite normale in ceea ce priveste dezvoltarea sa, nu ai de ce sa te ingrijorezi. Teama ta va fi resimtita si de bebelus si vei avea un copil agitat. Nu iti creste copilul prin comparatie cu alti copii de varsta lui, deoarece fiecare copil este diferit si face anumite lucruri (gangureste, plange, doarme, mananca) in ritmul sau propriu. In marea majoritate a cazurilor, in ciuda preocuparilor parintilor, copilul se dezvolta foarte bine.
4. Greutatea bebelusului este in parametrii normali?
In timp ce mamicile care hranesc bebelusul cu biberonul pot urmari cantitatea de lapte supt de catre copil, mamicile care alapteaza sunt ingrijorate frecvent. Acestea se tem ca bebelusul nu a primit suficient lapte de la san. Desigur, este practic imposibil sa masori cantitatea de lapte pe care bebelusul o primeste la fiecare sesiune de alaptare, insa iti poti da seama daca bebelusul mananca bine prin numararea scutecelor pe care copilul le murdareste pe parcursul unei zile. Din fericire, odata cu prinderea experientei in alaptare, mamicile devin mai increzatoare ca organismul lor are capacitatea de a satisface nevoile copiilor lor.
5. Copilul meu plange prea putin sau prea mult?
Multi parinti sunt socati sa descopere cat de mult si cat de des plang nou-nascuti, si poate isi fac griji ca plansul ar putea fi un semn al unei probleme mai grave. Insa specialistii sustin cu tarie ca plansul este un comportament perfect normal pentru un bebelus , si ca, atata timp cat copilul arata bine si nu are febra, plansul este putin probabil sa fie provocat de o durere. Este adevarat ca in primele luni colicii sunt cel mai frecvent motiv pentru care nou-nascutii plang. Insa vestea buna este ca acest lucru se va termina odata ce bebelusul va creste si in jurul varstei de trei sau de patru luni copilul va scapa de colici.
6. Copilul meu doarme suficient?
Daca bebelusul tau doarme toata noaptea inca din prima luna de viata, s-ar putea sa iti faci griji ca nu mananca destul de des. Daca nu doarme toata noaptea desi a implinit varsta de 6 luni, atunci s-ar putea sa fie timpul sa aplici cateva strategii de adormit bebelusul care nu dau gres. Obiceiurile proaste, cum ar fi acela de a nu adormi singur, pot fi educate inca din frageda pruncie, altfel vor persista pana la varste mai mari. Din fericire, majoritatea nou-nascutilor isi formeaza un program de somn in jurul varstei de trei pana la sase luni. O veste realmente buna pentru parintii care nu isi pot imagina nimic mai satisfacator decat un somn bun!
7. Copilul cel mare va fi afectat de nasterea bebelusului?
Parintii care asteapta al doilea copil pot fi ingrijorati de cum va fi primit in familie noul membru de fratirorul sau surioara, acum devenit/a mai mare. In acest caz, acceptarea copilului mai mare a nou-nascutului depinde de gradul de intelegere si rabdare al parintilor, dar si de capacitatea acestora de a isi doza atentia catre ambii copii in mod egal.
8. Viata mea si a partenerului va mai fi la fel?
O alta ingrijorare pe lista lunga a mamicilor este daca relatia cu partenerul de viata va mai fi ca inainte. Desi este greu sa iti petreci mai mult timp ca si cuplu, atunci cand aveti un nou-nascut in casa, cele mai multe cupluri se consoleaza pe baza faptului ca aceasta etapa de inceput obositoare dureaza doar pentru o perioada scurta de timp. Odata ce copilul doarme toata noaptea sau cel putin pentru cateva ore legate, cei mai multi parteneri isi gasesc timp si energie pentru dragoste din nou.
9. Voi fi in masura sa ii ofer copilului meu ceea ce are nevoie sa creasca armonios?
Un alt motiv de mare ingrijorare, mai ales pentru cei care devin parinti pentru prima data, sunt banii. De altfel acesta este si un motiv pentru care cele mai multe cupluri din ziua de astazi aleg sa aiba un copil dupa ce s-au stabilit financiar. Un proaspat tatic ne marturiseste ca de cand a venit baietelul lui pe lume, simte o presiune extraordinara de a castiga, castiga si iar castiga bani. In ciuda pietei bogate de hainute, accesorii si jucarii pentru bebelusi, dragi parinti, copiii vostri nu au nevoie decat de dragoste si o familie armonioasa in care sa creasca mari si sanatosi. In ziua de astazi se practica imprumutul cat mai mult posibil de la membrii de familie si de la prieteni care au si ei copii, la randul lor, de jucarii, accesorii de ingrijire etc..
10. Voi fi un parinte bun?
Una din grijile cele mai frecvente ale proaspetilor parinti in special a mamelor este daca vor fi un parinte bun pentru copilul lor. Pe masura ce iti vei vedea copilul cum creste mare si cere aprobare in ochii tai pentru a face primii pasi, vei sti ca intre tine si copilul tau s-a creat acea legatura extraordinara mama- fiu, mama -fiica. Nimeni altcineva decat reactiile si comportamentul copilului tau nu te vor asigura ca esti un parinte bun. Vei fi supus de-a lungul vietii de parinte la multe teste si provocari, insa daca intre tine si copilul tau s-a creat o legatura unica, veti reusi impreuna sa treceti peste toate obstacolele.
Desi suntem siguri ca exista o multime de alte lucruri mai mari sau mai mici, pentru care parintii isi fac griji in primele luni de viata ale bebelusului, cei mai multi parinti descopera ca nivelul lor de anxietate incepe sa scada cate un pic pe masura ce trece timpul.
Tu cum ai depasit aceste temeri?