Vitamina A la copii

Vitamina A la copii

Roxana Cristea

Vitamina A la copii, la fel ca si celelalte vitamine si minerale, este esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea armonioasa a piticului. Nu trebuie insa sa exageram cu suplimentele de vitamine. Afla de cata vitamina A are nevoie copilul tau, care sunt cele mai bune surse de vitamina A si ce inseamna prea multa sau prea putina vitamina A la copii.

Ce este vitamina A

Vitamina A este un nutrient esential, o vitamina cu rol important in protectia pielii si a mucoaselor, asigurand bunavitamina A functionare a sistemelor osos si nervos. Aceasta vitamina se gaseste in natura sub doua forme: retinol (prezenta in alimentele de origine animala) si provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale).

Importanta vitaminei A la copii

Vitamina A joaca un rol important in cresterea oaselor si ajuta la protejarea organismului de infectii. Vitamina A joaca un rol important in sustinerea starii de sanatate a intregului organism, stimuleaza cresterea celulelor si tesuturilor din organism, in special cele de la nivelul parului, unghiilor si pielii.

Vitamina A asigura buna functionare a sistemului nervos.

Vitamina A ajuta vederea.

Retinolul (o forma de vitamina A) ajuta vederea pe timp de noapte. Suplimentele de retinol sunt indicate persoanelor care sufera de boli de inima, diabet, conjunctivite, glaucom sau probleme gingivale.

Surse de vitamina A

Alimentele bogate in vitamina A sunt: ficat, untura de peste, oua, lactate, legume cu frunze verzi (spanac), fasole verde, fructe exotice (mango, papaya, curmale), legume si fructe de culoare portocalie (caise, piersici, morcovi, rosii, ardei).

Varza calita, supa de legume, omleta sunt mancaruri care pot asigura copilului o cantitate considerabila de vitamina A.

In farmacii gasim suplimente de vitamina A. Inainte de a da copilului suplimente de vitamina A ar fi bine sa stai de vorba cu medicul pediatru.

Doza zilnica recomandata de vitamina A la copii

Nivelul superior de admisie – valoarea maxima considerata sigura de catre Consiliul de administratie al Institutului de Medicina Alimentatie si Nutritie din SUA- este de 2.000 UI (600mcg) pentru copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani; 3.000 UI (900mcg) pentru copiii de varsta 4-8 ani.

Carentele de vitamina A la copii

Carenta de vitamina A se manifesta prin:

-lipsa poftei de mancare;

- diminuarea gustului;

- diaree;

- schimbari la nivelul dintilor si a pielii;

- ingrosarea pielii;

- scaderea secretiei sudorale;

- ulcerarea globului ocular;

- orbirea nocturna;

- albul ochilor si corneea se pot usca ( afectiune numita xeroftalmie). Xeroftalmia este intalnita in special la copiii cu deficit sever de calorii (energie) sau proteine, care se asociaza cu un aport inadecvat de vitamina A.

- cosuri pe fata

- afectiuni ale aparatului urogenital (usturimi la urinat, mictiuni mai frecvente).

Prea multa vitamina A la copii

Exista posibilitatea ca piticul sa asimileze prea multa vitamina A din surse animale, cum ar fi laptele si ficatul. Si asta pentru ca, vitamina A din lapte si carne este in "forma activa", gata de utilizare de catre organism. Asadar, in cantitati prea mari vitamina A poate fi toxica. Toxicitatea la sugari poate sa apara in decurs de numai cateva saptamani.

In schimb, este aproape imposibil sa apara supradozajul de vitamina A in cazul consumului exagerat de carotenoide, pigmenti portocali si galbeni din morcovi sau alte fructe si legume. Vitamina A din aceste surse vegetale este transformata de organism in forma activa. In acest caz organismul pastreaza doar ce este necesar si doar cantitatea de care are nevoie. Insa, in caz de ingestie a unor cantitati mari, pielea bebelusului poate capata o culoare galbuie (carotenoza), in special, la nivelul palmelor si talpilor.

Prea multa forma activa de vitamina A poate provoca somnolenta, iritabilitate, greata si varsaturi, dureri de cap, ameteli, vedere incetosata si lipsa de coordonare musculara.

La copii, poate sa creasca presiunea intracerebrala si astfel se produce voma. In acest caz, daca aportul de vitamina A nu este intrerupt, consecintele pot fi foarte grave.

Problemele pe termen lung includ osteoporoza (la adulti), afectiuni hepatice si tulburari ale sistemului nervos central.

 Surse: .babycenter.com; sfatulmedicului.ro; www.who.int.

Articolul urmator
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    © 2024 Qbebe