10 alimente complet interzise în alimentația bebelușului până la 1 an

10 alimente complet interzise în alimentația bebelușului până la 1 an

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Orice mămică așteaptă cu nerăbdare momentul în care o să-i poată oferi bebelușului și hrană solidă. Numai că trebuie să fii foarte atentă și să știi că sunt numeroase alimente, printre care unele banale, ce sunt complet interzise în alimentația bebelușului de până la 1 an. Fie că acestea sunt greu digerabile, fie că prezintă riscul de sufocare, fie că au în compoziție prea mult zahăr sau că pot provoca tot felul de alergii și boli grave (din cauza unor bacterii prezente în ele), acestea pot fi introduse în alimentație mult mai târziu sau chiar este recomandabil să fie evitate la orice vârstă. Parcurgând articolul de mai jos vei afla care sunt doar câteva dintre alimentele pe care nu trebuie să i le dai bebelușului tău, evitând astfel orice risc. De asemenea, ține cont și de faptul că, ori de câte ori vei dori să introduci noutăți în alimentația micuțului tău, este ideal să te consulți cu un specialist.

Sarea

Bebelușii nu au nevoie de multă sare în dieta lor. Doza ar fi mai mică de 1 g pe zi. Întrucât rinichii lor nu sunt încă suficient dezvoltați pentru a prelucra cantități mai mari de sodiu, sarea va trebui să facă parte din cadrul alimentelor interzise până la vârsta de 1 an.
Cu atât mai mult cu cât laptele matern și cel praf conțin substanțele necesare unui bebeluș, nu este nevoie să adaugi sare în hrana sa și trebuie să eviți inclusiv alimentele procesate, care conțin multă sare și, implicit, mult sodiu.

Sarea, aliment interzis in alimentatia bebelusului de pana la 1 an

laptele de vaca, aliment interzis pentru bebelusii de pana la 1 anLaptele de vacă

Copiii mai mici de 1 an nu ar trebui să consume deloc lapte de vacă. Pe de o parte, acesta este mai greu de digerat și din acest motiv poate crea tulburări digestive. Pe de altă parte, nu îi asigură micuțului necesarul de fier și de vitamina C (conținute însă de laptele matern și de cel praf). Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca bebelușul să fie alergic la proteina lactică, ceea ce poate duce la apariția unor probleme de sănătate serioase.
Desigur, majoritatea medicilor nu recomandă să le oferim bebelușilor nici produse lactate din lapte de vacă până la vârsta de 1 an. Depinde însă numai de bebelușul tău dacă va tolera astfel de alimente. Așa că, într-o primă fază este necesar să te consulți neapărat cu medicul și după aceea să-i oferi produse ce conțin lapte de vacă, dar cu moderație.

Mierea

Specialiștii împărtășesc o opinie comună în ceea ce privește consumul de miere la bebelușii până 1 an: aceasta este un aliment complet interzis.
Întrucât mierea poate conține spori din bacteria (este vorba despre „Clostridium botulinum”) care provoacă botulismul la copii, iar sistemul imunitar al bebelușului nu îi poate face încă față, evitați-o. Este un tip de bacterie foarte rezistent, care nu poate fi distrusă decât prin fierbere. Așa că nu adăugați miere în apa, laptele, ceaiul sau în orice alt aliment pe care i-l dați bebelușului!
Botulismul este o afecțiune gravă, care poate provoca constipație, letargie, paralizie musculară și deshidratare severă, putând pune viața în pericol.

Mierea, aliment interzis pentru bebelusii mai mici de 1 an

Citește și: Mierea in alimentatia copilului

Anumite tipuri de pește și crustacee

S-a constatat faptul că racul, crabul, scoicile și creveții pot declanșa rapid alergii bebelușilor sub 1 an.
Și pești precum peștele-sabie, macroul sau tonul proaspăt conțin cantități ridicate de mercur, de aceea ar trebui să facă parte dintre alimentele interzise și la vârste mai înaintate, nu numai în cazul bebelușilor mai mici de 1 an.
Cu toate acestea, nu trebuie să te ferești în a-i oferi bebelușului pește provenit din ape curate, care să nu conțină mercur sau orice alte substanțe toxice. De pildă, orientează-te către pește cu carne albă, precum păstrăvul sau crapul.

Macroul, unul dintre alimentele interzise bebelusilor sub 1 an

Alunele, aliment interzis bebelusilor de pana la 1 anNuci și produse înrudite cu acestea (precum migdalele, alunele, nucile caju etc.)

Nu numai că acestea pot declanșa rapid reacții alergice, dar sunt periculoase și pentru faptul că bebelușii se pot sufoca din cauza lor.
De aceea, include-le și pe ele în lista alimentelor interzise până la vârsta de 1 an și nu numai. Astfel, specialiștii recomandă să le introduci în alimentația copiilor mai mari de 3 ani și jumătate-4 ani.

Produse ce conţin zahăr sau cafeină

Bomboanele, caramelele, jeleurile, produsele de panificație foarte dulci și ciocolata sub orice formă nu trebuie să facă parte din alimentația bebelușului sub 1 an. Nu numai că bebelușul s-ar obișnui prea mult cu gustul dulce, dar unele dintre asemenea produse pot fi lipicioase sau prea tari, prezentând pericolul de înghițire și sufocare. În plus, acestea nu îi vor asigura necesarul de nutrienți.
De asemenea, nici băuturile carbogazoase ce conțin cafeină nu au ce căuta în meniul unui bebeluș. Acestea pot provoca tulburări digestive sau ale sistemului nervos (bebelușul poate deveni foarte agitat și nu se va putea odihni).
Dacă vrem să-i dăm bebelușului posibilitatea de a experimenta gustul dulce, este preferabil să-i dăm alimente naturale ce sunt deja dulci, precum banană sau pere bine coapte.

 Produsele dulci, interzise bebelusilor mai mici de 1 an

Sucurile de fructe

Deși suntem tentate să credem că sucurile de fructe sunt potrivite pentru bebeluși, experții ne sfătuiesc să nu le introducem în alimentația celor ce au mai puțin de 1 an. În primul rând, acestea nu le vor oferi beneficii nutritive mai mari decât fructele propriu-zise. În al doilea rând, pot fi greu de digerat.
Dacă vrem totuși să le oferim suc, este indicat să alegem numai fructe ce sunt ușor digerabile, precum merele sau perele. Putem să le amestecăm cu puțină apă.
Mult mai bine este să-i dăm bebelușului fructe sub formă de piureuri.

Sucurile de fructe, interzise bebelusilor pana la 1 an

Căpșunele și fructele de pădure (zmeura, murele, afinele)

Chiar dacă ne dorim să-i facem cunoștință bebelușului cu aromele delicioase ale acestor fructe, medicii pediatrii ne sfătuiesc să așteptăm până când au cel puțin 2 ani.
Pe de o parte, aceste fructe conțin proteine ce sunt mai dificil de digerat, iar pe de altă parte, pot declanșa ușor reacții alergice.
Când vom începe să le introducem în alimentația copilului mici, va trebui să avem grijă să fie tăiate în bucăți cât mai mici, iar dacă preparăm cu ele suc, să-l diluăm bine cu apă, să-i dăm o cantitate foarte mică și să-i urmărim cu atenție reacțiile.

Capsunele si fructele de padure, interzise bebelusilor sub 1 an

Citește și: Fructele de padure la copii: ghid de alimentatie

Hrană nepasteurizată

Pentru a aduce un plus de varietate în hrana bebelușului tău, poți fi tentată să încerci să-i dai să guste, de pildă, produse din lapte nepasteurizat (mai ales anumite tipuri de brânzeturi moi), sucuri sau cidru.
Trebuie să știi însă că acestea pot fi extrem de periculoase, întrucât conțin bacterii care, în cazul unui bebeluș sau al unui copil mic, pot provoca boli ce pun viața în pericol.

Produsele din lapte nepasteurizat, interzise pentru bebelusii mai mici de 1 an

Produse din carne afumată

Acestea conțin nitrați, sodiu, grăsimi periculoase și tot felul de aditivi, extrem de toxici, greu de digerat și care pot provoca alergii. De aceeea, ar trebui evitate la orice vârstă, nu numai în cazul bebelușilor de până la 1 an!

Produsele afumate, interzise in alimentatia bebelusilor sub 1 an

Voi ați mai auzit și de alte alimente interzise pentru bebelușii de până la 1 an?

Surse:
www.babble.com;www.kidsactivities.about.com;www.mom.girlstalkinsmack.com; www.whattoexpect.com; www.wholesomebabyfood.momtastic.com

 

Articolul urmator
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimente interzise în timpul chimioterapiei
    Alimente interzise în timpul chimioterapiei

    Atunci când treci prin procedura de chimioterapie, organismul tău întâmpină mai multe dificultăți. Pentru a avea grijă de tine, anumite alimente pot fi deosebit de...

    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului
    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului

    O dietă sănătoasă trebuie să se bazeze pe alimente care furnizează vitamine și minerale, proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Când astfel de alimente fac parte din meniul...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Credeam că sunt mama perfectă, până în ziua în care fiica mea m-a eliminat complet din viața ei
    Credeam că sunt mama perfectă, până în ziua în care fiica mea m-a eliminat complet din viața ei

    Să îți vezi copilul desprinzându-te de tine nu este lucru ușor, cu atât mai mult cu cât ar urma o perioadă de tăcere între voi. Iar dacă ai fi în...

    „Amenințările" părintești de forma „ehe, lasă că până acum a fost ușor, să vezi de acum înainte" ar trebui să dispară complet de pe fața Pământului
    „Amenințările" părintești de forma „ehe, lasă că până acum a fost ușor, să vezi de acum înainte" ar trebui să dispară complet de pe fața Pământului

    Nu mai „amenințați” proaspetele mămici asupra provocărilor care urmează în fiecare etapă a vieții copiilor lor! Fiecare stadiu al copilăriei are propriile ei...

    9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină
    9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină

    Sarcina este precum o călătorie lungă, marcată de bucurie, de entuziasm, dar și de îngrijorări și temeri. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, te poți lovi de...

    © 2025 Qbebe