Alimente pe care specialistul vrea să le eviți în diversificare
Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Alina Antohe, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii MS Curie www.alinaantohe.wordpress.com, alinaantohe@yahoo.com:
"Alimentația noastră în general și a copiilor în special influențează în mod hotărâtor starea de sănătate. Mai ales în cazul bebelușilor, ale căror funcții biologice sunt în continuă dezvoltare și în primele luni după naștere, trebuie acordată o atenție specială alimentației. Dincolo de alimentația naturală care este recomandată fără echivoc tuturor bebelușilor, cu mici excepții care țin de mamă sau de copil, alimentația complementară face tranziția către nutriția din viața de adult. Așadar, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită procesului de diversificare, respectiv de introducere a diverselor alimente în dieta zilnică a copilului. Există o serie de reguli ale diversificării, însă dincolo de acestea sunt anumite alimente care nu trebuie oferite sub nicio formă sub vârstă de 1 an.
1. În primul rand alimentele oferite bebelușilor trebuie să fie proaspete și aflate în perioada de valabilitate, evitându-se astfel oferirea de produse ce pot fi alterate, a celor recongelate sau a preparatelor mai vechi de 48 de ore. Este esențial ca hrana să fie corespunzătoare din punct de vedere organoleptic, iar produsele ce nu sunt procurate din magazin să aibă o sursă sigură de proveniență.
2. Sarea este unul din alimentele complet interzise până la vârsta de 1 an. Alimentele, în general, conțin o anumită concentrație de sodiu (pe care îl regăsim în sare), astfel nu este necesar să suplimentăm această cantitate, sarea în exces suprasolicită funcția renală și predispune la dezvoltarea tensiunii arteriale. După vârsta de 1 an se poate adăuga sarea la preparate, însă în cantitate limitată.
3. Zahărul este de asemenea recomandat a se evita, dată fiind încărcarea calorică pe care o aduce, fără beneficii nutritive considerabile, fapt ce predispune la obezitate și ulterior dezvoltarea cariilor dentare.
4. Mierea este un înlocuitor frecvent utilizat al zahărului, însă este complet interzisă în diversificarea sugarilor, precum și până la vârsta de 1 an din cauza riscului de botulism; mierea creând un mediu anaerob propice dezvoltarii bacteriilor producătoare de toxina botulinică.
5. Laptele de vacă nu este recomandat ca fiind sursa principală de lapte niciunui sugar, nici pentru înlocuirea laptelui matern, nici a formulelor de lapte praf. Proteinele din laptele de vacă pot declanșa o alergie, manifestată prin fenomene digestive, respiratorii sau cutanate, motiv pentru care laptele de vacă este rezervat copiilor după vârsta de 1 an.
6. Fructele oleaginoase se recomandă a fi introduse după vârsta de 1 an din cauza riscului alergizant destul de înalt, dar și din cauza consistenței dure și a riscului de înec sau aspirare în arborele traheobronșic.
7. La fel ca mai sus și fructele de pădure sau căpșunile, fiind intens alergizante, este bine a se oferi copiilor după vârsta de 1 an.
8. Mezelurile, crenvurștii sau alte preparate din carne din comerț, de tipul conservelor sunt interzise clar în diversificare atât din cauza substanțelor conservante, colorante pe care le conțin, precum și din cauza conținutului crescut de clorură de sodiu (sare).
9. Sucurile din comerț, fie ele și "naturale" (fapt precizat pe ambalaj) sunt de evitat în cursul diversificării, pe de o parte din cauza conținutului de zahăr adăugat (motiv pentru care trebuie cu atenție citită eticheta), dar și din cauza faptului că într-o cantitate relativ mică de produs bebelușul are un aport caloric destul de mare. Astfel sunt de preferat fructele ca atare sau ocazional fresh-urile făcute în casă prin stoarcerea la rece a fructelor."
Alte alimente pe care trebuie să le eviți în diversificare
Alte alimente de evitat: alimente cu conținut redus de grăsime, alimente bogate în fibre, alimente crude sau insuficiente preparate termic, ceai, cafea sau băuturi cu diverse arome (pot reduce asimilarea de fier și calciu din organism), sosuri sau diverse topping-uri specifice adulților (pot avea o compoziție ridicată de sare și aditivi), ficat de pui (dacă bebelușul primește suplimente care conțin vitamina A. De asemenea, nici peștele sau crustaceele nu sunt indicate decât după vârsta de 1 an din cauza riscului crescut de alergie. Alături de semințe și nuci și fructele rotunde și tari prezintă pericol (cireșele și strugurii).Trebuie subliniată importanța evitării brânzeturilor nepasteurizate precum brânza albastră sau brie - bacteriile din ele pot cauza boli grave în categoriile vulnerabile, precum bebelușii. Ouăle de asemenea trebuie bine gătite sau fierte, nu trebuie să curgă, ci dure și cu galben palid. Cele negătite pot conține salmonella.
Organizația mondială pentru Asociațiile de Educație Prenatală extinde lista de alimente de evitat la momentul diversificării și completează cu ciocolată sau cacao (care inhibă asimilarea de calciu și pot produce mucus), alimentele prăjite, picante, cele de la fast food. Acestea din urmă trebuie evitate întreaga viață, nefiind sănătoase, și ar trebui înlocuite cu alimente bogate în nutrimente precum fructe, pâine integrală, lactate. Nici grăsimile rafinate, margarina și produsele care conțin grăsimi hidrogenate nu sunt indicate deoarece sunt modificate prin procesul de fabricare și sunt sintetice, putând bloca metabolismul lipidic, creșterea riscului de afectare a sistemului nervos, instabilitate emoțională și mai târziu apariția bolilor degenerative și cronice. Pe listă mai sunt incluși îndulcitorii și zaharurile rafinate, substanțe care rezultă din sinteză chimică, care influențează negativ majoritatea din procesle vitale din organism; ocazional produse ce conțin zahăr brun pot fi oferite copilului.
Sfaturi pentru o diversificare armonioasă
- Începe să îi oferi câteva lingurițe pe zi- Răcește mâncarea fierbinte și încearc-o înainte de a o oferi copilului
- Nu adăuga zahăr sau sare pe mâncarea sa și nici în apa în care o pregătești
- Hrănește copilul într-o stare de armonie, transmițând dragostea ta alături de mesele pe care le servești.
- Este important primul aliment solid pe care îl oferi copilului tău după alăptare; se creează o dependență de acel aliment pe termen lung. Dacă acel aliment conțin îndulcitori, sare sau uleiuri, copilul tău va cere mai târziu în viață dulciuri, alimente sărate sau grase.
- Dacă folosești o lingură, așteaptă ca bebelușul să deschidă gura înaintea să îi oferi alimente - s-ar putea să dorească să țină în mână lingura.
- Atunci când îl hrănești, așază copilul astfel încât să poată vedea fiecare lingură care ajunge către el. Lasă-l să atingă mâncarea, pentru a o cunoaște mai bine. Dacă vrea să mănânce cu mâinile lasă-l.
- Oprește-te să îl hrănești când îți transmite că s-a săturat. În majoritatea situațiilor, copilul își va răsuci capul, refuzând să primească alimente. Oferă-i doar 1-2 lingurițe de hrană, nu mai mult
- Poate dura destul de mult ca bebelușul tău să accepte un aliment nou. Continuă să i-l oferi deoarece sunt necesare, conform statisticilor, minim 10 încercări pentru un gust nou.
- Încurajează copilul să mestece suficient de bine mâncarea în gură, încă de la o vârstă fragedă și nu îl forța să mănânce rapid sau prea mult sau când este obosit și agitat. Porțiile trebuie să fie mici, lasă-l să ceară când vrea mai mult, chiar dacă sare peste o masă și să mănânce când îi este foame
- Nu răsplăti copilul cu un desert și nu îl pedepsi luându-i desertul. Poți crea o condiționare extrem de periculoasă în acest mod. Prin asocierea dulciurilor cu o plăcere interzisă vei perverti mai târziu obiceiurile alimentare.
- Cel mai important, rămâi mereu alături de bebelușul tău când mănâncă pentru a te asigura că nu se îneacă
Mulțumim doamnei doctor Alina Antohe pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.
Surse: www.omaep.com; www.nhs.uk; www.bounty.com