Ce este vitamina A
Vitamina A este un nutrient esential, o vitamina cu rol important in protectia pielii si a mucoaselor, asigurand buna functionare a sistemelor osos si nervos. Aceasta vitamina se gaseste in natura sub doua forme: retinol (prezenta in alimentele de origine animala) si provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale).
Importanta vitaminei A la copii
Vitamina A joaca un rol important in cresterea oaselor si ajuta la protejarea organismului de infectii. Vitamina A joaca un rol important in sustinerea starii de sanatate a intregului organism, stimuleaza cresterea celulelor si tesuturilor din organism, in special cele de la nivelul parului, unghiilor si pielii.
Vitamina A asigura buna functionare a sistemului nervos.
Vitamina A ajuta vederea.
Retinolul (o forma de vitamina A) ajuta vederea pe timp de noapte. Suplimentele de retinol sunt indicate persoanelor care sufera de boli de inima, diabet, conjunctivite, glaucom sau probleme gingivale.
Surse de vitamina A
Alimentele bogate in vitamina A sunt: ficat, untura de peste, oua, lactate, legume cu frunze verzi (spanac), fasole verde, fructe exotice (mango, papaya, curmale), legume si fructe de culoare portocalie (caise, piersici, morcovi, rosii, ardei).
Varza calita, supa de legume, omleta sunt mancaruri care pot asigura copilului o cantitate considerabila de vitamina A.
In farmacii gasim suplimente de vitamina A. Inainte de a da copilului suplimente de vitamina A ar fi bine sa stai de vorba cu medicul pediatru.
Doza zilnica recomandata de vitamina A la copii
Nivelul superior de admisie – valoarea maxima considerata sigura de catre Consiliul de administratie al Institutului de Medicina Alimentatie si Nutritie din SUA- este de 2.000 UI (600mcg) pentru copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani; 3.000 UI (900mcg) pentru copiii de varsta 4-8 ani.
Carentele de vitamina A la copii
Carenta de vitamina A se manifesta prin:
-lipsa poftei de mancare;
- diminuarea gustului;
- diaree;
- schimbari la nivelul dintilor si a pielii;
- ingrosarea pielii;
- scaderea secretiei sudorale;
- ulcerarea globului ocular;
- orbirea nocturna;
- albul ochilor si corneea se pot usca ( afectiune numita xeroftalmie). Xeroftalmia este intalnita in special la copiii cu deficit sever de calorii (energie) sau proteine, care se asociaza cu un aport inadecvat de vitamina A.
- cosuri pe fata
- afectiuni ale aparatului urogenital (usturimi la urinat, mictiuni mai frecvente).
Prea multa vitamina A la copii
Exista posibilitatea ca piticul sa asimileze prea multa vitamina A din surse animale, cum ar fi laptele si ficatul. Si asta pentru ca, vitamina A din lapte si carne este in "forma activa", gata de utilizare de catre organism. Asadar, in cantitati prea mari vitamina A poate fi toxica. Toxicitatea la sugari poate sa apara in decurs de numai cateva saptamani.
In schimb, este aproape imposibil sa apara supradozajul de vitamina A in cazul consumului exagerat de carotenoide, pigmenti portocali si galbeni din morcovi sau alte fructe si legume. Vitamina A din aceste surse vegetale este transformata de organism in forma activa. In acest caz organismul pastreaza doar ce este necesar si doar cantitatea de care are nevoie. Insa, in caz de ingestie a unor cantitati mari, pielea bebelusului poate capata o culoare galbuie (carotenoza), in special, la nivelul palmelor si talpilor.
Prea multa forma activa de vitamina A poate provoca somnolenta, iritabilitate, greata si varsaturi, dureri de cap, ameteli, vedere incetosata si lipsa de coordonare musculara.
La copii, poate sa creasca presiunea intracerebrala si astfel se produce voma. In acest caz, daca aportul de vitamina A nu este intrerupt, consecintele pot fi foarte grave.
Problemele pe termen lung includ osteoporoza (la adulti), afectiuni hepatice si tulburari ale sistemului nervos central.
Surse: .babycenter.com; sfatulmedicului.ro; www.who.int.