Top 10 cele mai bune alimente pentru stimularea lactatiei

Top 10 cele mai bune alimente pentru stimularea lactatiei

Cosmina Ionita

Orice mamă care alăptează își pune întrebarea dacă organismul său produce suficient lapte pentru nevoile bebelușului. De asemenea, te poți întreba ce ai putea face pentru a avea mai mult lapte. Din articolul de mai jos vei afla nu numai care sunt cauzele ce pot sta la baza unui flux de lapte insuficient, ci și cum ar trebui să procedezi pentru a reuși să-i oferi micuțului tău un aport optim, care să-i asigure o dezvoltare armonioasă.

Cauze ale fluxului redus al laptelui matern

Nu este destul țesut glandular
În special la prima sarcină există posibilitatea ca, din diverse motive, sânii să nu fie suficient dezvoltați pentru ca și canalele galactofore să se regăsească în număr suficient. De regulă, problema se remediază la următoarea sarcină, dar până atunci este ideal să iei legătura cu un consultant în lactație, care îți va spune care sunt cele mai bune măsuri pentru stimularea lactației.

Suferi de afecțiuni hormonale sau endocrine
În privința afecțiunilor hormonale, cea care poate afecta considerabil fluxul de lapte matern este sindromul ovarului polichistic.
Printre afecțiunile endocrine care au impact negativ în producerea laptelui se numără:
• afecțiunile tiroidiene
• diabetul
Pentru ca acestea să nu te afecteze din acest punct de vedere, stai de vorbă cu medicul și ține cont de sfaturile sale cu privire la continuarea tratamentului pe care îl faci deja sau dacă va trebui să urmezi unul nou. De asemenea, ia în calcul posibilitatea de a lua suplimente alimentare care pot stimula și ele lactația (cu condiția să fie recomandate de medic!)

Utilizarea unor pilule contraceptive
Uneori, se poate întâmpla ca acestea să reducă fluxul laptelui matern, mai alea dacă le iei înainte ca bebelușul să ajungă la vârsta de 4 luni.
Ca să eviți o asemenea situație, cel mai bine este să ții legătura cu medicul pentru ca acesta să găsească o soluție potrivită pentru tine.

Iei anumite medicamente
Spre exemplu, cele care conțin substanța numită Pseudoefedrină (regăsită în multe medicamente destinate răcelii și gripei) pot să reducă producția de lapte matern. De asemenea, orice medicamente pe bază de salvie, de mentă sau de pătrunjel au un efect similar.
În vederea evitării acestei probleme, consultă-te cu un medic pentru a se găsi alternative care să nu influențeze negativ capacitatea organismului de a produce lapte.

Nu alăptezi suficient de frecvent
De pildă, nou-născuții ar trebui să fie alăptați la fiecare 2-3 ore, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.
Dacă îi vei face bebelușului un program strict de alăptare, iar între ședințele de alăptare va dormi mult sau va avea la dispoziție o suzetă, vei rata ocaziile în care ai putea să-l pui la sân, stimulând astfel natural lactația.
Ideal este să ții cont de semnele care îți arată că bebelușului îi e foame (de exemplu, este mai agitat, încearcă să-și bage degetele în gură, își linge degetele, mimează suptul etc.) și să-l trezești la fiecare 3 ore ca să-l hrănești. Procedând așa în primele sale săptămâni de viață, vei avea mai multe șanse să ai un flux bun de lapte și pe viitor.

Nu alăptezi și pe parcursul nopții
Întrucât nivelul de prolactină (hormonul care stimulează sânii să producă lapte) este mai înalt când au loc alăptările de noapte, să nu faci acest demers va avea efectul invers. Cel mai bine va fi să-ți faci un program care să-ți permită să ai 1-2 sesiuni de alăptare pe noapte.

Nu îi acorzi bebelușului timpul necesar pentru a suge cât are nevoie
Pentru ca bebelușul să fie sătul și pentru ca laptele să se poată scurge din sâni, ar trebui să-l lași să sugă aproximativ 10 minute de la fiecare sân. Dacă vei scurta acest demers, nu numai că acesta nu se va sătura, dar nici sânii tăi nu vor fi stimulați să producă destul lapte.

Unele intervenții chirurgicale de la nivelul sânilor
De exemplu, dacă ai suferit o intervenție de mărire a sânilor sau una prin care s-a efectuat un piercing, este posibil ca și canalale galactofore din zona mamelonului să fie afectate. Din acest punct de vedere, contează foarte mult cât timp a trecut de la efectuarea intervențiilor până la alăptare sau dacă au intervenit unele complicații în cadrul acestora.

Semne că e nevoie să recurgi la metode pentru stimularea lactației

Acestea se leagă de apariția unor probleme la bebeluș, în condițiile în care nu are parte de suficient lapte. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre ele:
• Nu ia în greutate așa cum ar trebui- Este normal ca nou-născuții să piardă inițial în greutate (cam 5-7% din greutatea avută la naștere), dar după aceea ar trebui să câștige cam 30 de g pe zi, astfel încât, cam în 2 săptămâni de la naștere, să aibă cam aceeași greutate ca atunci. În situația în care bebelușul pierde cam 10% din greutatea inițială și nu începe să câștige grame în plus nici după 5-6 zile de la naștere, adresează-te îndată unui pediatru

• Deshidratarea- Dacă bebelușul udă mai puține scutece, dacă are urina închisă la culoare, dacă are gura uscatăm dacă este foarte letargic și nu mai are lacrimi, ia în calcul posibilitatea unei deshidratări, determinată și de prea puțin lapte matern. Și în această situație vei consulta un medic, mai ales dacă bebelușul are febră, diaree sau vărsături

Exemple de alimente  bune pentru stimularea lactației

Apa

Chiar dacă nu este practic un aliment, consumul de apă este una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți cantitatea de lapte.

Desi s-ar putea să nu simți că-ți este sete, la câteva minute după alăptare, apare nevoie de a consuma lichide. Și asta pentru că, în timpul alăptării, corpul tău secretă un hormon care iți provoacă sete.

Busuioc

Utilizat în mod tradițional pentru vindecarea anumitor boli, busuiocul este o sursă importantă de vitamina K. Deși uleiul esențial de busuioc este interzis femeilor însărcinate și celor care alăptează, decoctul din busuioc este un stimulent al secreției glandelor mamare la femeile care alăptează și îmbunătățește calitatea laptelui matern. În plus, busuiocul are un efect calmant, reglează tranzitului intestinal și stimulează un apetit sănătos.

Adaugă frunzele de busuioc în supe sau în salate sau consumă-le sub forma unui ceai îndulcit cu miere sau în sucurile de legume.

Busuioc

Legume roșiatice

Femeilor care alăptează li se recomandă o porție de legume fibroase, verzi sau roșii zilnic. Morcovii, cartofii dulci și sfecla sunt bogate în beta-caroten și alte minerale esențiale pentru mamele care-și hrănesc bebelușii la sân. Cartofii și sfecla, dar și varza și guliile (care conțin calciu și fier), iar morcovii și spanacul sunt surse importante de vitamina A și fitoestrogeni, care ajuta la sănătatea sânilor și îmbunătățirea producției de lapte.

Semințe de fenicul

Unii medici spun că fructele de fenicul au și proprietatea de a calma durerile de orice natură. De aceea se utilizează cu succes pentru calmarea colicilor abdominale la sugari. Sunt bogate în vitamina C, ajuta digestia și sunt un bun odorizant bucal. Semințele pot fi folosite cu succes în diverse preparate: pot fi adăugaet la legume, în preparatele din orez, pot fi consumat sub formă de ceai.

Până în prezent nu sunt dovezi științifice menite să demonstreze că semințele de fenicul  sunt într-adevăr utile pentru stimularea lactației.  În schimb, o mare parte a mamelor care le-au încercat susțin că au sesizat o creștere a fluxului de lapte matern după 24-72 de ore de la consumarea semințelor. 

Semințe de schinduf

Semințe de schinduf sunt o sursă bogata de fier, vitamine, calciu și minerale. Cercetările au arătat ceea ce mamele știau deja de secole: aceste semințe au proprietatea de a creste secreția de lapte matern într-un timp foarte scurt.

Trebuie să le consumi însă cu moderație pentru că sunt un diuretic ușor și pot duce la deshidratare. Evita semințele de schinduf daca ai alergie la alune sau năut. Inhalarea de pudră de schinduf poate cauza astm și reacții alergice. De asemenea, dacă ai diabet și ești insulino-dependenta, trebuie să ajustezi doza de insulină, deoarece schinduful reduce nivelul de zahăr din sânge.

Adaugă semințe de schinduf în mâncare, în salate sau sub formă de ceai, de 3 ori pe zi.

Caise

Nutriționiștii recomandă caisele drept galactagog natural. Bogate în vitamina A, C, potasiu și calciu, aceste fructe conțin fitoestrogeni, utili în producția de lapte, dar și fibre vegetale care ajută la menținerea acesteia. În plus, au în compoziție și triptofan, un aminoacid esențial care poate stimula secreția de prolactină, hormon important în lactație.

Caise intr-un castron

Năut

Leguminoasele precum năutul, lintea, fasolea de Lima sau fasole averde sunt utilizate frecvent în calitate de alimente lactogene. Humusul, care se preparî în mod tradițional din năaut, tahini, usturoi, suc de lămâie și ulei de măsline, este gustarea perfecta pentru mame care alăptează.  Combinația de năut și usturoi (un alt galactagog foarte bun) face din gustare una puternic nutritivă, o alegere de top pentru mame care hrănesc bebelușul la sân.

Orez brun

Fulgii de ovăz sunt recunoscuți pentru rolul pe care-l joaca în organism în producerea oxitocinei, hormon esențial în lactație. Cercetătorii au descoperit însă că și orezul brun are un merit notabil atunci când vine vorba de alăptare.

Orezul brun este un carbohidrat complex care oferă mamei energia necesară pentru alăptare, dar stimulează și producția de lapte. Consumul de orez brun crește nivelul de serotonina din creier. Serotonina este un neurotransmițător care ajută la reglarea stării de spirit, a poftei de mâncare și a  somnului, stimulând totodată secreția de prolactină.

Varza de Bruxelles

Acidul folic este esențial pentru organismul tău, din perioada de preconcepție, până după încheierea alăptării. În sarcină, acidul folic previne dezvoltarea unor afecțiuni congenitale la făt, iar în perioada alăptării stimulează lactația. De altfel, nutriționiștii recomanda administrarea de 400-600 mg de acid folic pe zi, înainte de concepție și aproximativ 800 mg în timpul maternității, pentru a asigura o sarcină sănătoasă și pentru a minimiza riscul de malformații congenitale.
Printre alimentele cu cel mai ridicat conținut de acid folic se numără: sparanghelul, mazărea, păstăile, sfecla, varza de Bruxelles, semințele de floarea-soarelui, ouăle și bananele.

Prăjiturele cu anumite ingrediente

Orientează-te spre unele speciale, ale căror ingrediente pot crește fluxul de lapte.  De exemplu, următoareal rețetă a fos transmisă din generație în generație de mămici care alăptează.

Pentru prăjiturelele lactogene, aai nevoie de: 1 ceașcă de unt, 1 ceașcă de zahar, 1 ceașcă de zahăr brun, 4 linguri de apă, 2 linguri de făină de semințe de in , 2 ouă, 1 linguriță de vanilie, 2 căni de făină, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, 1 linguriță de sare, 3 cești de ovăz, 1 cană de fulgi de ciocolată și 4 linguri de drojdie de bere.

Se amestecă apa cu semințe de in și se lasă la dospit 3-5 minute. Se amestecă separat untul cu zahărul și zahărul brun, se adaugă ouăle și se amestecă bine. Adăugați semințele de in și vanilia. Separat, frământați făina cu drojdia de bere, bicarbonatul și praful de sare, pe care o amestecați în compoziție, adăugând la final ovăzul și fulgii de ciocolată. Formați fursecurile în tavă și puneți-le la copt timp de 12 minute în cuptorul încins în prealabil.

Atenție! Deși sunt foarte populare și apreciate în rândul mămicilor, prăjiturelele lactogene nu și-au dovedit eficienta științific.

Citește și: 10 rețete simple pentru a-ți crește lactația când alăptezi

Dieta ideală din perioada alăptării

Specialiștii de la „Asociația Americană de Nutriție” recomandă ca zilnic să se consume cu aproximativ 500 de calorii în plus față de dieta obișnuită, astfel încât să-ți asiguri suficientă energie și putere de alăptare.

Vei introduce în dietă toate grupele alimentare, respectând varietatea și echilibrul: cereale și derivate (pâine, orez, paste făinoase, ca principală sursă de energie),  fructe si legume (cât mai diversificate, pentru un aport corespunzător de micronutrienți și fibre),  lactate (pentru calciu si proteine), dar și carne slabă, peste, ouă (pentru proteine de calitate).

Ceaiuri pentru stimularea lactației

Înainte să începi să bei ceaiuri în acest scop, ar trebui să ții cont de următoarele indicații:
• Consultă-te în prealabil cu specialist
• Nu achiziționa ceaiuri care, pe lângă ingredientele care ar putea stimula producerea de lapte, există unele despre care nu știi nimic
• Începe prin a bea cantități cât mai mici pentru a vedea cum reacționezi și ulterior poți încerca să bei mai mult
• În cazul în care optezi pentru un amestec de ceaiuri, asigură-te că ai făcut rost numai de ingrediente de calitate

Printre ceaiurile pe care le poți consuma pentru a-ți crește fluxul de lapte matern se numără:
• ceaiul de schinduf
• ceaiul de fenicul
• ceaiul de schinel (iarbă amară sau scai amar)
• ceaiul de ciumărea (Galega)
• ceaiul de alfalfa
• ceaiul de anason
• ceaiul de coriandru
• ceaiul de verbină
• ceaiul de frunze de zmeur
• ceaiul de rădăcină de nalbă mare 

Citește și: Ceaiurile in sarcina: Ghid de la fitoterapeut

Exemple de alimente care vor diminua lactația

Pătrunjelul
Din cauza efectului diuretic, va duce la eliminarea apei din organism, importantă și ea în producerea de lapte matern. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi total pătrunjelul din alimentația din perioada alăptării, dar fii adepta moderației și a consumului ocazional, doar pentru aromatizarea mâncării.

Menta piperată (Peppermint)
Un ceai de mentă băut din când în când nu îți va diminua fluxul de lapte matern, dar dacă îl vei consuma adesea vei avea de suferit din cauza efectului nedorit: reducerea producției de lapte.
De asemenea, s-a constatat că și consumul de dropsuri cu concentrații mari de mentă poate fi dăunător, dacă este vorba despre timp îndelungat.

Salvia
Fie că este consumată proaspătă, fie că este consumată uscată sau sub formă de ceai, această plantă va diminua fluxul laptelui matern. De altfel, ea este recomandată în caz de volum prea mare de lapte matern și nu pentru stimularea lactației.

Oregano
Și acest condiment, dacă se va consuma frecvent, va avea un impact negativ asupra volumului de lapte matern.

Varza
Adesea frunzele de varză sunt recomandate pentru prevenirea sau ameliorarea unor probleme din perioada alăptării, cum ar fi mameloanele crăpate și uscate sau angorjarea sânilor. Cu toate acestea, dacă le vei purta adesea în sutien, în timp ele vor ajunge să mai reducă din fluxul de lapte.

Berea și băuturile alcoolice în general
Pentru că acestea pot deshidrata și pentru că vor diminua din capacitatea organismului de a evacua laptele, trebuie ocolite când alăptezi.

Măsuri suplimentare pentru stimularea lactației

Alături de consumul de alimente și ceaiuri utile acestui scop, mai poți să pui în practică și măsuri precum sunt cele de mai jos:
• Alăptează mai des, fără a ține cont de un program strict

• Nu sări peste sesiunile de alăptare din timpul nopții

• Dă-i bebelușului să sugă din ambii sâni

• Folosește pompa de sân între sesiunile de alăptare- Pentru a te simți cât mai confortabil, ar fi bine să-ți încălzești puțin sânii înainte. De asemenea, încearcă să apelezi la pompa de sân în oricare dintre aceste situații: bebelușul a ratat o sesiune de alăptare, simți că sânii nu ți s-au golit complet de lapte, vrei să-i pui laptele matern într-un biberon

• Ia suplimente alimentare care să conțină ingrediente pentru stimularea lactației- De exemplu, cele care conțin drojdie de bere, anason, schinduf, spirulină, alfalfa, fenicul etc. sunt numai bune pentru o creștere a fluxului de lapte matern. Nu le lua însă fără sfatul unui medic!

Tu ai avut nevoie să efectuezi demersuri speciale pentru stimularea lactației când ți-ai alăptat copilul?


Surse:
www.justmommies.com, www.mom365.com,www.livestrong.com, www.babycenter.in, www.medela.com, www.todaysparent.com,  www.verywellfamily.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"
Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune alimente pentru ochi
    Cele mai bune alimente pentru ochi

    Ca să poți face față numeroaselor provocări din viața de zi cu zi, ai nevoie și de ochi sănătoși. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, este important să adopți o dietă...

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

    Uleiurile de față pot fi folosite ca parte a unei rutine de îngrijire a pielii pentru a ajuta la reducerea aspectului ridurilor adânci. Aceste uleiuri conțin substanțe...

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    © 2024 Qbebe