Tot ce trebuie să știi despre cerealele bio pentru bebeluși

Tot ce trebuie să știi despre cerealele bio pentru bebeluși

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă de când îți vei ține puiul în brațe, te vei gândi că, alături de dedicarea ta totală, hrana pe care i-o vei pune la dispoziție va fi „secretul” unui start excelent în viață. Alături de oferirea unui lapte de calitate, ceea ce va primi odată cu diversificarea alimentației va conta mai mult decât crezi. Și pentru că orice mămică este un supererou, va ști să vină cu cea mai inspirată soluție pentru binele micuțului ei. Ca să vezi despre ce este vorba, parcurge articolul de mai jos și află de ce merită să te îndrepți spre cerealele bio pentru ca bebelușul să facă progresele uimitoare la care visezi.

De ce să ții cont când alegi cerealele pentru bebeluș

Vârsta bebelușului
Introducerea cerealelor în procesul de diversificare a alimentației este binevenit, ne asigură medicii, în condițiile în care vor furniza un plus de nutrienți valoroși (vitamine, minerale, proteine) și fibre.
Pentru a te asigura însă că îi vei oferi micuțului tău cele mai sănătoase și mai adecvate tipuri de cereale, este necesar să discuți cu un pediatru. În general, dacă ritmul dezvoltării bebelușului este normal, introducerea treptată a cerealelor în dieta sa se poate face după vârsta de 4 luni.

De asemenea, pediatrul îți va da sfaturi și cu privire la frecvența meselor bazate pe cereale dintr-o zi. De exemplu, ți se poate indica să încerci să-i dai bebelușului 2 mese în care să se regăsească și cereale, cu precădere în momentele în care acesta este binedispus și nu este somnoros.

Valoarea nutritivă a cerealelor
Primul demers pe care îl vei face, din acest punct de vedere, este să citești cu atenție ingredientele produselor. Uită-te ca printre ele să nu se afle componente dăunătoare (aditivi, adaos de zahăr, de sare, diferiți alergeni etc.) ca să nu îți fie teamă că bebelușul va dezvolta alergii sau intoleranțe.

În același timp, pe cât posibil, alege cereale integrale. Acestea nu au fost procesate obișnuit, astfel încât și-au păstrat părțile componente (endospermul- corp făinos, parte componentă a bobului, tărâțele și germenii), care sunt de fapt cele mai hrănitoare, având vitamine, minerale și fibre.

Poți să ai încredere că vei îndeplini aceste condiții dacă te vei orienta spre cerealele bio. Nu numai că acestea provin din culturi atent selecționate, ce respectă principiile agriculturii organice (fără folosirea hormonilor artificiali, fără pesticide sau organisme modificate genetic- GMO), dar și-au putut conserva mult mai bine nutrienții decât cerealele obișnuite, rafinate.

Modul de preparare
Cerealele pentru bebeluși trebuie să se prepare cu ușurință, în funcție de tipul lor. Spre exemplu, peste cele care conțin lapte adăugat se va pune doar apă fiartă și răcită. În schimb, în cazul cerealelor simple, trebuie să fie posibil să se prepare cu ajutorul laptelui praf sau a laptelui matern.
Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este ca acele cereale pe care le vei alege pentru bebeluș să poată fi preparate astfel încât să aibă consistența cea mai potrivită vârstei sale și stadiului procesului de diversificare. De pildă, la începutul diversificării, cerealele pe care i le vei da trebuie să aibă o consistență cât mai moale, iar după aceea pot fi preparate cele ce furnizează un amestec mai consistent.

Tipul cerealelor
Din nou, pentru a vedea ce este mai adecvat bebelușului tău, discută cu pediatrul. De cele mai multe ori, se recomandă ca primele cereale să fie cele pe bază de orez, după care vor fi bune și cele pe bază de ovăz, de orz, de hrișcă, de secară, de grâu sau chiar de amaranth, de quinoa etc..

Cerealele bio pentru bebeluși- beneficii

Nu supun bebelușul expunerii la niciun fel de substanțe toxice
Cerealele provenite din culturi bio nu au fost crescute cu ajutorul pesticidelor și fertilizatorilor sintetici. Desigur, în ele nu sunt prezente nici organismele modificate genetic și nici fungicide, iar bebelușul tău va fi ferit total de expunerea la asemenea substanțe extrem de periculoase.

Nu au adaos de ingrediente artificiale
Cerealele bio sunt cele în care nu se regăsește adaos de zahăr, de sare, de coloranți, de arome, de agenți de îngroșare precum sunt amidonul sau făina.
Citește cu atenție ingredientele de pe ambalajul cerealelor selectate pentru a verifica bine dacă oricare dintre compușii menționați nu se află în ele!

Sunt foarte bine tolerate
În condițiile în care nu au urme de reziduuri toxice și de aditivi, cerealele bio sunt mult mai bine tolerate de bebeluși decât acelea obișnuite. Explicația este următoarea: în primul an de viață, intestinele bebelușilor nu sunt încă pe deplin maturizate și au mucoasa mai permeabilă decât cea a copiilor mai mari și adulților. Având această particularitate, vor fi mult mai sensibile și va crește riscul spre dezvoltarea unor intoleranțe sau alergii alimentare.
Utilizarea cerealelor bio este binevenită după primele 4 luni de viață, fără a-ți expune bebelușului problemelor menționate anterior.

Sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale
Cerealele bio îi asigură bebelușului acele vitamine și minerale care îi vor stimula o dezvoltare fizică și cognitivă sănătoasă. Spre exemplu, ele sunt sursă de: magneziu (implicat în procese enzimatice esențiale pentru organism, asigurând sănătatea dinților, sistemului nervos etc.), seleniu (necesar pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar și a glandei tiroide), vitamine din grupul B-urilor (utile pentru realizarea metabolismului energetic, dar și pentru dezvoltarea optimă a sistemului nervos), antioxidanți (protejează organismul de radicalii liberi proveniți din mediul înconjurător și contribuie la asigurarea unui sistem imunitar puternic, la protejarea contra inflamațiilor ce provoacă diferite afecțiuni etc.).

Furnizează proteine de calitate
Întrucât cerealele bio și-au păstrat pe deplin substanțele valoroase, sunt numai bune și pentru suplimentarea aportului zilnic de proteine. Acestea sunt indispensabile nu numai pentru formarea și regenerarea tuturor țesuturilor (incluzând mușchii și organele), dar sunt implicate și în procesele enzimatice menite să furnizeze energie și un sistem imunitar puternic.

Îi asigură o digestie sănătoasă
Pentru ca sistemul digestiv al bebelușului, ce nu este încă pe deplin matur, să funcționeze la parametri optimi, are nevoie de fibre insolubile și solubile (precum pectina, celuloza sau hemiceluloza- o parte componentă a peretului celular al plantelor).
În cerealele bio pentru bebeluși sunt incluse toate fibrele necesare în scopul îmbunătățirii peristaltismului (ansamblu de contracții și relaxări ale musculaturii intestinelor) și realizării unui tranzit intestinal normal, prevenindu-se astfel constipația.

Cereale bio delicioase, pentru mese sănătoase și gustoase!

Pentru o diversificare a alimentației bebelușului care să fie încununată de succes, mizează cu toată încrederea și pe gama de cereale bio de la Mamuko. Pe lângă faptul că îi vor aduce micuțului tău toate beneficiile precizate anterior, aceste cereale se remarcă și grație următoarei lor caracteristici: sunt pe bază de crupe.

Crupele sunt mai speciale decât cerealele obișnuite deoarece sunt obținute prin prelucrarea boabelor cu ajutorul unei tehnici speciale: nucleul întreg a fost minim prelucrat, îndepărtându-se coaja exterioară (pleava), dar păstrându-se germenii și tărâțele. Astfel, ele își păstrează valoarea nutrițională ridicată, atât datorită mineralelor, substanțelor proteice, acizilor grași, vitaminelor B, cât și datorită fibrelor mari.
O altă însușire care fac din crupele de cereale un aliment ideal pentru bebeluș este că se pot găti foarte repede și au un gust foarte agreabil.

Toate crupele bio de cereale de la Mamuko au rezultat din culturi de cereale din Europa, crescute special în scopul obținerii hranei pentru bebeluși, experții valorificându-le prin intermediul unei tehnologii patentate, la o temperatură redusă, pentru ca bebelușii să aibă parte zilnic de tot ce le trebuie pentru a crește sănătoși, voioși și isteți: vitamine, minerale și fibre.

Chiar dacă te numeri printre mămicile ce au bebeluși care au intoleranță la proteina lactică sau la gluten, Mamuko te ajută să fii permanent împăcată cu gândul că ai pus la dispoziția micuțului tău toate substanțele prețioase de care are nevoie zi de zi. Practic, vei avea la îndemână inclusiv sortimente de cereale 100% naturale, fără gluten, produsele nefiind preparate și cu adaos de lapte.

După ce discuți și cu medicul pediatru și afli cu ce tip de cereale este ideal să-ți hrănești bebelușul în funcție de vârsta și de stadiul său de dezvoltare, ai posibilitatea să alegi din numeroase variante. Iată câteva exemple, menite să te convingă încă o dată în plus că produsele cu crupe bio de cereale sunt cheia unei diversificări a alimentației de care bebelușul tău va beneficia din plin:

Crupe de orez bio
Foarte ușor de digerat, acest tip de cereale este adecvat inclusiv pentru bebelușii care au vârsta sub 6 luni. Medicii pediatri vin cu următoarea precizare: cerealele pentru bebeluși pe bază de orez sunt bune chiar și pentru cei care suferă din cauza refluxului gastroesofagian sau care au colici. Ele reprezintă alegerea ideală pentru tranziția de la alimentația bazată exclusiv pe lapte spre cea solidă.

Crupele de orez bio de la Mamuko pot fi consumate și de către bebelușii cu intoleranță la gluten, fiind o modalitate foarte la îndemână de a suplimenta aportul zilnic de calciu, de magneziu, dar și de zinc, seleniu, potasiu sau fosfor.

Alt motiv pentru care merită să introduci cereale bio pe bază de orez în alimentația bebelușului este că acestea sunt sursă de carbohidrați sănătoși, care îi vor da energia atât de necesară pentru a descoperi tot mai mult lumea din jur.

Crupe de hrișcă bio
Până când bebelușul tău va ajunge să se adapteze atât de mult procesului de diversificare încât va putea consuma alimente variate, cu nutrienți complecși, nu uita de cerealele bio.
Hrișca este un aliment perfect pentru bebeluși (începând cu vârsta de 6 luni) întrucât le va dărui vitamine (cum ar fi A, B1, B2, B3, B9, vitamina E,), minerale (magneziu, calciu, fier, zinc etc.), dar și proteine, pentru a crește mari și voinici.
Ai un bebeluș cu intoleranță la gluten? Nu dispera și achiziționează Crupele de hrișcă bio de la Mamuko, hrișca fiind complet lipsită de gluten.

Crupe de ovăz bio
În condițiile în care ovăzul face parte dintre cerealele permise în procesul de diversificare a alimentației, nu ezita când vine vorba de bebelușul tău.
Pe lângă faptul că este plin de nutrienți utili pentru o dezvoltare sănătoasă (cum ar fi vitamine din grupul B-urilor, vitamina K, vitamina E), ovăzul din crupele de la Mamuko îi vor da bebelușului (începând cu vârsta de 4 luni) acea energie de care are atât de multă nevoie în puseurile de creștere din primul an de viață, pentru a ține pasul cu toate descoperirile uimitoare pe care le va face.

Mixt de crupe de ovăz, hrișcă crudă, orz, grâu Spelta și secară
Înainte să te apuci să-ți hrănești bebelușul cu un astfel de mixt de cereale bio, ai în vedere următorul aspect: deși grâul Spelta conține gluten, acesta este tolerat inclusiv de cei care au intoleranță la el.
Cu ajutorul acestui mix de cereale bio (potrivit de la vârsta de 6 luni) bebelușul va avea parte nu numai de vitamine, minerale (mai ales fier, zinc, magneziu, fosfor), dar și de substanțe proteice. Marele avantaj este că grâul Spelta se digeră ușor, având substanțe cu o solubilitate ridicată în apă.

Acum, că ai făcut cunoștință cu aceste produse bio, nu mai sta pe gânduri și comandă-le online, dăruindu-i bebelușului alimente extraordinar de hrănitoare și de gustoase, care îi vor ușura tranziția spre alimentația solidă și îți vor asigura liniștea că i-ai pus la dispoziție „papa bun”, pentru o dezvoltare armonioasă.

Surse: experiencedmommy.com, myorganicformula.com, parentingfirstcry.com, wikihow.com

 

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă
    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă

    Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, fiind prezentă în anumite alimente sau adăugată ulterior, prin fortificare și, de asemenea, este disponibilă sub formă de...

    © 2024 Qbebe