TABELE: Necesarul zilnic de calorii al bebelusilor
Baieti
Varsta | Greutatea de referinta (Kg) | Inaltimea de referinta (cm) |
Necesarul zilnic de calorii |
1 luna |
4,4 |
54,7 |
472 |
2 luni |
5,3 |
58,1 |
567 |
3 luni |
6,0 |
60,8 |
572 |
4 luni | 6,7 |
63,1 |
548 |
5 luni | 7,3 |
65,2 |
596 |
6 luni | 7,9 |
67,0 |
645 |
7 luni | 8,4 |
68,7 |
668 |
8 luni | 8,9 |
70,2 |
710 |
9 luni | 9,3 |
71,6 |
746 |
10 luni | 9,7 |
73,0 |
793 |
11 luni | 10 |
74,3 |
817 |
12 luni |
10,3 |
75,5 |
844 |
Fete
Varsta | Greutatea de referinta (Kg) | Inaltimea de referinta (cm) |
Necesarul zilnic de calorii |
1 luna |
4,2 |
53,5 |
438 |
2 luni |
4,9 | 56,7 |
500 |
3 luni |
5,5 |
59,3 |
521 |
4 luni | 6,1 | 61,5 |
508 |
5 luni | 6,7 | 63,5 |
553 |
6 luni | 7,2 |
65,3 |
593 |
7 luni | 7,7 | 66,9 |
608 |
8 luni | 8,1 |
68,4 |
643 |
9 luni | 8,5 | 69,9 |
678 |
10 luni | 8,9 | 71,3 |
717 |
11 luni | 9,2 |
72,6 |
742 |
12 luni |
9,5 |
73,8 |
768 |
TABEL: Alimente permise pentru bebelusi:
Varsta |
Alimente |
Lichide |
4 luni |
cereale pentru bebelusi diluate in lapte, initial o data/zi, iar dupa 2 saptamani de 2 ori/zi |
lapte in biberon sau de la san |
5 luni |
cereale mai "groase" pireuri de fructe si legume (morcov, conopida, dovlecel, cartof, mar, caisa, piersica, para, banana) |
lapte si apa la biberon |
6-8 luni |
alimente tocate sau sfaramate bucati mici de alimente moi (banana, cartof, carne) |
reduceti cantitatea de lapte si mariti-o pe cea de apa |
8-10 luni |
alimente tocate si in bucati orez, paste fainoase |
minim 600 ml lapte/zi |
1 an |
copilul participa la masa din familie si este lasat sa duca singur mancarea la gura |
minim 600 ml lapte/zi |
|
"Un sugar consuma de aproape 3 ori mai multe calorii (100 cal/kg corp/zi) fata de un adult (maxim 40 cal/kg corp/zi), are pulsul si respiratia mult mai accelerate, iar nevoile hidrice sunt de 3-4 ori mai mari." (fragment din cartea "Sanatatea are gust", dr. Mihaela Bilic, 2011, Editura Curtea Veche) |
|
|
Carbohidrati Necesarul zilnic estimat pentru copii: 0 – 6 luni: 60 g 7– 12 luni: 95 g |
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie pentru
activitatile zilnice, in timp ce proteinele si grasimile sunt necesare
pentru alte functii esentiale cum ar fi cresterea si refacerea
tesuturilor.
Carbohidratii care nu pot fi absorbiti de catre sistemul digestiv,
fermenteaza si cauzeaza diaree, durere abdominala sau balonare. Aceste
simptome sunt, de regula, asociate cu un consum excesiv de suc de fructe
la sugari si la copiii mici. Din aceste motive, bebelusii de pana in 6
luni nu ar trebui sa li se ofere suc de fructe, iar cei ce depasesc
aceasta varsta n-ar trebui sa consume mai mult de 110-170 ml de suc
pasteurizat si 100% natural. De asemenea, carbohidratii care fermenteaza
contribuie la dezvoltarea cariilor.
|
Surse de carbohidrati pentru sugar:
• lactoza din laptele matern, de vaca sau formula
• sucroza din laptele de soia (pentru bebelusii care nu pot metaboliza lactoza)
|
Fibre se gasesc in legume, cereale integrale, fructe si verdeturi. Insa laptele matern nu contine fibre, iar sugarii pana in 6 luni nu ar trebui sa consume deloc fibre. |
Dupa aceasta varsta, copiilor ar trebui sa li se ofere nu mai mult de 5 grame de fibre pe zi, insa introduse treptat. Copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani, ar trebui sa consume zilnic 19 grame de fibre.
Atentie insa, un aport excesiv de fibre, mai mare de 35 grame pe zi la
copii, poate duce la o absorbtie deficitara a unor minerale importante
precum fierul, zincul, calciul.
|
Proteine
Necesarul zilnic estimat pentru copii: |
Proteinele reprezinta o combinatie de 20 de aminoacizi - o parte sunt
sintetizati de catre organism, insa 9 dintre ei trebuie suplimentati
exclusiv din dieta, nefiind realizati de catre corp. Acestia se mai
numesc si aminoacizi esentiali: Histidina (His), Izoleucina
(Ile), Leucina (Le), Lizina (Lys), Metionina (Met), Fenilalanina (Phe),
Treonina (Thr), Triptofanul (Trp) si Valina (Val). De asemenea, inca doi
aminoacizi mai sunt considerati indispensabili: cisteina (Cis) si
tirozina (Tyr).
Proteinele pot servi ca sursa de energie atunci cand alimentatia nu ofera suficiente calorii din carbohidrati sau grasimi. Un deficit de proteine
poate duce la o serie de boli precum Kwashiorkor, kwashiorkor marasmic,
marasmul si malnutritia protein-calorica, insa acestea sunt intalnite
in special in tarile in curs de dezvoltare, unde copiii nu sunt hraniti
corespunzator.
|
Surse de proteine pentru sugar:
• in primele sase luni de viata, laptele matern sau formula contine suficiente proteine
• dupa diversificare, pe langa lapte, sugarul are nevoie de proteine din
carne, carne de pui, peste, galbenusuri de ou, branza, iaurt, legume si
cereale integrale
"In primele luni de existenta, continutul de proteine al organismului se
multiplica de 4 ori, iar cel de minerale (in special calciu) de 5 ori"
(fragment din cartea "Sanatatea are gust", dr. Mihaela Bilic, 2011,
Editura Curtea Veche)
Lipide Necesarul zilnic estimat pentru copii0–6 luni 31 g 7–12 luni 30 g |
Lipidele sunt un grup de substante ce include grasimi, uleiuri si colesterol. Acizii grasi esentiali sunt acidul linoleic, acidul alfa-linolenic si acidul arahidonic.
De ce sunt lipidele esentiale pentru bebelusi?
• Sunt o sursa majora de energie
• Promoveaza acumularea de grasimi in organism care servesc ca izolatie pentru a reduce pierderea caldurii corporale
• Permit absorbtia vitaminelor liposolubile: A, D, E, K
• Ofera acizi grasi esentiali pentru dezvoltarea creierului, a ochilor, a
parului si a pielii. De asemenea, acestia confera rezistenta
organismului impotriva infectiilor si bolilor.
Surse de lipide pentru sugar:
• lapte matern si formula
•
dupa diversificare: carne, branza si alte lactate, galbenus de ou, uleiuri adaugate la mancare
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, pentru copiii mai mici de 2
ani nu sunt restrictii cu privire la nivelul de grasimi si colesterol din dieta, intrucat acestia au nevoie de astfel de substante pentru a asigura o crestere si o dezvoltare optima.
De ce este atat de special primul an de viata?
Laptele matern este alimentul ideal pentru sugar in primele 6 luni de viata. De asemenea, OMS, UNICEF, Academia Americana de Pediatrie, dar si alte organizatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, cand se incepe diversificarea alimentatiei.
In primele 2-3 zile de lactatie sanii produc COLOSTRU, o substanta bogata in anticorpi si limfocite, provenite din sangele matern. Acesta asigura nou-nascutilor protectie impotriva bolilor pe care le-a avut mama si la care aceasta a devenit imuna. Anticorpi contine si laptele, insa intr-o cantitate mult mai mica. | |
In primul an are loc cresterea cea mai semnificativa comparativ cu restul vietii, de aceea si necesarul de substante nutritive este mai mare. Astfel, cei mai multi bebelusi sanatosi isi dubleaza greutatea pana la implinirea varstei de 6 luni si si-o tripleaza pana la 12 luni. De asemenea, la nastere copilul masoara 50-52 cm, iar la un an 73-76 cm, ceea ce reprezinta cel mai spectaculos episod de crestere in inaltime (cu aproape 50%) din intreaga viata, depasindu-l chiar si pe cel din pubertate.
|
De remarcat este faptul ca rata de crestere la sugarii alaptati la san este mai mica fata de cei care primesc lapte formula. Tineti cont totusi ca fiecare bebelus este unic, iar greutatea si inaltimea ar trebui evaluate individual.
Initial, nou-nascutul trebuie hranit la interval de 2-3 ore, iar dupa o luna intervalul dintre mese poate creste la 4 ore. De la varsta de 4 luni se poate renunta la masa din timpul noptii. Insa sugarii au abilitatea de a-si regla singuri necesarul de hrana, astfel incat nu este nevoie sa-l alimentenzi dupa tabele, ci doar sa-i urmaresti semnele de foame si de satietate atunci cand iei decizii in privinta hranirii lui.
|
"In primele luni bebelusul creste cu 1 g/ora (24-25 g/zi)". (fragment din cartea "Sanatatea are gust", dr. Mihaela Bilic, 2011, Editura Curtea Veche) |
ATENTIE:
• sugarul trebuie sa primeasca elementele nutritive potrivite varstei sale
•
nu trebuie suprasolicitat sistemul digestiv si nici rinichii
•
lipsa de fier este principala problema nutritiva ce poate aparea in acest interval de varsta, in special in cazul prematurilor.
Surse de fier pentru sugari:
•
lapte matern
•
lapte formula fortificat cu fier
•
cereale de bebelusi imbogatite cu fier
•
suplimente de fier
De ce este fierul important?
Datorita rolului sau in formarea hemoglobinei, cea care duce oxigenul prin sange la celule si tesuturi. Deficienta de fier poate da iritabilitate, apatie si anemie. De asemenea, studiile au aratat faptul ca fierul este esential pentru o dezvoltare mentala corespunzatoare.
Vitaminele si mineralele
In primul an de viata alimentatia unui sugar nu ar trebui suplimentata
medicamentos cu vitamine si minerale decat daca este indicat de medicul
pediatru. Atentie insa la cantitate, intrucat supradozarea poate fi
toxica si chiar letala. |
|
Laptele matern provenit de la mame hranite corespunzator, ofera toate vitaminele, cu exceptia D si K. De asemenea, doza de vitamina D luata din alimentatie este mica, de aceea este bine sa fie suplimentata prin expunerea la soare. Dupa etapa diversificarii, bebelusii pot primi necesarul de vitamine si minerale si din alimentatie.
Vitamina A: esentiala pentru crestere si dezvoltare, piele si ochi sanatosi, dar si pentru functiile imune.
Surse: ficat, peste gras, lapte integral, branza si unt. Carotenul, care este convertit in vitamina A, poate fi gasit mai ales in morcovi, legume cu frunze verzi si fructe si legume portocalii.
Vitamina D: esentiala pentru absorbtia calciului. Deficit: afecteaza cresterea oaselor si rahitism.
Surse: peste gras, ficat, oua si cereale integrale
Vitamina E: importanta in metabolism
Surse: uleiuri vegetale, migdale, alune, spanac (atentie la alune pentru ca sunt alergenice)
|
Vitamina K: importanta pentru mentinerea fluxului sangvin
Surse: spanac, brocoli, varza, grau integral, fasole verde
Vitaminele B: importante in metabolizarea energetica
Surse: orez brun, banane, fasole, oua, carne
Vitamina C: necesara pentru crestere si dezvoltare. Are rol in formarea colagenului, o proteina ce dezvolta pielea, tendoanea, ligamentele si vasele sangvine. De asemenea, este importanta pentru absorbtia fierului.
Surse: se gaseste aproape exclusiv in plante. Ardei, brocoli, varza de Bruxels, fructe de padure, portocale, mango si kiwi.
Laptele matern este sarac in sodiu (sare) si bogat in fier si zinc. Comparativ cu laptele de vaca, acesta din urma contine cantitati foarte mici de fier, vitamina C si vitamina E, avand in schimb doze mai mari de sodiu, proteine si grasimi greu de digerat de catre un sugar.
Calciu: esential pentru cresterea oaselor, contractia musculara, procesul fiziologic de coagulare sangvina si de transmitere nervoasa.
Surse: cea mai buna optiune pentru copii este laptele, dar se gaseste si in celelalte produse lactate, brocoli, seminte de floarea soarelui, de susan, stafide, fasole verde, etc.
Fier: important pentru functiile metabolice, inclusiv transportarea oxigenului la celulele rosii. Deficit: anemie. Surse: carne rosie (cel mai usor de absorbit de catre organism), fructe uscate, fasole, linte, legume cu frunze verzi (brocoli, spanac) Anemia laptelui poate aparea in urma unui consum excesiv de lapte (peste 900 ml/zi), facut in detrimentul altor alimente bogate in fier. |
Continutul de fier din laptele matern este destul de mic, insa, in primele 4-5 luni, sugarul se bazeaza si pe depozitele realizate inainte de nastere. Dupa 6 luni, cand incepe si etapa diversificarii, bebelusul depinde de dieta pentru a-si asigura necesarul de fier.
Fosfor: esential pentru cresterea oaselor
Surse: lapte, iaurt, peste gras, carne, oua
Zinc: esential pentru crestere, dezvoltare si functii imune
Surse: carne, peste, leguminoase, cereale integrale, branza, oua si lapte
Informatii complete despre rolul si importanta vitaminelor si mineralelor pentru cresterea si dezvoltarea copilului puteti citi in urmatoarele doua articole:
• Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani: Vitaminele
• Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani: Mineralele
Introducerea apei in alimentatie
Cu cat copilul este mai mic, cu atat corpul lui contine mai multa apa. Laptele asigura in mod normal hidratarea corespunzatoare, aportul suplimentar de apa fiind recomandat doar daca este foarte cald afara sau aerul este uscat.
Semnele deshidratarii: |
|
Surse:
Cartea "Sanatatea are gust", autor dr. Mihaela Bilic, editura Curtea Veche, 2011http://www.nal.usda.gov/wicworks/Topics/FG/Chapter1_NutritionalNeeds.pdf
http://www.infantformula.org/for-parents/infant-feeding-nutrition#Nutritional-Requirements
http://www.smahcp.co.uk/professional-know-how/nutrition-for-babies/0-6-months-nutrition/information-679.aspx?catid=26