Sarcina 22 săptămâni: ce greutate are fătul?
Bebelusul la 22 de saptamani va avea in jur de 6.9 kg in greutate si 64.5 cm in inaltime daca a fost de marime medie la nastere. La 22 de saptamani, bebelusul tau este de marimea unui dovlecel, adică arată ca un nou nascut in miniatura.
Pe masura ce bebelusul dvs. incepe sa se miste mai mult, va trebui sa ii impuneti unele limite. S-ar putea sa trebuiasca sa blocati accesul la unele din partile casei pentru a elimina potentialul unor situatii periculoase. Bebelusul va rezista acestor restrictii insa amintiti-va ca nu face asta fiindca e rau, ci pur si simplu pentru ca reactioneaza in singurul mod in care stie.
Bebelusul invata in timp ce se joaca. El va asculta zgomotul care este facut de diferite jucarii, nerealizand inca faptul ca jucaria este cea care scoate sunetul cu pricina, si nu mana lui.
Cand scapa un obiect in mod repetat pe jos, el doar isi testeaza lumea si desi ar putea fi frustrant pentru dvs, pentru el este fascinant.
Frica fata de straini nu este un sentiment neintalnit la bebelusi. El ar putea sa studieze pe cineva pe care nu cunoaste sau sa nu vrea sa mearga la cineva, sau chiar sa planga.
Acest fapt este natural si este doar o perioada prin care trece bebelusul.
Care este mărimea uterului la 22 săptămâni de sarcină
Ajunsă la săptămâna 22, poți spune cu bucurie că ai parcurs deja jumătate din sarcină. Viața ta urmează să se schimbe în doar câteva luni, deoarece bebe este deja un mini omuleț în pântecele tale. Bebe în săptămâna 22 de sarcină măsoară deja 28 de cm și are o greutate 400 de grame. Uterul tău este de mărimea unui pomelo, astfel că mai ai câteva săptămâni până când burtica va ajunge să te incomodeze.
Nu degeaba am spus că bebe în săptămâna 22 de sarcină arată ca un nou născut în miniatură, deoarece buzele, pleoapele și sprâncenele devin mai distincte, iar ochii sunt aproape formați. Întregul corp al lui bebe este acoperit de un tip de păr fin numit lanugo. La 22 de săptămâni copilul devine mai activ, de aceea îl vei simți adesea cum se mișcă în uter. De asemenea, bătăile inimii pot fi auzite acum la un stetoscop normal. La 22 de săptămâni de sarcină este momentul să te bucuri, deoarece în săptămânile ce vor urma apar contracțiile Braxton-Hicks, poți suferi de constipație, iar nivelul de progesteron care va crește din nou îți provoacă gaze abdominale severe.
Ce analize se fac în săptămâna 22 de sarcină?
În săptămâna 22 de sarcină ești în trimestrul 2. Dacă nu știi câte sau ce analize trebuie făcute în trimestrul 2, află că la o sarcină fără probleme consultațiile se fac la fiecare 4 săptămâni. Dacă nu ai avut de curând o consultație pentru a-l vedea pe bebe la 22 de săptămâni, atunci trebuie să te mergi la medic. De asemenea, între săptămânile 20 – 24 trebuie efectuată morfologia de trimestrul 2. Este recomandat să discuți cu medicul care îți supraveghează sarcina pentru a afla care sunt analizele pe care trebuie să le faci în săptămâna 22 de sarcină.
Etapele dezvoltarii bebelusului in saptamana a 22-a
Dezvoltarea fizica
- Bebelusul se poate misca prin a se lovi cu piciorul de o suprafata neteda
- Se intoarce si se invarte in toate directiile
- Sta asezat si pana la 30 de minute daca este sprijinit
Dezvoltarea mentala si sociala
- Se recunoaste pe sine fata de altii cand se vede in oglinda
- Se apleaca pentru a privi obiecte cazute
- Recunoaste un obiect obiect vazand doar o parte din el
- Ar putea fi mai putin interesul in a fi alaptat
- Isi exprima in mod vocal placerea si neplacerea
Mancarea bebelusului
Multor bebelusi le plac mancarurile solide si le mananca cu multa placere de la prima data cand i-au fost date. Altor bebelusi nu le place gustul sau tiparul mancarurilor solide si nu le accepta.
Daca bebelusul dvs. nu vrea sa mananca mancaruri solide, nu il certati din cauza asta. Continuati sa ii dati cate o lingura de mancare solida o data cu fiecare masa si incercati sa continuati sa il obisnuiti cu gustul lor. Daca bebelusul continua sa evite mancarurile solide ar trebui sa va sunati pediatrul pentru a-i cere sfatul in aceasta privinta.
Ingrijirea bebelusului la 22 de saptamani
Simptomele iesirii primilor dinti
Semnele cresterii primilor dinti pot aparea mai intai cu saptamani sau chiar luni inainte sa vedeti primii dinti ai bebelusului. Pe parcurs ce dintele bebelusului se misca prin os si prin tesutul gingiei, simptomele pot apare si dispare.
Urmatoarele pot fi semne ale cresterii primilor dinti pentru bebelus:
- Refuza sa consume mancaruri solide
- Se retrage de la san sau de la biberon dupa primele eforturi de a suge
- Se trage de urechi
- Saliveaza in mod constant
Medicamentele bebelusului
Va veni vremea cand va trebui sa ii dati bebelusului medicamente care va sunt prescrise de catre pediatru. Una din cele mai simple metode de a-i da bebelusului medicamente este sa cumparati o seringa pentru medicamente de la farmacie. Ele sunt mult mai usor de folosit decat o lingura. Seringa va permite sa masurati cu precizie doza corecta si este mai usor de administrat cu ajutorul ei medicamentele lichide in gura bebelusului decat cu o lingurita.
Jucarii si jocuri
Un mod distractiv pentru ca parintele sa interactioneze cu bebelusul este sa joace “trompeta” pe stomacul lui. Dupa baie sau cand il imbracati, puneti-va buzele pe burta lui si suflati. Sunetul care va iesi seamana cu o trompeta stricata si il gidila la stomac. Bebelusului ii va place foarte mult acest joc!
Surse: healthline.com, nhs.uk, donna-medicalcenter.ro, sfatulmamicilor.ro, desprecopii.com, reginamaria.ro
Surse foto: istockphoto.com